Wat is NEAR Protocol? De Blockchain voor de Massa

De blockchain en crypto-industrie is exponentieel aan het groeien. Maandelijks komen er wereldwijd miljoenen gebruikers bij en een steeds groter deel hiervan begint de technologie ook daadwerkelijk te gebruiken. 

Echter zijn veel onderliggende blockchains hier nog niet klaar voor. Ethereum is af en toe onbetaalbaar en over het algemeen langzaam, Binance Smart Chain kon de nieuwe instroom ook niet aan en dus is er veel ruimte voor nieuwe, meer efficiëntere blockchains. 

NEAR protocol is een van de nieuwkomers. Met snelle en goedkope transacties en een makkelijke interface voor gebruikers probeert deze blockchain een deel van de markt naar zich toe te trekken. Er is ontzettend veel competitie en dus is het goed om te weten wat dit protocol een kans geeft. 

NEAR in een notendop 

NEAR protocol is een super snelle blockchain waar smart contracts en dapps bovenop geprogrammeerd kunnen worden. In oktober 2020 ging het mainnet van de blockchain live en sindsdien wordt er druk aan het ecosysteem gebouwd. 

De ontwikkeling van smart contracts en dapps kon natuurlijk al jaren op Ethereum, maar lang niet zo efficiënt. NEAR is namelijk een blockchain die ongelofelijk veel transacties per seconde kan verwerken, naar schatting zo’n 100.000 per seconde(!). Bovendien worden deze transacties binnen een seconde verwerkt. 

NEAR team

Het NEAR protocol is ontwikkeld door het “NEAR Collective”, wat een globale community is bestaande uit meer dan 50 wetenschappers, programmeurs en tech-filosofen. Samen schreven zij de initiële code voor het protocol. Ook blijven zij actief binnen het netwerk door nieuwe upgrades en verbeteringen door te voeren. 

Alhoewel NEAR ontwikkeld wordt door een open community, is er nog steeds een kernteam. Deze werken als de NEAR Foundation, een Zwitserse non-profit, en begeleiden de ontwikkeling van het netwerk. De NEAR Foundation wordt geleid door Illia Polosukhin, Alex Skidanov en Eric Trautman

De oprichters van Near Protocol
Oprichters Alex Skidanov en Illia Polosukhin

Het doel is om deze Foundation mettertijd op te heffen en het netwerk volledig decentraal te laten functioneren. Alle tokenhouders zijn dan dus verantwoordelijk voor de groei van het ecosysteem en de blockchain. 

NEAR technologie 

Het NEAR netwerk bereikt consensus via een Proof of Stake systeem. Dit betekent dat iedereen met NEAR tokens mee kan doen aan de consensus door hun tokens vast te leggen in een smart contract. Als beloning hiervoor krijgen gebruikers versgeperste NEAR tokens. De belangrijkste groep hierin zijn de validators, die de transacties verwerken en toevoegen aan de ketting van blokken. 

Proof of Stake is niets nieuws en wordt door veel andere blockchains gebruikt. Het verschil met NEAR is dat dit protocol meerdere innovaties heeft geïmplementeerd waardoor het hele proces een stuk sneller gaat. 

Nightshade technologie

De “Nightshade”-technologie staat aan de basis de ongekende snelheid van het netwerk. Deze implementatie zorgt ervoor dat al het werk van de validators verdeeld wordt. In plaats van een consensus bereiken met het hele netwerk hoeft dit enkel onder een kleine groep, zogeheten shards. Deze shards verwerken allemaal tegelijk een klein deel van het totale aantal transacties (working in parallel), waardoor er in totaal ontzettend veel transacties in een keer uitgevoerd kunnen worden. Uiteindelijk komen alle transacties terecht op de NEAR blockchain, waar ze voor altijd veilig worden bewaard. 

Doomslug

De tweede innovatie is “Doomslug”. Deze technologie maakt het consensus mechanisme een stuk sneller door blokken direct permanent aan de blockchain toe te voegen. Hierdoor hoeven gebruikers niet een paar blokken te wachten voordat ze zeker weten dat een transacties veilig verwerkt is, maar gebeurt dit direct. 

Gebruiksvriendelijk 

Het NEAR protocol is gebouwd met de gedachte om developers het leven zo makkelijk mogelijk te maken. Een van de belangrijkste innovaties op dit gebied is dat dapps transacties kunnen uitvoeren voor gebruikers. Op dit moment moet een gebruiker op bijna iedere blockchain iedere transacties zelf goedkeuren, wat tot inefficiënties leidt. Via NEAR kunnen gebruikers toestemming geven om een smart contract dit allemaal voor ze te laten doen. 

Ook levert het netwerk veel componenten aan developers die ze in hun dapp kunnen gebruiken. Hierdoor hoeven ze niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden, maar kunnen ze het werk van eerdere developers gebruiken in hun eigen dapps. Dit kun je zien als een bibliotheek voor software. 

Apps voor de massa

Bovendien doet het NEAR collective er alles aan om de complexiteit van blockchains en smart contracts zo goed mogelijk te verstoppen. Met hun zogeheten “common sense onboarding” proberen ze de ervaring zoveel mogelijk te laten lijken op het gebruik van reguliere apps zoals Facebook of YouTube. In combinatie met de snelle en goedkope transacties probeert de community hiermee de massa te bereiken. 

De NEAR token

De NEAR token is een onmisbaar deel van het netwerk. Dit omdat de token als onderpand functioneert voor de veiligheid van het netwerk middels het Proof of Stake consensus systeem. Om gebruikers hiervoor te belonen worden nieuwe NEAR tokens uitgegeven door de software zelf. 

