Blockchaintechnologie is de basis aan het leggen voor een compleet nieuwe economie. Deze digitale, globale economie gaat ook tot nieuwe markten leiden. Een van deze nieuwe markten is die voor Artificial Intelligence (AI).
AI is een must have voor iedere organisatie die relevant wil blijven in de komende 10 jaar. Echter is de ontwikkeling en implementatie van waardevolle AI voor de meeste organisaties onhaalbaar vanwege de complexiteit en kosten.
Hier wil SingularityNET verandering in brengen. De excentrieke oprichter was eerder al verantwoordelijk voor het bouwen van het brein van robot Sophia en nu probeert hij AI voor iedereen beschikbaar maken. Het beoogde eindstation is mind blowing, het team wil namelijk SingularityNET naar een decentraal superbrein laten uitgroeien.
Het mooie aan deze futuristische AI is dat iedereen zijn of haar stem kan laten horen en de ontwikkeling volledig transparent is. Dit staat haaks op de huidige staat van AI, waar alles achter gesloten deuren gebeurt terwijl algoritmes onze digitale ervaringen bepalen. SingularityNET will dingen anders aanpakken, hoog tijd dus om eens goed naar dit project te kijken.
Wat kun je met SingularityNET?
SingularityNET is een decentrale online marktplaats voor AI diensten en producten. Via het op blockchain-gebaseerde netwerk kunnen gebruikers algoritmes verhandelen. Hierdoor kunnen organisaties verzoeken voor algoritmes indienen en deze van programmeurs kopen en gebruiken.
Het mes snijdt dus aan twee kanten. Aan de ene kant hebben bedrijven een stuk makkelijker toegang tot AI producten en aan de andere kant kunnen datawetenschappers direct aan de slag met het verkopen van hun werk.
Hiermee lost SingularityNET een groot probleem voor veel bedrijven op. Het ontwikkelen van bruikbare AI is namelijk ontzettend complex, en dus duur. Bovendien is er ongelofelijk veel data nodig, waar veel bedrijven geen toegang toe hebben. Daarbovenop komt ook nog dat iedere AI op maat gemaakt moet worden, iedere organisatie heeft immers andere gebruikers, diensten en producten.
Dit alles zet veel overheden, bedrijven en onderzoeksprojecten buitenspel in de AI race. Ook wordt de kloof steeds groter aangezien data en AI gebruikt worden om de huidige AI beter te maken.
Via SingularityNET kunnen deze partijen toegang krijgen tot geavanceerde AI. Door blockchaintechnologie te gebruiken kan dit hele systeem volledig autonoom functioneren en kunnen verschillende partijen elkaar vertrouwen zonder elkaar te kennen. Ook kunnen programmeurs hun eigendom in de vorm van algoritmes beschermen en uitlenen en kunnen bedrijven hun data laten gebruiken voor het trainen van AI zonder deze data weg te geven.
Technologie
De marktplaats
Initieel heeft het team besloten zich op drie specifieke sectoren to focussen, namelijk: Cloud robotics, Biomedisch onderzoek en Cybersecurity. Gedurende de afgelopen jaren zijn er steeds meer verzoeken vanuit verschillende sectoren op het netwerk terecht gekomen en is SingularityNET langzaam aan het uitgroeien tot een nieuwe markt voor AI. Deze marktplaats is momenteel live in beta versie.
SingularityNET maakt hierop dus AI-as-a-Service mogelijk. Via de marktplaats zijn eenvoudig algoritmes te vinden die door programmeurs hierop geplaatst zijn. Mocht een partij niet kunnen vinden wat ze nodig hebben, kunnen zij een verzoek indienen die met het hele netwerk wordt gedeeld.
De AI marktplaats loopt volledig op blockchaintechnologie. Hierdoor kunnen programmeurs hun algoritmes en eigendom vastleggen, is de marktplaats transparant terwijl persoonlijke data privé gehouden kan worden. Op het moment werkt SingularityNET op Ethereum, maar dat gaat in 2021 naar Cardano verplaatsen.
Agents
“With SingularityNET begins the Greatest age of progress and exploration in the history of Artificial Intelligence” – Ben Goertzel
Initieel zijn het voornamelijk menselijke interacties op de SingularityNET marktplaats, maar het team wil al snel naar een autonoom netwerk toe. Dit willen zij doen via SingularityNET Agents. Deze Agents zijn algoritmes die via smart contracts autonoom acties uitvoeren.
