De Ultieme Crypto Staking Gids [2022]

Het staken van cryptocurrency is een manier om geld te verdienen met crypto zonder deze te hoeven verkopen. Bij het staken van crypto zet je munten vast in een smart contract, om zo bij te kunnen dragen aan de veiligheid van het netwerk en creatie van nieuwe blokken. Als beloning ontvang je nieuwe cryptomunten. Na de afgesproken tijd ontvang je ook de cryptomunten die je hebt ingezet weer terug.

Staking wordt daarom ook wel gezien als het genereren van rente over de je cryptomunten. Dit kan erg lucratief zijn wanneer je in bezit bent van cryptomunten die je niet direct wilt gebruiken of verkopen.

Dit artikel is een complete gids voor staking van crypto. We vertellen je alles wat je zou moeten weten voordat je kunt beginnen met staken. Je leert in dit artikel het volgende:

  • Wat is crypto staking?
  • Hoe kun je crypto staken?
  • Waar kun je crypto staken?
  • Welke crypto kun je staken?

Wat is Crypto Staking?

Crypto staking is het voor beperkte of onbeperkte tijd vasthouden van cryptomunten in een bepaalde blockchain. De munten die worden vastgehouden worden ook wel de ‘stake’ genoemd. Door je munten in dit protocol vast te houden, kan het netwerk transacties verwerken en nieuwe blokken toevoegen, maar wordt ook de veiligheid gegarandeerd. Des te meer mensen staken, des te veiliger het netwerk wordt.

Voor het vastzetten van munten ontvang je een beloning in de vorm van cryptomunten. Dit zijn in de meeste gevallen dezelfde munten als die je staked. Het is mogelijk om nog meer winst te maken wanneer je deze munten bewaard om ze pas te verkopen na een koersstijging.

Staking is in beginsel een onderdeel van Proof of Stake (PoS). Dit is een consensus mechanisme waar blockchains gebruik van kunnen maken. In die zin zou het dus niet mogelijk zijn om te staken op een blockchain als Bitcoin, omdat deze blockchain gebruik maakt van Proof of Work (PoW). Hier kunnen nodes alleen minen, wat gezien wordt als tegenstelling van staken.

Toch zien we dat staking de afgelopen jaren een veel breder begrip is geworden. We geven hiermee aan dat crypto wordt vastgezet om hier vervolgens rente over te ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan Automated Market Makers (AMM), liquidity providing en yield optimizers.

Staking betekent dus het vastzetten van crypto om rente te ontvangen, maar is niet per se direct gelinkt aan Proof of Stake.

Wat is Proof of Stake (PoS)?

Proof of Stake is een consensus mechanisme dat door verschillende blockchains gebruikt wordt. Een blockchain dat van Proof of Stake gebruik maakt beschikt over een netwerk dat uit validators bestaat. De validators zorgen ervoor dat transacties gevalideerd worden om vervolgens een nieuw blok aan de blockchain toe te voegen.

Crypto Staking Hardware

Validators moeten van tevoren cryptomunten vastzetten in een smart contract. Dit is te vergelijken met een slimme wallet die volledige controle over deze cryptomunten heeft. Zo’n smart contract kan precies bijhouden hoeveel munten iemand heeft ingezet en wanneer de munten teruggestuurd moeten worden.

Des te hoger het aantal cryptomunten dat iemand inzet, des te hoger de kans dat de validator door het netwerk wordt gekozen om een nieuw blok toe te voegen. Dit betekent dat normaal gezien maar één validator bezig is met het toevoegen van een nieuw blok. 

Mocht een validator zijn werk niet goed doen, door bijvoorbeeld onterecht foute transacties goed te keuren, kan het netwerk besluiten om de stake af te pakken. De stake die een validator inzet is dus eigenlijk een soort borg.

Een netwerk heeft meer baat bij het kiezen van validators met een hoge stake voor de validatie van blokken. Zij hebben immers meer te verliezen, waardoor ze logischerwijs beter hun best zullen doen om goed te functioneren binnen het netwerk van de blockchain.

Crypto Staking vs. Yield Farming: wat is het verschil?

Wanneer je meer over crypto staking zoekt, kom je vaak de term ‘yield farming’ tegen. Met beide begrippen wordt een methode beschreven waarmee je geld kunt verdienen met de cryptocurrencies die je in bezit hebt.

Met Yield farming wordt het genereren van rente over crypto bedoeld. Het beschrijft geen specifieke methode, maar is een overkoepelende term voor allerlei manieren waarmee je rente kunt verdienen over de cryptocurrencies die je hebt.

DeFi-protocollen hebben altijd tokens en munten nodig om te kunnen werken. Omdat ze decentraal werken, is er geen centrale organisatie die voor een voorraad aan tokens kan zorgen. Deze protocollen zijn dus afhankelijk van zogeheten liquidity providers (LP’s).

