De potentie van blockchaintechnologie is enorm, maar dan moet het wel op grote schaal te gebruiken zijn. Met de explosie aan gebruikers, transacties en blockchain (d)apps met name op het gebied van DeFi en NFT’s is het duidelijk geworden dat er nog steeds flinke limitaties aan de populairste blockchains zitten.
Zo is Ethereum op dit moment te duur en te langzaam voor de kleinere investeerder. Alhoewel de Binance Smart Chain vele malen sneller en goedkoper is, is deze blockchain niet gedecentraliseerd, wat serieuze risico’s met zich meebrengt. Zo kan Binance transacties tegenhouden en kan BSC problemen krijgen als het bedrijf Binance in de problemen komt.
Het Avalanche protocol is een blockchain protocol die deze problemen zonder compromis oplost. Het is een zeer snelle blockchain die een enorm aantal transacties per seconde kan verwerken zonder in te leveren op decentralisatie. Bovendien specialiseert het netwerk zich in DeFi en wordt er inmiddels in hoog tempo een heel ecosysteem bovenop het Avalanche protocol gebouwd. Tijd om ons in Avalanche te verdiepen dus!
In Nederland kun je de AVAX coin van Avalanche kopen bij Bitvavo en Bitcoinmeester. Voordeel daarvan is dat je er ook met iDEAL kunt betalen bij het kopen van de AVAX token. Bij de internationale exchanges Binance & Kucoin is AVAX ook verkrijgbaar.
Avalanche in een notendop
Het Avalanche protocol begon als PhD project aan de Amerikaanse Ivy League universiteit Cornell. Hier kwamen oprichters en PhD’s in computerwetenschappen, Emin Gün Sirer en David Tze, samen tot de conclusie dat ze een bekend probleem binnen de blockchainindustrie op konden lossen.
Dit probleem wordt het “blockchain trilemma” genoemd. Het stelt dat je maximaal aan twee van de drie vereisten van een blockchain kan voldoen. Je kan veiligheid en decentralisatie prioriteren, maar dan ben je niet schaalbaar (snelle verwerking van transacties) zoals Bitcoin en Ethereum bijvoorbeeld. Je kan schaalbaarheid en veiligheid prioriteren, zoals Binance Smart Chain, maar dan moet je inleveren op decentralisatie.
Na maandenlange discussies en modellen kwamen de twee PhD’s met de architectuur van het Avalanche protocol. Na meerdere uitvoerige testen bleek dat het Avalanche netwerk inderdaad aan alle drie de vereisten van een blockchain kon voldoen.
Het protocol is sinds 21 september 2020 live en heeft zichzelf sindsdien bewezen. Alhoewel het ecosysteem nog in haar kinderschoenen staat is al bewezen dat het netwerk in staat is zo’n 4.500 transacties per seconde te verwerken. Ter vergelijking, voor Bitcoin zijn dit er ongeveer 7, Ethereum 15 en onder de centrale blockchains zoals die van Ripple is het hoogst haalbare aantal 1.500 transacties per seconde.
Bovendien worden transacties binnen 2 seconden verwerkt, waar dat bij Ethereum 15 seconden zijn en bij Bitcoin zelfs 10 minuten. Dit zijn de verwerkingstijden voor een enkel blok, voor een veilige transactie kan dit voor Ethereum 6 minuten en Bitcoin zelfs 60 minuten zijn. Dit betekent dat Avalanche een gigantische stap richting massagebruik van blockchaintechnologie heeft gemaakt.
Ook kunnen programmeurs een unieke blockchain voor hun (d)apps ontwikkelen en deze linken aan de Avalanche blockchain. Hierdoor kunnen zij een optimaal protocol voor hun use case maken en nog steeds profiteren van de veiligheid van het Avalanche netwerk.
Transacties en DeFi
DeFi is een van de grootste doorbraken binnen de blockchaintechnologie van het afgelopen jaar. Via DeFi zijn allerlei financiële transacties op de blockchain mogelijk, zoals het lenen en uitlenen van cryptocurrencies, decentrale exchanges, liquiditeit leveren en derivaten. Om het maximale uit DeFi te halen moeten gebruikers snel kunnen handelen en veel transacties kunnen uitvoeren.
Op het moment is dit niet haalbaar voor het Ethereum netwerk, wat verreweg de grootste speler op het gebied van DeFi is. Doordat de technologie van Ethereum al relatief achterhaald is, worden transacties duurder en langzamer naargelang de blockchain meer gebruikt wordt. Dit heeft er toe geleid dat veel mid tot kleine crypto-investeerders niet mee konden doen aan de DeFi hype. Met transactiekosten tussen de $15 en $180 moet je bijna een miljonair zijn om actief te zijn in DeFi op Ethereum. Op Avalanche kosten transacties tussen de €0,15 en €1,10, nog steeds niet super goedkoop, maar al een hele verbetering.
