De Ultieme Ethereum Gids [2022]

Stel je eens voor, een computer die niet uit enkel bestaat jouw apparaat, maar uit duizenden computers van over de hele wereld. In plaats van ieder onderdeel van jouw computer is iedere computer een onderdeel van een vele malen grotere computer. Een supercomputer die software en applicaties kan uitvoeren, transacties mogelijk maakt, zeer moeilijke zaken kan berekenen en waar iedereen aan mee kan bouwen en toegang tot heeft. Een heuse wereldcomputer. Dat is de visie van Ethereum. 

Wat begon als een visionair project is inmiddels tot een enorm ecosysteem uitgegroeid. Duizenden programmeurs, investeerders, handelaren en gebruikers bouwen samen aan Ethereum’s decentrale wereldcomputer. Net zoals Bitcoin gebruikt Ethereum blockchain technologie, echter op een compleet andere manier. Bitcoin is een vorm van digitaal en decentraal geld, Ethereum en de bijbehorende Ether-cryptocurrency vormen een decentrale economie. 

Deze economie begint op stoom te raken en Ethereum is dan ook de meest actief gebruikte blockchain. Er kan momenteel al van alles op het Ethereum netwerk worden gedaan. Zo kun je honderden verschillende crypto’s verhandelen of zelfs je eigen crypto lanceren, digitale katten verzamelen, speculeren over politieke verkiezingen, eigendom van vastgoed vastleggen, meedoen aan DeFi en nog veel, veel meer. En we zijn pas net begonnen. 

Ethereum ecosysteem prijs verwachting

Aangezien Ethereum de eerste in zijn soort was, is het niet gek dat de technologie inmiddels ietwat achterhaald is. Hierdoor zijn er veel concurrenten bijgekomen die ook blockchain applicaties mogelijk maken, maar dan sneller, eenvoudiger of goedkoper. Het enorme aantal programmeurs die aan Ethereum werken hebben echter niet stilgezeten en recentelijk is Ethereum 2.0 live gegaan. 

Maar voordat we hier in duiken moeten we eerst de basis van Ethereum begrijpen. In deze gids krijg je de meest uitgebreide beschouwing van wat Ethereum nou precies is, hoe het werkt, wat er al mee gedaan wordt en wat er allemaal mee mogelijk is. 

Wat is Ethereum?

Denk aan je computer. Deze kan applicaties zoals mail, een internet browser of een videogame runnen. Het idee achter Ethereum is hetzelfde, maar in plaats van een computer is het Ethereum netwerk een collectief van duizenden computers. Dit netwerk is verbonden via de Ethereum blockchain, wat het veilig, transparant en toegankelijk voor iedereen maakt. Iedereen kan applicaties bovenop het Ethereum netwerk bouwen, en iedereen kan deze gebruiken. 

Dit is mogelijk doordat het netwerk decentraal is. In plaats van een enkele centrale partij zoals een Google of een Microsoft wordt het hele netwerk werkende gehouden door iedere deelnemer. De software van Ethereum is open source, wat betekent dat iedereen het kan inzien en dit kan gebruiken als bouwstenen voor een eigen project. Ook maakt het het niet uit als er deelnemers wegvallen, er zijn er immers genoeg om het netwerk draaiende te houden. Een applicatie op Ethereum is dus niet offline te halen, transacties kunnen niet geblokkeerd worden en iedereen kan allerlei crypto-middelen rondsturen.

Ethereum Netwerk

Om deelnemers aan het netwerk te motiveren het systeem veilig te houden en voor het betalen van transacties wordt Ethereum’s unieke cryptocurrency, Ether, gebruikt. Ether functioneert inmiddels als het betaalmiddel voor de Ethereum-economie en dagelijks vinden er duizenden transacties op Ethereum plaats. 