Een liquidity provider is iemand die zijn tokens voor een vooraf bepaalde of onbepaalde tijd beschikbaar stelt aan DeFi-protocollen. Tokens worden naar een liquidity pool gestuurd, wat in wezen een smart contract is die bijhoudt wie tokens naar de pool heeft gestort. Deze tokens worden vervolgens weer door verschillende protocollen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een DEX, waar tokens van gebruikers worden geswapt met de tokens in een liquidity pool.

Het swappen van tokens tussen de liquidity pool en gebruiker gebeurt door middel van Automated Market Makers (AMM’s). Dit is een protocol dat de prijs van een handelspaar bepaalt. Dit betekent dat de prijs dus niet wordt bepaald door de koop- en verkooporders die op dat moment uitstaan.

We zien ook steeds vaker yield optimizers. Dit zijn applicaties die aan een platform gekoppeld kunnen worden om de opbrengsten te optimaliseren. De opbrengst wordt geoptimaliseerd op basis van geautomatiseerde en strategische algoritmes.

Wat zijn de voordelen van crypto staking?

Crypto staking kan verschillende voordelen voor je hebben, waarvan onderstaande het belangrijkst zijn:

  • Rendement verdienen over cryptocurrencies die je anders niet zou gebruiken;
  • Makkelijk om mee te beginnen, omdat je dit op veel verschillende platforms kunt uitvoeren;
  • Geen technische kennis nodig om mee te starten;
  • Mogelijkheid om veel verschillende crypto te staken;
  • Je draagt bij aan de veiligheid van de blockchain wanneer je als validator actief bent in een Proof of Stake blockchain.
crypto staking proof of stake

Wat zijn de risico’s van crypto staking?

De voordelen zijn natuurlijk veelbelovend, maar er zitten ook een aantal risico’s aan crypto staking. Voordat je besluit te beginnen met staken, is het belangrijk om jezelf bewust te zijn wat deze risico’s zijn en wat ze kunnen betekenen.

Op het moment dat je besluit te staken, is er altijd een mogelijkheid dat de cryptomunten die je inzet verloren zullen gaan. Dit kan komen doordat de validator-node waarmee je staked een fout maakt en dus een boete krijgt. De cryptomunten worden in dat geval afgepakt, en niet meer teruggegeven.

Een andere manier waarop je cryptomunten kunt verliezen is door een fout in het protocol. De blockchain technologie staat nog in zijn kinderschoenen, waardoor het best kan voorkomen dat er een fout zit in het smart contract dat wordt gebruikt voor de staking. Omdat de blockchain decentraal is kun je jouw cryptomunten niet terugkrijgen wanneer ze verloren gaan door een technische fout. Er is namelijk geen centrale partij die controle of beheer over het netwerk houdt. Tenzij je gebruikt maakt van crypto verzekeringen. Daarmee kan je je laten verzekeren tegen protocol falen en hacks voor een paar procent fee per jaar.

Over het algemeen geldt dat wanneer de mogelijke opbrengst groter is, ook het risico op verlies van cryptomunten groter is. Je wordt in feite beloont voor het nemen van een groter risico. Wanneer het beloofde rendement lager is, is ook het risico dat je loopt meestal een stuk kleiner. Dit biedt natuurlijk nooit een garantie, maar het is wel iets om rekening mee te houden tijdens het doen van onderzoek naar een geschikte cryptomunt om te staken.

Daarom is het belangrijk om alleen cryptomunten te staken wanneer je het geld niet direct nodig hebt. Houdt er rekening mee dat de cryptomunten die je staked verloren kunnen gaan, en denk vervolgens na of dit gevolgen zou hebben voor je leven. Het kan in dat geval alleen maar beter uitpakken dan je van te voren zou verwachten.

Hoeveel kun je verdienen met staking?

Wanneer we over de verdiensten uit crypto staking praten, zijn twee begrippen belangrijk:

  • APY (Annual Percentage Yield). Dit is het jaarlijks samengesteld rendement. Het wordt berekend op de rente op het geïnvesteerde bedrag, alsook op de rente die op dit bedrag wordt opgebouwd. APY gaat dus uit van herinvestering.
  • APR (Annual Percentage Rate). Dit is het jaarlijkse rendement dat je op een investering kunt verdienen, uitgedrukt in percentages.

Hoeveel je verdient met crypto staking is afhankelijk van de cryptocurrency, het platform waar je op staked en de hoeveelheid cryptomunten die je inzet. De APY/APR wordt altijd weergegeven voordat je begint met staken. Je kunt hierdoor dus bepaalde cryptocurrencies en platforms tegen elkaar afwegen.

De verdiensten uit crypto staking zijn afhankelijk van het gemakt en risico dat je kiest. Des te makkelijker het is om te staken, door dit bijvoorbeeld op een exchange te doen, des te minder risico loopt, en des te lager de inkomsten zullen zijn.