In het begin zullen dit voornamelijk simpele acties zijn zoals de juiste organisatie met de juiste ontwikkelaar matchen, maar uiteindelijk zullen deze Agents het netwerk zelf laten groeien. Zo kunnen zij geprogrammeerd worden om diensten van andere algoritmes te gebruiken en met elkaar te combineren.
Om deze agents te kunnen vertrouwen krijgen zij een reputatiescore. Hiermee kunnen deelnemers aan het netwerk zien hoe goed een Agent functioneert. Deze reputatie wordt constant opgebouwd door het cijfer wat gebruikers en andere AI agents aan een agent geven. Ook moeten agents een minimaal aantal AGIX’s hebben, die ze kunnen verliezen als ze slecht functioneren. Op de lange termijn hoopt het team dat deze agents ook zelf AGIX-tokens in hun portemonnee kunnen houden voor betalingen en zelfs om over de ontwikkeling van het netwerk te stemmen.
Klik hier voor de SingularityNET whitepaper 2.0
Robot Sophia
Misschien heb je wel eens van robot Sophia gehoord. Deze humanoid-robot is inmiddels wereldberoemd en is zelfs officieel een burger in Saudi Arabië.
Sophia werd op 14 februari 2017 “geboren”. Het brein van de machine is door de oprichter van SingularityNET, Ben Goertzel ontwikkeld. Het lichaam van de robot is door Hanson Robotics gebouwd, het bedrijf waar Goertzel destijds voor werkte. Na het enorme success van Sophia besloot Goertzel het brein verder te ontwikkelen op een compleet nieuwe manier.
Het robotbrein van Sophia was dan ook een van de eerste use cases van SingularityNET. Zelf stelt het team dat Sophia een van de medeoprichters is van SingularityNET. Sophia moet het gezicht worden van AI, een die de mensen introduceert met AI en laat zien hoe de toekomst eruit kan zien. En binnenkort kunnen AGIX-houders zelfs stemmen op de ontwikkeling van Sophia.
In 2021 gaat namelijk de SophiaDAO live. Dit project staat nog in zijn kinderschoenen maar het idee is dat SingularityNET gebruikers democratisch en decentraal kunnen bepalen hoe Sophia groeit. Collectief kunnen SophiaDAO deelnemers dus haar brein beïnvloeden en vanwege de decentrale opzet kan geen enkele partij de controle overnemen.
Op deze manier hoopt het team dat Sophia leert van mensen, hoe ze het beste met mensen om kunnen gaan en wat de belangrijkste normen en waarden zijn. Op deze democratische manier kunnen we misschien onze angst voor AI de kop indrukken door zelf te stemmen op de ontwikkelingen van de technologie. Door te stemmen kunnen deelnemers nieuwe updates, algoritmes en informatie toevoegen en de robot morele en ethische overwegingen leren.
Uiteindelijk wordt Sophia volledig autonoom en worden de token holders enkel adviseurs. De robot moet een tastbaar voorbeeld worden van wat allemaal mogelijk is met SingularityNET. Het lijkt nu al het coolste experiment in de geschiedenis van AI te zijn.
Eindstation: Super Intelligentie
Het idee van Ben Goertzel is om een “robotic mind cloud” mogelijk te maken. Dit is een decentraal systeem dat bestaat uit duizenden of misschien wel miljoenen autonome AI agents. Deze kunnen allemaal met elkaar communiceren, samenwerken en zelfs betalingen uitvoeren. Een super systeem van decentrale AI’s dus, niet heel anders dan hoe het menselijk brein werkt.
Stel dat een partij een video wil laten analyseren. Deze opdracht wordt op SingularityNET geplaatst bij agent A. Deze weet dat agent B goed is in spraakherkenning, agent C goed is beeldherkenning en agent D goed is in dit netjes en leesbaar samenvatten. Deze agents communiceren razendsnel en betalen elkaar, met als eindresultaat dat de de video geanalyseerd is en er een transparante rekening voor de opdrachtgever verschijnt.
Deze AI agents leren ook van iedere opdracht die ze krijgen en kunnen zichzelf organiseren en optimaliseren. Hierdoor wordt het SingularityNET-netwerk steeds beter en slimmer, met als eindstation decentrale super intelligentie, ofwel Decentralized Artificial General Intelligence.
David Hanson: “If we achieve SingularityNET the way that we have envisioned and engineered it, it will become the single most valuable technology in human history.”
Het team en Ben Goertzel
We kunnen het niet over SingularityNET hebben zonder de oprichter te bespreken. Dr. Ben Goertzel haalde in 1990 zijn PhD in Mathematics en heeft zijn carrière gewijd aan de ontwikkeling van Artificial Intelligence. Na meerdere functies in het domein, waaronder Director of Research bij het prestigieuze Singularity Institute, ging Dr Goertzel aan de slag als Chief Scientist bij Hanson Robotics.
