Wat is Stacks / Blockstack (STX)? Een Internet Herzien met Privacy en Bitcoin

Er wordt vaak gezegd dat de gebruikers van populaire applicaties zoals Facebook en Google niet de consument maar het product zijn. De realiteit is nog naarder. We worden gebruikt als digitale grondstoffen door deze datakapitalisten om ze van een constante toevoer van persoonlijke informatie te voorzien. Dit wordt vervolgens tegen ons gebruikt om ons van alles aan te smeren, doen laten geloven en goed in de gaten te houden. Top. 

Blockchaintechnologie heeft de potentie om ons te beschermen tegen het onstilbare winstbejag van de datakapitalisten. Het is encrypted, decentraal en geeft ons de mogelijkheid om de volledige controle te behouden over ons digitale bestaan. 
Stacks (voorheen Blockstack) is een blockchain protocol en netwerk die dit een realiteit probeert te maken. Privacy en Bitcoin staat centraal in dit ecosysteem. Bovendien leveren ze alle tools voor developers om eenvoudig dapps te bouwen die deze twee elementen integreren. Stacks lijkt alles juist te doen, tijd om een kijkje achter de schermen te nemen.

Een prestigieus begin

Stacks begon als Blockstack in 2013 als een PhD-project in computerwetenschappen aan de Princeton University. De oprichters, Muneeb Ali en Ryan Shea werkten samen aan het project en onderzochten hoe ze de huidige problemen met apps en websites, met name op het gebied van data, op zouden kunnen lossen. 

Dit groeide in 2014 uit tot een startup met de hulp van de prestigieuze Y-Combinator startup accelerator. Al vroeg trok het duo prominente investeerders zoals Naval Ravikant en USV aan. In 2017 was het team uit de Research & Development fase en ging de eerste versie van het Stacks platform live. Mid-2020 heeft Blockstack zijn brand veranderd naar Stacks en bestaat het team uit een indrukwekkende groep computerwetenschappers met PhD’s van MIT, Harvard, Stanford en Princeton. 

Wat doet Stacks precies? 

Het grote plaatje van Stacks of Blockstack is om een software totaalpakket voor blockchain applicaties te leveren. Door het gebruik van blockchain willen ze een alternatief voor gecentraliseerde servers en clouds bieden. Huidige applicaties gebruiken deze centrale opties, maar dit heeft een groot nadeel; alle data die door deze apps stroomt komt terecht bij externe partijen. Het doel is om onze afhankelijkheid van centrale server- en cloudproviders te beëindigen en dit te vervangen met een betrouwbaar en veilig alternatief; Stacks. 

Het internet is een netwerk van computers en servers die constant met elkaar communiceren en data uitwisselen. Alhoewel het internet oorspronkelijk een decentraal netwerk was, hebben de winnaars van het web zoals Google, Microsoft en Facebook het steeds meer gecentraliseerd.

Dit is gebeurd door de gigantische hoeveelheid data die via deze applicaties over het internet gedeeld wordt. Al deze data moet ergens opgeslagen worden en dit kost geld. Hier is een hele infrastructuur voor gebouwd en deze infrastructuur heeft een relatief kleine groep eigenaren, wat heeft geleid tot een angstaanjagend hoge centralisatie van het internet. 

Dit is een enorm probleem geworden aangezien deze kleine groep toegang heeft tot alle data, lees: persoonlijke informatie, van al hun gebruikers zonder dat wij daar toestemming voor hebben gegeven. Ons huidige internet is ontzettend lucratief voor deze partijen, maar zeer nadelig voor ons. Je wilt niet dat je buren ongewenst bij je naar binnen kunnen kijken of je bankrekening kunnen inzien, laat staan dat een tech bedrijf nog veel meer van je weet. 

Stacks is een nieuwe architectuur voor het internet aan het bouwen. De fundamentele bouwstenen hiervan zijn decentralisatie, veiligheid en privacy. Hiermee hopen de oprichters het internet een eerlijke plek te maken voor alle gebruikers zonder dat ze uitgebaat, gemanipuleerd of in de gaten worden gehouden. 