Het is ook mogelijk om in minder bekende DeFi-protocollen te staken, waarbij je meer risico loopt. Vaak is het lastig om staking in deze vorm op te zetten, maar zijn de inkomsten des te groter.

Hoe beginnen met staking bij custodians of exchanges?

De meeste mensen kiezen om te staken bij een custodian. Dit is een crypto exchange, wallet of crypto bank. Dit houdt in dat je de cryptomunten die in de wallet van de exchange staan direct kunt staken met een paar simpele muisklikken.

Wanneer je besluit om te staken bij een custodian, besteed je het genereren van inkomsten simpelweg uit aan de custodian. De custodian kan vervolgens zelf bepalen wat ze met deze cryptocurrencies doen. Ze kunnen deze dus uitlenen, gebruiken voor de verkoop of verplaatsen naar een validator.

Het grote voordeel van staken op een custodian is het gebruiksgemak. Je hoeft zelf namelijk vrijwel niks te doen om te kunnen staken, behalve aangeven welke en hoeveel cryptomunten je wilt staken. Dit is vooral geschikt voor beginners die weinig ervaren hebben met staken, of voor mensen die niet te veel tijd en moeite willen stoppen in crypto staking.

De nadelen zijn dat je niet in controle bent over het uitbesteden van je stake (de custodian bepaalt hoe ze de cryptocurrencies gebruiken) en dat het rendement lager ligt dan wanneer je dit direct in een smart contract zou doen.

Staken bij Crypto.com

De crypto exchange en wallet van Crypto.com is erg populair onder crypto handelaren. Op het platform van Crypto.com kun je makkelijk staken en tot wel 14,5% aan rendement verdienen. Er wordt ondersteuning geboden voor minimaal 40 verschillende cryptomunten, waaronder enkele stablecoins. Het is daarom ook een van de populairste platformen voor het staken van cryptocurrencies.

Staken bij Binance

Binance is een van de grootste crypto exchanges ter wereld. Veel crypto handelaren gebruiken Binance ook om hun cryptomunten te staken. Op het platform van Binance kun je namelijk met een paar klikken op je muis beginnen met staken. Binance biedt ondersteuning voor meer dan 88 verschillende staking-producten.

Ga hier naar de Binance review.

Staken bij Coinbase

Coinbase is een populaire crypto exchange voor het staken van cryptomunten. Je kunt je munten direct vanuit je Coinbase-wallet staken. Tot nu toe is het alleen mogelijk om Ethereum 2.0, Algorand, Cosmos, Tezos, DAI en USD Coin te staken op het platform van Coinbase. Verwachting is dat het aantal cryptomunten dat wordt ondersteund voor staking nog groter zal worden.

Staken bij Bitvavo

Bitvavo is een van de weinig Nederlandse crypto exchange die staking functies aanbiedt op hun platform. Het is mogelijk om tot 17 cryptocurrencies te staken, waaronder Ethereum, Cardano en Tezos. Ook op het platform van Bitvavo is het eenvoudig om de munten in je wallet te staken. Dit kun je binnen een paar minuten hebben geregeld.

Ga hier naar Bitvavo

Staken bij KuCoin

Op het platform van KuCoin kun je direct vanuit je wallet beginnen met het staken van cryptomunten. Binnen KuCoin Earn worden alle ondersteunde cryptocurrencies weergegeven, en zie je ook de APR en lock-up periode staan. Je kunt zo dus zelf afwegen welke cryptocurrencies je het beste kunt staken.

Lees hier meer over Kucoin

Kucoin Crypto Staking

Staken bij Mexc

Mexc Global is een minder bekende crypto exchange in Nederland, al is het internationaal gezien erg populair onder crypto handelaren. Op het platform van Mexc kun je verschillende cryptocurrencies staken, waaronder Ethereum 2.0.

Lees hier meer over MexC

Staken bij Bitcoin Meester

Ook Bitcoin Meester biedt mogelijkheden op het gebied van staking. Op hun platform kun je tot 15 verschillende cryptomunten staken, waarbij je tussen de 2% en 10,5% aan rendement kunt verdienen. Het rendement wordt dagelijks uitgekeerd, maar je zult de stake hiervoor wel minimaal 24 uur vast moeten houden.

Lees hier meer over Bitcoin Meester

Staken bij Nexo

Nexo is een bekende crypto bank met verschillende producten, zoals leenmogelijkheden, een exchange en token utilities. Op het platform van Nexo kun je ook crypto staken, waarbij je een APR tot 20% kunt verdienen, welke dagelijks wordt uitbetaald. Het is mogelijk om 30 verschillende cryptocurrencies te staken, waarmee het aanbod dus erg breed is. Dit doe je simpel en snel vanuit de Nexo-wallet, welke je via web- of mobiele applicatie kunt gebruiken.

Lees hier meer over Nexo.

