Wat is het Ocean Protocol (OCEAN)? – Een Ingenieus Huwelijk tussen Data en Blockchain

Alles is data. Of het nou de stappen zijn die je per dag neemt, Tesla’s die hun omgeving registreren of het geld wat door de globale economie vloeit, al deze acties worden digitaal vastgelegd in de vorm van data. En wordt het nog niet verzameld, dan is het enkel een kwestie van tijd voordat deze real-world informatie ook data wordt. 

Deze data vloeit door websites en applicaties en wordt opgeslagen op servers. De eigenaren hiervan halen gigantisch veel waarde uit deze data. Ze kunnen hiermee namelijk AI en Machine Learning modellen trainen, waardoor ze constant hun product en bedrijf kunnen blijven optimaliseren. Hierdoor worden hun producten nog beter, waardoor ze nog meer data kunnen verzamelen, wat leidt tot nog betere inzichten enzovoorts. Data maakt data beter, want meer data leidt tot betere algoritmes. 

Maar wat nou als je geen petabytes aan data kunt verzamelen? Hoe kun je concurreren met de datagiganten van de eenentwintigste eeuw? En hoe kun je ooit als startup jouw AI trainen?

Dit is het probleem wat het Ocean protocol aan het oplossen is. Ocean maakt het mogelijk voor onbekende partijen om data met elkaar te delen, te verhandelen en te gebruiken voor het trainen van AI. Een ecosysteem en infrastructuur voor de data economie dus, op de blockchain. Het Ocean Protocol kan een game changer zijn voor datahongerige organisaties die willen overleven in het tijdperk van data-kapitalisme.

The typical waves of ocean protocol

De Ocean coin koop je in Nederland bij Bitvavo. Internationaal worden bij Binance de meeste OCEAN tokens verhandeld.

Data kapitalisme 

Data is het nieuwe olie, data is kennis, data is macht. Dit is inmiddels een waarheid waar geen bedrijf meer omheen kan. Het wordt ook overduidelijk als we kijken naar de meest waardevolle bedrijven ter wereld van vijftien jaar geleden en nu. 

ocean protocol faciliteert het huidige tijdperk van tech giganten

Al deze tech bedrijven hebben ontzettend veel waarde voor consumenten weten te creëren. Door de potentie van het internet vroeg te begrijpen en hier de juiste formule op los te laten, verdienen deze giganten inmiddels tientallen miljarden per jaar.

Amazon weet het beste product voor jou te vinden en dit zo snel mogelijk bij je te krijgen, Facebook (en dus ook Instagram) weet door jouw sociale kringen en likes precies wie jouw nieuwe digitale vriend gaat worden en welke advertisement wanneer het beste werkt en Google weet het antwoord op iedere vraag, maar dan echt iedere vraag, hoe persoonlijk ook. 

Het belangrijkste onderdeel van dit succes is de gigantische data collectie dat deze bedrijven hebben kunnen verzamelen, analyseren en strategisch hebben kunnen gebruiken.

Iedere gebruiker laat kruimeltjes aan informatie achter in de vorm van data. Dit wordt verzameld, geanalyseerd en gebruikt om een app, website of product constant beter te maken. De tech-giganten hebben honderden miljoenen tot miljarden gebruikers. Een stortvloed aan data dus, wat gebruikt wordt om alles waar geld mee verdiend wordt constant beter en meer vindbaar te maken.

Data competitie

Hoe meer data je hebt, hoe meer je met je data kan. Dit is het datanetwerk effect. Het datanetwerk effect is de reden waarom concurreren zo extreem moeilijk is. De meeste kleine tot middelgrote bedrijven verzamelen namelijk lang niet genoeg data om AI mee te kunnen trainen of hier diepe inzichten uit te kunnen halen. Zelfs als ze genoeg data hebben, zijn veel bedrijven niet in staan hier de meeste waarde uit te halen door complexiteit en hoge kosten van het ontwikkelen van goede algoritmes. 

Bedrijven met veel data houden dit in principe achter gesloten servers, het is immers een competitief voordeel. Dit heeft tot gigantische datasilo’s geleid waar de eigenaren extreem veel waarde uit halen, maar de rest van de wereld dus niet. Door hun populariteit en bedrijfsvoering zijn digitale leiders zwarte gaten voor data geworden. 