Ook worden transactiekosten en het lanceren en uitvoeren van smart contracts met de NEAR token betaald. Bovendien kunnen NEAR houders met hun tokens ook stemmen op de ontwikkeling van het netwerk. Dit kunnen gebruikers zelf doen, maar ze kunnen ook hun tokens aan een validator vastleggen waardoor die daarmee voor hen kan stemmen. 

De initiële totale voorraad aan NEAR tokens is 1.000.000.000. Dit is echter niet de maximale hoeveelheid, want nadat deze tokens op zijn, komen er ieder blok nieuwe tokens bij die aan beveiligers van het netwerk worden uitgereikt. 

De NEAR token werd gebruikt om geld op te halen voor het netwerk. Zo werd er via verschillende token sales zo’n $35 miljoen opgehaald. Deelnemers aan deze rondes waren de meeste prominente VC’s, waaronder Andreesen Horowitz, Pantera Capital, Multicoin en Coinbase Ventures. 

De Near token stond afgelopen maart op zijn all-time-high van $ 7,43 en is op dit moment voor bovenstaande prijs beschikbaar.

NEAR wallet

Om je NEAR tokens zelf veilig te houden en het ecosysteem te gebruiken heb je de NEAR wallet nodig. Dit is een super gebruiksvriendelijke wallet die je aan een persoonlijk account kunt koppelen. Wel zijn er 3 NEAR tokens nodig om deze en jouw NEAR account te activeren. 

Het NEAR ecosysteem 

Alhoewel het protocol nog relatief jong is heeft het al aardig wat talent en projecten naar zich toe weten te trekken. Dit met name vanwege de efficiëntie van de blockchain. Ook heeft het netwerk het “NEAR Grants Program”, wat een commissie is die nieuwe, veelbelovende projecten financiert. In het eerste halfjaar van 2021 werd al $1 miljoen aan dapps uitgereikt. 

Near protocol ecosysteem

Brug naar Ethereum: Rainbow bridge 

Dit is een brug tussen de Ethereum en NEAR blockchain. Via de brug kunnen investeerders eenvoudig hun crypto’s van Ethereum naar het NEAR protocol verhuizen, waar ze ze vervolgens veel goedkoper en sneller kunnen verhandelen. 

Bovendien zijn de developers van NEAR op het moment druk bezig om het protocol EVM-compatibel te maken. Dit betekent dat alle software voor smart contracts op Ethereum ook op NEAR uitgevoerd kunnen worden. Developers hoeven hiermee dus enkel van netwerk te switchen zonder opnieuw te hoeven programmeren. De hoop is dat deze functionaliteit eind 2021 live gaat. 

Ref Finance

Dit is de eerste DeFi dapp op NEAR en is een decentrale exchange. Via Ref Finance kunnen gebruikers NEAR-based tokens verhandelen, liquiditeit leveren en yield verdienen. 

Berryclub

Deze experimentele dapp heeft een algoritme dat unieke NFT’s creëert. Bovendien heeft Berryclub nog een aantal coole DeFi functionaliteit en het is de moeite waard het eens te proberen. 

Paras 

Paras is een marktplaats voor NFT’s die zich specialiseert in unieke, verhandelbare digitale verzamelkaarten. 

Blik op de toekomst

NEAR protocol maakt veel indruk met hun super efficiënte blockchain. Met 100.000 transacties per seconde, verwaarloosbare transactiekosten en een verwerking binnen 1 seconde is het een van de beste blockchains op de markt. 

Echter is het bij lange na niet de enige next-gen blockchain op de markt. Zo zijn er bijvoorbeeld ook Solana en Avalanche die vergelijkbare resultaten kunnen leveren, maar al een veel rijker ecosysteem aan applicaties hebben. De technologie is indrukwekkend, nu de dapps en gebruikers nog.

Veelgestelde vragen

Wat is Near Protocol?

NEAR protocol is een super snelle blockchain waar smart contracts en dapps bovenop geprogrammeerd kunnen worden. In oktober 2020 ging het mainnet van de blockchain live en sindsdien wordt er druk aan het ecosysteem gebouwd.

Wat voor consensus protocol gebruikt Near?

Proof of Stake. Dit is niets nieuws en wordt door veel andere blockchains gebruikt. Het verschil met NEAR is dat dit protocol meerdere innovaties heeft geïmplementeerd waardoor het hele proces een stuk sneller gaat. 

Wat is de Nightshade technologie?

De “Nightshade”-technologie staat aan de basis de ongekende snelheid van het netwerk. Deze implementatie zorgt ervoor dat al het werk van de validators verdeeld wordt. In plaats van een consensus bereiken met het hele netwerk hoeft dit enkel onder een kleine groep, zogeheten shards. Deze shards verwerken allemaal tegelijk een klein deel van het totale aantal transacties (working in parallel), waardoor er in totaal ontzettend veel transacties in een keer uitgevoerd kunnen worden. Uiteindelijk komen alle transacties terecht op de NEAR blockchain, waar ze voor altijd veilig worden bewaard. 

Hoe gebruiksvriendelijk is Near?

Het NEAR protocol is gebouwd met de gedachte om developers het leven zo makkelijk mogelijk te maken. Een van de belangrijkste innovaties op dit gebied is dat dapps transacties kunnen uitvoeren voor gebruikers. Op dit moment moet een gebruiker op bijna iedere blockchain iedere transacties zelf goedkeuren, wat tot inefficiënties leidt. Via NEAR kunnen gebruikers toestemming geven om een smart contract dit allemaal voor ze te laten doen. 

Hoe snel is Near protocol?

NEAR is een blockchain die ongelofelijk veel transacties per seconde kan verwerken, naar schatting zo’n 100.000 per seconde(!). Bovendien worden deze transacties binnen een seconde verwerkt. 

Koop NEAR