Staken bij Celsius

Celsius is een DeFi-platform dat verschillende mogelijkheden biedt op het gebied van staking, waar je een APY tot 17% kunt verdienen over de cryptomunten die je vastzet. Je kunt op het platform meer dan 50 verschillende cryptocurrencies staken. Denk aan stablecoins, maar ook aan cryptomunten zoals Bitcoin.

Staken vanuit een hardware wallet

Het is ook mogelijk om vanuit een hardware wallet te staken, wat cold staking wordt genoemd.

  • Ledger. Het is mogelijk om zeven cryptocurrencies te staken vanaf de Ledger hardware wallet, waaronder Tron, Cosmos en Algorand.
  • Trezor. Je kunt cryptocurrencies vanuit de Trezor hardware wallet staken, maar hebt hiervoor wel een extra applicatie nodig, zoals Exodus wallet.
Hardware wallet voor cold crypto staking

Zelf beginnen met staken

Je kunt er ook voor kiezen om zelf te staken. Het is vaak lastiger en het kost meer tijd om op deze manier te staken, maar de opbrengsten zijn een stuk groter wanneer je voor deze methode kiest.

Validator / Delegator (PoS)

Als validator

Wanneer je als validator gaat staken, zul je een eigen validator-node op moeten zetten binnen het netwerk van een blockchain. Dit betekent dat je zult moeten zorgen voor een machine die hiervoor geschikt is, waarna je de juiste software moet downloaden en instellen om deel te kunnen nemen aan het netwerk. In de wallet van de validator-node stort je vervolgens de cryptomunten die je in moet zetten. 

Een eigen validator laten draaien in een blockchain heeft verschillende voordelen. Als eerste kun je een maximaal rendement behalen omdat je de opbrengsten niet met iemand anders hoeft te delen. Je bent volledig in controle over de werking van je eigen validator.

Het tweede voordeel is dat je bijdraagt aan de veiligheid van het netwerk. De veiligheid van het netwerk heeft er namelijk baat bij wanneer er zoveel mogelijk validators actief zijn, omdat er dan meer daadkracht is voor beslissingen die gemaakt moeten worden. Het maken van dit soort beslissingen en de validatie van blokken wordt dan niet door een selectief groepje uitgevoerd. Ook is het voor jezelf voordelig om een validator te laten draaien, omdat je speciale netwerk incentives ontvangt. Dit kun je zien als een extraatje die je ontvangt, zoals toegang tot airdrops. 

Er zijn echter ook een aantal nadelen te bedenken voor het opzetten van een eigen validator. Zo zul je bijvoorbeeld over redelijk wat technische kennis moeten beschikken, en komen er redelijk wat kosten bij kijken. Denk aan de apparatuur en de stroom, maar ook aan de cryptocurrencies die je inzet. Je zult namelijk genoeg cryptomunten moeten kunnen staken om gekozen te kunnen worden tussen alle andere validators.

Wil je zonder technische kennis een eigen validator-node opzetten in een blockchain netwerk? Door een blockchain computer zoals Avado te kopen kan dit relatief eenvoudig.

Avado crypto staking hardware

Als delegator

Deze vorm betekent simpelweg dat je het staken uitbesteedt aan een andere validator, die dus al een node in het netwerk heeft draaien. Je maakt cryptocurrencies over naar een validator, die deze cryptomunten vervolgens toevoegt aan de totale stake. Hierdoor wordt de totale stake van de validator groter, waardoor deze validator ook meer kans heeft om vaak gekozen te worden.

De opbrengst van de validator wordt vervolgens verdeeld onder alle deelnemers die via deze validator staken. Uiteindelijk zou je op deze manier dus meer kunnen verdienen, omdat zo’n validator vaker gekozen wordt door de hoeveelheid stake die de node in kan zetten.

Het grote voordeel deze manier van staking is het gebruiksgemak. Je hoeft zelf geen node op te zetten in een netwerk. Ook zijn de uiteindelijke opbrengsten vaak hoog. Het nadeel is echter dat je van te voren nooit weet of de validator die je kiest zijn beloftes nakomt. Mocht de validator waar jij staked gestraft worden door het netwerk, kan het zijn dat jouw cryptomunten afgepakt worden. Deze kun je dan ook niet meer terugkrijgen. Dit is dus het risico dat je ten alle tijden moet accepteren wanneer je begint met staking.

Je kunt de kans op verlies van geld zo klein mogelijk maken door van te voren goed onderzoek te doen naar de prestaties van een validator. Het is namelijk mogelijk om te kijken hoe goed een validator presteert alvorens je jouw cryptomunten door deze validator laat staken.

Voordat je hiermee begint, zul je eerst op zoek moeten gaan naar een validator. Iedere blockchain heeft een platform waar je de prestaties van alle validators kunt volgen. Na het doen van onderzoek kun je een validator uitkiezen, waarna je jouw cryptomunten naar het adres van het smart contract stuurt. Het smart contract zorgt er vervolgens voor dat wordt bijgehouden hoeveel cryptomunten je staked, waarna het smart contract op de afgesproken tijdsinterval de beloning naar je wallet verstuurt.

