Wat is Cosmos (ATOM) Coin – Een Complete Verkenning

Al jaren wordt er gesproken over de enorme potentie van blockchains. Echter zijn er op Bitcoin na nog geen toepassingen die op grote schaal worden gebruikt. Dit komt met name door de manier waarop blockchains momenteel geprogrammeerd zijn. Aangezien de industrie nog zeer jong is, zijn er nog geen algemeen geaccepteerde standaarden voor de meest efficiënte blockchain-architectuur. Maar zonder een technisch solide fundering blijven alle veelbelovende toepassingen van blockchains theoretisch. 

Dit is het probleem wat het Cosmos project met de ATOM crypto coin probeert op te lossen. Hun protocol voor een zogenoemd “Internet of Blockchains” is ontwikkeld met het idee om de grootste gebreken van huidige blockchains op te lossen. Daarnaast willen ze het gemakkelijk en efficiënt maken voor programmeurs om een blockchain applicatie te lanceren. Een ambitieus project dus, maar indien succesvol, een zeer waardevolle onderneming. 

In Nederland kun je Cosmos kopen bij Bitcoinmeester. Voordeel daarvan is dat je er ook met iDEAL kunt betalen bij het kopen van de Cosmos ATOM coin. Bij deze internationale exchanges is Cosmos ook verkrijgbaar: Binance, Kraken, Kucoin & Gemini.

De basis van Cosmos

Het Cosmos netwerk begon in 2014 onder de naam Tendermint en was opgericht door de programmeurs Jae Kwon en Ethan Buchman. Het doel van Tendermint was om een nieuw consensus algoritme te ontwikkelen dat een stuk efficiënter is dan dat van Bitcoin. Dit was een succes en als volgende stap begonnen de oprichters aan het ontwikkelen van het Cosmos protocol, waarvan het eerder ontwikkelde Tendermint consensus algoritme een essentieel onderdeel is. In maart 2017 kwam er een ICO voor de ATOM token, waarin iets meer dan $17 miljoen werd opgehaald. 

Inmiddels zijn we een paar jaar later en het team achter Cosmos blijft indruk maken. De technologie werkt, het netwerk is live en er worden al flink wat applicaties op “the internet of blockchains” gebouwd. Het netwerk is populair onder programmeurs omdat het drie grote problemen van blockchain technologie oplost; de schaalbaarheid, de complexiteit en de interoperabiliteit. 

Blockchain Schaalbaarheid

Een groot probleem voor veel blockchains is hun schaalbaarheid. Schaalbaarheid heeft betrekking op hoeveel transacties er mogelijk zijn en hoeveel energie dit kost. Op dit moment zijn blockchains nog zeer langzaam, zo verwerkt Bitcoin zo’n 7 transacties per seconde en Ethereum 15. Deze transacties kunnen ook nog eens vrij duur zijn, als er veel verkeer is. Dit betekent dat, in hun huidige staat, veel blockchains geen applicaties met veel gebruikers en transacties kunnen ondersteunen. Dat schiet niet op als je de nieuwe Facebook of Airbnb op een blockchain wilt lanceren. 

Het probleem van schaalbaarheid is ontstaan doordat blockchains decentraal zijn, wat betekent dat niet één partij maar een heel netwerk aan deelnemers de regels bepaalt, transacties verwerkt en blocks aan de blockchain toevoegt. Dit is nogal een probleem aangezien mensen het in principe nooit met elkaar eens zijn en om dit op te lossen is een consensus algoritme nodig. 

Bestaande blockchains hebben werkende, maar zeer trage consensus algoritmes. De twee oprichters van Cosmos hebben echter een zeer schaalbaar alternatief uitgevonden, het Tendermint (BFT) Core consensus algoritme. Dit is een Proof of Stake systeem, wat betekent dat gebruikers hun ATOM tokens vast moeten zetten om blocks aan de blockchain toe te kunnen voegen. Hiervoor krijgen zij meer tokens als beloning. Dit systeem om consensus in een netwerk te bereiken is een stuk sneller dan bijvoorbeeld Bitcoin. In plaats van consensus van het hele netwerk nodig te hebben, is in Proof of Stake alleen de consensus nodig van een select aantal gebruikers, 100 in het geval van Cosmos. 

