Exchanges

De beste crypto exchanges maken het eenvoudig om cryptomunten te verhandelen met lage kosten en sterke beveiligingsfuncties. Hier vind je crypto exchange reviews gebaseerd op betrouwbaarheid, veiligheid, gebruiksvriendelijkheid, betaalmogelijkheden, crypto aanbod en de kosten.

Filteren
Filters

1 exchange found

Valuta
Talen
Betaalmethodes
Uitbetalingskosten
  • N/A
transactiekosten
Cryptomunten
  • N/A

Inhoudsopgave

Wanneer je crypto wilt kopen, maak je gebruik van een crypto exchange. Zoals je misschien wel weet, is er keuze genoeg. Het is echter wel belangrijk om goed na te denken over de crypto exchange die je wilt gebruiken. Je wilt er later natuurlijk niet achter komen dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt.

De beste cryptocurrency exchanges maken het gemakkelijk om cryptomunten te kopen en te verkopen met lage kosten en sterke beveiligingsfuncties. Wij willen daarom exchanges beoordelen op de volgende criteria: betrouwbaarheid, veiligheid, gebruiksvriendelijkheid, betaalmogelijkheden, crypto aanbod en de kosten. Ook vertellen we je waarom het zo belangrijk is om een crypto exchange op deze punten te beoordelen.

Wat is een cryptocurrency exchange?

Een cryptocurrency exchange is een platform waarop je cryptomunten en tokens kunt kopen en verkopen. Voordat je kunt beginnen met de handel in crypto, heb je eerst een account nodig bij desbetreffende crypto exchange, waarna je kunt beginnen met het kopen en verkopen van cryptocurrencies.

De meeste crypto exchanges bieden ook de mogelijkheid om jouw cryptomunten op te slaan in een wallet. Dit kun je vergelijken met een online bankrekening. Het is daarom belangrijk om nooit de gegevens van jouw account te delen met anderen.

Tegenwoordig kun je veel meer doen met een crypto exchange dan eerst kon. Dit komt doordat crypto exchanges steeds vaker zijn uitgebreid met geavanceerde tooling, waarmee je bijvoorbeeld ook een technische analyse kunt uitvoeren.

Gecentraliseerde en gedecentraliseerde crypto exchange – wat is het verschil?

Over het algemeen zijn er twee soorten crypto exchanges:

Gecentraliseerde exchange (CEX)
Gedecentraliseerde exchange (DEX)

De crypto exchanges die we hierboven hebben besproken, zijn allemaal gecentraliseerde exchanges. Dit betekent dat ze op een centrale plek worden beheerd, zoals ieder ander platform dat ook wordt.

Een gedecentraliseerde exchange draait daarentegen op een blockchain. Het beheer ligt dus in handen van het blockchain-netwerk. Over het algemeen is het gebruik van een DEX lastiger dan het gebruik van een CEX. Dit komt doordat je bijvoorbeeld zelf een externe wallet zult moeten koppelen aan een gedecentraliseerde exchange. Een CEX heeft de wallet in vrijwel alle gevallen ingebouwd.

Hoe werkt een crypto exchange?

Crypto exchanges werken alleen wanneer er kopers en verkopers zijn van eenzelfde cryptomunt. Je koopt een cryptomunt dus van iemand anders, en niet van de exchange zelf. De crypto exchange is dus enkel en alleen een tussenpersoon die koper en verkoper met elkaar in contact brengt.

Veel mensen denken dat de handel en het bezit van crypto geheel anoniem is. Dat was misschien in de begindagen van crypto zo, maar tegenwoordig werkt dat niet meer op deze manier.

Je kunt een crypto exchange namelijk alleen gebruiken wanneer je een account hebt aangemaakt bij de exchange. In veel gevallen zul je het KYC-proces moeten doorlopen. KYC staat voor Know Your Customer, en zorgt ervoor dat overheden en instanties een beeld hebben over de cryptocurrencies die iemand in bezit heeft.

Er zijn ook crypto exchanges waar je anoniem een account kunt aanmaken. Toch kleven er vaak nadelen aan deze exchanges. Je kunt in dat geval namelijk meestal geen gebruik maken van betaalmogelijkheden als iDeal, creditcard of SEPA.

Wat moet ik op letten bij het kiezen van een crypto exchange?

