Wat is DeFi? Ontdek Het Fenomeen

Wist je dat het geld wat op jouw bankrekening staat niet van jou is? Wist je ook dat je onnodig veel betaalt voor bijna iedere transactie die door een financiële instelling gaat? Of wist je dat dit eigenlijk allemaal al door software gereguleerd wordt, maar de financiële instellingen er geen baat bij hebben dit sneller of goedkoper te maken? 

Dat gaat niet lang meer duren als het aan de Decentrale Finance (DeFi) sector van de blockchain industrie ligt. Dit veelbelovende onderdeel van de blockchain industrie is hard aan het werk om een alternatief en open financieel stelsel te bouwen dat volledig op software runt. Wat is DeFi?Denk aan het kopen van andere valuta en aandelen, geld lenen en uitlenen, direct onderling crypto’s handelen en je eigen bank zijn, allemaal vanaf je laptop of je smartphone. Dat is wat DeFi is. 

Het begint er op te lijken dat DeFi wel eens een tot een enorme speculatieve trend kan leiden. Dit maakt ons natuurlijk nieuwsgierig hoe wij hier ons graantje in mee kunnen pikken. Maar voordat je blind in de DeFi mania springt, is het verstandig om eerst te kijken naar de fundamenten. In fundamenten van DeFi kunnen we namelijk ook investeren en kijkend naar alle ontwikkelingen zijn we er nog steeds vroeg bij. 

De DeFi revolutie 

Alhoewel het traditionele financiële stelsel, waaronder banken, brokers en verstrekkers van leningen, enigszins is meegegaan met de digitale transformatie van fysiek naar het internet, functioneert het voornamelijk op software dat een kwart eeuw geleden gebouwd is. Wat begon met PayPal is uitgemond in een existentiële crisis voor veel traditionele financiële bedrijven. Men noemt dit ook wel de fintech revolutie.

Fintech bedrijven zoals Revolut, BUX, eToro en Robinhood zijn veel populairder onder jongeren dan hun voorgangers en hebben ook nog aanzienlijk minder kosten aangezien ze geen last hebben van logge, inefficiënte, bureaucratische bedrijfsculturen, fysieke panden en het bijkomende personeel. Bovendien zijn ze een stuk beter ingespeeld op de wensen van hun klanten. Gebruiksvriendelijke software is de financiële gevestigde orde aan het vervangen. 

DeFi is de volgende stap in de fintech revolutie, waarin financiële applicaties zelfstandig opereren en de software zelf betrouwbaar wordt door het gebruik van smart contracts. Hierdoor zijn dus zelfs de bedrijven niet meer nodig. Daarnaast kunnen veel tussenpersonen uit financiële processen gehaald worden, wat die processen een stuk sneller en goedkoper maakt. Denk bijvoorbeeld aan een bankrekening die daadwerkelijk van jou is, of spaargeld direct op je smartphone, geld lenen van software, aandelen direct van de markt kopen en automatische betalingen, direct naar de ontvanger. Dit betekent dat het verdienmodel van financiële instellingen, de transactiekosten die zij over iedere handeling ontvangen, weg zal vallen. 

Dit gaat als volgt te werk: 

Je stuurt je hard verdiende euro’s naar een crypto-exchange en koopt er Ethereum of een stablecoin mee. Zodra je deze cryptomunten naar een DeFi applicatie stuurt zit je in het DeFi ecosysteem. Dit kan bijvoorbeeld door Ethereum naar Synthetix te sturen om er vervolgens synthetische Tesla aandelen mee te kopen, of naar een gedecentraliseerde exchange zoals Uniswap om andere moonshot crypto’s te kopen. Ook kun je je stablecoins uitlenen om tot 8% rente per jaar te ontvangen op platformen zoals Nexo of Crypto.com. Of je stuurt ze gewoon naar je smartphone om wat crypto dollars beschikbaar te hebben. 