Liquidity Pools van Cardano

DeFi staking

Eerder hadden we het al over de verschillende vormen van yield farming. Deze vallen in feite onder DeFi-staking, omdat ze zorgen voor de werking van dit soort applicaties. DeFi-applicaties hebben altijd liquiditeit nodig, waar anderen voor moeten zorgen.

Liquidity providers ontvangen net als bij de traditionele vorm van staking een beloning voor de tokens die ze beschikbaar stellen. Het beschikbaar stellen van liquiditeit komt in verschillende vormen voor, waarvan onderstaande protocollen en platformen enkele zijn.

Lending

Er zijn verschillende platformen waar gebruikers cryptomunten kunnen lenen en uitlenen. Zo biedt het platform van Compound (COMP) gebruikers de mogelijkheid om tokens en munten te lenen en uit te lenen. Door munten uit te lenen kun je een rente ontvangen. Mensen die geld lenen, zullen eerst munten in het protocol moeten vastzetten om aan te tonen dat ze kredietwaardig zijn. Ook Maker (MKR) is een platform waar cryptomunten (stablecoins) geleend kunnen worden.

Liquidity providing & AMM

Eerder hebben we het al gehad over liquidity providing en AMM’s. DeFi-applicaties maken gebruik van een AMM voor het swappen van tokens tussen de gebruiker en liquidity pool. Er zullen echter wel tokens in de liquidity pool aanwezig moeten zijn voordat deze door de AMM gebruikt kunnen worden. Bekende liquidity provider protocollen zijn Balancer (BAL), Kyber Network (KNC) en Curve (CRV).

Yield optimizers

Yield optimizers zijn protocollen die de APY uit staking kunnen optimaliseren. Dat doen ze geautomatiseerd op basis van algoritmische berekeningen. Yearn Finance is een yield optimizer waarbij munten en tokens over verschillende platformen worden verzonden, om zo voor genoeg liquiditeit binnen de DeFi-markt te zorgen.

Stablecoin staking

Het is ook mogelijk om stablecoins te staken. De populariteit hiervan is de afgelopen tijd zelfs erg snel toegenomen. Het risico voor staking van stablecoins is een stuk lager dan bij normale altcoins. Dit zorgt er ook voor dat de opbrengsten bij staking van stablecoins lager liggen. Dit zijn de gemiddelde opbrengsten van de bekendste stablecoins:

  • BUSD: 3.59% bij Binance.
  • DAI: 2% bij Coinbase, 4.12% bij OKEx en 20-30% bij Bright Union.
  • USDC: 3.49% bij Binance, 0.15% bij Coinbase en 3.23% bij OKEx.
  • USDT: 5.47% bij Binance, 13.93% bij OKEx, 20-30% bij Bright Union.
  • UST: 19.39% bij Anchor Protocol

Single asset staking

Een andere (en minder risicovolle) manier van staking is single asset staking. Bij deze vorm van staking kun je meer terugkrijgen van dezelfde munt, of ontvang je soms rente uit een andere munt. Je loopt bij deze vorm van staking geen risico op impermanent loss. Het enige risico dat je loopt is dat je mogelijk geen verdiensten uit de staking haalt. De opbrengsten uit single asset staking zijn wel een stuk lager.

NFT staking

NFT staking is het vastzetten van een NFT op een platform of protocol. Op deze manier kunnen eigenaren van NFT’s een passief inkomen verdienen met hun NFT’s. Dit werkt ongeveer op dezelfde manier als het staken van normale tokens. Je kunt echter niet iedere NFT staken, omdat ieder platform zijn eigen regels heeft voor het staken van NFT’s. Het gaat vaak om gaming-platforms, waar je NFT’s kunt vastzetten om vervolgens een play-to-earn (P2E) game te spelen. Op deze manier verdien je dus inkomsten uit het vastzetten van de NFT.

Coverage providing

Bright Union is een project waar je aan coverage providing kunt doen. Deze applicatie wil de cryptomarkt minder risicovol maken door verzekeringen uit te geven. Gebruikers kunnen hun cryptocurrencies verzekeren tegen risico’s. Het geld waarmee deze risico’s gedekt wordt komt van gebruikers die hun cryptomunten in dit platform als coverage staken.

Crypto staking coverage providing

Impermanent loss

Wanneer je verder gaat met DeFi-staking, zul je op de hoogte moeten zijn van impermanent loss. Dit is een fenomeen wat veel voorkomt binnen DeFi, en ervoor kan zorgen dat de uiteindelijke opbrengsten minder hoog uitvallen dan van te voren werd verwacht.

