Binance review

Binance staat voor Binary Finance, en is waarschijnlijk de bekendste internationale crypto exchange die je in Nederland en België kunt gebruiken. Echter is dit niet de oudste crypto exchange; het werd namelijk pas in het midden van 2017 na een succesvolle ICO (Initial Coin Offering) opgezet.

In deze uitgebreide review over Binance hopen we je meer inzicht te geven over één van ‘s wereld meest gebruikte crypto exchanges. Dat doen we door Binance te beoordelen op betrouwbaarheid, veiligheid, gebruiksvriendelijkheid, betaalmogelijkheden, het aanbod en de kosten die je betaalt.

Over Binance

Binance is oorspronkelijk een Chinees bedrijf dat op 14 juli 2017 werd gelanceerd. Al sinds die tijd was de Chinese overheid niet blij met cryptocurrencies, en werd er gedreigd cryptocurrencies te verbeiden. Daarom besloot Binance te verhuizen naar malta.

Het heeft niet lang geduurd voordat Binance aan populariteit won. Ze waren namelijk binnen 3 maanden na het ontstaan al uitgegroeid tot de een van de meest gebruikte crypto exchanges ter wereld (nummer 3). Op het moment van schrijven, 2021, is Binance het meest gebruikte platform ter wereld waar je cryptocurrencies kunt kopen.

Tegenwoordig biedt Binance niet alleen een crypto exchange. Ondertussen kun je op Binance van ontzettend veel verschillende opties en tools gebruik maken. Denk bijvoorbeeld aan de tokens sales op het Binance Launchpad, de Binance Smart Chain (BSC), Binance Labs en Binance Coin (BNB).

Hoe betrouwbaar is Binance?

We kunnen stellen dat Binance een betrouwbare crypto exchange is. Binance is bijvoorbeeld erg transparant over wat er gebeurd en hoe ze hun zaken regelen. Mocht er iets misgaan, informeren ze hun gebruikers hier altijd vrij snel over met een e-mail.

De CEO van Binance, Changpeng Zhao, is publiekelijk bekend. Wanneer er in het verleden iets is voorgevallen, sprak hij zich hier altijd over uit. Er zit dus geen team achter Binance dat vrijwel anoniem te werk gaat, zoals bij veel crypto platformen wel het geval is.

In het verleden is Binance al enkele keren op de vingers getikt door autoriteiten zoals overheden, banken en waakhonden. Binance heeft altijd schuld erkend en beterschap beloofd. Hier informeren ze hun gebruikers altijd per mail over, voordat ze een publiekelijk statement naar buiten brengen.

Is Binance een veilige exchange?

De veiligheid van een crypto exchange is niet geheel onbelangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat jouw cryptomunten en tokens makkelijk gestolen kunnen worden bij een hack.

Gebruikers zullen ten alle tijden gebruik moeten maken van Two-Factor-Authentication (2FA) wanneer ze een account bij Binance hebben. Dit houdt in dat je als gebruiker een unieke code per mail en SMS krijgt wanneer je probeert in te loggen. Uit onderzoek is gebleken dat het vrijwel onmogelijk is om als hacker toegang tot een account te krijgen wanneer deze is beveiligd met 2FA.

Daarnaast staat Binance ook garant voor hun gebruikers wanneer er hackers actief zijn. Zo doen ze er alles aan om wallets en persoonsgegevens van klanten te beveiligen. Wanneer er een phishingmail in omloop is, informeren ze hun klanten hierover.

Binance heeft ook het SAFU fonds opgezet. In dit fonds wordt regelmatig een deel van de winst gestort. Op het moment dat er bij een hack cryptovaluta van klanten is gestolen, kunnen getroffen gebruikers gecompenseerd worden met geld uit dit fonds.

Is de Binance exchange makkelijk te gebruiken?

De gebruiksvriendelijkheid van Binance wordt door veel gebruikers als erg goed ervaren. Dit komt doordat het platform erg makkelijk te bedienen is, en genoeg te bieden heeft voor zowel beginnende als gevorderden crypto traders. Verder in deze review vertellen we je hoe je zelf gebruik kunt maken van de crypto exchange.

Het is makkelijk om fiat geld te storten, waarna je op de exchange cryptocurrencies kunt aanschaffen. Binance biedt ook tooling aan om de koers van een cryptocurrency te onderzoeken. Hier kun je ook verschillende orders plaatsen, zoals een stop limit order en market order.

Met een stop limit order kun je instellen dat een cryptocurrency automatisch wordt gekocht of verkocht wanneer de koers een vooraf ingestelde waarde bereikt. Je hoeft dus niet ieder moment de koers in de gaten te houden om een cryptocurrency voor de beste prijs te kopen of verkopen. Deze functie is voornamelijk handig voor gevorderde crypto traders.

