Wat is Solana ($SOL)? – De nr. 1 High Performance Blockchain

Blockchaintechnologie staat nog steeds in haar kinderschoenen en dat kunnen we vooral aan de technologische limitaties zien. Het aantal ideeën, dapps en talent in de industrie is gigantisch. Echter worden deze nog beperkt door de onderliggende technologie, die de enorme instroom van nieuwe gebruikers, en dan met name de transacties die zij via de blockchain willen uitvoeren nog niet aankan. 

Er is echter een blockchain die dit ondertussen wel aankan, Solana. Het is de snelste blockchain van het moment en heeft daarom ook veel aandacht naar zich weten te trekken, wat zich vertaald heeft in gigantische prijsstijgingen en het aantrekken van een groot aantal nieuwe projecten. 

Solana in een notendop 

Solana is een blockchainprotocol die is geoptimaliseerd voor snelheid. Hierdoor kunnen decentrale apps (dapps) die bovenop dit protocol worden gebouwd zeer snel en goedkoop transacties uitvoeren, wat ze een stuk bruikbaarder maken. 

Transacties worden binnen een seconde verwerkt en kosten zeer weinig om uit te worden gevoerd. Dit is een enorm verschil met de dapp marktleider Ethereum, waar het erg lang kan duren voor een transactie wordt verwerkt door het netwerk en tijdens drukke periodes soms wel boven de $100 betaald moet worden voor een simpele executie. 

Op het moment van schrijven kost een transactie zo’n $0,00025 en duurt het gemiddeld 650 milliseconden voordat een transactie is verwerkt. Bovendien voert het protocol gemiddeld 1000 transacties per seconde uit en kan het zelfs 50.000 transacties per seconde verwerken (!). Hiermee is het protocol verreweg de snelste binnen de industrie en de enige die massa applicaties zoals social media of high frequency trading aankan. 

Solana Team 

Solana werd voor het eerst voorgesteld in 2017 door oprichter Anatoly Yakovenko. In dit jaar publiceerde hij een whitepaper waarin een nieuwe, vele malen efficiëntere techniek voor het functioneren van een blockchain werd voorgesteld. 

Samen met zijn voormalige collega’s bij het Amerikaanse techbedrijf Qualcomm, Greg Fitzgerald en Stephen Akridge, besloot hij om zijn innovatie via een testnet uit te proberen. Na het succes hiervan werd Solana een feit en in februari 2018 werd de officiële whitepaper uitgebracht. Met nog drie anderen richtte het team Solana Labs op. 

Samen met de Solana Foundation werk Solana Labs aan de ontwikkeling van het ecosysteem. Solana Labs is voornamelijk met de technologische ontwikkeling bezig terwijl de Foundation zich meer richt op community building en het financieel ondersteunen van projecten die bovenop Solana willen lanceren. 

De kern innovatie: Consensus 

Solana gebruikt een unieke manier om network consensus te bereiken. Dit is een vorm van Proof of Stake genaamd Tower BFT. Deze lost een groot probleem op voor het blockchainprotocol, namelijk de snelheid van hoe snel het netwerk tot een consensus kan komen. 

Proof of Stake houdt in dat gebruikers hun tokens vast kunnen zetten in het protocol. Hoeveel tokens deze gebruikers hebben vastgelegd bepaalt de kans dat zij een blok mogen toevoegen en daar een beloning in Solana tokens voor terugkrijgen. 

Binnen dit systeem zijn twee type gebruikers, Validators die de gehele blockchain bijhouden en Stakers die hun tokens bij Validators kunnen vastleggen. Dit is een Delegated Proof of Stake systeem, wat nog gelanceerd moet worden. Zodra dit is gebeurd kan iedereen meedoen aan het consensus systeem. Om een Validator te kunnen worden op Solana is echter wel een van de zwaarste setups nodig, wat zo’n $5000 kost. 

Klik hier om precies te zien waar de validators zitten en waar ze mee bezig zijn. 

Het unieke aan Solana’s Tower BFT is dat het Solana’s kern innovatie, Proof of History gebruikt. Dit is een nieuw systeem waarmee het protocol automatisch transacties in een bepaalde volgorde zet. Dit kan doordat iedere transactie een cryptografisch beveiligde timestamp krijgt. Dit is anders dan bij veel andere protocollen, waar alle transacties voor ieder blok door de miners of een ander, minder efficiënt algoritme in volgorde worden gezet. 

Hierdoor is er veel minder tijd nodig voor het netwerk om tot een consensus te komen. Ze hoeven immers niet de volgorde te bepalen, maar enkel bepalen of de transacties juist zijn. 

Solana coin – $SOL 

In 2018 en 2019 werd er via meerdere private $SOL token sales zo’n $20 miljoen van VC’s opgehaald voor de ontwikkeling van het protocol. In het begin van 2020 werd nog eens $1,76 miljoen opgehaald via een publieke token sale op Coinlist. 

De token heeft 2 use cases op het netwerk. Het zorgt voor de beveiliging door middel van Proof of Stake en wordt gebruikt om voor transacties te betalen. Initieel zijn er 497 miljoen tokens, waarvan zo’n 280 miljoen al in de omloop zijn. 