Mensen verrichte transacties door decentrale applicaties (Dapps) te gebruiken. Dit zijn stukjes software die allerlei financiële producten mogelijk maken. Denk aan nieuwe cryptocurrencies, crypto-representaties van valuta zoals de dollar en de euro, ook wel stablecoins genoemd, het lenen en uitlenen van cryptocurrencies aan andere mensen, het verzamelen van digitale objecten zoals game items of verzamelobjecten of het kopen van andere cryptocurrencies die bovenop Ethereum zijn gebouwd. 

Deze (d)applicaties worden mogelijk gemaakt door een nieuwe vorm van software dat smart contracts heet. Smart contracts zijn zelf-uitvoerende programma’s die bovenop het Ethereum protocol worden gelanceerd. De onderliggende blockchain houdt ze veilig en zorgt ervoor dat ze autonoom uitgevoerd kunnen worden. Er is dus geen tussenpartij meer nodig. Het hele netwerk wordt draaiende gehouden door de blockchain en de gebruikers. 

De oprichting van Ethereum 

In 2009 kwam ‘s werelds eerste blockchain online met de lancering van Bitcoin. Door de introductie van blockchain werden problemen in computerwetenschappen voor het eerst opgelost, namelijk het probleem van hoe je iets digitaals schaars kan maken en hoe een decentraal netwerk veilig kan functioneren. 

Klik hier voor de meest uitgebreide Bitcoin gids op het internet. 

De Bitcoin blockchain was een baanbrekende innovatie en heeft tot op de dag van vandaag de eerste vorm van digitaal geld werkende en veilig weten te houden. Deze blockchain is hier exact voor gemaakt en is hier dan ook heer en meester in, maar is ook gelimiteerd in functionaliteit. Wat nou als we deze baanbrekende technologie voor meer dan alleen geld willen gebruiken? 
Dit idee vormde het begin van Ethereum.

De Russisch-Canadese Vitalik Buterin was een vroege Bitcoin enthousiast en schreef uitgebreid over Bitcoin voor Bitcoin Magazine. Hij zag mogelijkheden voor blockchain technologie die geen ander zag, namelijk dat de technologie veel meer applicaties had dan enkel digitaal geld, en begon in 2013 aan zijn idee te werken. In begin 2014 introduceerde hij zijn baanbrekende idee voor het eerst bij een Bitcoin Conference in Miami.

Ethereum Vitalik Buterin

Ondertussen had Buterin al een indrukwekkende groep experts om zich heen verzameld, waaronder Joseph Lubin (oprichter Consensys), Gavin Wood (oprichter Polkadot) en Charles Hoskinson (oprichter Cardano). Tussen juli en augustus 2014 konden investeerders Ether kopen met Bitcoin via de Ethereum ICO token sale. Hierin werd $16 miljoen opgehaald. Het Ethereum netwerk ging een jaar later live. 

Hoe werkt Ethereum? 

Het briljante van Buterin’s Ethereum is dat je door het protocol allerlei verschillende applicaties bovenop een blockchain kan bouwen. Dit op de Bitcoin blockchain doen is ontzettend moeilijk en niet flexibel, precies de punten waar Ethereum een upgrade levert. Via Ethereum kunnen programmeurs relatief eenvoudig decentrale applicaties en tokens lanceren. 

Smart contracts 

Dit is mogelijk door het design van het Ethereum protocol. Deze maakt het namelijk mogelijk om zelf-uitvoerende software bovenop het protocol te bouwen en uit te laten voeren. Dit zijn zogeheten smart contracts. Dit zijn softwareprogramma’s waarin de exacte volgorde en acties, ofwel de instructies, van een applicatie in code zijn vastgelegd. Als deze geprogrammeerde instructies eenmaal live gaan op Ethereum, zijn ze autonoom en niet meer uit de ether te halen. 

Klik hier voor een uitgebreid overzicht hoe smart contract precies werken. 

