Wat zijn stablecoins? Alles wat je moet weten

De cryptomarkt staat bekend om zijn extreme volatiliteit. Er zijn dagen dat je wakker wordt en een flink aantal crypto’s 20% in de plus staan, en andere dagen word je wakker met de inmiddels bekende verontrusting als je ziet dat alles 25% naar beneden is gekelderd.  

Gelukkig zijn er ook crypto’s die geen last hebben van deze spectaculaire volatiliteit; stablecoins. Deze cryptomunten zijn een stuk stabieler vanwege het waardevaste onderpand waarvan ze hun waarde ontlenen, wat veel voordelen heeft voor cryptohandelaren, maar ook voor een veel breder publiek. 

Stablecoins hebben ontzettend veel potentiële toepassingen waar veel verschillende partijen baat bij hebben en in dit artikel kijken we naar hoe stablecoins precies werken en hoe ze eventueel een belangrijke rol kunnen hebben in de digitale economie van de toekomst. 

Hoe werken stablecoins? 

Stablecoins zijn cryptocurrencies waarvan de waarde gekoppeld is aan een valuta zoals de dollar of de euro, of aan een ander waardevast middel zoals goud of zilver. Hierdoor hebben stablecoins dus een relatief stabiele waarde aangezien de prijzen van deze middelen relatief zeer stabiel zijn. In principe zijn stablecoins dus digitale representaties van een ander financieel middel. 

Deze koppeling is mogelijk doordat de bedrijven die deze stablecoins op de markt brengen, een onderpand hebben die dezelfde waarde heeft als hun totaal aantal stablecoins. Heeft een bedrijf $1 miljoen aan onderpand op de bank staan, dan kunnen er 1 miljoen van hun stablecoins van $1 per stuk op de markt gebracht worden. Iedere $1 stablecoin heeft dus $1 als onderpand ergens op een bankrekening. Of een stablecoin, die gekoppeld is aan de prijs van goud, heeft ergens de marktwaarde van hun stablecoin in goud in een kluis liggen. 

Ook zijn er een aantal experimentele stablecoins die niet met een 1:1 onderpand werken, maar bijvoorbeeld crypto als onderpand gebruiken of zelfs helemaal zonder onderpand functioneren, maar de prijsstabiliteit laten reguleren door complexe algoritmes. 

Je hebt dus stablecoins die:

  1. 1:1 fiat als onderpand hebben 
  2. Een ander financieel middel zoals goud of zilver (veel meer toekomstige mogelijkheden; vastgoed, obligaties, aandelen) als onderpand hebben
  3. Crypto als onderpand hebben. Dit is niet 1:1 zoals met fiat, maar er is een stuk meer onderpand nodig vanwege de volatiliteit van cryptos, bijvoorbeeld 1 stablecoin: 1,5 onderpand
  4. Geen onderpand hebben maar algoritmes gebruiken om de prijs stabiel te houden

Wat zijn de voordelen van stablecoins?

Stablecoins geven handelaren in de cryptomarkt een prijs-stabiele optie, een welkom product in een zeer volatiele markt. Cryptohandelaren kunnen door stablecoins direct hun winsten afromen en kunnen een investering parkeren in een waardevaste crypto in plaats van in een andere, volatiele digitale munt. Ze kunnen dit later weer gebruiken om te investeren. 

Stablecoins zijn om verscheidene redenen een stuk betere optie dan bestaande systemen voor traditionele munteenheden te gebruiken. Dit omdat het een stuk sneller is om stablecoins rond te sturen dan fiat. Als ik bijvoorbeeld fiat van Binance naar Kraken wil sturen, moet ik mijn euro’s eerst van Binance naar mijn bank sturen en vervolgens van mijn bank naar Kraken. Dit proces kan dagen duren, een tijdsbestek waarin een beoogd koopje al flink in prijs gestegen kan zijn. 

Bovendien zijn dit exchanges die fiat accepteren, maar daar zijn er niet heel veel van. De meerderheid van de crypto-exchanges kunnen dit niet vanwege strenge wetgevingen, maar crypto-naar-crypto transacties kunnen wel. Dit betekent dat je via stablecoins waarde tussen exchanges kunt versturen, en dus ook naar die ene obscure exchange die als enige een potentierijke altcoin verkoopt. 

Ook is het in sommige landen belastingtechnisch voordeliger om trades crypto-naar-crypto te houden. Crypto naar fiat is belastbaar en winsten moeten bij de belasting worden opgegeven, maar crypto naar crypto in veel gevallen niet. 

