crypto exchanges nederland

Geschreven door 16:59 Bitcoin, Blockchain, Crypto

Deze Crypto Exchanges Voor Nederlanders Komen Als Beste Uit De Test

De cryptomarkt begint eindelijk weer wakker te worden en de tijd lijkt rijp voor een risicovolle investering. Wordt het Bitcoin, Ethereum of toch een high risk/high reward investering in DeFi?

Voordat je echter met jouw hardverdiende ouderwetse digitale fiat euro’s crypto kunt kopen heb je een crypto exchange nodig. Maar welke? Er zijn inmiddels honderden crypto brokers online, maar er zijn maar een paar die aan onze hoge eisen voldoen. In dit artikel kijken we naar de beste opties voor ons Nederlanders om Bitcoin en al die andere cryptocurrencies te kopen. Ook geven we aan het einde nog wat belangrijke tips voor het zo slim en veilig mogelijk gebruiken van crypto-exchanges. 

Onze criteria voor crypto exchanges

Veiligheid

Let altijd goed op bij het kopen van crypto. Geld verdienen trekt immers altijd veel oplichters aan en in de cryptomarkten gaat ontzettend veel geld om. Een goudmijn voor scammers dus, die al tientallen nep exchanges op hebben gezet. 

Bovendien zijn crypto exchanges bijna volledig op software gebaseerd. Hierdoor vinden er veel hacks plaats. Het is dus ontzettend belangrijk dat het team achter exchanges zeer sterke security protocollen heeft en het grootste deel van het cryptovermogen dat het beheert offline op hardware heeft staan, zogenoemd cold storage

Ook is het absoluut noodzakelijk dat een exchange legaal is in haar jurisdictie. Je wilt immers niet dat jouw vermogen bevroren wordt omdat een overheidsinstantie de digitale deuren van een beurs sluit. 

Dat je geld zowel in fiat als in crypto in veilige handen is, is onze nummer 1 prioriteit. Alle exchanges in deze lijst voldoen hier dan ook aan. 

Gebruiksvriendelijkheid 

In de afgelopen jaren zijn we ontzettend veel onnodig complexe en onhandige crypto exchanges tegengekomen. Dit is ontzettend storend aangezien crypto kopen ook gemakkelijk kan zijn. Bovendien kan een ondermaatse gebruiksvriendelijkheid ook tot fouten leiden, wat je geld kan kosten. Met alle crypto-exchange opties die er zijn hoeven we alleen diegene te gebruiken met een gemakkelijke interface. 

We willen dus dat een exchange overzichtelijk is en eenvoudig te gebruiken. Alle toeters en bellen die sommige exchanges aanbieden zijn leuk en aardig, maar uiteindelijk moeten de stappen om crypto’s te verhandelen logisch zijn. Ook is een behulpzame klantenservice erg handig mocht je vragen hebben of een fout hebben gemaakt. 

Betaalmogelijkheden 

Niet alle crypto-exchanges accepteren euro’s. Als je reeds Bitcoin of Ether hebt is dit geen probleem aangezien elke exchange dit zal accepteren, maar het is voor de Nederlander ideaal als je met iDEAL of een eenvoudige banktransactie kunt betalen. Je moet immers eerst je euro’s om kunnen zetten naar crypto. 

Crypto aanbod

Iedere crypto-exchange biedt de grootste cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ether en XRP aan. Echter varieert het ontzettend tussen exchanges welke altcoins ze aanbieden en in welke hoeveelheid. Dit is belangrijk want het kost tijd en geld, namelijk de transactiekosten, om vaak crypto tussen exchanges rond te sturen. 

Vaak is het wel zo dat relatief kleine, onbekende altcoins op kleine, onbekende exchanges staan. Grote exchanges hebben een reputatie hoog te houden en moet ook legaal gezien zorgen dat ze alleen markten voor cryptos hebben die geen wetten overtreden. Hierdoor kan het zijn dat een onbekende altcoin al een paar keer over de kop is gegaan voordat het op de grotere beurzen te verhandelen is. Mocht je er vroeg bij willen zijn, doe dan altijd goed je huiswerk naar de betrouwbaarheid van onbekende exchanges. 

Kosten

Voor zowel het storten of verzenden van fiat en crypto en het verhandelen van crypto betaal je transactiekosten. Door de stevige competitie tussen de crypto exchanges zijn de transactiekosten op de meeste beurzen inmiddels al vrij laag, maar er zit nog wel degelijk verschil tussen verschillende exchanges. 

