Top 10 Veelbelovende Crypto’s in 2022

2021 was een spectaculair goed jaar voor de crypto prijzen. De ene na de andere schoot omhoog en investeerders dachten dat het moment eindelijk daar was dat crypto de massa had bereikt.  

Echter leek de markt de realiteit wederom voor te zijn en in het begin van 2022 is de markt dan ook weer flink wisselvallig. Maar niet getreurd! De cryptorevolutie is pas net begonnen en veel projecten en tokens in de cryptomarkt zijn allemaal maar beter en waardevoller aan het worden. 

Je kunt een crash zien als een nare ervaring, of je kunt het zien als een waanzinnig moment om nieuwe tokens met 50 tot wel 80% korting te kopen. Om je verder te helpen met de zoektocht naar die ene token die het grote toneel kan bereiken, hebben we hier een top 10 van opkomende en veelbelovende crypto’s voor 2022. 

Solana ($SOL)

Eerder schreven we al een uitgebreid artikel over deze high-performance blockchain, maar we lichten Solana graag nog een keertje toe. Het is en blijft namelijk één van de snelste en goedkoopste blockchains op de markt en we zien hoe in 2012 een veelbelovend ecosysteem rondom de crypto Solana wordt gebouwd. 

Solana is een veelbelovende crypto in 2022 omdat deze blockchain enorm snel is

Er zijn inmiddels al flink wat dapps zoals Serum, Raydium en Solfarm bovenop de blockchain gebouwd om DeFi naar Solana te halen. Maar dit is nog maar het begin, want er zijn honderden teams bezig met projecten voor Solana. Denk aan Decentrale VPNs, virusscanners, NFT marktplaatsen en creatie platformen, Virtual Reality dapps, blogs en investeringstools. En nog veel meer zit er allemaal aan te komen voor het Solana ecosysteem. 

We zitten niet meer in een periode waarin je enkel een team op hun woord moet geloven, je kunt nu veel zelf gebruiken. Dit raden wij dan ook zeer aan, je komt er namelijk maar op een manier achter of een project interessant is of niet en dat is door daadwerkelijk met de dapps aan de haal te gaan. 

Hiervoor heb je een wallet nodig, waarvan er inmiddels meerdere op de markt zijn. Via Solana Beach kun je precies zien wat er binnen het ecosysteem gebeurt, bijvoorbeeld hoeveel transacties er zijn, welke tokens het meest worden verhandeld en welke projecten de meeste gebruikers hebben. 

In Nederland kun je Solana kopen bij Bitvavo. Voordeel daarvan is dat je er ook met iDEAL kunt betalen bij het kopen van de SOL coin. Bij deze internationale exchanges is SOL ook verkrijgbaar: Binance, Kraken, Kucoin & Gemini.

Radix ($EXRD) 

Radix is vooralsnog volledig onder de radar gebleven terwijl de technologie uitmuntend lijkt. Net zoals Solana belooft het Radix protocol vele malen efficiënter te zijn dan Ethereum. Het verschil is dat Radix zich enkel op DeFi richt met als doel de allerbeste blockchain voor de snelgroeiende sector te zijn. 

Het team heeft goed geluisterd naar de obstakels waar programmeurs binnen de industrie tegenaan lopen en proberen deze op te lossen. Zo heeft Radix prioriteit gegeven aan de veiligheid van smart contracts. Het protocol ondersteunt bekende programmeertalen die bekend staan om hun veiligheid en door banken en zelfs voor nucleaire programma’s worden gebruikt. Dit staat haaks op Ethereum’s EVM en Solidity, die gebrekkig kunnen zijn en tot miljarden in hacks en exploits hebben geleid. 

Bovendien bouwt Radix aan een bibliotheek voor software die bovenop het protocol is gebouwd. Hierdoor kunnen developers het werk van anderen gebruiken en zo steeds innovatieve software bouwen zonder iedere keer het wiel opnieuw uit te vinden. Andere protocollen zijn hier ook mee bezig, maar waar Radix zich met name mee onderscheidt is hun royalty systeem. Developers krijgen namelijk iedere keer een kleine uitbetaling als hun software gebruikt wordt, of dit nou binnen hun eigen dapp of die van een ander project is. 