Naast dat dit zeer inefficiënt is, is dit ook een netto verlies voor de wereld. Denk aan de waarde die overheden, klimaat experts, zorginstellingen of economische planners uit deze informatie kunnen halen. Of hoe veel meer bedrijven een kans zouden maken in de digitale economie. Door de enorme waarde van data verzamelen heel veel bedrijven inmiddels data. Echter blijft dit ook achter in silo’s en wordt het vaak nauwelijks gebruikt.

Data is dus een essentieel onderdeel binnen de digitale economie. Echter ontbreekt hier nog een goede infrastructuur voor, en dit is precies wat het Ocean Protocol aan het opzetten is. Het is tijd voor de democratisering van data! 

De data economie – Het Ocean protocol 

Het Ocean protocol is op blockchain gebaseerde software dat het uitwisselen, verhandelen en gebruiken van data mogelijk maakt tussen onbekende partijen. De missie van Ocean is “to unlock data for everybody” zodat AI breed getraind en beschikbaar kan worden. Het is een ambitieus project dat door middel van hun protocol de nieuwe infrastructuur voor de data economie beoogt op te zetten. 

Via Ocean protocol kunnen organisaties onderling data verhandelen en de data van anderen voor berekeningen gebruiken. Ook kunnen bedrijven algoritmes van anderen huren om op hun eigen data toe te passen. De authenticiteit, privacy en veiligheid van deze processen worden door het protocol gegarandeerd. 

Op deze manier heeft ieder bedrijf toegang tot data waar ze anders nooit bij zouden kunnen komen. Dit kan vervolgens gebruikt worden voor bijvoorbeeld het doen van onderzoek, het trainen van AI en productoptimalisatie. 

Een goed voorbeeld hiervan is de gezondheidszorg. Organisaties in deze sector hebben ongelooflijk waardevolle informatie in de vorm van persoonlijke patiëntgegevens waarmee veel levens gered zouden kunnen worden. Echter is deze informatie logischerwijs privé en kan het niet gedeeld worden met andere ziekenhuizen. 

Met het Ocean Protocol kan dit wel. Doktoren van over de hele wereld kunnen via Ocean veilig informatie over bepaalde ziektes, behandelingen en operaties met elkaar delen om zo de collectieve kennis en aanpak te verbeteren. Of neem draagbare IoT apparaten zoals een smartwatch of pacemaker. Deze kunnen direct en veilig in contact staan met een dokter en een database voor het live delen van gezondheidsinformatie. Het mooie is dat deze data niet eens van eigenaar of locatie wisselt. De berekeningen kunnen uitgevoerd worden door de rechtmatige eigenaar van de data. 

Data Markten

Het Ocean Protocol is dus een open, globaal netwerk voor datatransacties. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn de markten waarop data verhandelt wordt. Ocean heeft software geschreven wat het gemakkelijk maakt om een eigen datamarktplaats op te zetten. Organisaties, maar ook individuen, kunnen zo een eigen netwerk opzetten voor het uitwisselen van data.

ocean protocol maakt gedecentraliseerde markplaats generatie mogelijk

Bron: https://oceanprotocol.com/ 

Een voorbeeld hiervan is een coalitie van autofabrikanten die Toyota in samenwerking met Ocean heeft opgezet. Naast Toyota maken ook Mercedes, Daimler, Ford en GM onderdeel uit van deze coalitie. Samen willen zij de data verzamelen, uitwisselen, analyseren en vergelijken om de AI voor zelf-rijdende voertuigen te kunnen ontwikkelen. Individueel kunnen zij hier niet genoeg data voor verzamelen en dus niet concurreren met bijvoorbeeld Tesla, Uber of Google. Door een data-marktplaats via Ocean hiervoor op te zetten kunnen deze concurrenten op een betrouwbare manier met elkaar samenwerken. 

In onderstaande video van Systematic Mastery wordt dieper ingegaan op de mogelijkheden van de talrijke datastromen die in het ocean protocol uitvloeien, en hoe het protocol bovendien een eerlijkere, veiligere en directere data architectuur aanbiedt.

Privé data

Als kers op de taart kunnen bedrijven ook toegang krijgen tot privé data via Ocean. Het platform levert namelijk een “compute-to-data” model, waardoor bedrijven hun AI kunnen trainen op de data van de eigenaar, zonder dat deze data zichtbaar of toegankelijk is. De berekeningen worden namelijk automatisch door de eigenaar zelf uitgevoerd op eigen data. De bevindingen van deze berekeningen worden vervolgens automatisch met de verzoeker gedeeld. 