Voor de gebruiker zullen blockchain applicaties niet veel anders lijken dan traditionele apps. Denk aan Facebook, jouw bank app of Uber. Het verschil is echter dat smart contract applicaties, ofwel decentrale apps (dapps), niet door een centrale partij en centrale servers runnen, maar door het Ethereum netwerk. Tevens behouden gebruikers de volledige controle over hun digitale gegevens, kunnen ze cryptocurrencies beheren, altijd accounts aanmaken en altijd gebruik maken van de (d)apps. 

Al deze smart contract applicaties zijn dus nog steeds gewoon software. De regels van deze software worden door de Ethereum Virtual Machine (EVM) omgezet naar directe instructies die door een computer kunnen worden gelezen, berekend en uitgevoerd. En dit wordt allemaal veilig en werkende gehouden door de onderliggende blockchain. 

De Ethereum Blockchain

Je kunt de Ethereum blockchain als een decentrale database zien. Op deze database worden alle transacties binnen het Ethereum netwerk bijgehouden. Dit zijn Ether transacties, maar voornamelijk transacties binnen de honderden dapps die bovenop Ethereum runnen. Alles wordt dus gezien als een transactie en wordt in de vorm van data aan de blockchain toegevoegd. 

Iedere transactie die binnen deze applicatie plaatsvindt, of het nou de uitgifte van een nieuwe token, een stablecoin transactie of een weddenschap is, wordt gedeeld met het Ethereum netwerk en komt vast te liggen op de Ethereum blockchain. Hierdoor kunnen transacties niet worden teruggedraaid of veranderend, tegen worden gehouden en liggen ze voor altijd vast in het gedeelde Ethereum grootboek. 

Consensus: Proof of Work 

Niet iedereen kan transacties aan de Ethereum blockchain toevoegen. Dit kunnen alleen de miners doen. Zodra een transactie op het Ethereum netwerk in gang wordt gezet komt het in de Ethereum mempool terecht. Dit is een lijst met alle transacties die nog verwerkt moeten worden. Miners kiezen hier transacties uit en bundelen deze samen in een blok. 

Ze kunnen echter niet zomaar een blok toevoegen, maar één miner kan dit doen. Er moet dus iemand aangewezen worden door het systeem. Dit is waar het Proof of Work consensus mechanisme voor wordt gebruikt. 

Klik hier voor een uitgebreide omschrijving van Proof of Work

Om een blok toe te mogen voegen moet eerst een complexe cryptografische som worden opgelost, een zogeheten hash. De eerste miner die deze oplost en zijn oplossing met het netwerk deelt mag een blok toevoegen. Om deze som op te lossen is rekenkracht nodig, wat geleverd wordt door apparatuur en elektriciteit. Een miner maakt dus ook flinke kosten, wat hun “work” is, de oplossing van de som is bewijs van het geleverde werk: Proof of Work. Om de miners te compenseren voor de kosten die ze maken krijgen ze een beloning in de vorm van nieuwe Ether. 

Ether (ETH)

Ether is het betalingsmiddel en de cryptocurrency van het Ethereum netwerk. Ether wordt door het blockchain systeem gebruikt om miners te betalen voor het veilig houden van de blockchain, om transactiekosten te betalen en als digitale munteenheid waarmee Ethereum-gebruikers waarde rond kunnen sturen binnen het netwerk. Dit kunnen directe Ether transacties zijn, maar ook transacties met iedere andere Ethereum token. 

Een miner krijgt 3 Ether als beloning voor het minen van een blok. Er wordt gemiddeld iedere 14 seconde een nieuw blok toegevoegd aan de Ethereum blockchain. Ter vergelijking, een nieuw Bitcoin blok wordt iedere 10 minuten toegevoegd en hier staat een beloning van 6,25 bitcoin tegenover. 

De nieuwe uitgifte van Ether ligt een stuk hoger dan dat van Bitcoin. Ook heeft Ether geen maximaal aantal wat in de omloop kan zijn. Theoretisch kunnen er dus oneindig veel Ether zijn, gelimiteerd aan de nieuw uitgifte van Ether (3) per block (14 sec). Dit komt neer op ongeveer 6.000 blokken en 18.000 nieuwe Ether per dag, of ongeveer 7 miljoen verse Ether per jaar. Ook waren er al ongeveer 72 miljoen Ether door de oprichter ge “pre-mined” om deze te kunnen verkopen tijdens de token sale. 