Ook hebben stablecoins een zeer groot technisch voordeel. Stablecoins functioneren op een blockchain, voornamelijk Ethereum, en door middel van smart contracts. In principe zijn stablecoins een tokenized versie van een financieel middel, een digitale en op blockchain gebaseerde upgrade van het onderpand. Dit betekent dat je functionaliteiten kan toevoegen aan financiële middelen doordat ze programmeerbaar zijn. Dit brengt de voordelen van de blockchaintechnologie, zoals directe transacties, eigendom zonder bankrekening of tussenpartijen en globale toegankelijkheid voor iedereen, naar valuta’s en edelmetalen. Ook maakt dit stablecoins bruikbaar voor financiële producten en diensten zoals geld lenen en uitlenen, investeren in andere middelen en het functioneren van nieuwe bedrijfsvormen zoals Decentrale Autonome Organisaties (DAOs), iets waar de decentrale finance (DeFi) sector druk mee bezig. 

Deze voordelen zijn voornamelijk voor mensen die al in de cryptowereld zitten, maar stablecoins kunnen enorm waardevol worden voor het bredere publiek. Zo geven stablecoins mensen in landen met zwakke munteenheden, zoals Venezuela, Argentinië en Turkije, een optie om waardevaste munten zoals de dollar direct in hun bezit te hebben. Bovendien kunnen stablecoins financiële producten en diensten naar mensen zonder bankrekening brengen en ze toegang geven tot de online economie, maken ze internationale transacties vele malen sneller en goedkoper en is het mogelijk om onder de strenge surveillance van overheden en banken uit te komen. 

Nadelen 

Het grootste nadeel van de meeste stablecoins is dat we de bedrijven achter de cryptomunt moeten vertrouwen in het feit dat ze het onderpand daadwerkelijk in bezit hebben. Deze bedrijven zouden eventueel veel meer stablecoins kunnen uitbrengen dan ze daadwerkelijk hebben, iets waar de grootste speler Tether al jaren van beschuldigd wordt, en dat kan uiteindelijk voor problemen gaan zorgen. Veel nieuwkomers in de sector lossen dit op door extreem transparant te zijn. Tevens is er nog steeds veel onzekerheid als het gaat om de wetgeving omtrent crypto, wat voor legale problemen kan zorgen voor de bedrijven achter stablecoins. 

Ook kunnen grote marktbewegingen, zoals de coronacrash van 12 maart ervoor zorgen dat stablecoins meer of minder waard zijn dan hun koppeling. De uitgevende bedrijven hebben hier protocollen voor of het wordt opgelost door de markt, maar extreme schommelingen zoals in crypto kunnen ervoor zorgen dat stablecoins tijdelijk of zelfs permanent hun koppeling kwijtraken

Dit is met name een probleem voor de meer experimentele stablecoins die crypto als onderpand hebben of met algoritmes werken. Bovendien is er een aannemelijke kans dat er bugs in de software van deze projecten zitten aangezien ze compleet nieuw zijn. 

Ook is er het probleem dat stablecointransacties terug te vinden zijn op de blockchain, en ze dus geen volledige privacy bieden. Deze financiële data is ongelofelijk veel waard voor commerciële bedrijven en overheden, en het is dus geen wonder dat Facebook en de Chinese overheid er een enorme vaart achter zetten om hun eigen stablecoin op de markt te brengen. Gelukkig is de industrie een sterke voorstander van privacy en wordt er hard gewerkt aan technologieën om transactiedata veilig te houden. 

Welke stablecoins zijn er? 

Waar Tether voorheen de enige stablecoin optie was, zijn er de laatste jaren veel nieuwe stablecoins op de markt gekomen. Deze kunnen echter enkel via exchanges worden gekocht, die wel steeds meer stablecoin opties aanbieden. Sommige stablecoins kunnen alleen in een specifieke digitale omgeving worden gebruikt, zoals een exchange of een blockchain netwerk. Zo hebben bijvoorbeeld de exchanges Binance (Binance-USD) en Gemini (GUSD) en het Waves en EOS blockchain netwerk hun eigen stablecoins. 

Op dit moment zijn onderstaande projecten het meest interessant: 

Tether (USDT)

Tether is verreweg de populairste stablecoin en staat inmiddels in de top drie van grootste cryptomunten, met een marktwaarde van boven de $8 miljard. Tether is op bijna iedere exchange beschikbaar. 

Echter zetten veel analisten hun vraagtekens achter de betrouwbaarheid van het bedrijf achter Tether, dat beschuldigd wordt van marktmanipulatie en het kunstmatig omhoog stuwen van de Bitcoin prijs, het niet hebben van voldoende dollars in onderpand en het niet toelaten van audits. Gelukkig zijn er inmiddels alternatieven. 