Databibliotheek 

Alle marktplaatsen en alle datasets die beschikbaar zijn op het Ocean netwerk worden allemaal bijgehouden in een uniforme database. Hiervoor gebruikt het Ocean Protocol zogeheten “metadata” wat data over de data is. Denk hierbij aan titles, tags, labels, tijdstippen en marktplaatsen waarop de data beschikbaar is. 

Hierdoor kunnen deelnemers gemakkelijk datasets over het hele netwerk vinden zonder dat de daadwerkelijke data opgeslagen wordt. Ook heeft Ocean software geschreven genaamd “data commons” die gemakkelijk in websites, software en libraries geïntegreerd kunnen worden. Op deze manier probeert Ocean zoveel mogelijk data naar het netwerk te leiden en overzichtelijk aan te bieden in de Commons Marketplace, wat er zo uit ziet:

de commons marketplace van ocean protocol

Source: https://blog.oceanprotocol.com/announcing-pacific-network-live-poa-mainnet-6c343f48e866 

Blockchain 

Het mainnet van de blockchain van Ocean, Pacific, is sinds juli 2019 live. Het decentrale netwerk gebruikt Proof of Authority als consensus mechanisme, wat betekent dat Ocean zelf de nodes van de Pacific blockchain kiest. Deze opzet betekent dat de Ocean Foundation in eerste instantie veel controle over het netwerk behoudt totdat het volledig decentraal gaat. Dit zal gebeuren zodra een snellere blockchain architectuur af is. 

De blockchain wordt gebruikt voor zowel het uitwisselen van data als het verwerken van betalingen, die in OCEAN worden verricht. Door het gebruik van blockchain staat iedere datatransactie via het Ocean netwerk vereeuwigd op het gedeelde digitale grootboek. 

Ook wordt het gebruikt om de authenticiteit en eigendom van data vast te leggen en te bewijzen, de data te versleutelen en om vertrouwen tussen onbekende partijen te faciliteren. Zo krijgt iedere Ocean netwerkdeelnemer een versleuteld account (public/private key) waarmee transacties ondertekend en uitgevoerd kunnen worden. 

Hier kun je alle technische documentatie vinden. 

De OCEAN token 

De data-economie van het Ocean Protocol heeft een eigen, unieke valuta; de OCEAN token. Deze crypto is een Ethereum ERC-20 token, maar om deze te kunnen gebruiken op het Ocean protocol kun je hem eenvoudig 1:1 om laten zetten door de “token bridge” van Ocean te gebruiken. 

In totaal zijn er 1,410,000,000 (1.41 miljard) OCEAN tokens. Hiervan is: 

  • 20% voor het team 
  • 24% voor investeerders
  • 51% voor ecosysteem deelnemers die 1) data en services leveren en 2) het protocol veilig houden
  • 5% voor het Ecosystem Development Fund 
ocean protocol token voorraad distributie

Bron: https://blog.oceanprotocol.com/https-blog-oceanprotocol-com-ocean-tokenomics-ii-faf05854314b 

In de bovenstaande grafiek, die van het team zelf is, zien we de uitgifte van OCEAN tokens. Hieraan kunnen we duidelijk de langetermijnvisie van het team en project zien. Een belangrijke vermelding is dat 5% van alle OCEAN’s die voor transactiekosten gebruikt zijn, vernietigd worden. 

OCEAN is de standaard valuta waarmee datatransacties op het netwerk uitgevoerd kunnen worden. Data is in OCEAN geprijsd. Zo betaal je voor datasets met OCEAN en verdien je OCEAN door het verkopen of delen van jouw data of algoritmes. Ook moeten leveranciers van data OCEAN tokens staken op de betrouwbaarheid van hun data. Dit verliezen ze in het geval van fraude. 

De OCEAN token heeft nog een stuk meer functies in het netwerk. Het is een belangrijke rol van de token om partijen die bijdragen aan het werken te belonen. Hierbij moet je denken aan het leveren van data, het helpen van datamarkten liquide maken en het beveiligen van de blockchain. 

Bovendien is er de OceanDAO. Dit is een decentrale en autonome commissie waar iedere OCEAN holder deel van kan zijn. Deze commissie bepaalt hoe het inkomen van het netwerk, de transactiekosten, verdeeld wordt en welke partijen in aanmerking komen voor OCEAN tokens van het Ecosystem Development Fun en grants. 