Echter is er geen maximale hoeveelheid Solana. Wel worden er steeds minder SOL tokens aan validators van het netwerk uitgereikt. In het begin komt dit neer op 8% inflatie per jaar, wat ieder jaar met 15% afneemt. Dit gaat omlaag totdat de nieuwe uitgifte van tokens 1,5% van de totale aantal tokens is, wat vanaf dan de standaard inflatie ratio wordt. Deze nieuw SOL tokens gaan naar validators en stakers.

solana crypto coin verdeling

Het Solana ecosysteem

Een super snelle blockchain is top, maar dan moet het wel gebruikt worden. Dit proces is voor Solana in volle gang, met meer dan 150 projecten die hun dapps al bovenop het protocol aan het bouwen zijn. 

Sollet

Voordat je aan de slag kan met Solana heb je eerst een wallet nodig. Sollet is hier ideaal voor, en heeft zoveel een web wallet als een Chrome browser extensie. 

Solana Beach

Via deze blockchain explorer kun je het hele ecosysteem in de gaten houden. Zo kun je precies zien in welke regio’s validators zitten, welke dapps de meeste transacties hebben en welke tokens in de meeste wallets zitten. 

Serum 

Serum is de leidende decentrale exchange op Solana. Door het onderliggende Solana protocol is het de snelste en goedkoopste DEX op de markt. Bovendien is de DEX gebouwd door een ervaren team aan programmeurs en financiële industrie veteranen, waardoor ze een zeer uitgebreid pakket aan professionele functionaliteiten aanbieden. 

Raydium 

Raydium is Automated Market Maker waarmee investeerder Solana-based cryptocurrencies kunnen verhandelen, liquiditeit kunnen leveren en kunnen verdienen aan hun Solana assets. De interface is intuïtief, transacties zijn supersnel en je kunt er inmiddels al redelijk wat tokens op traden. 

Solanium en Solstarter

Deze twee projecten zijn dapps die token sales faciliteren, vooralsnog een van de populairste, en potentieel meest lucratieve dapps op de verschillende protocollen. Solstarter wordt door dezelfde backers als Solana gesteund en Solanium komt van onze eigen Amsterdamse bodem. 

Solfarm

Solfarm is een van de eerste automatische yield aggregators, een tool die de degen DeFi gebruiker niet mag missen. Ze zijn pas net op de markt, bieden aantrekkelijke yields aan en hebben pas net hun token uitgebracht. Wel is de dapp nog zeer experimenteel. 

Step

Zodra je aan DeFi begint, stop je niet meer en wordt het al snel zeer onoverzichtelijk. Step biedt een dashboard aan waarop je de beste yields binnen het ecosysteem kunt vinden, inzichten kunt krijgen en door middel van je wallet te koppelen precies kunt zien wat jij allemaal aan het farmen bent. 

Solrise 

Solrise is een netwerk voor crypto management op Solana. Dit houdt in dat iedereen zijn eigen fund kan beginnen zonder dat investeerders de controle over hun financiële middelen kwijtraken. Daarnaast organiseert het team ook verschillende competities waar iedereen met een wallet en wat SOL aan mee kan doen. 

Synthetify 

Deze dapp maakt het handelen van allerlei middelen zoals aandelen, grondstoffen en valuta’s mogelijk op de Solana blockchain. Een super waardevolle toevoeging. 

Blik op de toekomst

Aan dapps en talentvolle programmeurs is geen gebrek in de blockchainindustrie. Echter was er op de meest gebruikte protocollen wel een gebrek; de bruikbaarheid voor de gemiddelde gebruikers. 

Solana is een high performance blockchain die dit probleem oplost met de zeer indrukwekkende transactie capaciteit van 50.000 per seconde. Hiermee kan het al die interessante ideeën daadwerkelijk ondersteunen, wat veelbelovend is. 

Er zijn dan ook al veel projecten op het protocol aan het bouwen en zelfs al gelanceerd, en de kwaliteit en complementariteit van deze dapps is zeer interessant. Als de andere protocollen de capaciteit van Solana niet snel weten te evenaren zou Solana zo maar eens als crypto winnaar uit de bus kunnen komen. Zeker een protocol en ecosysteem om in de gaten te houden. 

Veelgestelde vragen

Wat is $SOL Solana?

Solana is een blockchainprotocol die is geoptimaliseerd voor snelheid. Hierdoor kunnen decentrale apps (dapps) die bovenop dit protocol worden gebouwd zeer snel en goedkoop transacties uitvoeren, waardoor dapps een stuk bruikbaarder worden. 

Wie heeft Solana opgericht?

De Crypto Solana werd voor het eerst voorgesteld in 2017 door oprichter Anatoly Yakovenko. In dit jaar publiceerde hij een whitepaper waarin een nieuwe, vele malen efficiëntere techniek voor het functioneren van een blockchain werd voorgesteld. 

Wat is Solana labs?

Samen met de Solana Foundation werk Solana Labs aan de ontwikkeling van het ecosysteem. Solana Labs is voornamelijk met de technologische ontwikkeling bezig terwijl de Foundation zich meer richt op community building en het financieel ondersteunen van projecten die bovenop Solana willen lanceren. 

Hoe wordt er consensus bereikt op Solana?

Solana gebruikt een unieke manier om network consensus te bereiken. Dit is een vorm van Proof of Stake genaamd Tower BFT. Deze lost een groot probleem op voor het blockchainprotocol, namelijk de snelheid van hoe snel het netwerk tot een consensus kan komen. 

Waar kan ik Solana (SOL) kopen?

De Solana coin, $SOL, is te verkrijgen bij de Nederlandse exchanges Bitvavo & Bitcoinmeester, zelfs via iDeal. Daarnaast is de solana coin ook verkrijgbaar bij exchanges als Binance en Kucoin.

Koop SOL