Herinner je je de cryptomania eind 2017 nog? Dat waren nog eens tijden! ICO’s die zonder technologie of een goed idee miljoenen ophaalden, Bitcoin rond de $20,000 en een vol vertrouwen dat crypto binnen een paar maanden de wereld zou overnemen.
Het is inmiddels bijna drie jaar later en na een barre cryptowinter lijkt de markt zijn fundamenten te hebben gevonden. De waardeloze projecten zijn een stille dood gestorven en er duiken weer solide investeringsmogelijkheden op.
Decentrale Finance (DeFi) zet op het moment de toon met gigantische prijsstijgingen (vaak gevolgd door forse dalingen) van DeFi coins. Met een hernieuwd enthousiasme en hebzucht doet de DeFi trend ons een beetje denken aan de laatste maanden van 2017, maar hoe kun je het beste in DeFi investeren?
In het vorige artikel hebben we de basics en het grote idee achter DeFi uitgelegd, keken we naar de belangrijke rol die de Ethereum blockchain en Ether hebben in DeFi en pluisden we de verschillende sectoren binnen DeFi uit. Het is belangrijk dat je dit goed snapt, want ondanks de enorme potentie van de totale sector, blijft investeren in DeFi coins en projecten zeer risicovol.
Investeren in de onderliggende blockchains van DeFi vermindert het risico, maar vermindert ook de kans op astronomische winsten. Hiervoor moet je bij de individuele projecten en hun bijbehorende tokens zijn.
Chainlink (LINK)
Blockchains zijn een fantastische innovatie, maar het is volledig digitaal en dus is er een brug nodig naar de fysieke wereld. Dit is het zogeheten oracle probleem. Chainlink is momenteel het grootste project op de markt die dit aspect oplost. Veel DeFi projecten hebben real-world data zoals actuele prijzen, transacties en handelsvolumes nodig om te kunnen functioneren, iets wat op een veilige en betrouwbare manier door het Chainlink netwerk wordt aangeboden. Digitale applicaties kunnen via APIs de data van Chainlink op hun smart contracts krijgen en er zeker van zijn dat deze informatie accuraat is door de architectuur van het oracle netwerk.
De prijs van de LINK token was al flink aan het stijgen omdat het daadwerkelijk een groot probleem voor de blockchain industrie oplost. Dit heeft nog een extra boost gekregen door de toenemende populariteit van DeFi. De Google Cloud, software gigant Oracle en een groeiend aantal blockchain projecten zijn al onderdeel van het Chainlink netwerk en dit zal de komende maanden een project blijven om in de gaten te houden.
0X (ZRX)
Op het moment zijn zo goed als alle projecten in DeFi die er toe doen op Ethereum gebouwd. Echter is Ethereum enkel een protocol voor smart contracts terwijl er een veel meer geavanceerde infrastructuur voor nodig is om de financiële applicaties van DeFi optimaal te kunnen laten functioneren.
Het 0x protocol maakt het mogelijk om direct crypto’s die op Ethereum gebaseerd zijn uit te wisselen. Dit kan zonder een tussenpartij door middel van de 0x smart contracts en een netwerk van nodes die losstaan van het vaak trage en dure Ethereum protocol. Deze functies kunnen geïntegreerd worden in iedere applicatie. Op deze manier kunnen crypto’s snel, makkelijk en goedkoop van applicatie naar applicatie verhuizen.
In principe is 0x dus een gedecentraliseerde cryptobeurs voor Ethereum, maar met een redelijk uitgebreide functionaliteit. Dit is ideaal voor DeFi applicaties, die in theorie allemaal als legoblokjes een nieuw financieel systeem vormen en door middel van 0x hun digitale assets onderling kunnen uitwisselen.
Synthetix (SNX)
Investeren in crypto is waanzinnig, maar heeft ook zijn nadelen. Zo volgt de hele markt over het algemeen de prijs van Bitcoin, zijn alle crypto-investeringen nog enorm riskant en is het een langzaam, duur en vaak lastig proces om je cryptowinsten in andere beleggingen te stoppen.
Hier heeft het Synthetix platform een oplossing voor. Via de app kun je direct je crypto in een breed assortiment aan beleggingen investeren zoals aandelen, grondstoffen, valuta, derivaten en uiteraard ook andere crypto.