Privacy for all

Op het huidige internet stroomt data door centrale punten. Deze data kan van alles zijn, bijvoorbeeld het uitvoeren van een zoekopdracht, een online spel spelen, foto’s met je vrienden delen en een app of website op jouw smartphone of computer gebruiken. 

Via Stacks vloeit al deze data niet door gecentraliseerde servers maar door de apparatuur van de gebruiker en het decentrale Stacks netwerk. Data wordt dus individueel opgeslagen. 

Dit is mogelijk doordat decentrale apps (dapps) die op Stacks worden gebouwd enkel in jouw browser runnen (“run locally”). Alles wordt dus uitgevoerd op de zogeheten “edge” van het netwerk, wat betekent dat ze worden uitgevoerd op de apparatuur van de gebruikers zelf. Dit geldt voor zowel gebruikers als applicaties. Via een browser die Stacks ondersteunt, kies je welke dapps je wilt gebruiken en alles wat jij doet binnen deze browser (wat data creëert) is alleen zichtbaar voor jou. 

Via Stacks kun je data delen met andere mensen zonder dat dit in de database van externe partijen terecht komt. Gebruikers behouden volledig het eigendom en de controle over hun data. Ze kunnen zo dus foto’s, video’s, documenten en teksten rondsturen zonder dat Facebook of Google hier toegang toe hebben. 

Om toegang te krijgen tot het privacy Stacks internet heb je enkel een Stacks account nodig. Dit account is jouw decentrale, digitale identiteit. Deze ID wordt geregistreerd op de Stacks blockchain en je ontvangt een private key bij het aanmaken van een account. Enkel jij hebt hiermee toegang tot jouw account en alle data die hierin staat opgeslagen. 

Je kunt deze data zowel op jouw eigen apparatuur als op een hosting service zoals een cloud opslaan. Hierdoor behoud jij als gebruiker de volledige controle over jouw digitale informatie. Om dit mogelijk te maken gebruikt Stacks hun zelf-ontwikkelde decentrale opslagsysteem Gaia. Via Gaia hebben gebruikers een “user-controlled private data locker”. Gebruikers verbinden hun datakluizen vervolgens met Stack’s software waardoor ze toegang kunnen krijgen tot Stack dapps. Gebruikers kunnen zo direct de applicaties gebruiken zonder dat wie dan ook toegang tot hun data heeft. Zelfs de applicaties bovenop Stacks hebben geen toegang tot de data van hun gebruikers. Hier is toestemming van de gebruiker zelf voor nodig. (bridge to apps) 

(D)Applicaties 

Om Stacks voor gebruikers aantrekkelijk te maken is er meer nodig dan privacy, er moeten waardevolle applicaties zijn. Inmiddels zijn er al zo’n 500 dapps, van finance en marktplaatsen tot gaming, op Stacks gebouwd door meer dan 100 teams. Zo zijn er bijvoorbeeld de Swapr exchange, Stackstarter voor crowdfunding en BlockSurvey voor marktonderzoeken. 

Stacks heeft het zeer makkelijk gemaakt voor programmeurs om decentrale apps op het netwerk te bouwen door een code library en SDK beschikbaar te maken. Hiermee kunnen coders het werk van hun collega’s gebruiken en hierop verder borduren en is het volgens de oprichters eenvoudiger om een app op Stacks te bouwen dan op het huidige internet. 

Ook heeft het netwerk een programma genaamd App Mining die ervoor moet zorgen dat er meer dapps op Stacks worden gebouwd. Via dit programma kunnen developers STX tokens verdienen met hun dapps. De applicaties met de meeste maandelijks actieve gebruikers kunnen een paar duizend STX als beloning ontvangen. Door de populariteit is het App Mining programma inmiddels gepauzeerd. Dit gaat weer live zodra de nieuwe versie van Stacks, Stacks V2, online is, wat op 14 januari 2021 is gebeurd. 

Stacks en Bitcoin 

Deze applicatie van Stacks is zo waardevol dat het zijn eigen paragraaf verdient. Bitcoin is heer en meester in de crypto-industrie en dat zal ook niet veranderen. Echter is de technologie dusdanig gebouwd dat het weinig anders kan dan digitaal goud zijn. Een zeer waardevolle functie, maar we willen in de toekomst veel meer kunnen doen met Bitcoin dan het enkel rondsturen en vasthouden. 