Hier bouwde hij het brein van robot Sophia en werd in 2017 het idee voor SingularityNET geboren. Goertzel besloot toen dat de blockchaintechnologie de ideale fundering was voor zijn visie van een decentraal superbrein, een visie die zijn toenmalige werkgever deelde. Oprichter en CEO van Hanson Robotics, Dr. David Hanson, is zelfs een co-founder van SingularityNET.
SingularityNET en Hanson Robotics werken dan ook nauw samen. Zo startten ze recentelijk samen het Awaking Health project waarmee ze de zus van Sophia aan het bouwen zijn. Ook delen ze resources zoals kapitaal en talent en hebben ze toegang tot elkaars technologie.
Dr. Goertzel is de CEO en Chief Scientist van SingularityNET en Dr. Hanson leidt de Robotics afdeling. De twee leiden inmiddels een team van meer dan 50 mensen, waaronder 10 PhD’s en de AI robot Sophia. Hiernaast werkt het project ook nauw samen met Ocean protocol en meerdere AI allianties.
In dit fragment van Systematic Mastery wordt de link met Ocean protocol besproken.
De Artificial General Intelligence (AGIX) token
De AGIX-token is de digital munteenheid van de SingularityNET economie. Met AGIX coins kunnen gebruikers van het netwerk, en ook de autonome AI agents, betalen voor AI producten en diensten.
Initieel waren er 1 miljard AGI coins uitbracht. 500 miljoen hiervan gingen naar investeerders in de token sale, waarin $36 miljoen binnen 45 seconden werd opgehaald. De rest werd achtergehouden voor ecosysteem rewards, om zo programmeurs naar het netwerk te halen. Echter bleken dit er niet genoeg te zijn voor de ambities voor het project en 95% van alle tokens zijn inmiddels al in circulatie.
Ook kunnen AGIX investeerders hun tokens staken via het platform zelf.
Lees hier alles over crypto staking
SingularityNET zelf werkt op sommige vlakken al als een DAO, wat betekent dat AGI bezitters over grote ontwikkelingen binnen het netwerk kunnen stemmen. De belangrijkste stemronde was in begin 2021 en ging over twee enorme veranderingen voorgesteld door het team:
- Het project zou deels verhuizen naar Cardano
- Deze versie zou een eigen token krijgen
- De totale AGI token supply zou hiermee op lange termijn verdubbelen tot 2 miljard.
Dit voorstel is inmiddels geaccepteerd door de community. De nieuwe AGIX coin wordt nu exponentieel afnemend gesmeed totdat de totale supply over 91 jaar 2 miljard is.
Goertzel noemt deze ontwikkeling de grootste in de geschiedenis van het project en SingularityNET zit nu officieel in fase 2. Hij stelt dat het project sneller moet ontwikkelen en een groter marktaandeel moet pakken. Om dit mogelijk te maken is de token supply verdubbeld.
Deze nieuwe AGIX token wordt als beloning gebruikt om nieuwe AI developers naar het netwerk te trekken. Crypto-investeerders zijn over het algemeen niet heel blij met een verdubbeling van een token aanbod. De waarde gaat hiermee namelijk theoretisch door de helft. Maar in het geval van SingularityNET is dit alsnog goedgekeurd vanwege de belofte van het team om een nieuwe, veel intensievere token economie laag te bouwen. Hierdoor wordt de token veel meer door het systeem verweven en groeit de vraag dus exponentieel meer dan het aanbod volgens het team.
AGI coin wordt AGIX coin
Op 28 mei 2021 vond de hardfork plaats, waarbij AGI houders de AGIX coin ontvingen. De token van SingurityNet was voorheen alleen voor de Ethereum blockchain gebouwd. De nieuwe AGIX coin zorgt echter voor interoperabiliteit tussen Ethereum en Cardano. Gedurende de komende 91 jaar wordt er een miljard extra AGIX tokens gemind op de Cardano blockchain. Deze tokens kunnen 1 op 1 verhandeld worden met de Ethereum variant.
ATTENTION: SingularityNET Phase II Launch Sequence Activated 🚀 The $AGI protocol will hard-fork on May 28th to $AGIX in order to add crucial functionality on #Ethereum $ETH & #Cardano $ADA. AGI holders will receive a 1:1 airdrop of AGIX. Learn more below!https://t.co/vPi6Zjj88Y pic.twitter.com/nSvKcuVrCV
— SingularityNET (@singularity_net) May 15, 2021
De AGIX coin is te koop op deze exchanges
De toekomst en AI
Deze stemronde is kenmerkend voor SingularityNET. Het project blijft namelijk de nadruk leggen op participatie van iedereen en levert hier ook de tools voor. De hoge opkomst in de stemronde en de vele AI modellen die al zijn geüpload laten zien hoe actief de community al is.