Dit is mogelijk door zogenoemde synthetische tokens (“synths”). Deze digitale middelen zijn gekoppeld aan de prijs van hun traditionele tegenhangers. Voor de real-time prijsinformatie is een partnership met Chainlink aangegaan. Het systeem wordt stabiel gehouden door middel van onderpand. Hiervoor wordt op het moment de SNX token gebruikt, al zijn er discussies om in de toekomst dit ook met Ether te kunnen doen. Ook is het platform 24/7 live, in tegenstelling tot traditionele markten die nog de ouderwetse 9 tot 5 tijden aanhouden.
Synthetix is een revolutionair platform dat non-crypto beleggingsopties op de blockchain beschikbaar maakt. In theorie betekent dit dat cryptobeleggers nu al hun investeringen via de blockchain kunnen doen. Het kan bijna niet meer DeFi dan dit!
MakerDAO (MAKER)
Decentrale Autonome Organisaties (DAOs) zijn nieuwe bedrijfsvormen die in plaats van menselijk management volledig functioneren door het gebruik van smart contracts. De Maker DAO is hier een van de beste voorbeelden van. Dit project heeft het mogelijk gemaakt om een decentrale, functionerende organisatie al jaren draaiende te houden rondom een stablecoin, de DAI.
De bezitters van de Maker token bepalen de regels van het netwerk, hebben in 2017 de DAI stablecoin gelanceerd en houden deze nu al jarenlang stabiel door middel van een complex systeem dat Ether en BAT als onderpand gebruikt.
De sky is the limit voor deze financiële innovatie en er zijn momenteel discussies gaande om meer cryptos te gaan accepteren en zelfs security tokens die gekoppeld zijn aan de waarde van aandelen en zelfs vastgoed als onderpand te kunnen gebruiken.
DAI is inmiddels een belangrijk onderdeel van DeFi geworden aangezien het een programmeerbare dollar is, en dus om allerlei financieel creatieve manieren binnen DeFi applicaties gebruikt kan worden.
Compound (COMP) & Aave (LEND)
Compound en Aave zijn twee verschillende applicaties die het mogelijk maken om direct, persoon-tot-persoon cryptomunten te lenen van, en uitlenen aan, andere crypto-bezitters. Dit proces, inclusief de rente, wordt volledig autonoom verricht door het gebruik van een unieke set smart contracts.
Investeerders die cryptomunten voor de langere termijn achter de hand houden kunnen een passief inkomen verdienen aan hun digitale vermogen. Dit kan door hun crypto’s naar de smart contracts van deze applicaties sturen. Dit belandt vervolgens in de pool en wordt door de software uitgeleend aan andere gebruikers tegen een rente.
Het verschil tussen de twee applicaties zijn als volgt:
- Compound gebruikte dynamische rentes terwijl je bij Aave zowel voor een dynamische als een vaste rente kan kiezen.
- Op Aave is minder onderpand nodig voor het lenen van crypto’s dan op Compound.
- Op Aave kun je flashloans afsluiten, op Compound niet.
- Compound accepteert 9 verschillende cryptovaluta’s, op Aave zijn dit er 17.
Compound
Aave
Augur (REP)
Augur is een platform voor voorspellingsmarkten op de blockchain. Via Augur kunnen gebruikers hun Ether of de DAI stablecoin inzetten op de uitkomst van allerlei toekomstige evenementen zoals presidentiële verkiezingen, sportwedstrijden, het verloop van het coronavirus of de prijs van Bitcoin per 1 januari 2021. Deze individuele voorspellingsmarkten worden door gebruikers zelf aangemaakt.
Het project is inmiddels een veteraan in de blockchainmarkt. De ontwikkeling van het platform begon in 2015 na een succesvolle ICO en is gestaag voortgezet. De eerste versie was traag en niet echt gebruiksvriendelijk maar deze problemen zijn recentelijk opgelost met de lancering van Augur V2. Naast deze weddenschappen kan het platform ook gebruikt worden als oracle om informatie uit de fysieke wereld op de blockchain te krijgen, iets wat ook Chainlink oplost en waar veel DeFi-projecten baat bij hebben.