Het Ocean Ecosysteem

Het Ocean Protocol wordt geleid door de Ocean Protocol Foundation, een non-profit organisatie in Singapore. Deze foundation is verantwoordelijk voor het bestuur van het netwerk en ecosysteem en beheert de $30 miljoen die in eerdere token sales werd opgehaald. Het lange termijn doel is om deze organisatie volledig te decentraliseren via de OceanDAO zodra dit een realistische optie is. 

Het Ocean Protocol heeft twee oprichters. De eerste is Trent McConaghy. Voordat McConaghy met het Ocean-avontuur begon heeft hij een PhD behaald in AI (global #1 in creative AI), twee bedrijven opgericht en verkocht, adviseert hij de overheden van Estland en Duitsland, en heeft 2 boeken, 35 publicaties en 20 patenten op het gebied van Machine Learning en AI achter zijn naam staan. Zijn mede-oprichter, Bruce Pon richt zich meer op de business kant. Hij werkte 10 jaar voor Daimler en Accenture voordat hij met McConaghy in zee ging. 

De twee oprichters hebben eerder BigchainDB, een blockchain-based database, opgericht. Deze decentrale database wordt ook gebruikt voor het databeheer van het Ocean Protocol. Samen worden ze inmiddels door een groot team en meer dan 35 respectabele adviseurs ondersteund. 

Het project wist al in een vroeg stadium hoge ogen te gooien en een van de eerste, en de grootste, partners is is de overheid van Singapore. Samen kijken ze naar hoe het high-tech land zo efficiënt en nuttig mogelijk met hun data om kan gaan. 

Deze prestigieuze samenwerking heeft veel deuren voor het project geopend. Ocean heeft in korte tijd veel partnerships weten af te sluiten met grote namen zoals Microsoft, Unilever, IBM Watson AI XPRIZE, Rocher, MOBI consortium en de eerder genoemde coalitie van autofabrikanten. 

Verder is het team ook actief bezig hun ecosysteem te groeien als het op applicaties en developers aankomt, met meerdere campagnes, bounties en een flinke zak OCEAN tokens. 

Blik op de toekomst – De nieuwe data economie

De data-economie is zo’n $500 miljard waard en hier is nog flinke groei in te verwachten. AI gaat een must worden voor veel bedrijven, en hier is data voor nodig. Een enorme potentiële markt voor een nieuwe startup met baanbrekende technologie dus. Echter zijn de problemen van de data-economie ook zeer complex.

Het Ocean Protocol heeft een solide oplossing op de markt gebracht die daadwerkelijk problemen voor de globale data infrastructuur oplost. Kleine en middelgrote bedrijven kunnen via Ocean aan data komen om hun producten en zichzelf te optimaliseren, maar ook gevestigde miljardenbedrijven hebben blijkbaar baat bij het onderling delen van data om te kunnen concurreren met de vroege winnaars van het data kapitalisme. 

Het is uiteraard nog vroeg in de ontwikkeling van het project, maar in korte tijd heeft het team een indrukwekkend protocol en ecosysteem neer weten te zetten. Ook zijn de OCEAN token economics ijzersterk met meerdere, onafhankelijke functies voor de token en een lange termijn design.

Veelgestelde vragen

🌊 Wat is Ocean Protocol?

Wat is Ocean Protocol

Ocean protocol maakt het mogelijk voor onbekende partijen om data met elkaar te delen, te verhandelen en te gebruiken voor het trainen van AI. Een ecosysteem en infrastructuur voor de data economie dus, op de blockchain. Het Ocean Protocol kan een game changer zijn voor datahongerige organisaties die willen overleven in het tijdperk van data-kapitalisme.

🤑 Waar kan ik de OCEAN coin kopen?

Ocean Protocol kopen

Op Binance wordt op dit moment het leeuwendeel van de OCEAN token verhandeld. Op de decentrale exchange Uniswap kan je ze ook makkelijk kopen. Lees je goed in voordat je besluit in OCEAN te investeren.

💸 Hoe kan ik OCEAN staken?

Ocean protocol staken

Sinds kort kan je OCEAN staken in datasets binnen de Ocean marktplaats. Het is echter nog een beta versie, dus wees bedachtzaam met staken. Veel kans om te verdienen maar het brengt ook risico met zich mee. Lees hier meer over het staken van OCEAN.

Koop OCEAN