Wat is DeFi? Een financieel stelsel op de blockchain 

DeFi (d)applicaties zijn gebouwd op blockchains, en functioneren door middel van smart contracts. De onderliggende blockchain beveiligt transacties en data binnen DeFi applicaties en de smart contracts zorgen voor een automatische uitvoering van de applicaties. Het hele DeFi ecosysteem wordt dus autonoom geregeld door computercode. DeFi bestaat uit drie technologische lagen: 

Laag 1: De blockchain

De smart contracts worden op een blockchain protocol gebouwd en alle acties binnen een applicatie worden op de blockchain geregistreerd. De blockchain zelf is echter enkel een datastructuur, de applicaties maken deze bruikbaar. 

Laag 2: Infrastructuur applicaties 

Dit zijn smart contracts die de onderliggende infrastructuur voor DeFi leggen en de blockchain bruikbaar maken. Hierbij kun je denken aan applicaties voor het handelen in crypto’s, stablecoins, dataprotocollen en wallets. Doordat deze applicaties open source en toegankelijk zijn voor iedereen, kunnen programmeurs en ondernemers deze eenvoudig integreren in hun producten. 

Laag 3: Gebruikers applicaties

Deze laag is voor de eindgebruikers en is een combinatie van bestaande technologieën zoals websites en smartphone apps en smart contracts om DeFi naar de massa te brengen. Zonder de eerste twee lagen zijn deze apps niet mogelijk, maar het zijn de gebruikers van applicaties die de DeFi revolutie in gang moeten zetten. 

Wat uniek is aan de blockchain industrie, en dus ook voor DeFi, is dat iedereen toegang heeft tot de applicaties en applicaties interoperabel zijn. Dit betekent dat je ze afzonderlijk kunt integreren of met elkaar combineren om zo de beste DeFi producten en diensten voor consumenten te maken. Dit is in sterk contrast met het huidige systeem, waar iedere applicatie en ieder bedrijf weer anders werkt en zijn eigen software heeft.

Je kunt het zien als lego blokken, waarin iedere applicatie een blok is die in combinatie met andere blokken de platformen van de toekomst gaan vormen. Niet tevreden met hoe een applicatie werkt? Dan kun je de code gewoon kopiëren en aanpassen. Er lijkt geen grens te zijn aan de financiële diensten en producten die op DeFi gebouwd kunnen worden. 

Waar wordt DeFi momenteel op gebouwd?

Op het moment is Ethereum hét blockchainprotocol en de overduidelijke marktleider voor DeFi. Bijna alle grotere DeFi projecten in de sector worden hier momenteel op geprogrammeerd. Dit lijkt voornamelijk zo te zijn door netwerkeffecten, een zeer belangrijk ingrediënt voor success in ons digitale tijdperk. We kunnen spreken van een netwerkeffect als iedere nieuwe gebruiker een netwerk, zoals Ethereum, Facebook of Marktplaats, waardevoller maakt voor alle andere gebruikers. 

Ethereum was de eerste smart contract blockchain en is sindsdien enorm gegroeid in het aantal programmeurs en bedrijven die op het protocol bouwen, de open source software die beschikbaar is om te gebruiken. Er is ook een enorme stijging in het aantal gebruikers en investeringen in zowel de Ether crypto als ondersteunende bedrijven en dus de applicaties. Als programmeur of ondernemer kan je gebruik maken van dit snelgroeiende ecosysteem, wat we op het moment ook in DeFi zien. Bovendien zijn alle DeFi applicaties interoperabel. Dit betekent dat er ook een DeFi netwerkeffect is aangezien je dus iedere andere DeFi applicatie op Ethereum, zoals een exchange of een stablecoin, voor je eigen applicatie kunt gebruiken. 

Wat kan DeFi voor Ether betekenen?

Omdat al deze DeFi applicaties op Ethereum worden gebouwd, is het aannemelijk dat, mocht deze sector succesvol worden, er aanzienlijk meer vraag gaat zijn naar Ether. Dit heeft meerdere redenen. Ten eerste hebben de applicaties Ether nodig om te kunnen functioneren. Deze crypto wordt namelijk gebruikt om voor transacties te betalen. Hoe meer transacties er in een applicatie voorkomen, als de populariteit stijgt, hoe meer Ether nodig is. 