Stacks maakt Bitcoin programmeerbaar. Dit betekent dat programmeurs met Stacks smart contracts en dus dapps bovenop Bitcoin kunnen bouwen. Hierdoor kunnen er allerlei nieuwe dingen met Bitcoin gedaan worden, bijvoorbeeld DeFi voor Bitcoin. Je kunt Stacks dus zien als een soort van Ethereum bovenop Bitcoin. 

stacks blockstack

Klik hier voor de volledige presentatie. 

Dit is ongelofelijk waardevol aangezien deze functionaliteit niet in het Bitcoin protocol gebouwd kan worden, maar er inmiddels miljoenen Bitcoin gebruikers zijn. In plaats van via centrale partijen kunnen we via Stacks Bitcoin aan anderen uitlenen, investeren in nieuwe projecten, verzekeringen afsluiten en micro-betalingen via social media in satoshis uitvoeren. Ook gebruikt Stacks het Bitcoin netwerk om hun eigen netwerk beter te maken. 

De Stacks technologie 

Er zijn 5 belangrijke componenten van de technologie van het Stacks netwerk. 

Het eerste component is de Stacks blockchain. Deze blockchain wordt met name gebruikt voor het opslaan van gebruiker ID’s, de verwerking van smart contracts en het onderhouden van de STX token economie. Het netwerk is zo ontworpen om de blockchain zo min mogelijk te belasten en de Stacks chain wordt dan ook enkel gebruikt voor essentiële data. 

Bitcoin is het veiligste computernetwerk ter wereld en Stacks gebruikt deze veiligheid slim in om hun eigen netwerk te beveiligen. Stacks transacties worden op de Bitcoin blockchain vastgelegd. Echter gebeurt dit niet voor iedere transactie, maar worden duizenden transacties gebundeld tot een transactie en zo gedeeld met het Bitcoin netwerk. Op deze manier gebruikt het de veiligheid van Bitcoin zonder dat de kosten te hoog worden of de transacties langzaam verwerkt worden. 

Ook spelen bitcoins een centrale rol in de consensus van Stacks. STX-miners leveren Bitcoin in als onderpand. Als beloning hiervoor krijgen ze nieuwe STX tokens. Aan de andere kant kunnen “Stackers” hun STX tokens vastleggen ofwel staken en hier bitcoin mee verdienen. Stacks introduceert dus ook een nieuwe use case voor Bitcoin. 

In onderstaande video van Systematic Mastery, ga ik dieper in op de usecases van Stacks.

stacks consensus mechanism

Ook heeft Stack een eigen smart contract taal genaamd Clarity. Hiermee kunnen programmeurs dapps op Stacks bouwen. Clarity stelt veiligheid en voorspelbaarheid bovenop, waardoor het minder mogelijkheden biedt dan bijvoorbeeld Ethereum’s Solidity met als voordeel dat er veel minder foutieve code, bugs genaamd, mogelijk zijn. Ook zijn er geen blockchain forks mogelijk. 

Voor de lokale opslag van data, dus op de apparaten van gebruikers en dapp developers zelf, wordt het Gaia data opslagsysteem gebruikt. Voor de authenticatie van accounts om dapps te kunnen gebruiken heeft Stacks ook een eigen systeem, het Stack Authentication Protocol. Het vijfde component van het netwerk is code bibliotheek en Stacks Software Development Kit (SDK), die programmeurs kunnen gebruiken om dapps te ontwikkelen zonder het wiel opnieuw uit te vinden. 

Klik hier voor een volledig overzicht van de technische documentatie. 

De Stacks (STX) Token

Blockstack was de eerste crypto startup die goedkeuring van de Amerikaanse SEC kreeg voor hun token sale. Deze vond begin juli 2019 plaats, waarin $23,1 miljoen werd opgehaald met de verkoop van STX tokens in een public sale. De goedkeuring van de SEC is een belangrijke ontwikkeling voor nieuwe crypto startups die nu een voorbeeld hebben voor hoe je legaal een token sale kunt uitvoeren. De meeste token sales die tot dusver zijn uitgevoerd zijn namelijk volgens de Amerikaanse financiële autoriteiten illegaal (denk aan de recente Ripple aanklacht ) en dat gaat nog een flinke staart krijgen. 