Ampleforth (AMPL)
Blockchain en crypto zijn ideaal voor financiële en economische experimenten en Ampleforth is hier een perfect voorbeeld van. Ampleforth is zeer innovatieve stablecoin en DeFi coin die een elastisch aanbod heeft. Het uiteindelijke doel is om de AMPL prijs stabiel te houden ten opzichte van de dollar (1 AMPL = $1).
Als de vraag naar en dus de prijs van AMPL boven de $1 komt, neemt ook het aanbod toe om de prijs weer naar beneden te krijgen. Valt de prijs van AMPL onder de $1 worden het aanbod verminderd om de token schaarser te maken en de prijs weer omhoog te stuwen. De toe en afname van het aanbod gebeurt allemaal binnen de Ampleforth wallet en wordt evenredig verspreid over iedere wallet.
Doordat Ampleforth zo werkt hoopt het team achter het experiment de hoge correlatie van de rest van de markt met Bitcoin te kunnen ontlopen. Zodra AMPL relatief prijs stabiel is kan het als een zeer sterk onderpand in DeFi worden gebruikt. Er is immers geen vertrouwen in een bedrijf, een onderpand of een complexe DAO en algoritmes nodig om de token prijs stabiel te maken. Al met al een waanzinnig experiment wat waarschijnlijk tot nog vele anderen gaat leiden.
Bancor (BNT)
Er zijn momenteel duizenden cryptocurrencies op de markt, wat de nodige problemen oplevert. Naast dat het 100 uur per dag aan research kost om het kaf van het koren te scheiden zijn er voor de meeste crypto’s geen actieve markten. Dit kun je zien aan het 24 uur handelsvolume. Als dit relatief laag is noem noem je dit een lage liquiditeit, of illiquidity. Investeerders kunnen dan geen grote transacties uitvoeren zonder de prijs te beïnvloeden, wat zeer nadelig kan uitpakken. Als je een illiquide crypto groot inslaat betaal je een stuk meer dan de aangegeven prijs en vice versa. Dit kan een investeerder flink wat geld kosten.
Het Bancor protocol lost dit probleem op. Op het platform kunnen gebruikers hun crypto’s inleggen in een zogeheten liquiditeitspool. Via een complexe formule worden verschillende cryptos aan elkaar gekoppeld om het op deze manier mogelijk te maken om kleine crypto’s in te kopen zonder de prijs te veranderen. Bovendien maakt de Bancor architectuur het mogelijk om cryptovaluta direct tegen elkaar te verhandelen zonder Bitcoin of Ether nodig te hebben.
De groeiende DeFi sector bestaat al uit tientallen tokens en dit gaat naar verwachting nog flink toenemen. Velen hiervan zullen maar een lage liquiditeit hebben. Bancor maakt het mogelijk om alle DeFi, en ook andere Ethereum tokens, direct en efficiënt te verhandelen. Het platform is dus een liquiditeitspool en een decentrale beurs. Daarbovenop kan Bancor ook gebruikt worden als een slimme, digitale portemonnee. Met deze functionaliteiten kan dit platform wel eens een belangrijke speler in DeFi worden.
Kava (KAVA)
Alhoewel DeFi voornamelijk op Ethereum wordt gebouwd is dit niet het enige protocol dat zich hiervoor leent. Kava is een puur DeFi platform gebouwd op de Cosmos blockchain dat zich richt op stablecoins en persoon-tot-persoon leningen. De unieke stablecoin van Kava is de USDX. Om deze te kunnen “minten” en te ontvangen storten gebruikers een onderpand in BNB. Bitcoin, XRP, ATOM en vele andere cryptos kunnen hier naar verwachting ook binnenkort voor gebruikt worden. Zodra je je kersverse USDX hebt ontvangen kun je deze vervolgens vastzetten op het platform tegen een aantrekkelijke rente.
Dit is nog maar de eerste stap voor Kava, met het uiteindelijke doel om hét DeFi platform van de hele industrie te worden. Hierbij moet je denken aan derivaten zoals hefbomen en short posities en andere financiële producten, allemaal ondersteund door een breed scala aan verschillende cryptocurrencies.