Ethereum 2.0 is in aantocht maar het is nog maar de vraag hoe lang dit hele proces gaat duren, aangezien het project al jaren vertraagd is. Ook is nog onduidelijk hoeveel efficiënter deze upgrade het netwerk daadwerkelijk gaat maken. De industrie is al jaren bezig met het maken van betere blockchains en dit jaar zijn ze eindelijk te gebruiken. Alhoewel er veel competitie is, lijkt de technologie achter Avalanche het een hele serieuze competitor te maken.
Het Avalanche netwerk heeft inmiddels dan ook een duidelijk speerpunt in hun groeicampagne; beter zijn dan Ethereum 2.0 voor DeFi.
What’s under the hood
Het eerste blok, het genesis-blok, van de Avalanche blockchain is op 21 september 2020 gemined. Hiermee ging het netwerk live en konden mensen AVAX (de token van Avalanche) rondsturen. Het protocol heeft sindsdien steady gedraaid.
Consensus
Avalanche is een Proof of Stake blockchain, wat betekent dat gebruikers hun AVAX tokens kunnen staken om zo het netwerk te beveiligen. Dit systeem is vele malen milieuvriendelijker dan Bitcoin’s Proof of Work. Veel blockchains gebruiken al Proof of Stake, maar geen enkele met een implementatie als die van Avalanche.
Achter de schermen is het namelijk een stuk complexer en gebruikt Avalanche een combinatie van twee verschillende consensusarchitecturen om hun snelheid, veiligheid en decentralisatie mogelijk te maken. De fundering voor het Avalanche netwerk bestaat uit drie verschillende chains, die alledrie door het netwerkconsensus veilig en functionerend worden gehouden.
X-Chain
De eerste, Exchange-Chain is een Directed Acyclic Graph (DAG), wat een next-gen consensus protocol is die bijvoorbeeld IOTA en Hashgraph ook gebruiken. Door vele experts wordt de DAG-structuur beschouwd als een veel schaalbaarder alternatief voor blockchains. Dit netwerk heet de X-Chain. Dit protocol wordt gebruikt voor de aanmaak van nieuwe avax tokens, de exchange van tokens en transacties tussen verschillende subnets.
P-Chain
De Platform Chain (P-Chain) is een blockchain die het staking process regelt van de avax coin, waar de netwerkconsensus plaatsvindt en waar subnets met het netwerk worden verbonden.
Avalanche C-Chain
Een van de meest spraakmakende features van Avalanche op het moment is de Avalanche Contract Chain (C-Chain). Dit is een belangrijk subnet die compatibel is met Ethereum. Dit betekent dat die zowel Ethereum programmering kan lezen en Ethereum’s programmeertaal Solidity ondersteund. In principe kan dus alles wat op Ethereum is gebouwd of gebouwd kan worden, ook op de C-Chain functioneren.
Klik hier voor een gedetailleerde omschrijving van de technologieën die Avalanche gebruikt.
Blockchain der blockchains; Subnets
De kern van het Avalanche netwerk is de Avalanche mainnet. Dit is waar het snelle consensus mechanisme voor gebruikt wordt. Echter is deze chain maar een van potentieel duizenden blockchains die allemaal onderdeel kunnen worden van het Avalanche ecosysteem.
Het Avalanche netwerk ondersteund namelijk andere blockchains, ook wel subnets genoemd. Deze subnets zijn unieke blockchains die specifiek ontwikkeld zijn voor een bepaalde toepassing. Iedere subnet heeft zijn eigen manier om consensus te bereiken, kan een eigen token uitgeven en enkel een samenvatting van alle transacties binnen een subnet worden met het mainnet gedeeld. Via subnets kunnen er allerlei blockchains gemaakt worden die zich bijvoorbeeld specialiseren in DeFi of NFT’s zonder dat het netwerk er door vastloopt.
Hierdoor wordt de main blockchain van Avalanche veel minder belast. Dit is tevens het grootste verschil tussen Avalanche en Ethereum, bij de laatste worden namelijk alle transacties en dapps direct bovenop de Ethereum blockchain verwerkt. Avalanche kan dus een enorm ecosysteem worden waarin duizenden subnets allemaal samenkomen.
Klik hier voor een live overzicht van het Avalanche netwerk.
Wallet
De C-Chain is zowel in de Avalanche wallet als in MetaMask beschikbaar. Je kan dus net als met Ethereum gewoon via MetaMask het Avalanche netwerk gebruiken. Het is wel belangrijk om te weten dat je eerst jouw AVAX crypto coins om moet zetten naar C-Chain AVAX coins, wat binnen de Avalanche wallet zelf kan.