APY/APR wordt gebaseerd op de verhouding tussen een bepaald token paar. Wanneer je liquiditeit verschaft aan een platform, kun je jouw tokens voor een bepaalde tijd niet gebruiken. In deze tijd zou de prijs van het token dat je in de liquidity pool hebt gestopt drastisch kunnen veranderen in verhouding tot de prijs van het andere token in het token paar.

Op het moment dat de lock-up periode voorbij is, zou je ineens een veel lagere APY/APR kunnen ontvangen dan wanneer je de tokens in je wallet had bewaard om ze voor de nieuwe prijs te verkopen.

Zorg er dus voor de je bewust bent van het risico op impermanent loss. Dit is een van de risico’s op verlies van geld die je loopt wanneer je besluit om aan LP staking deel te nemen.

Deze tool helpt je met het uitrekenen van impermanent loss. Vul de huidige prijs van de twee tokens in en de verwachte prijs. Dan zie je hoeveel impermanent loss er bij die prijsverandering gepaard gaat.

Welke cryptocurrencies kun je staken?

Je kunt iedere cryptocurrency staken die draait op een blockchain met het Proof of Stake consensus mechanisme. Hieronder staan een aantal veelgebruikte cryptocurrencies die worden gebruikt voor staking. Er zijn natuurlijk nog veel meer opties. Hier kan je de staking rewards voor de meeste crypto’s vinden. Voel je vrij om meer te vragen in de comments.

Ethereum (ETH) staken

In het begin maakte Ethereum nog gebruik van het Proof of Work mechanisme, maar in 2021 werd begonnen aan de overgang naar Proof of Stake met de Ethereum 2.0 upgrade. Naar verwachting wordt deze upgrade in het midden van 2022 afgerond.

Het is mogelijk om nu al te staken op Ethereum 2.0. Wanneer je een eigen validator-node op wilt zetten heb je minimaal 32 Ether nodig. Op dit moment is het nog afwachten tot er meer mogelijkheden zijn voor het staken op Ethereum, wat naar alle waarschijnlijk in het midden van 2022 zal zijn. Ook dan zullen we weten hoe hoog de gemiddelde beloningen zijn voor het staken van Ether.

Je kunt ook staken in verschillende applicaties die op de blockchain van Ethereum draaien. Een aantal applicaties waar je aan zou kunnen denken zijn:

  • Uniswap. Het is mogelijk om liquidity provider te worden bij de Uniswap liquidity pool. De APY staat op ongeveer 4%. Hier lees je meer over staking op Uniswap.
  • AAVE. Je kunt ook liquiditeit verschaffen door te staken in het AAVE-protocol De APY van AAVE-staking staat op 5%. Hier lees je hoe je kunt staken binnen AAVE.

Avalanche (AVAX) staken

Avalanche is een blockchain die de laatste jaren erg populair is geworden. Deze blockchain ondersteunt niet alleen cryptocurrencies, maar ook decentrale applicaties. Door in Avalanche te staken houdt je het netwerk draaiende. Je hoeft gelukkig niet de technische kennis te hebben om een node op te kunnen zetten in het netwerk van Avalanche. Het is namelijk ook mogelijk om jouw stake te delegeren aan een andere validator in het netwerk. De APY van Avalanche ligt op 9.7%.

Naast dat je in het netwerk van Avalanche kunt staken, is het ook mogelijk om te staken door middel van een van de applicaties die op Avalanche draait, zoals:

  • TraderJoe. Op het DeFi-platform van TraderJoe kun je terecht voor trading, liquidity pools, farms, staking, lending en launches. Staken kan verschillende APR’s opleveren. Zo kun je een APR van 16% op xJOE verdienen. Hier lees je meer over staken op TraderJoe.
  • Penguin. Net als TraderJoe kun je ook op Penguin Finance terecht voor verschillende DeFi-functionaliteiten. Single asset staking kan je tot 14.1% APY opleveren, maar ook krijg je dan toegang tot de launchpad. Met farming kun je soms een APY tot wel 800% verdienen. Hier lees je meer over staking op Penguin.

Cardano (ADA) staken

Cardano is een concurrent van Ethereum en maakt gebruik van het Ouroboros consensus mechanisme. Dit mechanisme is gebaseerd op Proof of Stake, en daarmee is het mogelijk om ADA-munten te staken op de blockchain van Cardano.

Je kunt ADA op verschillende crypto exchange staken, maar dit ook direct in een smart contract doen. Beloningen variëren tussen de 4% en 12%, afhankelijk van het platform en de node.