Naast de webapplicatie biedt Binance ook een mobiele applicatie aan. Deze applicatie kun je downloaden voor smartphone en iPhone, en werkt net zo gemakkelijk als de webapplicatie. Je kunt met de mobiele applicatie ook geld storten, crypto kopen en verkopen en het balans van je wallet in de gaten houden.

Binance heeft een eigen supportpagina waar je terecht kunt met vragen of opmerkingen. Zo bieden ze hier bijvoorbeeld een uitgebreide FAQ aan, waar je antwoorden op jouw vragen kunt vinden.

Het is echter niet makkelijk om direct in contact te komen met een medewerker van Binance. Dit kun je doen door een formulier op de website in te vullen, waarna een medewerker binnen enkele dagen met een antwoord komt. De communicatie gaat volledig in het Engels. 

Welke cryptocurrencies kan ik bij Binance kopen?

In 2021 biedt Binance 323 verschillende cryptocurrencies en 1175 handelsparen aan. Er zijn maar weinig crypto exchanges die in de buurt van dit aanbod komen. Het is voor crypto-ontwikkelaars mogelijk om hun eigen cryptocurrency aan te melden. Het team achter Binance zal dan beslissen of ze de cryptocurrency toevoegen aan het platform.

Het brede assortiment aan cryptocurrencies is een groot voordeel ten overstaan van andere crypto exchanges. Op het moment dat de crypto exchange die je gebruikt maar enkele cryptocurrencies aanbiedt, betekent het dat je beperkt bent tot dit aanbod. Wanneer je een andere cryptocurrency wilt kopen, zul je bij een andere exchange een account moeten aanmaken.

Je kunt er dus met een gerust hart vanuit gaan dat je de meeste cryptocurrencies die je kent bij Binance kunt kopen. Het kan natuurlijk wel een enkele keer voorkomen dat een cryptocurrency die je wilt kopen niet beschikbaar is op het platform van Binance, al is de kans hierop erg klein.

Uitleg over handelen bij Binance

Wanneer je gebruik wil maken van Binance, zul je eerst een account moeten aanmaken bij deze crypto exchange, voordat je fiat geld kunt storten en cryptocurrencies kunt kopen. We leggen je stap voor stap uit hoe je dit doet.

Hoe maak ik een account aan?

Eerst ga je naar Binance homepage, waarna je op een soortgelijke pagina als in onderstaande afbeelding terecht komt. Rechtsboven zie je een knop ‘Register’ staan (hieronder aangeduid in het rode vierkant). Hier klik je op.

Je komt vervolgens op een pagina terecht waar je jezelf kunt registeren. Hier moet je jouw persoonlijke gegeven invullen, en ook de KYC-procedure doorlopen. Middels het KYC-proces wordt je identiteit vastgesteld.

Wanneer je alle stappen hebt doorlopen, kun je fiat geld overmaken naar Binance. Met dit geld kun je vervolgens cryptocurrency bij Binance kopen.

Hoe kan ik geld overmaken naar Binance?

Om fiat geld te storten op Binance zul je gebruik moeten maken van één van de verschillende betaalmogelijkheden die ze op het platform aanbieden.

Het is helaas niet mogelijk om op dit moment te betalen met iDeal. Dit komt doordat Binance op de vingers is getikt door de EU, omdat ze bepaalde Europese regels hebben overtreden.  

Wanneer je geld wilt storten op Binance, kun je van de volgende betaalmogelijkheden gebruik maken:

  • Visa credit card
  • Mastercard credit card
  • P2P Bank
  • Advcash Account Balance

Op het moment dat je geld hebt gestort op Binance, kun je dit gaan gebruiken voor het kopen van cryptocurrencies.

Hoe koop ik crypto op Binance?

Wanneer je bent ingelogd en fiat geld hebt gestort op je account, kun je cryptocurrencies gaan kopen. Dat doe je door in de menubalk onder de vierkantjes naast het Binance-logo te klikken op ‘Exchange’. Je zult worden doorverwezen naar de crypto exchange van Binance.

Op dit scherm zie je standaard het handelspaar BTC/USDT staan. Dit houdt in dat je hier Bitcoin (BTC) kunt kopen met Tether (USDT). Wanneer je een beginnende crypto trader bent, kan de informatie en grafiek op het scherm nogal overweldigend overkomen. Gelukkig hoef je hier geen gebruik van te maken wanneer je simpelweg crypto wilt kopen.

Rechtsboven in het scherm zie je ‘Search’ staan. Hier kun je zoeken naar de cryptocurrency die je wilt kopen, en met welke valuta je wilt betalen. Wanneer je met euro’s wilt betalen, zorg je ervoor de de naam van het handelspaar eindigt op /EUR.