Eerder was er een private sale voor “accredited investors” in de VS waarin $47,4 miljoen werd opgehaald met de verkoop van STX. Aan deze ronde deden onder meer Winklevoss Capital, USV, DCG en en nog meer dan 4.500 andere Venture Capitalists en individuën mee. 

STX functioneert als “brandstof” voor het Stacks netwerk. Gebruikers kunnen met Stacks betalen voor het gebruik van Stacks, bijvoorbeeld voor het registreren en opslaan van digitale documenten, het uitvoeren van Clarity smart contracts en voor het betalen van transaction fees. 

Ook wordt STX gebruikt om deelnemers aan het eerder genoemde App Mining programma te belonen en kunnen bezitters van STX hun tokens gebruiken om te stemmen op de winnaars van dit programma en op netwerk upgrades. 

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Bitcoin heeft STX geen maximale hoeveelheid. Miners ontvangen nieuw uitgebrachte STX tokens voor het veilig houden van het netwerk. Initieel zijn dit 1000 per block, maar dat gaat iedere 4 jaar door de helft totdat de beloning 125 STX per blok is (na de 3e halvering), ad infinitum. 

In het genesis block, het allereerste block, van Stacks werden 1,32 miljard tokens uitgegeven. 870 miljoen hiervan zijn aan investeerders gegeven en de rest staat in de schatkist en moet nog worden uitgedeeld door het Stacks team. Al deze tokens zullen naar de ontwikkeling van het netwerk zelf en van dapps op het netwerk gaan. 

De toekomst van digitale privacy 

Stacks alias Blockstack lijkt perfect gepositioneerd te zijn voor de toekomst. Het netwerk lost namelijk twee belangrijke en waardevolle problemen op; hoe kunnen wij als internetgebruikers onze online privacy terugkrijgen en hoe kunnen we meer doen met Bitcoin. 

Het team lijkt zeer capabel om dit probleem op te lossen en veel prominente geldschieters hebben ook vroeg in dit PhD-rijke project geïnvesteerd. Inmiddels zijn er al honderden applicaties bovenop Stacks gebouwd waarvan velen Bitcoin kunnen integreren. Meer digitale privacy en applicaties voor bitcoin, dat klinkt als muziek in mijn oren. 

Wat is Stacks / Blockstack? 🧱

Het grote plaatje van Stacks of Blockstack is om een software totaalpakket voor blockchain applicaties te leveren. Door het gebruik van blockchain willen ze een alternatief voor gecentraliseerde servers en clouds bieden. Huidige applicaties gebruiken deze centrale opties, maar dit heeft een groot nadeel; alle data die door deze apps stroomt komt terecht bij externe partijen. Het doel is om onze afhankelijkheid van centrale server- en cloudproviders te beëindigen en dit te vervangen met een betrouwbaar en veilig alternatief; Stacks. 

Wat betekent Stacks voor Bitcoin? 🔗

Stacks maakt Bitcoin programmeerbaar. Dit betekent dat programmeurs met Stacks smart contracts en dus dapps bovenop Bitcoin kunnen bouwen. Hierdoor kunnen er allerlei nieuwe dingen met Bitcoin gedaan worden, bijvoorbeeld DeFi voor Bitcoin. Je kunt Stacks dus zien als een soort van Ethereum bovenop Bitcoin. Dit is ongelofelijk waardevol aangezien deze functionaliteit niet in het Bitcoin protocol gebouwd kan worden, maar er inmiddels miljoenen Bitcoin gebruikers zijn.

Wat is de programmeer taal van Stacks? 🗣️

Stack een eigen smart contract taal genaamd Clarity. Hiermee kunnen programmeurs dapps op Stacks bouwen. Clarity stelt veiligheid en voorspelbaarheid bovenop, waardoor het minder mogelijkheden biedt dan bijvoorbeeld Ethereum’s Solidity met als voordeel dat er veel minder foutieve code, bugs genaamd, mogelijk zijn.

Koop STX