Dit alles is schaalbaar en interoperabel door de kern innovatie van Radix, het Cerberus consensus mechanisme. In een eerdere test haalde het protocol maar liefst 1,4 miljoen transacties per seconde, wat een record is binnen de markt. Bovendien maakt dit consensus systeem het mogelijk voor dapps om direct met elkaar in contact te staan en transacties en data onderling uit te wisselen. Geen andere protocol staat dit op het moment efficiënt toe. Het project lijkt alle bouwstenen voor DeFi te leveren op een schaalbare manier en kan zomaar eens HET DeFi protocol worden. 

De E-XRD Radix coin is verkrijgbaar bij de MEXC en Kucoin exchanges

DeFi Pulse Index ($DPI)  

Nu we het toch over DeFi hebben is de DeFi Pulse Index een ontzettend interessant project. DeFi is gigantisch gegroeid in een mum van tijd en is evenredig complex geworden. Er zijn inmiddels honderden DeFi projecten op de markt en deze kunnen zeer moeilijk zijn te begrijpen. Bovendien is het moeilijk om keuzes te maken in zo’n omgeving, welk project is het beste om in te investeren? 

Om dit zo makkelijk mogelijk te maken bestaat de DeFi Pulse Index. Dit indexproduct is vergelijkbaar met een traditionele ETF en biedt investeerders de optie om een veel verschillende projecten tegelijk te investeren met een enkele transactie. Op dit moment biedt DPI toegang tot de volgende, Ethereum-based, DeFi projecten: 

DeFi Pulse Index veelbelovend

De DeFi Pulse Index is gemaakt door de Index Cooperative. Dit is een Decentralized Autonomous organization, ofwel een bedrijfsvorm die op de blockchain functioneert via smart contracts. Het is een open organisatie, wat betekent dat jij ook mee zou kunnen helpen, die zich volledig focust op het creëren van crypto index producten. Deze DAO is verantwoordelijk voor het herbalanceren van DPI, zorgt ervoor dat alle protocollen soepel uit worden gevoerd en brengt geregeld nieuwe index producten op de markt. 

DPI was hun eerste, en verreweg meest populaire index. Dit is niet gek als je kijkt naar de explosieve groei van de DeFi sector, waar DPI de allermakkelijkste investeringsoptie toe biedt.

Je kunt DPI kopen op zowel Uniswap als KuCoin

Helium ($HNT)

Helium noemt zichzelf “the people’s network” en is een netwerk aan het bouwen dat een onafhankelijk internet mogelijk maakt. Het project richt zich met name op het Internet of Things, wat een internet is voor smart apparaten. Naar verwachting gaan we sneller dan we denken naar een wereld toe waar al onze apparaten constant met elkaar in contact staan en zelfs onderling transacties uit kunnen voeren, en dit heeft een nieuwe architectuur voor het dataverkeer nodig. 

In plaats van grote, centrale bedrijven die het internet mogelijk maken loopt dit via Helium op de routers van gebruikers. Deze routers verbinden apparaten met elkaar zonder de tussenkomst van internetaanbieders en kunnen door iedereen in hun huiskamer worden geïnstalleerd. 

Helium een veelbelovende crypto 2021, maakt een decentraal low-power en high-range internet mogelijk voor IoT

Als beloning voor het kopen en online brengen van deze apparaten krijgen gebruikers HNT tokens. Deze beloningen zijn hard nodig wil Helium succesvol zijn, er moet immers een enorm globaal netwerk online worden gebracht om dit nieuwe internet mogelijk te maken. Het project heeft al veel aandacht weten te trekken en wordt ondersteund door de innovatie arm van Google. De routers zijn overal te koop, dus dit kan de manier zijn voor iedereen om Helium crypto’s te minen! 

De HNT coin is gelist op Binance en ook eenvoudig te verkrijgen via de vertrouwde Nederlandse exchange Bitvavo:

ThorChain ($RUNE) 

DeFi staat klaar om het financiële systeem voor altijd te veranderen. Echter is de opkomende cryptomarkt hier nog lang niet klaar voor, er zijn namelijk nog veel inefficiënties die opgelost moeten worden. 

Zo is de afhankelijkheid van centrale crypto exchanges een enorme valkuil voor de industrie. Decentrale Finance moet immers decentraal zijn, iets dat centrale exchanges niet mogelijk maken. Bovendien moet je bij deze exchanges door KYC, geef je je privacy weg, kunnen deze exchanges gehackt worden en hebben de meeste exchanges maar een beperkt aanbod aan verschillende crypto’s. 