Daarenboven is Ether als onderpand nodig voor verscheidene DeFi applicaties. Zo is Ether noodzakelijk voor de SAI stablecoin, kun je rente op je Ether verdienen via verschillende leen-en-krediet applicaties en gaat Synthetix Ether als onderpand gebruiken om de beurs stabiel te houden. De benodigde Ether voor deze applicaties is een stuk meer dan voor transacties. Dus als één of meerdere DeFi applicaties die Ether als onderpand gebruiken groot worden, zorgt dit voor significant meer vraag naar Ether. 

Wat is Defi Ethereum

De meeste DeFi applicaties maken gebruik van een unieke cryptocurrency voor het functioneren van de app. Deze crypto’s zijn gebaseerd op de Ethereum standaard en zijn direct verhandelbaar voor Ether. Mocht DeFi op Ethereum een succes worden, dan is het logisch dat de potentiële forse winsten van de winnende DeFi applicaties deels afgeroomd worden in Ether. Deze crypto’s zijn namelijk specifiek voor een applicatie, terwijl Ether veel breder gebruikt kan worden, en dus een stuk grotere marktwaarde en stabielere prijs gaat hebben. Wat we nu voornamelijk in het crypto-traden in Bitcoin zien, is dat de winst van altcoins in BTC uitvloeit. Dit zou dus ook kunnen gebeuren met de Ether die DeFi applicaties gebruiken. 

Is DeFi op de Ethereum blockchain een zekerheid?

Dit is zeker geen gegeven. Op het moment is DeFi nog zeer hypothetisch en zijn de applicaties pas net functioneel, en deels nog experimenteel. Aangezien blockchain applicaties open-source zijn, en je sowieso veel handige programmeurs hebt die applicaties kunnen kopiëren, kan DeFi in principe op iedere blockchain worden gebouwd. Kijkend naar het enthousiasme en vooral het geld dat op het moment in DeFi rondgaat, lijkt het enkel een kwestie van tijd voordat er DeFi applicaties op andere protocollen zoals EOS, Lisk of een next-gen blockchain zoals Hashgraph zullen verschijnen. 

Dezelfde logica als hierboven beschreven, gaat op voor iedere blockchain en de bijbehorende crypto. Op de lange termijn zal waarschijnlijk het ecosysteem met de sterkste netwerkeffecten de grote winnaar zijn. Hiervoor zijn het aantal programmeurs, gebruikers en applicaties zeer belangrijk. Zover zijn we echter nog niet. 


Momenteel is de technologie nog ontzettend belangrijk voor het success van DeFi applicaties. Alhoewel Ethereum een enorme voorsprong heeft, heeft deze blockchain ook zijn mankementen. Zo is de blockchain nog niet schaalbaar, wat betekent dat het nog maar weinig transacties kan ondersteunen. Daarom zijn Ethereum transacties op het moment nog langzaam en relatief duur. Hierdoor is het op het moment nog niet mogelijk voor de applicaties om grote gebruikersaantallen te ondersteunen. Hoe populairder DeFi wordt, des te langzamer Ethereum. Ethereum zit midden in een transitie naar een hoognodige upgrade die het netwerk schaalbaarder maakt. Wij vragen ons af of die op tijd komt voor de aankomende DeFi trend.

De DeFi trend 

DeFi is een sector binnen de blockchain industrie die financiële producten en diensten volledig autonoom en zonder tussenpartij wil aanbieden. Dit kan door middel van het gebruik van smart contracts, wat in theorie de financiële sector grotendeels zou kunnen vervangen door autonome software. 

De globale financiële industrie is gigantisch en uiterst complex en bestaat uit een enorm scala aan verschillende diensten en producten. Hierbij moet je denken aan bankrekeningen, leningen, kredieten, beleggingen, derivaten en verzekeringen, die allemaal aangeboden worden door honderdduizenden organisaties verspreid over de hele wereld. De nieuwe DeFi sector maakt het mogelijk om dit allemaal op de blockchain te zetten en veel efficiënter en eerlijker te maken. 

