Wat is Chainlink (LINK) – De Oracle oplossing ontrafeld

Langzaam maar zeker leven we steeds meer twee levens; eentje in de fysieke wereld en een andere in cyberspace. De scheiding tussen de twee wordt steeds vager en bits en bytes vinden meer en meer hun weg in ieder aspect van ons voorheen analoge leven. Het gaat niet lang meer duren voordat deze twee werelden één worden en we geen verschil meer zien. 

Dit gaat ook op voor de blockchain sector, maar dan andersom. Op het moment zijn blockchains en blockchain applicaties nog volledig digitaal. Dit heeft reeds tot zeer waardevolle innovaties geleid zoals Bitcoin en het Ethereum ecosysteem. Maar om echt een impact op de wereld te kunnen maken, hebben blockchains informatie uit de fysieke wereld nodig. 

Dit probleem wordt opgelost door zogeheten oracles. Zij vormen de brug tussen de fysieke en digitale wereld. Waar het laatste fysieke orakel van Delphi in 400 n.C. werd opgeheven, gaan we het in dit artikel hebben over het eerste blockchain orakel; Chainlink. Chainlink is op het moment de duidelijke leider als het op oracles aankomt met een gigantische prijsstijging in de afgelopen maanden en een marktwaarde van boven de $5 miljard. Is dit een bubbel, of staan we nog maar aan de voet van een zeer belangrijke ontwikkeling voor blockchains? 

Wat zijn Oracles?

Oracles zijn vertrouwde organisaties of een netwerk van organisaties die blockchain applicaties van real-world informatie voorzien. Deze partijen zetten fysieke informatie om in data of verzamelen data van andere websites en platformen. Vervolgens wordt deze data beschikbaar gemaakt voor blockchain applicaties. Dit kan allerlei info zijn, zoals marktinformatie, de uitslagen van sportwedstrijden of verkiezingen, aandeelprijzen, supply chain updates, het weer of hoeveel stappen je vandaag hebt gezet. 

Chainlink data flow naar blockchains

De betrouwbaarheid van de geleverde data is extreem belangrijk. Zodra deze data namelijk op de blockchain staat is het permanent. Een belangrijke functie van oracles is naast het verzamelen van informatie dus ook het garanderen van de kwaliteit van deze informatie. 

Oracles zijn essentieel voor het success van blockchain applicaties. Deze applicaties bestaan namelijk enkel uit smart contract software die betrouwbaar en zelfstandig een vooraf bepaalde volgorde van acties uitstippelen en kunnen uitvoeren. Hier is echter informatie in de vorm van data voor nodig; zonder dit heeft een smart contract geen trigger om acties uit te voeren. 

Oracles zijn bijvoorbeeld een essentieel onderdeel voor de populaire Decentrale Finance (DeFi) sector. Deze applicaties hebben namelijk live informatie nodig over de prijzen van financiële middelen om te kunnen functioneren. Oracle projecten zoals Chainlink worden daarom ook vaak als DeFi project bestempeld omdat ze de benodigde data kunnen leveren voor deze financiële applicaties. 

De basis van Chainlink 

Chainlink is in 2017 opgericht door de programmeurs Sergey Nazarov (CEO) en Steve Ellis (CTO) en was daarmee het eerste serieuze blockchain-oracle-project. Het oracle probleem, externe data op de blockchain krijgen, was al jaren bekend, echter was er nog geen concrete oplossing op de markt. In hetzelfde jaar als de oprichting, in september, wist het project dan ook meteen $32 miljoen aan investeringen aan te trekken door de LINK token voor $0.11 te verkopen. 

Het Chainlink project is een decentraal netwerk voor oracle oplossingen gebouwd op Ethereum. Zelf een blockchain applicatie zijnde, heeft het als doel om andere blockchain applicaties van data te voorzien. Programmeurs en ondernemers kunnen dus via Chainlink hun smart contracts voorzien van informatie die nog niet op een specifieke blockchain staat. 