ThorChain wil dit compleet veranderen door decentrale finance echt decentraal te maken. Dit pure DeFi protocol is hard op weg om de “backbone of DeFi” te worden met verschillende veelbelovende innovaties. 

De belangrijkste innovatie is dat het netwerk op een decentrale manier met veel verschillende blockchains kan verbinden. Op dit moment kunnen de blockchains van bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum niet met elkaar communiceren, waardoor je een tussenpartij nodig hebt om de crypto’s van de een naar de andere te verplaatsen. Via een ingenieus, en ongelofelijk complex systeem kunnen via ThorChain crypto’s van verschillende blockchains direct met elkaar verhandeld worden. 

Het is dus een decentrale exchange voor de hele blockchainindustrie. Naast dat je op deze manier direct compleet verschillende crypto’s tegen elkaar kunt uitwisselen zonder de controle over jouw cryptovermogen kwijt te raken, lost dit systeem nog een probleem op, liquiditeit. 

Liquiditeit houdt in dat er meer koper en verkopers op dezelfde plek zijn. Hoe meer liquiditeit, hoe makkelijker het is om jouw crypto’s te verhandelen zonder dat de prijs beïnvloed wordt. Op dit moment heeft iedere exchange en blockchain zijn eigen liquiditeit en is dit dus niet heel efficiënt. Via ThorChain en zijn multi-chain approach kan er een gigantisch liquiditeitsnetwerk worden gebouwd wat de hele industrie vele malen efficiënter kan maken. En dit allemaal direct vanuit jouw eigen wallet. 

ThorChain’s token, RUNE, speelt een belangrijke rol in dit systeem en is onmisbaar voor het functioneren, waardoor een toename in populariteit voor ThorChain ook direct leidt tot meer vraag voor de token. Ook zijn er drie RUNE tokens nodig om de nu al functionerende decentrale exchange van ThorChain, Asgardex, te gebruiken. 

Deze DEX is relatief gebruiksvriendelijk en ondersteund op RUNE, Bitcoin, Ethereum, Litecoin en BNB, maar nog veel meer tokens en chains gaan toegevoegd worden. Hiernaast is het team ook bezig met het bouwen van meerdere andere DeFi functionaliteiten, zoals stablecoins, leningen en synthetische middelen. 

Thorchain’s coin Rune is eenvoudig verkijgbaar via Binance, MexC en Kucoin

FTX ($FTT) 

Er zijn inmiddels honderden crypto exchanges op de markt en het wordt steeds moeilijker voor nieuwe projecten om hier tussen te komen. Eentje is het de afgelopen periode wel gelukt, de FTX exchange

Deze Hong-Kong based exchange is in 2019 opgericht door de inmiddels legendarische Sam Bankman Fried en heeft sindsdien razendsnel weten te groeien. Dit komt met name door de extreem hoge kwaliteit en standaard van de exchange, die de tools, complexe financiële producten en systemen biedt die professionele investeerders nodig hebben. 

In april 2021 had de exchange maar liefst $400 miljard aan handelsvolume, waardoor het één van de grootste exchanges ter wereld is geworden. Ook bieden ze niet alleen cryptocurrencies aan, maar ook synthetische representaties van aandelen en grondstoffen en voorspellingsmarkten waarop gegokt kan worden op de uitkomst van toekomstige gebeurtenissen zoals de presidentsverkiezingen of economische data. 

FTX is enorm aan het doorgroeien. Ze hebben een gigantische schatkist opgebouwd met hun inkomsten en gebruiken dit strategisch door veel partnerships en acquisities aan te gaan. Zo kocht het bedrijf eerder al de populaire portfolio app Blockfolio (voor $150 miljoen), sloot het een marketing contract af voor $135 miljoen met het NBA team Miami Heat en heeft FTX ook een deal gesloten met NFL superster Tom Brady en topmodel Gisele Bündchen om de exchange te promoten. 

Al met al lijkt FTX perfect gepositioneerd te zijn om te profiteren van de groei van de cryptomarkt. Hun FTT token speelt een belangrijke rol in hun ecosysteem. Met de token krijgen handelaren namelijk korting op handelskosten, kunnen ze stemmen op belangrijke ontwikkelingen binnen het platform, kunnen ze toegang krijgen tot verscheidene interessante producten en in de toekomst ziet de exchange nog veel meer waarde naar de token stromen. Dit zou zomaar eens de nieuwe BNB kunnen zijn, maar dan voor institutionele investeerders. 