Digitale portemonnees en betalingen

Via blockchain kan iedereen zijn eigen bank zijn. Dit kan door middel van een digitale portemonnee. Via deze wallets kun je crypto’s direct in je bezit hebben zonder dat iemand hier bij kan en is het mogelijk om je digitale valuta vrij rond te sturen. Hiervoor zijn inmiddels een groot aantal applicaties op de markt uitgebracht voor zowel computer als smartphone. Doe wel goed je research voordat je een applicatie kiest, het gaat immers om jouw waarde en door de autonomiteit is het ook je eigen verantwoordelijkheid. 

Om toegang te kunnen krijgen tot DeFi heb je een digitale portemonnee nodig om je crypto’s rond te sturen. Aangezien DeFi tot dusver voornamelijk op Ethereum wordt gebouwd, heb je een Ethereum wallet nodig. De populairste en veiligste applicaties hiervoor zijn MetaMask, MyEtherWallet en Trustwallet, maar er zijn vele opties, ieder met zijn nadelen en voordelen. Naarmate de DeFi sector groeit zullen er ook meerdere DeFi functionaliteiten toegevoegd worden aan deze wallets. Zo ga je binnenkort rente kunnen verdienen door jouw cryptos aan andere uit te lenen via smart contracts via je digitale portemonnee en kan je direct gebruik maken van de decentrale beurzen. 

Stablecoins 

Niet iedereen is even gecharmeerd door de gigantische prijsschommelingen van cryptomunten, en dus zijn inmiddels een aantal stablecoins op de markt die beleggers een stabiele crypto-optie geven. Deze kun je direct op je laptop of smartphone houden via de bovengenoemde wallets. Veel zijn gekoppeld aan de dollar, dus voor ons Nederlanders betekent dit dat we simpelweg een eigen dollarrekening kunnen maken op onze toestellen. Voor inwoners van landen met een stabiele en sterke economie is dit misschien niet zozeer noodzakelijk, maar bedenk wat dit kan betekeken voor inwoners van een land met een zwakkere economie en valuta. 

Stablecoins zijn zeer belangrijk voor de DeFi sector. Veel beleggers geven de voorkeur aan  deze stabiele optie voor het gebruik van DeFi applicaties. Je wilt immers niet dat je iedere dag rekening moet houden met andere prijzen voor je verzekering, lening of onderpand. Door de open toegang van DeFi betekenen stablecoins ook dat iedereen met toegang tot het internet een stabiele optie heeft om toegang te krijgen tot allerlei financiële producten en diensten. Ook zijn stablecoins programmeerbaar, wat betekent dat ze verschillende functionaliteiten toegekend kunnen worden, iets wat met je digitale dollars of euro’s simpelweg niet mogelijk is. 

Hier is een overzicht van de grootste stablecoins op de markt. 

DeFi investeringssector

Als je ooit crypto hebt gekocht ben je waarschijnlijk bekend met een crypto beurs zoals Binance, Coinbase of Kraken. Een belangrijke sector van DeFi zijn decentrale tegenhangers van deze gecentraliseerde beurzen, de zogeheten decentrale exchanges. 

In plaats van een bedrijf die volledige controle heeft over jouw activa en plaatsgebonden is, wordt op een decentrale beurs alles gefaciliteerd door software. De handel op deze beurzen gebeurt persoon-tot-persoon en is volledig transparant. Voorbeelden zijn Uniswap, Kyber Network en 0x, waar je makkelijk crypto’s direct met andere investeerders kunt verhandelen. 

Een groot voordeel van deze exchanges is dat je altijd in het bezit bent van jouw cryptomunten, alle processen volledig transparant zijn en de beurs niet tegengehouden kan worden. Dit is in sterk contrast met de huidige centrale exchanges. In principe geef je de controle over jouw digitale waarde volledig weg in de hoop dat deze beurzen niet gehackt worden, offline worden gehaald of dat de autoriteiten een reden vinden om jouw transacties te blokkeren of je account te bevriezen. 