Er zijn ontzettend veel verschillende crypto exchanges, en daarom kan het soms lastig zijn om de juiste exchange te kiezen. Hierboven beoordelen wij verschillende exchanges op betrouwbaarheid, veiligheid, gebruiksvriendelijkheid, betaalmogelijkheden, het aanbod en de transactiekosten.

Betrouwbaarheid

Het belangrijk om een goede, betrouwbare exchange te gebruiken. Wanneer we een exchange beoordelen op betrouwbaarheid, dan kijken wij naar regulatory compliance, transparantie, publieke vertrouwen en de stabiliteit.

Weten we bijvoorbeeld waar het hoofdkantoor van deze exchange ligt? Wordt de wetgeving van het land van vestiging goed nageleefd, en is de crypto exchange daarnaast ook transparant genoeg? Denk bijvoorbeeld aan de transparantie van de kosten, maar ook het handelsvolume. Bij sommige beurzen wordt het handelsvolume namelijk soms artificieel hoog gehouden, wat in het Engels wash trading wordt genoemd.

Heeft het grote publiek vertrouwen in de exchange en wordt het bedrijf als een stabiele onderneming gerund? De betrouwbaarheid van een cryptocurrency exchange is vanzelfsprekend van cruciaal belang aangezien je je volledige investering kunt kwijtraken als je te maken krijgt met een onbetrouwbare exchange.

Veiligheid

Niet alle crypto exchanges zijn even veilig. Een breuk in de veiligheid kan ontstaan wanneer er bijvoorbeeld een hack is geweest op het platform, waarbij verschillende cryptomunten zijn gestolen. In sommige gevallen zul je jouw cryptomunten terug krijgen, terwijl er ook situaties zijn geweest waarbij gebruikers hun cryptocurrencies écht kwijt waren.

Het is daarom belangrijk om naar de cyber security kwaliteit. Dit kun je doen door onderzoek te doen naar hoe ze zijn verzekerd, of er in het verleden hacks zijn geweest, wat ze doen om het platform te beschermen en welke extra beveiligingsmogelijkheden ze bieden. Denk bijvoorbeeld aan Two-Factor-Authentication (2FA).

Daarnaast zijn er ook verschillende crypto exchanges waar gebruikers worden opgelicht (doordat ze na betaling bijvoorbeeld geen cryptomunten ontvangen). Dit wil je natuurlijk voorkomen, en daarom is het belangrijk om niet zomaar crypto te handelen bij een willekeurige crypto exchange. Kijk altijd eerst naar hoe veilig een exchange is.

Gebruiksvriendelijkheid

Sommige crypto exchanges zijn voornamelijk gemaakt voor gevorderde crypto traders. Deze bevatten veel functies, die je als beginner niet nodig hebt. Hierdoor kan het moeilijk worden om een exchange te gebruiken, waardoor de kans ook groter is dat je een fout maakt tijdens het handelen van crypto.

Zo is een gedecentraliseerde exchange veel lastiger te gebruiken dan een gecentraliseerde exchange. Dit komt doordat je zelf een externe wallet zult moeten aanmaken en koppelen aan een gedecentraliseerde crypto exchange. Bij een gecentraliseerde exchange gebeurt dit automatisch. Daarbij is de UX van een gedecentraliseerde exchange vaak slechter dan van een gecentraliseerde exchange.

Denk daarom goed na over de functies die jij nodig hebt, zodat je zeker weet dat een crypto exchange gebruiksvriendelijk genoeg is. Vooral wanneer je een beginnende crypto trader bent, is gebruiksgemak belangrijk.

Betaalmogelijkheden

Je wilt natuurlijk niet te veel moeite doen om cryptocurrency te kopen. Daarom is het belangrijk om naar de betaalmogelijkheden die een crypto exchange biedt te kijken. Veel exchanges bieden tegenwoordig de mogelijkheid om te betalen met iDeal, creditcard, PayPal of Klarna, maar dit geldt niet voor ieder platform.

Crypto aanbod

Het draait niet alleen om de kwaliteit, maar ook om de kwantiteit. We kijken daarom ook naar de hoeveelheid cryptomunten en handelsparen die een bepaalde crypto exchange heeft. Kun je alleen handelen tussen euro’s en crypto, of ook tussen Bitcoin, Ether, en zelfs stable coins? Kun je er ook minder bekende crypto’s kopen of alleen de toppers?