Hierdoor is Ether een stuk minder schaars dan Bitcoin, een belangrijke eigenschap voor goed geld. Echter was dit een bewuste keuze. Schaarste is ideaal om je waarde in vast te leggen, maar zorgt er ook voor dat mensen minder bereid zijn deze vorm van geld daadwerkelijk te gebruiken. De constante uitgifte van nieuw Ether ondersteund de alsmaar groeiende en zeer actieve digitale, decentrale economie die het Ethereum netwerk mogelijk maakt. 

Gas & GWEI

Gas geeft de rekenkracht aan die nodig is voor het uitvoeren van een specifieke transactie. De maximale grootte van een blok op Ethereum is 1,5 miljoen GAS. Hoeveel GAS er nodig is voor een transactie is afhankelijk van de complexiteit van een smart contract. Hoe meer instructies er in een smart contract staan, hoe duurder een transactie via die dapp wordt. 

Iedere transactie via Ethereum heeft iets van rekenkracht nodig om uitgevoerd te worden. Deze rekenkracht wordt door de miners geleverd, en die moeten dus betaald worden voor hun kosten. 

Om voor transacties te betalen heb je Ether nodig. Echter worden deze transacties niet in Ether gerekend maar in een vele malen kleinere representatie van Ether, GWEI. 1 GWEI staat gelijk aan 0,000000001 Ether (10^-9 ETH). Als een transactie 200 GWEI kost, kost het dus 0,0000000200 Ether. 

De toepassingen van Ethereum 

Sinds het Ethereum protocol live is gegaan is er ongelofelijk veel op het netwerk geprogrammeerd en worden er duizenden transacties per dag gemaakt. Ethereum was de eerste in zijn soort, en dus de eerste blockchain waar andere applicaties op gebouwd konden worden. Dit heeft ontzettend veel programmeurs, ondernemers en bedrijven aan weten te trekken, die allen de potentie van blockchain zagen maar geen makkelijke manier om deze complexe technologie te gebruiken. 

Door de flexibele architectuur van Ethereum kunnen er relatief eenvoudig blockchain applicaties boven de blockchain worden gemaakt. Deze variëren van zeer simpel tot super complex, of van het simpel uitbrengen van een nieuwe token tot synthetische representaties van Chinese derivaten. Omdat alles open source is kan het hele netwerk gebruik maken van alle andere dapps op Ethereum. Ook heeft het netwerk al veel verschillende frameworks, voorbeelden van hoe je software kunt bouwen, online gebracht. 

ERC-standaard

Deze frameworks worden Ethereum Requests for Comments (ERC) standards genoemd. Deze beschrijven bepaalde software regels waaraan moet worden voldaan om een token bovenop de Ethereum blockchain te bouwen. Iedere programmeur kan deze frameworks introduceren aan het netwerk, die deze moet accepteren. 

De bekendste ERC standaard is de ERC-20. Deze omschrijft de regels voor het creëren van een simpele, nieuwe token op Ethereum. Andere ERC standaarden zijn er voor allerlei verschillende blockchain token types, bijvoorbeeld voor digitale documenten, in-game items en digitale aandelen. Maar de ERC-20 standaard was waar het grote success van Ethereum mee begon. 

ICOs

Sinds 2015 worden er decentrale applicaties op Ethereum gebouwd. Echter werd de schaal hiervan pas echt duidelijk in 2017. In de loop van dit jaar ontstond er een wereldwijde cryptomania, waar Ethereum een belangrijke rol in speelde. 

De architectuur van Ethereum maakt het mogelijk voor iedereen om dapps bovenop het netwerk te coderen. Begin 2017 begon het steeds populairder te worden om een eigen token, of cryptocurrency, op Ethereum te lanceren. Dit kan eenvoudig worden uitgevoerd door smart contracts. 

