Blockport is nu BUX crypto! Alles wat je moet weten

Het is altijd goed om te zien dat er innovatie van eigen bodem komt, helemaal als het op crypto en fintech aankomt. Daarom kijken we in dit artikel naar het verhaal van twee Amsterdamse ondernemingen, Blockport, een ambitieuze crypto-startup die failliet ging en BUX, een meer gevestigd fintech bedrijf die dit faillissement als een uitgelezen kans zag om een voet in de potentierijke cryptomarkt te krijgen. En uiteraard kijken we naar wat dit kan betekenen voor de cryptocurrency van Blockport, die mee verhuisde, en de prijs daarvan. 

Dit artikel zal regelmatig worden geüpdate om je op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen. 

Het verhaal van Blockport

Mei 2017 werd Blockport opgericht te Amsterdam met als doel om het handelen van cryptomunten een stuk makkelijker en toegankelijker te maken, iets waar de meeste exchanges destijds niet heel sterk in waren. Een ander doel was om social trading te introduceren, een feature waardoor gebruikers elkaars handelsstrategieën makkelijk konden delen en kopiëren. 

Weergave van mobiel en desktop dashboard van blockport / bux crypto exchange platformNatuurlijk kon een crypto niet ontbreken en werd de Blockport Token (BPT) gecreëerd als een Ethereum-gebaseerde (ERC-20) token. BPT kon gebruikt worden voor de social trading functies, kon direct verhandeld worden tegen andere cryptos via het Blockport platform en zou korting op handelskosten gaan leveren. 

BPT stond ook centraal in de token sale (ICO) van de cryptobeurs en werd via een crowdsale op 24 januari 2018 verkocht aan investeerders. Alhoewel de markt al aardig aan het crashen was, was er nog ontzettend veel ICO optimisme en de Blockport ICO wist hiervan te profiteren. De ICO was binnen 12 minuten uitverkocht en in totaal werd er 16.667 Ethereum opgehaald met een waarde van 15 miljoen dollar. 

Alhoewel Blockport een grote en actieve community heeft, zeer tevreden gebruikers heeft en een super gemakkelijk te gebruiken platform had, zat de timing niet mee. De bubbel waar de cryptomania van laat 2017 toe had geleid barstte begin 2018 en we zien eigenlijk pas sinds begin van dit jaar weer een herstel. Dit was veel te laat voor Blockport, die door de cryptodepressie moeite had om gebruikers en winstgevende handelsvolumes binnen te halen. 

Om meer gebruikers aan te kunnen trekken en faillissement te voorkomen hield Blockport, als een van de eerste Nederlandse bedrijven, op 31 maart 2019 een Security Token Offering (STO) waarin aandelen van het bedrijf werden verkocht. Alhoewel het beoogde investeringsbedrag aanzienlijk lager lag dan de ICO (5 ipv 15 miljoen) werd zelfs de ondergrens niet gehaald en viel het doek voor de cryptobeurs en werd Blockport failliet verklaart. Tevens verloor Blockport Token 95% van zijn waarde.

BUX neemt Blockport over 

Alhoewel Blockport failliet was, was de cryptobeurs die ze in ruim een jaar hadden gebouwd indrukwekkend en deed het precies wat het moest doen, handelen in cryptos gemakkelijker maken. De naar eigen zeggen 30.000 development uren die in het Blockport waren geïnvesteerd door het team waren flink wat waard en leidde tot meerdere geïnteresseerde partijen om de beurs over te nemen. 

Stadgenoot BUX ging er met de prijs vandoor, een strategische zet van het fintech bedrijf om voet aan wal te krijgen en een gemakkelijke manier voor zijn gebruikers om zo cryptomunten te kopen. Op 9 januari 2020 werd de overname officieel naar buiten gebracht en sindsdien gaat Blockport verder als BUX Crypto en zal volledig onderdeel worden van het bedrijf BUX. Ook de oprichters van Blockport werken nu voor BUX Crypto en richten zich op het ontwikkelen van het platform. 

Overgenomen door BUX, gaat de crypto exchange Blockport hedendaags door als Bux Crypto

Van links naar rechts: Blockport CTO Zowie Langdon, BUX CEO Nick Bortot, Blockport CSO Kai Bennink en Blockport Chief Product Sebastiaan Lichter. 