Alle leidende blockchains, inclusief Bitcoin, Ethereum en Hyperledger worden ondersteund door het Chainlink netwerk. Hierdoor kunnen deze verschillende blockchains data van elkaar gebruiken en met elkaar communiceren. Chainlink maakt dus externe data van allerlei bronnen bruikbaar voor blockchain applicaties. 

Dit wordt mogelijk gemaakt door drie stappen:

  1. Externe partijen leveren informatie aan het Chainlink netwerk.
  2. Deze informatie wordt verwerkt via Chainlink smart contracts en geverifiëerd door het Chainlink netwerk.
  3. Blockchains en applicaties kunnen deze informatie vervolgens integreren in hun software door hun applicaties met Chainlink te linken via data feeds of APIs.
chainlink  crypto blockchain oracle data flow

Klik hier voor een gedetailleerde uitleg over de technologie. 

Het Chainlink netwerk 

Er zijn drie verschillende groepen onderdeel van het Chainlink netwerk:

  1. Het Chainlink team dat de software en smart contracts bouwt (het Chainlink oracle protocol) en zorgt dat het netwerk blijft groeien.
  2. Organisaties die data leveren en de data van andere partijen verifiëren, de zogeheten node operators.
  3. Organisaties die data nodig hebben; de consumenten van Chainlink. 

Geïnteresseerde partijen kunnen hun eigen Chainlink opzetten. Via een Chainlink kunnen deze zogeheten “node operators” data aan het netwerk leveren en dit via een API aan smart contracts verkopen. Node operators kunnen individuele partijen zijn of multinationals. Op deze manier kunnen organisaties LINK verdienen met de data die ze toch al verzamelen en delen. 

Doordat het een gedecentraliseerd netwerk is, voorkomt het problemen met centralisatie. Als je namelijk een enkele partij of bron gebruikt voor informatie is de kans op verkeerde informatie en fraude door machtsmisbruik zeer groot, een zogeheten single point of failure. Dit lost Chainlink op door zowel meerdere bronnen te gebruiken als netwerk deelnemers, de node operators, die de kwaliteit van de data van andere leveranciers checken. 

Chainlink Partnerships

Chainlink heeft ook een flink aantal indrukwekkende partnerships weten te sluiten, waaronder met Google Cloud, Oracle, Hedera Hashgraph en Binance. Recentelijk zijn hier ook een flink aantal DeFi projecten bijgekomen, die de datafeed van het Chainlink netwerk goed kunnen gebruiken. 

Chainlink partnerships

De LINK token 

De LINK cryptocurrency functioneert op het Ethereum netwerk. Als je hier naar het smart contract adres van LINK gaat kun je de volledige transactiegeschiedenis zien via een Ethereum explorer. 

In totaal zijn er 1.000.000.000 (1 miljard) LINK tokens. 350 miljoen (35%) hiervan zijn uitgegeven tijdens de ICO, 350 miljoen (35%) is gereserveerd om uit te geven aan node operators en de resterende 300 miljoen (30%) is in handen van het team om de ontwikkeling van het netwerk te financieren. 

Node operators verdienen LINK tokens door data aan het netwerk te leveren, door de data van anderen te verifiëren, of direct van organisaties die hun geleverde data gebruiken. Aan de andere kant hebben blockchain applicaties die data van het Chainlink netwerk willen integreren dus LINK nodig om dit te kunnen kopen. 

Ook kunnen node operators hun LINK coins vastzetten in een smart contract. Op deze manier leveren ze een financieel onderpand wat vertrouwen schept. Hoe groter het onderpand, hoe groter de opdrachten die een node operator kan krijgen. Mochten ze foutieve informatie leveren, verliezen ze een percentage van hun vastgezette LINK. 

Een blik op de toekomst van Chainlink

In de afgelopen maanden hebben we enorme prijsstijgingen gezien in LINK en het Chainlink netwerk, dat naar verwachting inmiddels stevig in de top 10 staat van hoogste crypto-marktwaarden. Het project is veelal in het crypto nieuws behandeld als groot onderdeel van de DeFi opleving. Alhoewel de grootte van de toename wel eens een speculatieve bubbel kan zijn, voor zowel het project als de DeFi sector, is de stijging wel te verklaren. 