Dit leidde tot een explosie aan Initial Coin Offerings (ICOs). Dit is het proces waarin ondernemers een nieuwe token voor het eerste aan het publiek verkopen. Honderden projecten en bijbehorende tokens werden verkocht aan tienduizenden gretige investeerders. Echter hadden maar enkele van deze projecten een kans van slagen, maar dit werd door de meeste investeerders genegeerd. Miljarden dollar werden in 2017 in Ethereum token geïnvesteerd en Ether was het voornaamste financiële middel om voor deze nieuwe tokens te betalen. Ether bereikte een prijs van €1200 en projecten met enkel een idee, een website en wat documenten wisten tientallen miljoenen op te halen.

De omvang van Ethereum ICOs

Echter, creëerden maar weinig projecten een werkend product, laat staan waarde voor gebruikers, en in 2018 stortte de markt dan ook langzaam in. Honderden projecten bleken gebakken lucht te zijn en de meeste tokens verloren tussen de 90-100% van hun waarde. De prijs van Ether zakte ook in naar een laagste punt van ongeveer €75. 

Een eindeloze stroom aan ideeën

Ondanks de miljarden die verloren gingen in deze periode werd ook duidelijk dat we daadwerkelijk aan de voet stonden van een technologische revolutie. Al dat geld trok ook ontzettend veel talentvolle programmeurs aan die snapte waar blockchain technologie en het Ethereum protocol wel tot waardevolle applicaties kon leiden. Ook was er een robuuste infrastructuur ontstaan in de vorm van Ethereum wallets, exchanges en mobiele functionaliteiten voor Ether. Hierdoor kunnen gebruikers steeds makkelijker toegang krijgen tot de Ethereum economie. 

Deze economie is inmiddels in volle gang. De stroom van nieuw kapitaal en talent heeft tot een stortvloed van decentrale applicaties geleid. Alhoewel het nog steeds vroeg is, beginnen we langzaam de verschillende toepassingen van Ethereum te zien in de vorm van dapps die daadwerkelijk waardevol kunnen zijn voor personen en bedrijven. 

Ethereum Dapps

Door de architectuur van Ethereum, een programmeerbaar en decentraal netwerk, kunnen er ontzettend veel verschillende soorten applicaties op de blockchain worden gebouwd. Iedereen kan het gebruiken. Alles is open source en alles wat er al gebouwd is kan door andere dapps geïntegreerd worden. Het Ethereum ecosysteem is dus daadwerkelijk een groot netwerk. 

DeFi

Dé cryptohype van 2020 was Decentrale Finance (DeFi). Deze beweging bracht nieuw leven in de industrie en leverde het bewijs dat er daadwerkelijk waardevolle applicaties met blockchain gemaakt kunnen worden. 

DeFi is een alternatief financieel systeem met enkele grote voordelen ten opzichte van ons huidige financiële systeem. Omdat het decentraal is kunnen er allerlei financiële applicaties gemaakt worden. Net zoals het internet informatie voor iedereen toegankelijk maakte, maakt DeFi financiële diensten en producten beschikbaar voor iedereen. 

Banken kregen er door fintech bedrijven zoals Revolut en Robinhood al voor het eerst competitie bij en DeFi voert de druk nog vele malen hoger op. In principe zijn banken niet meer nodig als DeFi optimaal functioneert. Een bank is namelijk een tussenpersoon, en DeFi vervangt financiële partijen met software. 

Ethereum DeFi

Stablecoins

Een belangrijk onderdeel van DeFi, maar ook op zichzelf een belangrijke trend, zijn stablecoins. Dit zijn cryptomunten waarvan de waarde direct is gekoppeld aan een andere financieel middel zoals de dollar, de euro of goud. Er zijn zelfs al stablecoins op Ethereum die gekoppeld zijn aan Bitcoin! 