Via het Tendermint Core consensus algoritme kunnen veel transacties snel worden uitgevoerd omdat het netwerk dus op een efficiënte manier tot een consensus kan komen. Het levert wel in aan veiligheid, wat de rede is waarom bijvoorbeeld Bitcoin vast blijft houden aan Proof of Work. 

Blockchain Bruikbaarheid 

Blockchaintechnologie is nog steeds zeer complex en maar een fractie van het aantal wereldwijde programmeurs kan er applicaties op bouwen. Om dit zo simpel mogelijk te maken heeft het Cosmos-team twee technologieën beschikbaar gemaakt. 

De eerste is de Tendermint BFT engine. Deze maakt het mogelijk voor programmeurs om blockchains op het netwerk te lanceren zonder deze vanaf de fundering te moeten coderen. De Tendermint BFT engine zorgt ervoor dat de verschillende blockchains synchroon zijn met het hele netwerk. 

De tweede is de Cosmos Software Development Kid (SDK) Dit kan gebruikt worden door programmeurs om blockchains voor specifieke applicaties te bouwen bovenop het Cosmos netwerk. De SDK heeft veel verschillende onderdelen die individueel of samen geïntegreerd kunnen worden, bijvoorbeeld software voor tokens, stemmen, staking, software upgrades en data afhandeling. Dit voorkomt dat het wiel iedere keer opnieuw uitgevonden hoeft te worden en programmeurs verder kunnen bouwen op de software van de rest van het netwerk. 

Interoperabiliteit van Blockchains

Een bekend probleem binnen blockchain is het gebrek aan interoperabiliteit. Dit betekent dat verschillende blockchains en applicaties volledig los van elkaar staan en geen data of tokens tussen elkaar uit kunnen wisselen. 

Cosmos heeft daarom een standaard het InterBlockchain Communication (IBC) protocol ontwikkeld. Dit is een protocol dat programmeurs kunnen gebruiken voor het sturen van data tussen verschillende blockchains binnen het Cosmos netwerk. Het idee achter het IBC protocol is hetzelfde als het TCP/IP protocol, dat communicatie tussen verschillende computers, en dus het internet, mogelijk heeft gemaakt. 

Iedere onafhankelijke blockchain op Cosmos wordt een “zone” genoemd. Iedere zone kan zijn eigen regels bepalen, zoals de uitgifte van tokens, het uitvoeren van transacties, account verificatie en aanpassingen aan de blockchain. Al deze informatie wordt doorgeven aan de Cosmos Hub. 

cosmos atom coin crypto hub

De Cosmos Hub was de eerste applicatie die live ging op het netwerk en is de software die het netwerk synchroon houdt. Deze Hub zorgt er namelijk voor dat transacties en data binnen verschillende zones vast wordt gelegd op de Cosmos blockchain. Zodra een zone, of dus een blockchain, verbonden is met de Cosmos Hub kan het met alle andere zones data uitwisselen. Zo kunnen bijvoorbeeld  applicaties voor identiteit, crypto trading, gaming en social media eenvoudig en live met elkaar in contact staan en benodigde gegevens uitwisselen. 

Klik hier voor een gedetailleerde beschrijving van de technologie achter Cosmos.

Verder gaat onderstaande video van Systematic Mastery in op de mogelijkheden die de interoperabiliteit van Cosmos alsmede de groei van AI bieden.

De Cosmos coinATOM

 

Een ander essentieel onderdeel van het Cosmos protocol is de ATOM crypto-coin. Deze crypto is diep verweven in het netwerk en zorgt ervoor dat het decentraal, autonoom en veilig kan functioneren. ATOM is namelijk het financiële middel wat gebruikt wordt om het eerder genoemde consensus algoritme mogelijk te maken. De token is belangrijk voor het veilig houden van het netwerk, voor het mogelijk maken van transacties en voor de interoperabiliteit tussen zones. 