Chainlink was de eerste serieuze oracle speler en het netwerk lost een zeer waardevol probleem voor de industrie op, het voorzien van blockchains van externe informatie. Tevens heeft Chainlink een groeiend netwerk aan deelnemers, waaronder partijen zoals Google en Oracle en zijn veel DeFi projecten afhankelijk van de informatie van Chainlink. 

Hoe groter de vraag naar betrouwbaar externe informatie, hoe hoger de waarde van oracle oplossingen zoals Chainlink. Chainlink heeft zichzelf goed gepositioneerd als het leidende oracle netwerk en heeft daardoor zowel een first mover advantage als sterke netwerk effecten. Immers, naarmate er meer node operators komen , hoe meer en des te betrouwbaardere data het netwerk kan leveren. 

Echter is de oracle strijd verre van gestreden aangezien de blockchainindustrie nog steeds relatief erg klein is en er, misschien op Bitcoin na, nog geen winnaars zijn. Gezien het succes van Chainlink is er de verwachting dat er veel nieuwe oracle projecten opkomen zoals bijvoorbeeld Band Protocol and Tellor. Het is aan de nieuwe projecten om op bepaalde vlakken beter te zijn dan Chainlink, mochten ze de gigant van de troon willen stoten. Maar er is nog ruimte genoeg. Vrijwel iedere blockchainapplicatie gaat uiteindelijk externe data nodig hebben. 

Chainlink is te koop op deze exchanges

Website

Blog

Veelgestelde Vragen

Wat is Chainlink? 🔗

Het Chainlink project is een decentraal netwerk voor oracle oplossingen gebouwd op Ethereum. Zelf een blockchain applicatie zijnde, heeft het als doel om andere blockchain applicaties van data te voorzien. Programmeurs en ondernemers kunnen dus via Chainlink hun smart contracts voorzien van informatie die nog niet op een specifieke blockchain staat. 

Wat is een Oracle? 🏛️

Oracles zijn vertrouwde organisaties of een netwerk van organisaties die blockchain applicaties van real-world informatie voorzien. Deze partijen zetten fysieke informatie om in data of verzamelen data van andere websites en platformen. Vervolgens wordt deze data beschikbaar gemaakt voor blockchain applicaties. Dit kan allerlei info zijn, zoals marktinformatie, de uitslagen van sportwedstrijden of verkiezingen, aandeelprijzen, supply chain updates, het weer of hoeveel stappen je vandaag hebt gezet. 

Hoe maakt Chainlink externe data bruikbaar voor blockchains? ⚙️

1. Externe partijen leveren informatie aan het Chainlink netwerk.
2. Deze informatie wordt verwerkt via Chainlink smart contracts en geverifieerd door het Chainlink netwerk.
3. Blockchains en applicaties kunnen deze informatie vervolgens integreren in hun software door hun applicaties met Chainlink te linken via data feeds of APIs.

Welke partnerships heeft Chainlink gesloten? 🤝

Chainlink heeft ook een flink aantal indrukwekkende partnerships weten te sluiten, waaronder met Google Cloud, Oracle, Hedera Hashgraph en Binance. Recentelijk zijn hier ook een flink aantal DeFi projecten bijgekomen, die de datafeed van het Chainlink netwerk goed kunnen gebruiken. 

Wat is de LINK token? 🙋

De LINK cryptocurrency functioneert op het Ethereum netwerk. In totaal zijn er 1.000.000.000 (1 miljard) LINK tokens. 350 miljoen (35%) hiervan zijn uitgegeven tijdens de ICO, 350 miljoen (35%) is gereserveerd om uit te geven aan node operators en de resterende 300 miljoen (30%) is in handen van het team om de ontwikkeling van het netwerk te financieren. 
Node operators verdienen LINK tokens door data aan het netwerk te leveren, door de data van anderen te verifiëren, of direct van organisaties die hun geleverde data gebruiken. Aan de andere kant hebben blockchain applicaties die data van het Chainlink netwerk willen integreren dus LINK nodig om dit te kunnen kopen. 

Koop LINK