Staking
Avalanche gebruikt een uniek Proof of Stake systeem. Dit betekent dat het netwerk beveiligd wordt door gebruikers die hun AVAX tokens vastleggen (staking) in het protocol. In ruil voor dit vastzetten krijgen stakers nieuwe AVAX tokens. Op het moment ligt deze beloning rond de 10% per jaar. AVAX staking gebeurt ook binnen de Avalanche wallet.
In tegenstelling tot andere blockchains kunnen stakers geen tokens kwijtraken (slashing). De vereisten waaraan een staker moet voldoen zijn relatief eenvoudig. Om een validator te worden heb je minimaal 2.000 AVAX nodig. Je helpt in deze rol de blockchain veilig te houden en transacties aan de ketting toe te voegen. Avalanche prijst zich met de lichtste hardwarevereisten voor een validator van het moment.
In het geval je niet genoeg AVAX hebt voor een validator positie kun je ook een delegator worden. Dit houdt in dat je jouw tokens aan een validator leent. Hiervoor krijg je een deel van hun inkomsten. Het minimum aantal voor een delegator positie is 25 AVAX coins.
Tokenomics van de Avalanche coin ‘AVAX’
De economische laag van het Avalanche netwerk wordt geleid door de native AVAX token. Deze wordt gebruikt om het netwerk te beveiligen via Proof of Stake, om voor transacties te betalen en functioneert als de unit of account voor alle dapps binnen het ecosysteem. Ook hebben subnets AVAX coins nodig om zich aan het netwerk aan te kunnen sluiten.
Omdat Avalanche een Proof of Stake systeem gebruikt, hebben validators ook een beleidsfunctie. Zij hebben met hun 2.000 AVAX een financiële baat bij het success van het netwerk, en kunnen op improvement proposals stemmen en bepalen welke subnets verwerkt worden op het Avalanche mainnet.
In totaal zijn er 720.000.000 AVAX tokens. Dit is tevens de maximale hoeveelheid. 360.000.000 van deze tokens zijn vrijgekomen tijdens het genesis-blok en de rest stroomt het ecosysteem in via de staker rewards.
Het project haalde $18 miljoen op in een private ronde van prominente investeerders zoals Mike Novigratz’s Galaxy Digital, a16z en PolyChain capital. Later werd er nog eens $42 miljoen opgehaald met de verkoop van AVAX in een publieke verkoop in juli 2020, die binnen 4 uur uitverkocht was.
Hoeveel nieuwe tokens er worden uitgegeven, hangt af van het aantal validators. Op dit moment wordt ongeveer 80% van alle AVAX tokens gestaked. Validators kunnen ook stemmen over het aantal AVAX staking rewards, het minimale aantal AVAX dat nodig is om validator te worden en de minimale staking lengte.
De totale hoeveelheid AVAX tokens wordt alleen maar minder naarmate het netwerk meer gebruikt wordt. De transactiekosten worden namelijk niet aan de miners uitgedeeld maar worden permanent uit de circulatie gehaald door een process genaamd “burning”. Dit houdt in dat AVAX tokens die voor het betalen van transactiekosten gebruikt zijn naar een adres worden gestuurd waar nooit iemand meer bij kan.
Hierdoor zorgt een toename in het aantal transacties voor een dalend totaal aantal AVAX. Ook worden de transactiekosten in dit systeem niet bepaald door de miners, maar door een publieke formule.
Ecosysteem
Het team
Het Avalanche protocol is gebouwd door het bedrijf Ava Labs onder leiding van Cornell PhD Emin Gün Sirer, die zowel de oprichter is van het Avalanche protocol als de CEO van Ava Labs. Ava Labs fungeert nu zowel als de leidinggevende partij in de ontwikkeling van het Avalanche protocol en als incubator voor nieuwe projecten. Zo hebben ze een flinke schatkist voor grants voor nieuwe projecten en bieden ze ook ondersteuning in mankracht en expertise aan. Het team is de afgelopen maanden zeer snel gegroeid en brengt veel ervaring uit verschillende top techbedrijven en universiteiten met zich mee.
De dapps
Bridges
Het Avalanche protocol is ontzettend snel vergeleken met andere blockchains, maar de competitie heeft het voordeel dat ze al veel gebruikers en dapps hebben. Om nieuwe gebruikers en developers aan te trekken worden er meerdere bruggen naar andere blockchains gebouwd. Op deze manier kun je met een paar transacties van bijvoorbeeld Ethereum naar Avalanche overstappen. De beste bridge van het moment is de Avalanche-Ethereum bridge, al is die nog wel relatief duur om te gebruiken.