Als je het juiste handelspaar hebt geselecteerd, kun je onder het tabblad ‘Spot’ de cryptocurrency kopen. Dit staat automatisch ingesteld op een limit order. Wanneer je cryptocurrency voor de marktprijs wilt kopen, klik je op ‘Market’. Je kunt vervolgens de hoeveelheid munten die je wenst te kopen invoeren, waarna je op ‘Buy’ klikt.

Hoe kan ik crypto verkopen en geld uitbetalen bij Binance?

Je verkoopt cryptocurrency door naar het juiste handelspaar te gaan. Vervolgens geef je onder het tabblad ‘Spot’ aan of je een limit, market of stop-limit order wilt plaatsen. Aan de rechterkant vul je vervolgens in hoeveel je wilt verkopen en voor welke prijs je dat wenst te doen. Als alles juist is ingevoerd, klik je op ‘Sell’.

Als je geld vanuit Binance wilt overmaken naar je bankrekening, moet je ervoor zorgen dat het gewenste bedrag in euro staat opgeslagen. Vervolgens ga je via het menu naar ‘Withdraw/opnemen’, waarna je het bedrag invult dat je wilt laten uitbetalen. Het bedrag moet minimaal 101 euro bedragen voordat je het kunt laten uitbetalen.

Binance Coin (BNB)

De Binance Coin (BNB) is de eigen cryptocurrency van dit handelsplatform, welke al lange tijd in de top-3 cryptocurrencies op basis van market cap te vinden is. Deze munt was in eerste instantie ontworpen om op de Ethereum blockchain als ERC20 token te draaien.

Niet veel later had Binance besloten om een eigen blockchain, de Binance Chain (BC) te ontwikkelen om hun gedecentraliseerde exchange (DEX) op te laten draaien. Vervolgens werd ook de Binance Coin op deze blockchain uitgebracht.

Door op Binance gebruik te maken van BNB, kun je korting krijgen op het uitvoeren van transacties en stemmen op keuzes die de toekomst van het platform treffen. Sinds het lancering van Binance Coin is de waarde ervan sterk toegenomen. Je zou de Binance Coin daarom ook prima kunnen bewaren als investering.

Welke kosten betaal ik aan Binance?

Het storten van fiat valuta is geheel gratis. Je betaald hier dus geen extra kosten over, behalve de kosten die de betaalmethode zelf rekent. Dit is niet standaard het geval, want bij verschillende crypto exchanges betaal je ook kosten voor het storten van geld.

Op het platform van Binance betaal je over het algemeen erg lage transactiekosten. Je betaalt namelijk 0,1% aan transactiekosten wanneer je crypto koopt bij Binance. Hiermee is Binance een van de goedkoopste crypto exchange ter wereld.

De transactiekosten vallen nog lager uit wanneer je besluit om crypto te kopen met BNB. Je krijgt dan namelijk een kleine korting over de kosten die je betaalt. Deze korting wordt ieder jaar groter, en daarom raden we je aan om altijd even de website van Binance in de gaten te houden om zeker te zijn van de hoogte van de korting. In 2021 bedraagt de korting 25%.

Wat zijn de voor- en nadelen van Binance?

Om een beter overzicht te krijgen van Binance, sommen we de voor- en nadelen van de Binance crypto exchange voor je op.

De voordelen

  • Binance is een van de bekendste crypto exchanges, waardoor je van de betrouwbaarheid uit kunt gaan.
  • Er is op internet genoeg informatie en uitleg over deze crypto exchange te vinden, omdat het platform veel gebruikers heeft.
  • Het aanbod aan cryptocurrencies is ontzettend groot. Je kunt dus voor vrijwel iedere cryptocurrency bij Binance terecht.

De nadelen

  • Het is niet mogelijk om geld te storten met iDeal of SEPA Bankoverschrijving.
  • Binance is in het verleden al op de vingers getikt door de EU, omdat het de regels niet zo nauw neemt.
  • Voor beginnende crypto traders kan het ontwerp van het platform erg chaotisch overkomen.

Conclusie

Deze uitgebreide review over Binance helpt je hopelijk bij het vinden van een crypto exchange die voor jou geschikt is. Wij zijn positief te spreken over Binance, omdat het in onze ogen een veilige en betrouwbare exchange is met een groot aanbod aan cryptocurrencies. Het is voor zowel beginnende als gevorderde crypto traders mogelijk om makkelijk en snel gebruik te maken van het platform tegen lage kosten.

Het grootste nadeel van Binance is dat het niet meer mogelijk is om geld te storten met iDeal. Dit is volgens ons dan ook de belangrijkste reden die we kunnen bedenken om geen gebruik te maken van Binance.