BUX

BUX is een bedrijf dat zich richt op het vereenvoudigen van beleggen en investeren via je smartphone en richt zich met name op Europese jongeren. De missie van BUX is om “de financiële bestemming voor elke jonge belegger in Europa te worden en jonge Europeanen te helpen meer te doen met hun geld.” 

BUX ging in 2014 live met een super simpele mobiele app, BUX X die beleggen toegankelijk maakt voor iedereen. Deze insteek doet het zeer goed aangezien beleggen voorheen vaak een traag en complex proces was, zonder focus op gebruiksvriendelijkheid of de mobiele wereld. De traditionele brokers zijn blijven hangen in het pre-mobiele tijdperk. 

Het bedrijf BUX heeft 3 apps op de markt gebracht, BUX X, BUX Zero en nu dus BUX Crypto, alledrie met een extreme focus op gebruiksvriendelijkheid. BUX X was de eerste app die live ging en biedt een breed scala aan investeringsopties aan zijn bijna 2,5 miljoen gebruikers afkomstig uit de 9 Europese landen waar BUX beschikbaar is. Eind 2019 werd BUX Zero gelanceerd, een app vergelijkbaar met BUX X maar met de optie om geen commissies te betalen per handel. Inmiddels heeft BUX Zero rond de 50.000 gebruikers. 

Dat BUX gebruikers interesse hebben in belegging tijdens deze onzekere tijden blijkt uit de cijfers van BUX. In maart verzesvoudigde de omzet van de apps door de coronacrisis, wat de jonge gebruikers van BUX als een uitgelezen kans zagen om aandelen voor een lagere prijs te kopen. Volgens BUX CEO Nick Bortot hebben BUX gebruikers “een bovenmatige interesse in cryptocurrency”. 

BUX Crypto

Inmiddels is BUX Crypto live. De interesse van BUX gebruikers in crypto is uiteraard goed nieuws voor het BUX crypto platform, die een groot voordeel haalt uit het feit dat het bedrijf al rond de 2,5 miljoen gebruikers heeft. Hoeveel van deze gebruikers ook daadwerkelijk actieve gebruikers zijn is nog wel de vraag. 

Bux Crypto Web App onderdeel van Bux

Zodra al het legale werk rond is wordt BUX crypto beschikbaar gemaakt in maar liefst 25  Europese landen, wat dus betekent dat alle gebruikers van BUX toegang hebben tot crypto op dezelfde, super eenvoudige manier zowel via de computer als de smartphone. Op het moment kun je Bitcoin, Ethereum, Bcash, Litecoin, XRP en natuurlijk de BUX token via BUX Crypto kopen en er wordt al gehint dat BUX dit aanbod spoedig gaat uitbreiden. 

Deze cryptomunten kunnen gekocht worden door euro’s naar het platform te sturen, maar ook cryptos kunnen verzonden en gebruikt worden. In tegenstelling tot de andere BUX apps ben je zodra je cryptocurrencies koopt via het platform ook daadwerkelijk de eigenaar van de munten, dus kun je ze vanaf het platform naar je eigen wallets sturen. 

Zeer positief voor BUX Crypto is dat verschillende onderzoeken aantonen dat de jongere generaties relatief veel meer interesse tonen in crypto dan de ouderen. De resultaten variëren tussen de 25% en de 40%, maar duidelijk is dat millennials en jonger veelal geloven in de bloeiende cryptomarkt, en laat deze twee generaties nou precies de doelgroep van BUX zijn. Laten we het gemiddelde van de twee resultaten nemen en dat naar beneden afronden, en we kunnen stellen dat 30% van de 2,5 miljoen BUX gebruikers interesse heeft in cryptocurrencies, oftewel een potentiële basis voor BUX Crypto van 750.000 gebruikers. 

De BUX token

Waar wij met name in geïnteresseerd zijn, is hoe deze gebruikersaantallen zich kunnen vertalen in de prijs van de BUX token. Dit is volledig afhankelijk van de functionaliteiten waar de token toegang toe geeft en hoe waardevol de gebruikers dit vinden. 

In totaal zijn er iets meer dan 69 miljoen BUX tokens. De BUX token is precies hetzelfde als de Blockport token (BPT), met als enige verschil de naam. De token is dus ook een ERC-20 utility token die functioneert op het Ethereum blockchain netwerk. Via een Ethereum blockchain explorer kun je alle transacties, wallets en de geschiedenis van de BUX token zien via het smart contract adres: 0x327682779bab2bf4d1337e8974ab9de8275a7ca8

Op het moment is de primaire functie van de BUX token de korting die het geeft op cryptos handelen. Als je minimaal 2.500 BUX tokens op je account hebt betaal je 0% transactiekosten, in tegenstelling tot de 0.5% die je anders zou moeten betalen per transactie. 