Ook is het belangrijk voor de laagste kosten dat er een actieve markt is met veel handelsvolume, oftewel liquide markten. Hoe meer handelsvolume, hoe hoger de garantie dat je een crypto kan kopen en verkopen voor precies de prijs die je wilt. Zijn er namelijk weinig kopers of verkopers, zul je je prijs nadelig moeten bijstellen om direct een transactie te kunnen verrichten. 

Uiteraard willen we de laagste kosten voor de meeste winst, dus dit is dan ook onze belangrijke laatste criteria. 

De beste crypto exchanges 

kraken crypto exchange

Kraken is een veteraan in de markt en is al live sinds 2013. Gedurende deze periode heeft de crypto-exchange een ijzersterke reputatie opgebouwd, met name op het gebied van security. Zo is de Amerikaanse beurs in al die jaren nog nooit gehackt, staat 95% van al hun vermogen offline en hebben ze over de jaren een verzekeringsfonds van meer dan $100 miljoen verkregen.

Ook heeft Kraken een grote groep gebruikers, wordt bijna ieder land ondersteund en zijn er veel opties voor professionele en institutionele handelaren. Gezonde markten dus. Zonder extra kosten kun je euro’s storten en ook liggen de transactiekosten voor het handelen onder het gemiddelde. Bovendien biedt Kraken ook complexere functies aan zoals derivaten, hefbomen en leningen. 

De enige twee minder sterke punten is dat het dashboard in het begin lastig kan zijn en dat het aanbod nog enigszins beperkt is. Echter heb je door de strenge eisen waaraan een crypto moet voldoen om op Kraken te kunnen komen wel een bepaalde mate van kwaliteitsgarantie. 

Veiligheid: 10

Gebruiksvriendelijkheid: 7

Betaalmogelijkheden: 9

Crypto aanbod: 7

Kosten: 9

Totaal: 8,4

binance crypto exchange

Bi(nary) (fi)nance is de bekendste crypto-exchange en blijft onvermoeid groeien en uitbreiden. Na een succesvolle ICO mid-2017 werd Binance een van de snelstgroeiende en rijkste startups in de geschiedenis en weet de exchange op de nieuwste trends in te springen. 

Zo kun je naast alle gebruikelijke en geavanceerde handelsopties aan token sales meedoen op het Binance launchpad, bieden ze verschillende mogelijkheden aan om op de DeFi trend in te springen en hebben ze een eigen blockchain en decentrale exchange online gebracht. 

Binance heeft ook een unieke cryptocurrency, de BNB token. Door BNB op je account te hebben krijg je korting op transactiekosten, krijg je toegang tot token sales, kun je stemmen op verschillende keuzes en ieder kwartaal wordt een deel van de winst van Binance gebruikt om BNB permanent uit de circulatie te halen. Een unieke manier dus om deel te nemen aan de groei van de indrukwekkende exchange. 

Verder is Binance zeer goedkoop om te gebruiken, biedt het een gigantisch aantal cryptocurrencies en trading pairs aan en is het makkelijk te gebruiken. Dit levert Binance dan ook overwegend positieve reviews op onder gebruikers en voormalige gebruikers van de exchange. Echter zijn de fiat betaalopties beperkt en zul je voornamelijk crypto naar en van de beurs moeten sturen en is er ook wat legale onzekerheid. Zo moest de exchange al onder meer uit China en Japan vertrekken. Inmiddels zit de beurs echter veilig in het crypto-vriendelijke Malta. 

Veiligheid: 7

Gebruiksvriendelijkheid: 8

Betaalmogelijkheden: 6

Crypto aanbod: 10

Kosten: 9

Totaal: 8

bitvavo crypto exchange

Deze Nederlandse crypto broker is de nationale favoriet met het grootste aantal gebruikers en handelsvolumes. Je kunt direct met iDEAL of 7 andere betaalmogelijkheden crypto kopen, de exchange is veel nieuwe crypto’s aan het toevoegen en is zeer gebruiksvriendelijk. De transactiekosten zijn 0,25% en dus prima. Ook staat Bitvavo onder toezicht van De Nederlandse Bank en heb je dus de garantie dat alles volgens het boekje verloopt.

Voor de Nederlander is dit dus de ideale startplek om makkelijk en veilig crypto te kopen. Wel zijn de aanvullende opties redelijk beperkt en loopt de exchange hierop wat achter op de eerder genoemde exchanges. Ook zul je hier niet veel onbekende coins tegenkomen, waarvoor je je crypto naar andere exchanges zal moeten sturen. 