Naast dat je in de blockchain van Cardano kunt staken, is het ook mogelijk om in een aantal applicaties die op Cardano draaien te staken. Dit zijn een aantal voorbeelden van applicaties op Cardano waar staking mogelijk is:

  • SundaeSwap. Gebruikers kunnen tokens op de DEX van SundaeSwap kopen. Hier lees je meer over het staken op Sundaeswap.
  • Ardana. Op het platform van Ardana kunnen gebruikers minten, traden, staken en crypto bewaren. Hier lees je meer over staken op Ardana.
Cardano crypto staking

Tezos (XTZ) staken

Het netwerk van Tezos maakt gebruik van het consensus mechanisme genaamd Liquid Proof of Stake (LPoS), wat een variant op Proof of Stake is. In het netwerk van dit mechanisme wordt nog steeds gebruik gemaakt van validators, wat betekent dat het mogelijk is om XTZ-munten te staken. Dit kan op platforms zoals Everstake.

Staking van XTZ-munten wordt in het geval van Tezos ‘baking’ genoemd, en wordt uitgevoerd door zogeheten ‘bakers’. Om de ‘baken’ op Tezos moet je een eigen node draaien en minimaal 8000 XTZ-munten inzetten. Het is ook mogelijk om je stake te delegeren naar een andere ‘baker’.

De beloningen die je kunt verdienen met het staken van XTZ variëren tussen de 5% en 6% per jaar.

Er draaien een aantal applicaties op Tezos die ondersteuning bieden voor staking. Je kunt ook besluiten om tokens te staken binnen een van deze applicaties, waarvan dit er een paar zijn:

  • Kolibri. Het DeFi-platform van Kolibri geeft gebruikers de mogelijkheid tokens te staken om zo een APY van 11% te verdienen. Hier kun je meer over staking op Kolibri vinden.
  • Tezfin. Niet lang geleden werd Tezos.Finance (Tezfin) gelanceerd. Op dit platform kun je cryptomunten die op Tezos draaien staken. Hier ga je naar het platform van Tezfin toe.
Tezos Crypto Staking

Algorand (ALGO) staken

Op de blockchain van Algorand kunnen gebruikers goedkoop en snel een transactie uitvoeren. Deze blockchain maakt gebruik van een op PoS gebaseerd consensus mechanisme genaamd Pure Proof of Stake (PPoS).

Je kunt een eigen node in het netwerk van Algorand laten draaien, al is het ook mogelijk om je stake te delegeren naar een andere node. De beloningen die je ontvangt zijn erg afhankelijk van het platform of de node waar je mee staked.

Er draaien verschillende projecten op de blockchain van Algorand. Het is mogelijk om tokens in deze projecten te staken, om zo een rendement te verdienen op deze tokens:

  • Yieldly. Het platform van Yieldly biedt gebruikers de mogelijkheid om verschillende tokens te staken en wekelijkse prijzen te winnen. Ook kun je ALGO-tokens swappen voor andere tokens op het platform van Yieldly. Hier lees je meer over staking op Yieldly.

Icon (ICX) staken

Delegated Proof of Stake (DPoS) is een veelvoorkomend mechanisme dat is gebaseerd op PoS, en wordt onder andere gebruikt door de blockchain van Icon. Het is mogelijk om een eigen node op te zetten binnen Icon, maar staking kan ook gedelegeerd worden naar een andere validator.

De beloning voor het staken van ICX ligt vrij hoog. Je kunt een jaarlijkse beloning van 6% tot 36% verwachten, afhankelijk van het platform en de node waar je staked.

Solana (SOL) staken

Net als Cardano is Solana een concurrent van Ethereum. Mensen hebben de mogelijkheid om SOL-munten te staken op het platform van Solana. Er zijn verschillende Solana-wallets die staking ondersteunen, waaronder phantom.app en solfare.com.

Je kunt ervoor kiezen om een eigen validator node op te zetten in het netwerk van Solana, wat enige technische kennis vereist. Natuurlijk is het ook mogelijk om jouw stake te delegeren naar een andere validator. Dit is een stuk makkelijker te regelen via de wallets van Solana.

De opbrengsten die je kunt verdienen met het staken van SOL liggen in februari 2022 op 6,35% per jaar.

Het is ook mogelijk om te staken in applicaties die op Solana draaien, zoals:

  • Serum. Wanneer je tokens wilt kopen op Solana, kun je bij Serum terecht. Dit is een DEX waar je tokens kunt staken om zo een APY van minimaal 2% kunt verdienen. Hier lees je meer over staking op Serum.

Raydium. Op dit DeFi-platform kun je handelen, swappen, staken en veel meer. Door het RAY-token te staken kun je een APY van 19% verdienen. Hier kun je meer vinden over staking op Raydium.

Polkadot (DOT) staken

Polkadot is een blockchain dat gebruik maakt van een op PoS gebaseerd consensus mechanisme. Het is hierdoor mogelijk om een eigen validator-node op te zetten binnen het netwerk, waarbij je minimaal 120 DOT-munten moet kunnen staken. Er zijn in totaal maar 22,500 plekken beschikbaar voor het staken van DOT. Dit maakt het netwerk van Polkadot volgens sommigen centraal.