De FTT coin van FTX is eenvoudig verkrijgbaar via Binance, Kucoin, MexC en natuurlijk FTX zelf.

SushiSwap ($SUSHI) 

De cryptomarkt staat inmiddels bekend om de opvallende namen van de verschillende projecten en Sushi mag niet ontbreken aan deze lijst. Maar laat de naam je niet foppen, SushiSwap is een zeer innovatief project wat waardevolle functionaliteiten voor de markt aan het bouwen is. 

SushiSwap begon als een kopie van de populaire decentrale exchange Uniswap maar is al snel zijn eigen weg ingeslagen. Waar Uniswap zich focust op de meest efficiënte decentrale exchange te zijn, wil Sushiswap de DEX zijn die het breedste scala aan producten aanbiedt aan de gebruiker. 

Zo kun je naast de gebruikelijke simpele swaps van crypto’s tegen elkaar nog veel meer. Er is een kredietsysteem waarmee je een lening kunt afsluiten met jouw crypto’s als onderpand, kun je flink wat yield verdienen door je crypto’s vast te leggen bij de exchange en kun je je Sushi tokens staken om zo een deel van de transactiekosten te ontvangen. 

Sushi maakt onderdeel uit van de bovengenoemde DeFi Pulse Index, maar er is een ding dat Sushi dusdanig onderscheidt dat we het project graag los wilden vermelden. Er zijn op het moment tientallen verschillende blockchain protocollen. Denk aan Ethereum, Solana, Avalanche, Fantom, Polygon en nog veel meer. 

Dit is redelijk chaotisch, helemaal als een crypto van de ene naar de andere blockchain wilt verplaatsen. SushiSwap is druk bezig om een protocol te bouwen dat dit zeer eenvoudig maakt. De decentrale exchange is al op meer dan 8 verschillende blockchains te vinden, maar binnenkort kun je via de dapp jouw crypto’s door de hele blockchain economie verplaatsen zonder afhankelijk te zijn van een centrale exchange. Voor de komende jaren gaan er waarschijnlijk veel verschillende blockchains gebruikt worden, en Sushi biedt hiermee een ontzettend belangrijke functie die de hele industrie een stuk efficiënter kan maken. 

Als je in de SUSHI coin zelf wilt investeren, kun je dit gemakkelijk doen met iDeal via Bitvavo. Daarnaast kan je SUSHI ook via Binance en Kucoin kopen.

MATH ($MATH) 

Zoals we met oplossingen zoals SushiSwap en ThorChain al zien aankomen is er een probleem in de crypto industrie, er zijn te veel verschillende blockchains en het is te moeilijk om tussen als deze verschillende chains te schakelen. 

Dit begint een aanzienlijk probleem te worden aangezien er steeds meer waardevolle dapps op verschillende blockchains beginnen te verschijnen. Om maximaal te kunnen profiteren van de cryptorevolutie wil je zoveel mogelijk dingen kunnen gebruiken, maar hoe het er nu voor staat heb je een andere type wallet voor iedere chain nodig. Hierdoor eindig je met 10 verschillende browserextensies met allemaal een eigen wachtwoord. Niet optimaal natuurlijk. 

Het Math Wallet project is dit aan het oplossen. Deze software wil het namelijk mogelijk maken voor crypto investeerders om iedere blockchain te kunnen gebruiken via één enkele wallet. De visie van het project is enorm, want naast deze multi-chain wallet zijn ze ook een dapp store aan opzetten, vergelijkbaar met de app store van Apple of Google. Via deze dapp store hebben Math gebruikers toegang tot de hele wereld aan dapps, die algoritmisch worden geselecteerd waardoor het overzichtelijk wordt. 

Ondertussen zijn er zowel mobiele, desktop, web en hardware versies van de wallet beschikbaar. Wel is het nog vroeg voor het project en is het nog redelijk moeilijk om de wallet te gebruiken. Maar de bouwstenen zijn daar en Math is een van de eerste, en meest diverse, wallets die zich op dit zeer waardevolle probleem stort. Bovendien hebben ze een eigen token die gekoppeld is aan het gebruik van de wallet. Zodra de wallet daadwerkelijk gebruiksvriendelijk is, verwachten we vuurwerk. 