Veiligheid: 8

Gebruiksvriendelijkheid: 9

Betaalmogelijkheden: 10

Crypto aanbod: 6

Kosten: 7

Totaal: 8

kucoin crypto exchange

Deze exchange is gebaseerd in Hong Kong en ging in 2017 live. Ook deze exchange wist gigantisch snel te groeien. Het doel van Kucoin is om het meeste aantal crypto’s en trading pairs aan te bieden. Er worden dan ook wekelijks nieuwe coins toegevoegd en gebruikers hebben hier ook inspraak in. Dit kan door middel van de unieke Kucoin token (KCS), die ook de gebruiker recht geeft op een deel van de winst op transactiekosten en kortingen op transactiekosten. 

 

Het is niet mogelijk om fiat naar de exchange te sturen. Wel is het mogelijk om gratis crypto te storten en zijn de transactiekosten slechts 0,1%. Bovendien biedt Kucoin een breed scala aan handelsopties aan en is het ook mogelijk om je account goed te beveiligen. Daarnaast is de exchange gemakkelijk te gebruiken en zijn er veel gezonde markten met veel traders te vinden. 

Op 26-09-2020 is via een hack meer dan $150 miljoen gestolen van KuCoin. De CEO heeft aangegeven hiertegen verzekerd te zijn en gegarandeerd dat het vermogen van KuCoin gebruikers veilig is. Hoe dit daadwerkelijk uitpakt valt nog te bezien. Wijze les: laat zo min mogelijk crypto op exchanges staan, gebruik een persoonlijke wallet.

Veiligheid: 3

Gebruiksvriendelijkheid: 8

Betaalmogelijkheden: 4

Crypto aanbod: 9

Kosten: 9

Totaal: 6,6

uniswap decentrale crypto exchange

Uniswap is een decentrale exchange. Dit betekent dat het volledig op een blockchain is gebouwd, in dit geval Ethereum. Uniswap is hierdoor niet de gemakkelijkste exchange om te gebruiken. Je moet namelijk bekend zijn met hoe wallets, public/private keys en specifieke orders plaatsen werken. Desalniettemin denken wij dat de toekomst van exchanges decentraal is en vonden we het daarom belangrijk deze aan de lijst toe te voegen. 

Decentrale exchanges zijn in theorie de veiligste optie als je je wachtwoorden goed in de gaten houdt. Alle crypto’s die je namelijk verhandelt op Uniswap zijn direct van jou en je handelt ook direct met andere gebruikers. De tussenpartij is dus geen bedrijf maar software, smart contracts om precies te zijn. Zolang er geen bugs in de software zitten is dit een ideale manier om crypto’s, maar in die toekomst ook andere middelen, te verhandelen. 

Omdat deze crypto-exchange op Ethereum is gebouwd leidt het echter ook onder de beperkingen van deze blockchain. Zo kunnen transacties duur en langzaam zijn als er veel verkeer is op het Ethereum netwerk. Uniswap is de populairste decentrale exchange, maar er zijn ook nog flink wat andere opties zoals 0x, Bancor en Idex. Ondanks enkele obstakels die nog overkomen moeten worden zijn decentrale exchanges een zeer innovatief en opwindend concept en ook nog de ideale plek om obscure moonshots te kopen of aan een DeFi experiment mee te doen. 

 

Veiligheid: 10

Gebruiksvriendelijkheid: 5

Betaalmogelijkhede: 3

Crypto aanbod: 7

Kosten: 3

Totaal: 5,6

Nog wat handige tips om veilig en effectief crypto’s te kopen

Iedere crypto-exchange biedt andere coins aan. Daarom heeft de ervaren cryptohandelaar meerdere accounts. Je kunt namelijk eenvoudig Bitcoin en Ether van exchange naar exchange sturen. Daarom is het het gemakkelijkst om een eenvoudige exchange met fiat opties zoals Bitvavo of Kraken als startpunt te gebruiken. Vanuit deze kun je vervolgens crypto rondsturen om onbekende coins te kopen op exchanges zoals Binance, Kucoin en Uniswap. 

Een belangrijk punt is hier wel dat je jouw cryptovermogen zo veilig mogelijk moet houden. Op sommige betrouwbare exchanges zoals Kraken of Binance kun je in principe rustig je een deel van je vermogen laten staan. Maak je echter gebruik van een onbekende, relatief kleine exchange vanwege een bepaalde crypto, doe dit dan zo min mogelijk. De cryptomarkt is nog steeds een financieel wilde westen en je wilt jouw vermogen zo goed mogelijk beschermen. 

Drie belangrijke stappen voor extra veiligheid:

  1. Stel altijd een 2FA optie in voor je exchange account. 
  2. Houd zo min mogelijk crypto op exchanges en stuur dit naar persoonlijke wallets.
  3. De beste wallet is altijd een offline, hardware wallet zoals Ledger.

Veel plezier met handelen!

Close