Het is inmiddels niet alleen maar crypto wat je op decentrale beurzen kunt verhandelen. Zo zijn er applicaties zoals Synthetix waar je synthetische crypto’s kunt kopen en verkopen. Dit is complexe software die de prijs gelijk houdt aan een gekoppeld financieel middel zoals Tesla-aandelen of goud.

Lenen en uitlenen

Eén van de DeFi sectoren maakt het juist mogelijk om geld te lenen of uit te lenen via platformen zoals Compound en Aave. In plaats van gebruik te maken van een tussenpartij zoals een bank, gebeurt dit op deze applicaties van persoon-tot-persoon met een smart-contract-software als bemiddelaar die alle transacties automatisch faciliteert. 

Gebruikers van deze applicaties lenen cryptomunten zoals Ether en stablecoins van andere gebruikers. Hier is een rente aan verbonden die algoritmisch wordt bepaalt door smart contracts. Beleggers met een cryptostash die ze niet gebruiken kunnen dus op deze manier daar dus iets extra’s mee verdienen. 

Ook is het via dit soort applicaties mogelijk om complexere financiële diensten en producten te creëren, zoals derivaten en alternatieve stablecoins. Hoe meer cryptovermogen er in deze platformen vastligt, des te groter het onderpand dat uitgeleend kan worden. 

Identiteit en digitale reputatie

Om deze leningen mogelijk te maken is er een groter onderpand nodig om garanties te kunnen bieden aan de uitlenende partij. Als iemand bijvoorbeeld 100 dollar aan waarde wilt lenen in een crypto is er vaak een onderpand van 150 dollar of meer nodig om het risico te dekken. 

Een applicatie voor decentrale identiteiten is hier een oplossing voor. Dit zijn applicaties die de identificatie van personen controleren en vastleggen op de blockchain. Hiermee kunnen mensen vertrouwen krijgen in de digitale wereld. Een goed voorbeeld is social media, waar veel bots fake news verspreiden, of crypto exchanges waar veel persoonlijke informatie officieel nodig is voor het aanmaken van een account. 

Voor DeFi applications zou een digitale, decentrale ID het mogelijk kunnen maken een bevestiging van de staat van dienst van elkaar in te kunnen zien, zoals hun financiële geschiedenis binnen of buiten de applicatie of middelen zoals loon of eigendom. Via de blockchain kunnen deze gegevens volledig in jouw controle blijven zonder dat ze op een server van een bedrijf staan en bepaal jij wie inzicht heeft in wat. 

Oneindig veel DeFi mogelijkheden 

Deze beschreven segmenten zijn de meest voor de hand liggende toepassingen van DeFi. Echter kunnen we in de komende jaren veel creatieve applicaties op het gebied van finance verwachten die niet mogelijk zijn of beschikbaar waren voor de gemiddelde internet gebruiker zonder blockchain en cryptocurrencies. 

Zo zijn er al een paar jaar voorspellingsmarkten in de maak, die iedere gebruiker crypto in laat zetten op de uitkomst van evenementen in de toekomst. Deze applicaties samen met de bovengenoemde segmenten kunnen bijvoorbeeld ook decentrale verzekeringen mogelijk maken. Ook zou je bijvoorbeeld een lening kunnen afsluiten met een cryptokitty of een ander verzamelobject wat vastgelegd is op de blockchain als onderpand, of je zou zelfs een fractie van een lamborghini als onderpand kunnen gebruiken. 

Het fascinerende van de DeFi sector is dat al deze applicaties elkaar kunnen gebruiken als bouwstenen en dus met elkaar samen kunnen werken. Je krijgt dus een groot ecosysteem van allerlei bestaande en nieuwe financiële diensten en producten, toegankelijk voor iedereen met toegang tot het internet.