Afhankelijk van welk soort investering je wilt maken, kan dit uiterst belangrijk zijn bij jouw keuze. Wil je alleen wat BTC, ETH en misschien zelfs DOGE kopen, dan is dit niet belangrijk voor jou. Ben je echter op zoek naar de “next big thing”, dan wil je ook crypto’s van buiten de top-100 kunnen kopen. De uniciteit van de tokens die op een crypto exchange staan is dus belangrijk om mee te nemen in het maken van een keuze.

Naast de kwantiteit is het ook belangrijk dat er genoeg liquiditeit is op de exchange. Als er namelijk geen handelsvolume is, dan wordt het heel moeilijk om een bepaalde cryptomunt in kwestie te kopen of te verkopen zonder ook een grote invloed te hebben op de prijs. Hoe meer handelsvolume, hoe hoger de garantie dat je een bepaalde crypto kan kopen en verkopen voor precies de prijs die op dat moment geldt.

Kosten

Het laatste criterium waarop de exchanges beoordelen zijn de kosten. Welke exchanges zijn goedkoper om op te handelen dan de andere? Het verschil tussen een transactiekost van 0,5% en 0,25% lijkt verwaarloosbaar voor sommigen maar kan een groot verschil uitmaken voor daytraders.

Sommige exchanges hebben daarnaast ook hun eigen cryptomunt die kan gebruikt worden om lagere transactiekosten te verkrijgen of soms zelfs gratis te kunnen traden. Denk bijvoorbeeld aan exchange coins zoals Binance Coin (BNB), FTX Token (FTT), OKB (OKB) en crypto.com (CRO).

Naast de normale transactiekosten kennen we ook nog de maker/taker fees. Een maker fee betaal je zodra je een limietorder plaatst. De taker, die de order dus aanneemt, betaalt een taker fee. Ook wanneer je een cryptocurrency naar je externe wallet stuurt betaal je kosten. Het is dus belangrijk om goed naar de verschillende soorten kosten te kijken die een crypto exchange vraagt. Verschillende exchanges kunnen ieder de goedkoopste zijn voor verschillende activiteiten.

Hoe maak ik een account aan bij een crypto exchange?

Wanneer je een account wilt aanmaken bij een crypto exchange, zul je eerst naar de website van de exchange moeten gaan. Dit doe je door in de lijst hierboven op de knop van de exchange naar keuze te klikken.

De meeste exchanges zullen je een KYC-procedure (Know Your Customer) laten doorlopen. Met deze procedure wordt jouw identiteit vastgesteld, zodat crypto exchanges aan overheden en instanties kunnen doorgeven met wie ze te maken hebben.

Tijdens deze procedure zul je jouw persoonlijke gegevens, zoals naam en adres, moeten ingeven. Ook zal er gevraagd worden om jezelf te identificeren met een identiteitskaart of paspoort.

Nadat je jouw account succesvol hebt aangemaakt, kun je vrijwel direct beginnen met het kopen en verkopen van cryptocurrencies.

Hoeveel geld heb ik nodig om te investeren op een crypto exchange?

Iedere crypto exchange hanteert eigen regels voor het minimum intreedt bedrag. Soms kan dit vanaf één euro, terwijl je bij andere exchanges enkele tientallen euro’s nodig hebt om te kunnen beginnen met investeren.

In onze gedetailleerde reviews vertellen we meer over het bedrag dat je minimaal nodig hebt om te kunnen investeren in cryptocurrencies.

Ik heb crypto gekocht, en nu?

Wanneer je crypto hebt gekocht, wordt deze in de meeste gevallen automatisch bewaard in de hot wallet (software wallet) die aan de exchange is gekoppeld. Je hoeft in dat geval geen handelingen meer uit te voeren wanneer je jouw cryptocurrencies hier wilt laten bewaren.

Je kunt er echter ook voor kiezen om jouw cryptocurrencies op te slaan in een hardware wallet. Dit is (zoals de naam al zegt) een fysieke wallet, die erg veel lijkt op een USB-stick. Door jouw cryptomunten vanaf de exchange te versturen naar het publieke adres van je hardware wallet, zorg je ervoor dat ze hierop komen te staan.

Het voordeel van een hardware wallet is dat cryptomunten hier beter op staan beveiligd dan op een software wallet. Zodra de wallet is losgekoppeld van je computer of laptop, is het onmogelijk dat hackers jouw cryptomunten kunnen stelen (tenzij je de wallet natuurlijk kwijt raakt).

