Geschreven door 05:51 Blockchain, Crypto, Ethereum

Investeren in DeFi: de fundering

De nieuwste hype in de cryptomarkt is Decentrale Finance (DeFi). Het begint er op te lijken dat dit wel eens een tot een enorme speculatieve trend kan leiden. Dit maakt ons natuurlijk nieuwsgierig hoe wij hier ons graantje in mee kunnen pikken. Maar voordat je blind in de DeFi mania springt, is het verstandig om eerst te kijken naar de fundamenten. In fundamenten van DeFi kunnen we namelijk ook investeren en kijkend naar alle ontwikkelingen zijn we er nog steeds vroeg bij. 

Waar wordt DeFi momenteel op gebouwd?

In ons vorige artikel over DeFI hebben we de basisprincipes van decentrale finance uitgelegd. Het komt erop neer dat een groeiend aantal projecten in de blockchain industrie een alternatief financieel stelsel op de blockchain aan het bouwen is. Een stelsel dat toegankelijk, autonoom en volledig op software gebaseerd is. Ook zijn DeFi applicaties open source en interoperabel, wat betekent dat iedereen ze als legostenen samen kan voegen en oneindig veel financiële structuren kan creëren, op de blockchain. 

Op het moment is Ethereum hét blockchainprotocol en de overduidelijke marktleider voor DeFi. Bijna alle grotere DeFi projecten in de sector worden hier momenteel op geprogrammeerd. Dit lijkt voornamelijk zo te zijn door netwerkeffecten, een zeer belangrijk ingrediënt voor success in ons digitale tijdperk. We kunnen spreken van een netwerkeffect als iedere nieuwe gebruiker een netwerk, zoals Ethereum, Facebook of Marktplaats, waardevoller maakt voor alle andere gebruikers. 

Ethereum was de eerste smart contract blockchain en is sindsdien enorm gegroeid in het aantal programmeurs en bedrijven die op het protocol bouwen, de open source software die beschikbaar is om te gebruiken. Er is ook een enorme stijging in het aantal gebruikers en investeringen in zowel de Ether crypto als ondersteunende bedrijven en dus de applicaties. Als programmeur of ondernemer kan je gebruik maken van dit snelgroeiende ecosysteem, wat we op het moment ook in DeFi zien. Bovendien zijn alle DeFi applicaties interoperabel. Dit betekent dat er ook een DeFi netwerkeffect is aangezien je dus iedere andere DeFi applicatie op Ethereum, zoals een exchange of een stablecoin, voor je eigen applicatie kunt gebruiken. 

Wat dit kan betekenen voor Ether

Omdat al deze DeFi applicaties op Ethereum worden gebouwd, is het aannemelijk dat, mocht deze sector succesvol worden, er aanzienlijk meer vraag gaat zijn naar Ether. Dit heeft meerdere redenen. Ten eerste hebben de applicaties Ether nodig om te kunnen functioneren. Deze crypto wordt namelijk gebruikt om voor transacties te betalen. Hoe meer transacties er in een applicatie voorkomen, als de populariteit stijgt, hoe meer Ether nodig is. 

Daarenboven is Ether als onderpand nodig voor verscheidene DeFi applicaties. Zo is Ether noodzakelijk voor de SAI stablecoin, kun je rente op je Ether verdienen via verschillende leen-en-krediet applicaties en gaat Synthetix Ether als onderpand gebruiken om de beurs stabiel te houden. De benodigde Ether voor deze applicaties is een stuk meer dan voor transacties. Dus als één of meerdere DeFi applicaties die Ether als onderpand gebruiken groot worden, zorgt dit voor significant meer vraag naar Ether. 

De meeste DeFi applicaties maken gebruik van een unieke cryptocurrency voor het functioneren van de app. Deze crypto’s zijn gebaseerd op de Ethereum standaard en zijn direct verhandelbaar voor Ether. Mocht DeFi op Ethereum een succes worden, dan is het logisch dat de potentiële forse winsten van de winnende DeFi applicaties deels afgeroomd worden in Ether. Deze crypto’s zijn namelijk specifiek voor een applicatie, terwijl Ether veel breder gebruikt kan worden, en dus een stuk grotere marktwaarde en stabielere prijs gaat hebben. Wat we nu voornamelijk in het cryptotraden in Bitcoin zien, is dat de winst van altcoins in BTC uitvloeit. Dit zou dus ook kunnen gebeuren met de Ether die DeFi applicaties gebruiken. 

Zijn DeFi en Ethereum blockchain een zekerheid?

Dit is zeker geen gegeven. Op het moment is DeFi nog zeer hypothetisch en zijn de applicaties pas net functioneel, en deels nog experimenteel. Aangezien blockchainapplicaties open-source zijn, en je sowieso veel handige programmeurs hebt die applicaties kunnen kopiëren, kan DeFi in principe op iedere blockchain worden gebouwd. Kijkend naar het enthousiasme en vooral het geld dat op het moment in DeFi rondgaat, lijkt het enkel een kwestie van tijd voordat er DeFi applicaties op andere protocollen zoals EOS, Lisk of een next-gen blockchain zoals Hashgraph zullen verschijnen. 

Dezelfde logica als hierboven beschreven, gaat op voor iedere blockchain en de bijbehorende crypto. Op de lange termijn zal waarschijnlijk het ecosysteem met de sterkste netwerkeffecten de grote winnaar zijn. Hiervoor zijn het aantal programmeurs, gebruikers en applicaties zeer belangrijk. Zover zijn we echter nog niet. 
Momenteel is de technologie nog ontzettend belangrijk voor het success van DeFi applicaties. Alhoewel Ethereum een enorme voorsprong heeft, heeft deze blockchain ook zijn mankementen. Zo is de blockchain nog niet schaalbaar, wat betekent dat het nog maar weinig transacties kan ondersteunen. Daarom zijn Ethereum transacties op het moment nog langzaam en relatief duur. Hierdoor is het op het moment nog niet mogelijk voor de applicaties om grote gebruikersaantallen te ondersteunen. Hoe populairder DeFi wordt, des te langzamer Ethereum. Ethereum zit midden in een transitie naar een hoognodige upgrade die het netwerk schaalbaarder maakt. Wij vragen ons af of die op tijd komt voor de aankomende DeFi trend.

Close