Je hoeft niet per se een eigen validator-node op te zetten om DOT te kunnen staken. Het is namelijk ook mogelijk om je stake te delegeren naar een andere validator. De geschatte opbrengsten liggen in februari 2022 gemiddeld op 10% per jaar.

Wil je liever in een applicatie op Polkadot staken? Dat kan ook: er is namelijk keuze genoeg. Onderstaande applicaties zijn erg populair onder stakers:

  • Acala Network. Dit is een protocol dat zorgt voor cross-chain functies. Hier lees je meer over het staken op Acala.
  • Polkastarter. Dit is een platform waar gebruikers liquiditeit kunnen verschaffen aan DeFi-applicaties. Gebruikers kunnen het POLS-token gebruiken voor governance, liquiditeit en staking. Hier lees je meer over staking op Polkastarter.

Terra (LUNA) staken

Terra is een blockchain protocol dat algoritmische stablecoins mogelijk maakt, waarvan UST de grootste is. Dit innovatieve betalingsplatform fungeert als een alternatief voor paypal en maakt het mogelijk voor de underbanked en unbanked om toegang te krijgen tot het financiële systeem. 

Het is mogelijk om een eigen validator-node op te zetten in het Terra-netwerk, al is dat niet per se nodig wanneer je LUNA wilt staken. Er draaien in dit netwerk, dat ontwikkeld is door het Zuid-Koreaans bedrijf Terra Labs, namelijk ook genoeg andere nodes waar jij je stake aan kunt uitbesteden. Dit kun je vrij eenvoudig doen binnen de Terra Station Wallet.

De opbrengst voor het staken van LUNA kan per node en tijdseenheid verschillen, maar ligt gemiddeld rond de 8% APY. 

Ook op de blockchain van Terra draaien verschillende applicaties die je zou kunnen staken:

  • Anchor Protocol. Dit is een van de oudste DeFi-applicaties op Terra waar gebruikers aan yield farming kunnen doen. Naast ruim 19% APY op UST, kan je een APY van 12% verdienen door ANC tokens te staken, en hier lees je hoe je daarmee kunt beginnen.
  • Mirror Protocol. Op het platform van Mirror Protocol kunnen gebruikers verschillende synthetische assets kopen, zoals aandelen. Het is mogelijk om liquiditeit aan het platform te verschaffen door het UST-token te staken. Dit kan je tussen de 0.13% en 22% APY opleveren. Hier lees je meer over het staken op Mirror.

Stacks (STX) staken

Stacks is het eerste smart contract framework dat op de blockchain van Bitcoin draait. Door te staken op de blockchain van Stacks kun je dan ook Bitcoins verdienen. Natuurlijk kun je Bitcoin niet staken op zijn eigen blockchain, omdat deze gebruik maakt van het Proof of Work mechanisme. Je kunt Bitcoin wel verdienen door middel van Stacks.

Om te beginnen zul je STX-tokens op de blockchain van Stacks moeten staken. Door het Proof of Transfer mechanisme dat Stacks gebruikt ontvang je Bitcoins die miners doorsturen naar de blockchain van Stacks.

De APY van staking op Stacks ligt op 9%. Je ontvangt dus echter geen STX-tokens als beloning, maar Bitcoins. Hier lees je meer over staking op Stacks. Het is ook mogelijk om een te staken in een applicatie die op Stacks draait:

  • Stackswap. Je kunt liquiditeit verschaffen aan de DEX van Stackswap en zo een rendement verdienen over je tokens. Hier lees je meer over staking op het platform van Stackswap.

Stake je Crypto

Het staken van crypto kan erg lucratief zijn. In de meeste gevallen stake je cryptomunten die je anders in je wallet zou bewaren en waar je niks mee zou doen. Staking is een manier om je cryptomunten aan het werk te zetten en er rendement mee te verdienen in de vorm van nieuwe munten en tokens.

Er zijn echter ontzettend veel verschillende manieren om te staken, wat het op het eerste gezicht erg lastig laat lijken. Zo kun je zelf een validator-node opzetten, waar veel technische kennis bij komt kijken. Het is ook mogelijk om het valideren van transacties uit te besteden aan een andere node. De beloning wordt gedeeld onder de mensen die cryptomunten in de validator hebben gestaked.

Het delegeren van een stake kan ook weer op verschillende manieren. Dit kun je op een crypto exchange doen, wat wordt gezien als de makkelijkste manier. Een andere manier is om dit direct te doen in een smart contract, wat meer rendement oplevert. Dit is echter wel lastiger dan staken via een exchange.

Na het lezen van dit artikel ben je hopelijk te weten gekomen hoe je kunt beginnen met staken en welke cryptocurrencies je hiervoor kunt gebruiken. Onthoud wel dat je altijd risico loopt op verlies van inzet, en stake daarom geen geld dat je eigenlijk niet zou kunnen missen.

Heb je nog een vraag over crypto staking? Stel hem gerust in de comments.

Koop Crypto