Op het moment dat je jouw cryptomunten goed hebt bewaard, is het belangrijk om ze te bewaren totdat je ze wilt verkopen. Dit doe je natuurlijk het liefst op het moment dat de waarde hoger is dan de waarde waarop je de munten hebt gekocht. Je kunt een fundamentele of technische analyse uitvoeren om te voorspellen wanneer het beste moment is aangebroken.

Hoe verdient een crypto exchange zijn geld?

Wanneer je een transactie uitvoert op een crypto exchange, betaal je transactiekosten. Dit is vaak een bepaald percentage van de totale transactiewaarde, en kan per crypto exchange verschillen. Met deze transactiekosten verdient een crypto exchange zijn geld.

Het kan daarom lonen om goed te onderzoeken hoe hoog de transactiekosten van een crypto exchange zijn. Het verschil kan per exchange erg verschillend zijn.

Wat is de beste crypto exchange van Nederland en België?

Wat de beste crypto exchange is, is voor iedereen verschillend. Zo kan het zijn dat jij bijvoorbeeld op zoek bent naar een crypto exchange met een groot aanbod aan munten, en het niet erg vind om hier wat hogere transactiekosten voor te betalen.

Iemand anders is al blij met een exchange waar hij alleen Bitcoin en Ethereum kan kopen, en wil het liefst zo min mogelijk transactiekosten betalen.

Hierboven hebben wij een aantal punten beschreven waar je een crypto exchange op kunt beoordelen. Ga voor ieder onderdeel na hoe belangrijk dit voor jou is, en kijk vervolgens welke exchange hieraan voldoet.

Hoe maak ik winst op een crypto exchange?

Het antwoord op de vraag of je winst maakt op een crypto exchange, ligt helemaal in jouw handen. Om een zo groot mogelijke winst te maken, is het belangrijk om een cryptocurrency voor de laagst mogelijk prijs te kopen, om het vervolgens voor de hoogst mogelijke prijs te verkopen.

Je kunt erachter komen wanneer het beste koop- en verkoop moment is aangebroken door onderzoek te doen naar een bepaalde cryptomunt. Dit kan door middel van een fundamentele- of technische analyse.

Bij een fundamentele analyse onderzoek je alles binnen en rondom een cryptocurrency. Zo kijk je bijvoorbeeld naar het probleem dat het project probeert op te lossen, welke technieken ze daarvoor gebruiken, als ook wie er in het team zitten. Je kunt deze informatie uit verschillende bronnen halen, zoals de whitepaper, social media kanalen en de website.

Een technische analyse voer je uit door de cijfers en koersen van een cryptocurrency te onderzoeken. Zo kun je bijvoorbeeld patronen uit het verleden leren herkennen, waarna je ze toepast voor het maken van een voorspelling. Ook kan het belangrijk zijn om goed naar cijfers zoals de market cap en de circulatie te kijken.

Zit er een risico aan het gebruik van een crypto exchange?

Aan alles dat je online doet, zitten risico’s verbonden. Dit geldt dus ook voor het gebruik van een crypto exchange. Omdat er veel geld naar en van een crypto exchange gaat, zijn er veel mensen die dit als een grote pot met goud zien.

Gelukkig zijn er genoeg maatregelen die je zelf kunt nemen om het gebruik van een crypto exchange zo veilig mogelijk te maken.

Klik nooit zomaar op een link die je niet vertrouwt. Dit geldt voor e-mails die je ontvangt, maar ook voor websites waar een link op staat.
Open en download nooit zomaar bestanden in een e-mail. Weet je niet wie de afzender is? Of verwacht je van iemand geen bestand? Dan kun je de e-mail beter verwijderen.
Controleer de URL van de crypto exchange altijd, voordat je hierop inlogt. Er zijn hackers die de complete website van een crypto exchange kopiëren, om zo de inloggegevens van gebruikers te stelen.
Log niet in op een crypto exchange vanaf een onbekend of openbaar internetnetwerk. Je weet niet wie er nog meer toegang heeft tot het netwerk. Log daarom alleen in vanaf jouw beveiligd thuisnetwerk, en maak zonodig gebruik van een VPN, zodat jouw verbinding extra beveiligd is door middel van encryptie.
Verstuur grote bedragen nooit in één keer. Wanneer je cryptomunten naar een ander wallet-adres verstuurt, kun je het beste eerst een klein bedrag versturen. Zo weet je zeker of je de juiste gegevens hebt ingevoerd. Als je hierna ziet dat alles juist is verzonden, kun je de rest van de cryptomunten versturen op dezelfde manier.
Gebruik een sterk wachtwoord. Dit heb je waarschijnlijk vaker gehoord, maar het is nog steeds ontzettend belangrijk om een sterk wachtwoord te gebruiken dat je niet voor andere accounts gebruikt.
Gebruik 2FA. Veel crypto exchanges bieden de mogelijkheid om 2-factor-authenticatie te gebruiken. Hierdoor moet je een extra stap doorlopen voordat je kunt inloggen, waardoor het voor hackers vrijwel onmogelijk is om in te loggen op jouw account wanneer ze in het bezit zijn van je wachtwoord.

