Geschreven door 15:12 Crypto, Ethereum

Wat is het verschil tussen Ethereum en Ether?

ethereum

De begrippen Ethereum en Ether worden vaak door elkaar gebruikt. Vaak hoor je iemand zeggen dat deze heeft geinvesteerd in Ethereum, en een dag later wordt je geconfronteerd met iemand zegt Ethers te willen kopen.

Wat is precies het verschil, betekenen de twee termen eigenlijk hetzelfde? Of zit er een belangrijk verschil tussen Ethereum en Ether?

In de post leggen we je het uit.

Ethereum in het kort

Om te begrijpen wat precies het verschil is tussen de twee begrippen moeten we als eerst een klein beetje background info tot ons nemen.

Toen Vitalik Buterin aan het Bitcoin project werkte, voorzag hij veel meer toepassingen voor de blockchain technologie dan waar deze door Bitcoin voor gebruikt werd. Bitcoin was primair gericht op het opzetten van een globale digitale currency die mensen kunnen gebruiken om onderling transacties te verrichten.

Buterin had echter grotere plannen.

Alhoewel Bitcoin al extreem revolutionair is, vond Buterin dat daar nog wel een schepje bovenop kon. Hij wilde de blockchain technologie inzetten om toepassingen te ontwikkelen die veel verder strekken dan louter de financiële sector.

Zo voorzag hij dat je blockchain bijvoorbeeld ook zou kunnen gebruiken in de gezondheidsbranche. Door jouw patiëntendossier in de blockchain te zetten zouden artsen van over de gehele wereld direct toegang kunnen hebben tot jouw gegevens wanneer je in een buitenlands ziekenhuis zou belanden.

Op deze wijze kunnen artsen sneller handelen en letterlijk levens redden. De blockchain technologie kan dus op veel meer manieren worden toegepast dan voorheen mogelijk leek.

Met dit idee in gedachten richtte Buterin op 30 juli 2015 Ethereum op. Dit is een netwerk waar ontwikkelaars hun decentrale applicatie op kunnen voortbouwen. Het Ethereum netwerk is voor iedereen toegankelijk en open source, dus het is zeer aantrekkelijk voor ontwikkelaars om hun project, currency of ICO te lanceren via Ethereum.

Ethereum is dus een netwerk.

Meer over Ethereum lees je in de post Ethereum uitgelegd in 3 minuten.

Ethers zijn de benzine van Ethereum

Net zoals dat een auto benzine nodig heeft, is het het Ethereum netwerk afhankelijk van brandstof. Ethers kunnen worden gezien als de benzine of het bloed van Ethereum. Ontwikkelaars kunnen Ethers ontvangen voor het uitbrengen van hun product, dit is bijvoorbeeld het geval bij een ICO.

Doordat de waarde van Ethers net zoals normaal geld kan stijgen en kan dalen kun je hier dus geld mee verdienen door je Ethers te verkopen. Er wordt dus ook flink gehandeld in Ethers over de hele planeet, net zoals dat er gehandeld wordt in Bitcoin.

Ether is dus de benzine van Ethereum, en je kunt in Ethers handelen.

Netwerk versus Brandstof

De belangrijkste manier om het verschil tussen Ethereum en Ether te onthouden is om te begrijpen dat Ethereum een veel breder begrip is dan alleen Ether. Wanneer iemand dus tegen jou zegt dat ze Ethereum hebben gekocht, is wat ze eigenlijk zeggen dat ze een klein aantal Ethers hebben aangeschaft op een cryptoexchange.

Close