In het systeem van Cosmos wordt de consensus bepaalt door de top 100 zogeheten “validator nodes”. Dit zijn de 100 cosmos gebruikers die de meeste ATOM coins vast hebben gelegd, of “gestaked”. Je zou dit kunnen zien als de grootste aandeelhouders binnen een traditioneel bedrijf. Zij houden de blockchain veilig, waarvoor ze nieuw geprinte ATOM cosmos coins als beloning krijgen. Ook kunnen zij voor of tegen nieuwe software upgrades stemmen. 

Gebruikers die cosmos coins hebben, kunnen op validator nodes stemmen door te “staken” met hun tokens en op deze manier een deel van opbrengsten ontvangen. Op het moment levert dit je gemiddeld 7% rendement op als je jouw ATOMs staked. Dit kan inmiddels zelfs via crypto exchanges zoals Kraken en Binance. Mocht een validator node niet naar verwachting presteren, kunnen ATOM bezitters makkelijk hun stem wijzigen. 

Voor investeerders is het belangrijk om te weten dat er geen limiet op het aantal ATOMs zit. ATOMs worden constant als beloning uitgedeeld aan stakers. Het totaal aantal nieuwe ATOMs dat per jaar wordt beloond zit tussen de 7% en 20% in van het totale aantal ATOMs in omloop. Dit betekent dat als je niet staked, je token relatief steeds minder waard wordt door verwatering. Op het moment van schrijven zijn er 240 miljoen tokens in circulatie, maar dit worden er dus steeds meer. 

Het Cosmos ecosysteem 

De volgende veelbelovende applicatie-specifieke blockchains zijn al op het Cosmos ecosysteem gelanceerd:

  • De Binance Chain (decentrale crypto beurs)
  • Thorchain
  • Terra
  • Mirror Protocol
  • Secret Network
  • Kava 
  • Band protocol 
  • Osmosis
  • CHAI Finance
  • Hard Protocol
  • Sentinel
  • Regen Network
  • Akash Network

Blik op de toekomst 

Het team achter het Cosmos netwerk heeft een zeer compleet en toegankelijk pakket aan software op de markt weten te zetten die het makkelijk maakt voor programmeurs en ondernemers om blockchain applicaties te lanceren. Cosmos is een blockchain protocol dat drie problemen binnen de industrie oplost: schaalbaarheid, bruikbaarheid en interoperabiliteit. Al met al een all-in-one ecosysteem dat duidelijk van de tekortkomingen van andere blockchains heeft geleerd. 

Echter is er stevige competitie op het gebied van blockchain protocollen. Zo zal Cosmos moeten strijden tegen o.a. Ethereum, EOS, Cardano en Lisk voor programmeurs, applicaties en gebruikers. 

Website 

Blog

Op deze exchanges kan je ATOM kopen

 

Veelgestelde vragen

Welke blockchain zijn op het Cosmos netwerk gelanceerd? 🚀

De Binance Chain (decentrale crypto beurs)
Kava 
Band protocol 
Iris NET
Sentinel
Terra
Regen Network
Akash Network

Wat is Cosmos? 🔭

Het Cosmos protocol voor een zogenoemd “Internet of Blockchains” is ontwikkeld met het idee om de grootste gebreken van huidige blockchains op te lossen, zoals interoperabiliteit. Daarnaast willen ze het gemakkelijk en efficiënt maken voor programmeurs om een blockchain applicatie te lanceren door middel van SDK’s.

Waar wordt ATOM voor gebruikt? ⚛️

ATOM is het financiële middel wat gebruikt wordt om het consensus algoritme voor proof of stake mogelijk te maken. De token is belangrijk voor het veilig houden van het netwerk, voor het mogelijk maken van transacties en voor de interoperabiliteit tussen zones. 

Waar kan je de Cosmos ATOM crypto coin kopen?

In Nederland kun je Cosmos kopen bij Bitcoinmeester. Voordeel daarvan is dat je er ook met iDEAL kunt betalen bij het kopen van de Cosmos ATOM coin. Bij deze internationale exchanges is Cosmos ook verkrijgbaar: Binance, Kucoin & Gemini.

Koop ATOM