De voordelen van DeFi 

Automatisering 

Doordat de software van DeFi autonoom is, kan hij producten, diensten en transacties direct en goedkoop uitvoeren. Dit haalt de tussenpersonen uit financiële processen en maakt DeFi veel efficiënter zowel in tijd als in kosten.

Betrouwbaar

Door de onderliggende blockchain structuur en de open source code kan iedereen zien hoe DeFi applicaties werken en wat er precies gebeurt. Bovendien zijn al jouw digitale activa direct in jouw bezit en controleer jij wat er mee gebeurt. 

Toegankelijk

DeFi applicaties zijn toegankelijk voor iedereen met een internetverbinding. Zo kunnen mensen nu wereldwijd direct dollars bezitten en deze vervolgens gebruiken voor een tal van financiële diensten en producten waar ze geen toegang tot hebben. Ook is DeFi 24/7 live. 

Aan de andere kant is DeFi software, met functionaliteiten waar financiële instellingen tonnen in hebben moeten investeren, ook toegankelijk voor ondernemers. Nu is de technologie nog redelijk complex, maar binnenkort is een crypto beurs en een wallet in je website integreren net zo makkelijk als een WordPress website maken. 

En de nadelen van DeFi

Helemaal omdat we nog in zo’n vroeg stadium zitten, heeft DeFi zeker nog zijn zwakkere punten. Zo zijn er nog wat bugs in de smart contracts te verwachten, wat de DeFi applicaties nog niet 100% veilig maakt. Bovendien zijn de (d)apps op het moment nog langzaam en transacties relatief duur omdat de onderliggende Ethereum blockchain, verreweg de meest gebruikte blockchain in DeFi, nog niet schaalbaar is. Een langverwachte verandering in het Ethereum protocol gaat dit snel mogelijk maken. 

Verder is de technologie nog redelijk complex en dus nog niet gebruiksvriendelijk voor de mainstream gebruiker. Ook is de prijs voor volledige controle over jouw geld dat de  verantwoordelijkheid ook bij de gebruiker ligt. Hier voelen velen zich nog niet comfortabel over en is dus een transitie probleem dat nog opgelost moet worden. 

Conclusie 

Als het aan de DeFi beweging ligt wordt het traditionele financiële stelsel vervangen door open source code in de vorm van smart contracts die runnen op de blockchain. De belofte is een onafhankelijk financieel systeem dat volledig digitaal en autonoom is. Zo’n systeem zal nieuwe financiële markten, diensten en producten mogelijk maken, die 24/7 toegankelijk zijn voor iedereen. Echter, moet er nog flink geprogrammeerd moet worden voordat iedereen DeFi applicaties daadwerkelijk kan en wil gebruiken. De DeFi sector staat nog in de kinderschoenen, maar de technologie zit bomvol potentie.

Veelgestelde vragen

Wat is DeFi?

DeFi (d)applicaties zijn gebouwd op blockchains, en functioneren door middel van smart contracts. De onderliggende blockchain beveiligt transacties en data binnen DeFi applicaties en de smart contracts zorgen voor een automatische uitvoering van de applicaties. Het hele DeFi ecosysteem wordt dus autonoom geregeld door computercode. DeFi bestaat uit drie technologische lagen

Waar heeft de DeFi revolutie betrekking op?

De globale financiële industrie is gigantisch en uiterst complex en bestaat uit een enorm scala aan verschillende diensten en producten. Hierbij moet je denken aan bankrekeningen, leningen, kredieten, beleggingen, derivaten en verzekeringen, die allemaal aangeboden worden door honderdduizenden organisaties verspreid over de hele wereld. De nieuwe DeFi sector maakt het mogelijk om dit allemaal op de blockchain te zetten en veel efficiënter en eerlijker te maken. 

Wat zijn de voordelen van DeFi

DeFi applicaties bestaan uit autonome software, zijn betrouwbaar door de structuur en open-source code, en zijn zeer toegankelijk.

In ons volgende artikel kijken we naar de meest interessante projecten binnen de DeFi sector!