 

TrueUSD (TUSD)

Het bedrijf achter de True USD, TrustToken, heeft duidelijk geleerd van de fouten van Tether, vandaar TRUE in de naam. Het is volledig transparant in het aantal dollars wat zij op hun bank als onderpand hebben. Dit doen zij door dagelijks de dollarbalans op hun bankrekening publiek te maken en door het houden van maandelijkse audits door onafhankelijke partijen. De TUSD stablecoin is op deze exchanges beschikbaar en gebaseerd op Ethereum. 

 

DAI

Het meest interessant stablecoin project is DAI. Deze stablecoin is tevens gekoppeld aan de waarde van de dollar, echter heeft het bedrijf geen dollars in onderpand maar cryptocurrencies, zoals Ethereum en BAT, en een algoritme dat de prijs stabiel houdt. Aangezien cryptos zo volatiel zijn moet er voor iedere $1 aan DAI $1.50 aan onderpand beschikbaar gemaakt worden, een systeem dat volledig gereguleerd wordt door smart contracts en in de vorm van een DAO. 

Deze gedecentraliseerde organisatie heet MakerDAO en bestaat uit deelnemers die de Maker cryptomunt in hun bezit hebben en hiermee kunnen stemmen op de ontwikkelingen van Maker en de protocollen die de SAI stablecoin reguleren. Ook is de onderliggende software van het zowel Maker als SAI open source en samen met de decentrale besluitvorming maakt dit de SAI stablecoin transparant en betrouwbaar. 

Zowel DAI als de MakerDAO zijn vrij complex in hoe ze werken. Leer hier meer over hoe DAI en Maker functioneren. 

 

PAX Gold (PAXG)

Deze stablecoin is gekoppeld aan de prijs van een ons goud. Het bedrijf achter PAX Gold geeft transparantie de prioriteit en koppelt ieder stuk stablecoin direct aan een serienummer van het onderliggende goud, wat in een kluis ligt die regelmatig geaudit wordt door een onafhankelijke partij. Dit is een super interessante ontwikkeling aangezien PAX Gold het voor iedereen mogelijk maakt om direct digitaal goud te kopen en een claim op dit goud te hebben. 

 

Libra 

Dit Facebook project belooft de stablecoins der stablecoins te worden gezien de gigantische gebruikersaantallen van het moederbedrijf. Of Libra op de markt gaat komen en in welke vorm is nog onzeker aangezien de aankondiging van deze stablecoin tot wereldwijde controverse zorgde

De controverse gaat vooral over het feit dat het project een bedreiging kan vormen voor zowel de economische soevereiniteit van veel landen als voor zwakkere munteenheden. Daarnaast kan het enorm waardevolle transactiedata verkrijgen en daarmee komt angstaanjagend veel macht en controle in de handen van een bedrijf dat al één van de slechtste reputaties heeft omtrent gebruikersdata, met met veel schandalen achter zijn naam. 

Het project blijft zeer interessant aangezien het de echte waarde van stablecoins zou kunnen introduceren aan een enorme markt. Denk aan (toekomstige) Facebook gebruikers zonder bankrekening die ineens online kunnen shoppen, geld over de hele wereld rond kunnen sturen en toegang kunnen krijgen tot financiële diensten. 

Conclusie en een blik op de toekomst

Waar het financiële Wilde Westen van de cryptomarkt voorheen door de mazen in de wet wist heen te sluipen, gaat hier spoedig verandering in komen door nieuwe regelgevingen en hier lijkt het Libra-project van Facebook flink vaart achter te hebben gezet. Het lijkt erop dat stablecoins onvermijdelijk zijn vanwege de vele voordelen die ze hebben ten opzichte van onze huidige financiële systeem. Dit is centrale bankiers ook duidelijk geworden en tot stablecoin projecten vanuit overheden over de hele wereld, en in Nederland, heeft geleid, de zogeheten Central Bank Digital Currencies. 

Alhoewel de voordelen van stablecoins voor zowel cryptohandelaren als het bredere publiek enorm kunnen zijn, zitten er nog haken en ogen aan het gebruik. Zodra de stablecoinmarkt deze problemen heeft opgelost kunnen ze een enorme catalyst worden voor de algehele cryptomarkt aangezien ze de stabiliteit van munten en andere financiële middelen combineren met de voordelen van blockchaintechnologie en cryptocurrencies. Met veel nieuwe spelers op de markt, inclusief centrale banken, overheden en de grootste techbedrijven ter wereld, zullen stablecoins waarschijnlijk de eerste cryptos worden die het merendeel van de mensen in hun bezit gaan hebben.