Waarom verschilt de prijs van een cryptomunt per exchange?

Je zult misschien gemerkt hebben dat je voor dezelfde cryptomunt bij de ene crypto exchange meer betaalt dan bij een andere crypto exchange. Dit heeft te maken met de vraag en het aanbod op een crypto exchange.

Op de ene crypto exchange worden er bijvoorbeeld meer Bitcoins aangeboden dan op een andere crypto exchange. Wanneer er meer aanbod dan vraag is, kan de prijs van Bitcoin iets lager zijn dan bij de andere exchange, waar minder aanbod is.

Echter, in de meeste gevallen is het verschil te verwaarlozen. Het heeft dan dus vaak geen zin om een nieuw account aan te maken zodat je een bepaalde cryptomunt goedkoper aan kunt schaffen.

Het is voornamelijk belangrijk dat er genoeg liquiditeit is. Dat betekent dat er genoeg kopers en verkopers moeten zijn, zodat je altijd de beste prijs kunt vragen en krijgen voor een cryptomunt. Over het algemeen betekent het dat een kleinere crypto exchange minder liquiditeit heeft dan een grote crypto exchange.

Hoe werkt crypto kopen?

Als je voor het eerst crypto koopt kan dat via iDeal, Creditcard of een bank transfer (SEPA). Je zult echter merken dat crypto exchanges allemaal verschillende betaalmethoden aanbieden. Gelukkig is hij bij de meeste exchanges in bovenstaande lijst mogelijk om crypto te kopen via iDeal, Creditcard of een bank transfer (SEPA).

De kosten die je hiervoor betaalt, verschillen per exchange. Bekijk de reviews van bovenstaande exchanges om erachter te komen hoe hoog de transactiekosten zijn die je per exchange betaalt.

Crypto kopen via creditcard

Creditcard is wereldwijd gezien een van de meest gebruikte betaalmethodes. Dit komt doordat een creditcard overal ondersteund wordt. Mocht je nog geen creditcard hebben, kan het raadzaam zijn om er één te nemen.

Veel crypto exchanges zijn in het buitenland gevestigd. Wanneer je geen crypto kunt kopen met bijvoorbeeld iDeal, is het vaak wel mogelijk om crypto te kopen met creditcard.

Heb je een creditcard en wil je crypto kopen? Klik hier.

Crypto kopen via iDeal

iDeal is een Nederlandse betaalmethode, en daarom wil je waarschijnlijk het liefst ook jouw crypto kopen met iDeal. Dit hoeft niet per se bij een Nederlandse exchange als Bitvavo te zijn, want er zijn gelukkig steeds meer buitenlandse crypto exchanges waar het ook mogelijk is om crypto te kopen met iDeal.

Wil je via iDeal crypto kopen? Klik hier.

Crypto kopen via SEPA bank overschrijving

Het kan voorkomen dat je een bepaalde token wilt kopen die niet bij iedere exchange wordt aangeboden. Wanneer je vervolgens de juiste exchange hebt gevonden, zie je dat ze niet jouw gewenste betaalmethode ondersteunen. Hoe kun je dat oplossen?

Het is in dat geval mogelijk om bij een andere crypto exchange Bitcoin te kopen. Dit kun je bijvoorbeeld bij Kraken doen, waarna je deze Bitcoin verstuurd naar de exchange waarop je de gewenste token kunt kopen. De aankoop doe je vervolgens met deze Bitcoin.

Ook is het belangrijk om op te merken dat hoe meer geld je inlegt, des te belangrijker de procentuele kosten van de fiat deposit zijn. Dit maakt de transactiekosten van de cryptocurrency minder belangrijk.

Wil je via een bankoverschrijving crypto kopen? Klik hier.