Ook is deze inspraak van de community ontzettend waardevol. De ontwikkeling van AI gaat razendsnel en op deze manier kunnen wij inzicht krijgen in wat er mogelijk is en zelfs invloed hierop hebben.
AI is een van de krachtigste technologieën van ons tijdperk en SingularityNET geeft de kans aan iedere partij om hier toegang toe te krijgen. Het is hiermee de enige in zijn soort, helemaal als je naar de decentrale, blockchain-gebaseerde opzet van het netwerk kijkt. Ook opent SingularityNET een nieuwe markt op een compleet nieuwe manier.
Uiteindelijk is SingularityNET een protocol voor Artificial General Intelligence met enorme ambities; een autonoom en decentraal superbrein. Robot Sophia is nog maar een glimps van wat er mogelijk is met deze twee krachtige technologieën samengevoegd.
Veelgestelde Vragen
Wat is SingularityNet/ AGIx? 🤔
SingularityNET is een decentrale online marktplaats voor AI diensten en producten. Via het op blockchain-gebaseerde netwerk kunnen gebruikers algoritmes verhandelen. Hierdoor kunnen organisaties verzoeken voor algoritmes indienen en deze van programmeurs kopen en gebruiken.
Het mes snijdt dus aan twee kanten. Aan de ene kant hebben bedrijven een stuk makkelijker toegang tot AI producten en aan de andere kant kunnen datawetenschappers direct aan de slag met het verkopen van hun werk.
Wie is robot Sophia? 🤖
Sophia werd op 14 februari 2017 “geboren”. Het brein van de machine is door de oprichter van SingularityNET, Ben Goertzel ontwikkeld. Het lichaam van de robot is door Hanson Robotics gebouwd, het bedrijf waar Goertzel destijds voor werkte. Na het enorme success van Sophia besloot Goertzel het brein verder te ontwikkelen op een compleet nieuwe manier.
Het robotbrein van Sophia was dan ook een van de eerste use cases van SingularityNET. Zelf stelt het team dat Sophia een van de medeoprichters is van SingularityNET. Sophia moet het gezicht worden van AI, een die de mensen introduceert met AI en laat zien hoe de toekomst eruit kan zien. En binnenkort kunnen AGI-houders zelfs stemmen op de ontwikkeling van Sophia.
Wie is Ben Goertzel? 🤯
We kunnen het niet over SingularityNET hebben zonder de oprichter te bespreken. Dr. Ben Goertzel haalde in 1990 zijn PhD in Mathematics en heeft zijn carrière gewijd aan de ontwikkeling van Artificial Intelligence. Na meerdere functies in het domein, waaronder Director of Research bij het prestigieuze Singularity Institute, ging Dr Goertzel aan de slag als Chief Scientist bij Hanson Robotics.
Hier bouwde hij het brein van robot Sophia en werd in 2017 het idee voor SingularityNET geboren. Goertzel besloot toen dat de blockchaintechnologie de ideale fundering was voor zijn visie van een decentraal superbrein, een visie die zijn toenmalige werkgever deelde. Oprichter en CEO van Hanson Robotics, Dr. David Hanson, is zelfs een co-founder van SingularityNET.
Wat doet de AGIX coin? 🪙
De AGIX-token, voorheen AGI, is de digital munteenheid van de SingularityNET economie. Met AGIX coins kunnen gebruikers van het netwerk, en ook de autonome AI agents, betalen voor AI producten en diensten.
Initieel zijn er 1 miljard AGI coins uitbracht op Ethereum. 500 miljoen hiervan gingen naar investeerders in de token sale, waarin $36 miljoen binnen 45 seconden werd opgehaald. De rest werd achtergehouden voor ecosysteem rewards, om zo programmeurs naar het netwerk te halen. Echter bleken dit er niet genoeg te zijn voor de ambities voor het project en 95% van alle tokens zijn inmiddels al in circulatie. Gedurende de komende 91 jaar wordt er nog een miljard tokens toegevoegd op de Cardano blockchain.
Waar kan ik AGIX van SingularityNET kopen?
De AGIX coin kan je eenovoudig bij de Nederlandse exchange Bitcoinmeester kopen via iDeal. Daarnaast is AGIX ook verkrijgbaar via Binance en Kucoin.