Dit betekent dat indien 1% van de 750.000 potentiële gebruikers (dus 7.500) de token hiervoor gebruikt, er al (7.500 x 2.500) 18.750.000 BUX tokens van alle 69 miljoen (27%) token vastzitten en dus niet verhandeld worden. Dit kan een zeer positieve invloed hebben op de prijs. 

Als de vraag naar de token namelijk toeneemt terwijl het aanbod gelijk blijft of zelfs afneemt (de vraag zal immers voornamelijk komen vanuit handelaren die geen transactiekosten willen betalen, dus ze zetten hun gekochte BUX tokens vast) kan de prijs alleen maar omhoog gaan. Ook zijn bijna alle tokens al in omloop, waardoor er dus bijna geen nieuw aanbod op de markt bijkomt. 

De verwachting is dat het aantal BUX tokens die nodig zijn voor gratis handelen bij zal worden gesteld op basis van de prijs van de token. Echter betekent deze functionaliteit van de token dat het bedrijf BUX flink invloed heeft op het aanbod van de token op de markt. Dit lijkt zeer gunstig te zijn voor de prijs op de lange termijn aangezien BUX er baat bij heeft dat de token waardevoller wordt. 

De functionaliteit van de token zal volgens het BUX team geleidelijk aan worden uitgebreid op basis van nieuwe (premium) features. Hierbij moeten we vooral denken aan geavanceerde sociale en community features, bijvoorbeeld het volgen van professionele handelaren en het kopiëren van de portfolio’s of handelsstrategieën van anderen. Ook is het zeer aannemelijk dat de token gebruikt kan gaan worden voor het kopen en verkopen van andere cryptos, en wie weet zelfs andere financiële producten van de andere BUX apps, al is dit laatste lastig te zeggen gezien de strenge wetgevingen. 

Op dit moment is de rebranding van de token nog steeds niet compleet en wordt de token nog steeds primair verhandeld op KuCoin, de enige volwaardige markt voor de token, als BPT, terwijl de token op BUX Crypto al als de BUX token gelist staat. De verwachting is dat de naamsverandering op KuCoin maar voornamelijk op coinmarketcap positief zal zijn voor de prijs. Dit omdat Blockport een failliet bedrijf is, waar mensen dus liever niets van kopen, terwijl BUX een groeiend bedrijf is met 2,5 miljoen gebruikers. 

Conclusie

BUX heeft nieuw leven in Blockport geblazen in de vorm van BUX Crypto en dus gaat het verhaal van beide Amsterdamse bedrijven door, al is het nu onder één naam en organisatie. Op dit moment is het nog vroeg voor BUX Crypto en de BUX token. Het platform is net actief, de rebranding van de token is nog niet goed doorgevoerd en de marktwaarde van de token is nog ontzettend laag. Dit kan een uitgelezen kans zijn voor crypto investeerders, kijkend naar de gebruikersaantallen van BUX vergeleken met cryptocurrencies met een veel hogere marktwaarde, waar de gebruikersaantallen zelden boven de 10.000 komen. 

De markt waarin BUX zich bevindt is zeer competitief met grote spelers zoals eToro, N26, Robinhood, maar ook Revolut. Echter is het bedrijf flink aan het groeien en heeft het een divers aanbod aan applicaties, die allemaal een ding in gemeen hebben: extreme gebruiksvriendelijkheid. Zodra crypto weer populair wordt onder het grote publiek is er ruimte genoeg voor cryptobeurzen. 

De waarde van de token hangt volledig af van hoe goed de BUX token wordt geïntegreerd en of ze een echte vraag kunnen creëren voor de nieuwe (sociale) feature. De 0% transactiekosten is een sterke functionaliteit en kan de vraag versterken en tegelijkertijd het aanbod verlagen. Aangezien BUX een privaat bedrijf is, is er geen optie voor ons om aandelen te kopen. Echter zou de BUX token een alternatief kunnen zijn, mits de token economics goed werken en de groei van BUX crypto ook leidt tot een groei in de waarde van de BUX token. 

Dit artikel zal iedere update van BUX crypto verwerken.