De MATH token is verkrijgbaar bij MEXC Global

Mirror ($MIR) 

Hoe gaaf zou het zijn als je niet alleen crypto’s in je wallet kan hebben, maar ook aandelen, grondstoffen, buitenlandse valuta en nog veel meer financiële middelen? En dat je deze allemaal via een DEX zoals Uniswap kunt verhandelen tegen crypto’s, stablecoins of andere financiële middelen? Dat kan met synthetische middelen. 

Synthetische producten zijn voor het eerst op de blockchain gekomen door het Ethereum-gebaseerde product Synthetix. Echter is dit systeem zeer complex en heeft het te leiden onder de trage en dure transacties bovenop Ethereum. Hierdoor zijn er concurrenten verschenen op andere blockchains. Het Mirror protocol met de MIR coin is hier de meest veelbelovende onder in 2022. 

Mirror is bovenop de Terra blockchain gebouwd, wat weer gekoppeld is aan het Cosmos netwerk. Hierdoor is Mirror vele malen efficiënter dan Ethereum concurrenten. Bovendien is er al een een heel ecosysteem op Terra gebouwd, waaronder een eigen stablecoin, een protocol voor het verdienen aan rente op stablecoins en een dapp voor cryptotransacties. Deze werken allemaal makkelijk samen met Mirror, waardoor het protocol vanaf moment één een grote gebruikersbasis had. 

Om nog verder te kunnen schakelen heeft het Mirror team ook een brug naar Ethereum gebouwd. Hierdoor zijn alle synthetische middelen van Mirror op de decentrale exchanges van Ethereum te verhandelen. Je kunt bijvoorbeeld de Mirrored versie van Tesla, Apple, Microsoft, Google en nog een tal van andere nu op zowel Cosmos als Ethereum direct verhandelen! 

De $MIR token kun je eenvoudig verkrijgen via de vertrouwde Nederlandse exchange Bitvavo:

Daarnaast kan je de MIR token ook bij de exchanges Binance, Kraken, Gemini, MexC en Kucoin kopen.

The Sandbox ($SAND) 

Dan tot slot nog even een hele andere wereld, die van The Sandbox. The Sandbox is de infrastructuur voor een Virtual Reality wereld, ook wel de Metaverse genoemd, aan het bouwen. Via deze infrastructuur kunnen gebruikers hun creativiteit volledig loslaten en van alles binnen de Sandbox wereld bouwen. 

Zo kunnen er gebouwen worden gemaakt, prachtige landschappen, winkels en complete game-ervaringen. De Sandbox is hiermee vergelijkbaar met het zeer populaire spel Minecraft, echter is er een groot verschil. 

Sandbox heeft namelijk een eigen, volledig transparante economie. Deze bestaat uit twee onderdelen, SAND en LAND. SAND is de unieke token van Sandbox die gebruikt dient te worden door de hele virtuele wereld. Gebruikers kunnen hier anderen mee betalen voor hun games of creaties, kunnen er LAND mee kopen en ook een tal aan andere NFT’s

Sandbox is een veelbelovende crypto in 2021

Dan is er LAND. Dit zijn stukken grond in de Sandbox wereld die als NFT’s zijn uitgegeven. Hierdoor behouden gebruikers de volledige controle over hun virtuele land en kunnen ze dit ook direct via de Sandbox marktplaats verhandelen. Door deze opzet is de potentiële controle die de ontwikkelaars over de wereld kunnen hebben ook vele malen kleiner dan bij bijvoorbeeld World of Warcraft of Minecraft. 

De Metaverse à la “Ready Player One” lijkt onvermijdelijk en grote merken hebben dit eindelijk door. Niet ieder merk gaat een eigen virtual reality bouwen, maar komt naar de werelden die al bestaan zoals The Sandbox. Inmiddels zijn de Smurfen, Cryptokitties, Atari, Square Enix, Care Bears, Shaun the Sheep, en zelfs de Walking Dead al in de Sandbox te vinden. 

Er vinden nog geregeld LAND verkopen plaats, waarin jij een eigen stukje Sandbox kunt kopen!

Om LAND te kopen heb je eerst SAND nodig. Dat is eenvoudig te verkrijgen bij Bitvavo, Nederlands’ vertrouwde crypto exchange:

Verder kan je SAND ook kopen via Binance, Kraken, MexC Global en Kucoin.

Veelbelovende crypto toekomst in 2022

Dit was de top 10 veelbelovende crypto voor 2022, een diverse lijst van blockchain projecten. Mis je een project in deze top 10? Schroom je niet en laat het weten in de comments.

Lees ook deze top 5 verborgen crypto kansen

Koop crypto