Iedereen kan deze stablecoins gebruiken. Dat betekent dat inwoners van een land met een falende valuta ineens wel dollars kunnen kopen. Ook zijn de transactiekosten en de snelheid waarin stablecoin-transacties worden uitgevoerd vele malen beter dan ons huidige systeem. Waar een internationale transactie dagen kan duren via SWIFT, is dit binnen een minuut uitgevoerd via Ethereum. Geen wonder dus dat Facebook hun eigen stablecoin gaat lanceren…

DAOs

Alhoewel het nog vroeg is voor Decentrale Autonome Organisaties (DAOs) kunnen we de potentie van deze nieuwe manier voor menselijke organisatie niet onderschatten. Traditionele bedrijven functioneren door middel van contracten. Hierin worden alle afspraken tussen een bedrijf en zijn werknemers vastgelegd. 

Het idee van DAOs is om deze contracten te vervangen met smart contracts. Zo kunnen internetgebruikers eenvoudig onderdeel worden van zowel kleine als grote digitale bedrijven via de unieke token van een DAO. De gehele organisatie wordt draaiende gehouden door software, wat ontzettend moeilijk is om te bouwen.

Bitcoin, Chainlink en Maker zijn voorbeelden van succesvolle DAOs, maar nog maar het begin van wat mogelijk is. Projecten zoals Aragon en DAOstack zijn de bouwstenen voor DAOs aan het programmeren, die vervolgens gebruikt kunnen worden om veel complexere DAOs te kunnen starten. 

NFTs

Het probleem dat het Bitcoin protocol voor het eerst wist op te lossen was dat van digitale schaarste. Alles wat digitaal is, is eenvoudig te kopiëren. Dat is niet heel praktisch als deze documenten waarde hebben. 

Digitale schaarste is niet alleen een waardevolle oplossing voor geld, maar voor allerlei bestanden die waarde kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan in-game items, verzamelobjecten en paspoorten. 

Non-Fungible tokens (NFTs) zijn crypto-tokens die direct gekoppeld zijn aan een digitaal object met waarde. Deze trend begon met Cryptokitties, een game waarin mensen unieke en zeldzame digitale katten konden fokken, op laten groeien en verhandelen. Inmiddels zijn veel grote namen zoals de NBA, Formule 1, Europese voetbalclubs en game veteranen hier flink in aan het investeren. Interessante projecten in de NFT sector zijn Enjin, Rarible en Dapper Labs. 

Tokenized business models 

Wat als Facebook, Twitter of Uber een eigen token uitbracht om zo hun waardevolle gebruikers te belonen voor het actief gebruiken van hun platform? Dat is het idee achter tokenized business models. 

Via een unieke token kunnen bedrijven een deel van de gecreëerde waarde met hun gebruikers delen en op die manier ze nog loyaler maken. Bedrijven zoals Atari, PayPal en BUX zijn hier druk mee aan het experimenteren en de Brave Brower’s Basic Attention Token is een goed voorbeeld van een pionier op dit gebied. 

Aangezien iedereen een Ethereum token kan uitbrengen is de barrière om dit te doen laag, het is meer een kwestie van inzicht van bedrijven in het business model van de toekomst. 

Het Ethereum ecosysteem 

Al deze applicaties en projecten zijn onderdeel van het Ethereum ecosysteem. Dit is ondertussen een enorm globaal netwerk bestaande uit programmeurs, ondernemers, investeerders, nieuwe en traditionele bedrijven, overheden, en natuurlijk het allerbelangrijkste, de gebruikers. 

Omdat Ethereum het eerste smart contract platform was, heeft het ook als eerste al deze verschillende partijen aan weten te trekken. Hierdoor heeft het ecosysteem zeer sterke netwerkeffecten. Een netwerkeffect vindt plaats als iedere nieuwe partij het hele netwerk ietsje waardevoller maakt. Iedere applicatie, investeerder of gebruiker maakt Ethereum weer net iets waardevoller voor iedereen. Hierdoor blijven veel partijen bij Ethereum, ondanks duidelijke voordelen van andere smart contract platformen. 