Het netwerk is dus al gelinkt aan Ethereum. Dit betekent dat dapps van het ene naar het andere netwerk kunnen overstappen, wat enkele projecten al aan het ondernemen zijn. Dit zijn onder andere The Graph, ChainLink, Orion, Sushiswap, Injective en TrustToken.
Pangolin
Pangolin is de leidende decentrale exchange voor het Avalanche ecosysteem. Op het moment van schrijven is er al meer dan $300 miljoen aan crypto vastgelegd in de DEX en dit is snel aan het groeien. Verder is de DEX community-owned, wat betekent dat PNG bezitters de ontwikkeling van de exchange in de hand hebben.
Aangezien iedereen een dapp op een blockchain kan lanceren zijn er ook al kleine projecten op het Avalanche ecosysteem verschenen
DeFi
Als een van de eerste DeFi dapps waren er Penguin Finance, YieldYak en Snowball. Daarnaast is er nog Avalaunch voor token sales, BenQi voor algoritmische liquiditeit en de Prosper prediction market.
NFT’s
Naast DeFi kunnen NFT’s natuurlijk ook niet ontbreken. Via Spore Finance kunnen algorithmische NFT’s en voorspellingsmarkten voor NFT’s gemaakt worden. Lamasticards is een nieuw, blockchain-based kaartspel aan het ontwikkelen en Polyient Games zet een cross-blockchain NFT ecosysteem op.
Klik hier voor een volledig overzicht van alle Avalanche projecten.
Een super competitieve markt
Inmiddels zijn er zeer veel projecten die Ethereum van de troon proberen te stoten met innovatie blockchaintechnologieën. Dit zijn onder andere Polkadot, Cosmos, Solana, Algorand en Hashgraph.
Avalanche is goed gepositioneerd door direct aan de slag te gaan met een MetaMask integratie en bruggen naar andere blockchains. Echter moet er wel spoedig een groei aan gebruikers en dapps komen, want deze beginnen zeer snel de competitie te gebruiken.
Het kan echter zo zijn dat er genoeg ruimte is voor veel verschillende protocollen. Ethereum zit vol, Binance Smart Chain begint tegen de maximumcapaciteit aan te kijken en het aantal nieuwe gebruikers en developers blijft maar toenemen. Er lijkt ruimte genoeg voor veel verschillende blockchain protocollen en netwerken. Interoperabiliteit is de sleutel voor deze enorme nieuwe drukte.
Blik op de toekomst
We zijn nog vroeg en het is dan ook niet gek dat blockchains nog niet optimaal zijn. Het Avalanche protocol lijkt echter veel van de problemen met huidige blockchains efficiënt op te lossen door niet gehinderd te zijn door het blockchain trilemma.
Met 4.500 transacties per seconde is Avalanche de snelste werkende blockchain zonder dat het inlevert op decentralisatie of veiligheid. Dit betekent dat Avalanche de bloeiende DeFi economie kan ondersteunen en het is wachten op de eerste paar dapps die een grote groep gebruikers kunnen bereiken. Met een groot ecosysteem en veel ontwikkelingen lijkt het kwestie van tijd voordat Avalanche een rijk blockchain ecosysteem is.
Koop AVAX coins op Binance en krijg 10% van je trading fees terug
Op deze andere exchanges kan je AVAX kopen
Veelgestelde Vragen
Wat is de Avalanche blockchain?
Het Avalanche protocol is een blockchain protocol die problemen van Ethereum zonder compromis oplost. Het is een zeer snelle blockchain die een enorm aantal transacties per seconde kan verwerken zonder in te leveren op decentralisatie. Bovendien specialiseert het netwerk zich in DeFi en wordt er inmiddels in hoog tempo een heel ecosysteem bovenop het Avalanche protocol gebouwd.
Wat is de AVAX coin?
De AVAX token wordt gebruikt om het netwerk te beveiligen via Proof of Stake, om voor transacties te betalen en functioneert als de unit of account voor alle dapps binnen het ecosysteem. Ook hebben subnets AVAX coins nodig om zich aan het netwerk aan te kunnen sluiten.
In totaal zijn er 720.000.000 AVAX tokens. Dit is tevens de maximale hoeveelheid en wordt steeds minder door ‘burning’ van transactie fees.
Waar kan ik AVAX coin van Avalanche kopen?
In Nederland kun je de AVAX coin van Avalanche kopen bij Bitvavo en Bitcoinmeester. Voordeel daarvan is dat je er ook met iDEAL kunt betalen bij het kopen van de AVAX token. Bij de internationale exchanges Binance & Kucoin is AVAX ook verkrijgbaar.