Etherereum Developers Ecosystem

Een belangrijk onderdeel hiervan is Consensys. Dit bedrijf ondersteunt het Ethereum ecosysteem door geld te investeren in projecten die de infrastructuur beter maken, startups voorzien van programmeurs en conferenties te organiseren. Ze zijn bij uitstek de grootste organisatie die dit doen, maar er zijn honderden andere kleinere organisaties die het Ethereum ecosysteem ook ondersteunen zoals Venture Capitalists, incubators, recruiting agencies en evenement organisatoren. 

De tekortkomingen van Ethereum 1.0 

Deze gigantische bedrijvigheid heeft de tekortkomingen van het Ethereum netwerk ook blootgelegd. Tijdens de crypto-mania van eind 2017 waren er te veel transacties op de Ethereum blockchain, door de vele ICOs maar met name door de NFT dapp Cryptokitties. Transactiekosten stegen gigantisch en het duurde uren voordat ze verwerkt werden. Het was een tijdje rustig maar in 2020 wist de DeFi hype wederom het netwerk over te belasten, met dezelfde gevolgen van dien. 

Ook is Ethereum in zijn huidige staat een enorm log netwerk. Er worden maandelijks nog bugs in de code gevonden, wat duidelijk aangeeft in wat voor stadium de technologie nog steeds zit. Aangezien veel applicaties als lego blokken op elkaar zijn gebouwd, kunnen deze bugs of andere fouten zoals miners die hun software vergeten te updaten het hele netwerk vertragen of zelfs onbetrouwbaar maken. Deze worden echter wel snel verholpen door het globale netwerk aan programmeurs. 

Dit geeft natuurlijk wel aan dat Ethereum nog niet klaar is voor de massa. Een netwerk als Ethereum met alle duizenden applicaties die er bovenop worden gebouwd moet duizenden transacties per seconde kunnen verwerken, wat in de huidige staat simpelweg niet mogelijk is. Hierom is het tijd voor Ethereum 2.0. 

Ethereum 2.0 

De eerste versie van Ethereum was tevens de eerste van zijn soort. Niet gek dus dat de technologie inmiddels achterhaald is. Vanaf het begin was al duidelijk dat Ethereum in de staat waarin het gelanceerd werd in 2015 niet de uiteindelijke versie zou zijn. Het functioneert meer als een bewijs dat decentrale applicaties daadwerkelijk mogelijk waren. Op de dag dat Ethereum 1.0 live ging werd er ook begonnen aan het bouwen van Ethereum 2.0. 

Het grootste verschil is de wijziging van het consensus mechanisme. Dit gaat namelijk van het trage en milieu onvriendelijke Proof of Work naar Proof of Stake. Vitalik Buterin wilde altijd al een Proof of Stake systeem, maar dit was niet als veilig bewezen in 2015. 

Proof of Stake houdt in dat gebruikers 32 Ether als onderpand (stake) vastleggen in het systeem. Het consensus algoritme bepaalt vervolgens willekeurig op basis van de stake welke gebruiker een nieuwe blok aan de blockchain mag toevoegen. Geen dure rekenapparatuur en enorme elektriciteitsrekening dus, zoals met Proof of Work. Met Proof of Stake is de enige vereiste dat je de 32 Ether als onderpand vastlegt, de benodigde software download en je computer 24/7 online hebt om deze software te runnen. 

Door deze omschakeling kan Ethereum vele malen meer transacties verwerken. Insiders hebben het over 10.000 transacties per seconde, 5 keer meer dan VISA per seconde verwerkt. 

De Beacon Chain functioneert als de Blockchain voor Ethereum 2.0. Het wordt het epicenter van de Ethereum economie en moet ervoor zorgen dat het netwerk schaalbaar wordt. In plaats van dat transacties met het hele netwerk worden gedeeld, worden deze in Ethereum 2.0 via de Beacon Chain via subgroepen, zogeheten shards, verwerkt en aan de blockchain toegevoegd. Deze shards worden vervolgens door de Ether stakers verwerkt, aan de blockchain toegevoegd en veilig gehouden. Op deze manier kan het werk verdeeld worden waardoor er vele malen meer transacties verwerkt kunnen worden. 

De eerste fase, officieel Phase 0, van de transitie naar Proof of Stake en Ethereum 2.0 is sinds 1 december 2020 een feit. Hiervoor was eerst $500 miljoen aan onderpand in Ether voor nodig dat 7 dagen voor deze datum moest worden vastgelegd in het staking systeem. Op 23 november werd dit bereikt. Zodra dit was bereikt werd het geactiveerd en is de Beacon Chain officieel live gegaan. Inmiddels zijn er al meer dan 30.000 stakers. 

De transitie naar Ethereum 2.0 is als het repareren van een vliegtuig terwijl deze in de lucht hangt. Ontzettend moeilijk dus. Hierdoor vindt de omschakeling in verschillende fases plaats, die allen samen een paar jaar gaan duren. 

Ethereum 2.0 transitie

Klik hier voor een volledig overzicht van Ethereum 2.0 en de onderliggende technologie.

Ether 2.0 

Wat voor de investeerder interessant is is dat de Ether token economy er flink op vooruit gaat. Een groot deel van de totale supply van Ethereum wordt naar verwachting vastgelegd door middel van staking. Om een zelf een validator node te kunnen runnen om te staken, heb je 32 Ether nodig. Als beloning krijg je nieuwe Ether en naar verwachting levert dit zo’n 13% per jaar aan Ether inkomsten op. Hierdoor is er veel minder aanbod op de markt, wat de prijs opdrijft.

Normaliter moet je om een validator node te kunnen runnen redelijk tech savvy zijn. Echter komen er steeds eenvoudigere oplossingen op de markt. Plug-and-Play blockchain computers zoals Avado zijn uitgerust met de juiste hardware en software om een verscheidenheid aan blockchains te installeren, zo ook Ethereum 2.0. Het runnen van een validator is nog nooit zo makkelijk geweest. Caveat: Ether wat gestaked wordt komt pas vrij zodra phase 2 compleet is, wat naar verwachting in 2022 plaatsvindt. 

Avado staking Computer

Echter kan je ether ook staken via exchanges, zoals Kraken en Binance, tegen een fee van ruim 15%. Ether dat gestaked is kan je hier ook niet unstaken, maar valt wel te verhandelen tegen normale ether.

Bovendien is er nog een mechanisme die Ether permanent uit de circulatie haalt. Momenteel komen transactiekosten bij de miners terecht. Echter maken miners geen elektriciteits- en apparatuurkosten meer in Ethereum 2.0. Hierdoor hebben de Ethereum developers besloten dat de transactiekosten aan Ether worden vernietigd. Hoe meer transacties er op het netwerk plaatsvinden, hoe meer Ether er wordt verbrand en dus hoe minder er totaal in circulatie is. 

Hoe veelbelovend dit ook is, er is wel enige haast bij. Er zijn namelijk inmiddels veel kapers op de kust om hét smart contract platform van de industrie te worden. 

Stevige competitie

Met de officiële start van Ethereum 2.0 heeft het netwerk een grote stap gezet richting een blockchain die schaalbaar is. Het heeft echter jaren geduurd voordat deze stap gemaakt kon worden en in de tussentijd is er zeer veel competitie bijgekomen, allen met minstens een significante verbetering ten opzicht van Ethereum 1.0. 

Zo zijn bijna alle smart contract platform concurrenten een stuk schaalbaarder dan Ethereum. De meeste ondersteunen meerdere programmeertalen, hebben een snellere consensus of hebben hun blockchain speciaal gebouwd voor een specifieke sector zoals bijvoorbeeld DeFi. Ook is de concurrentie nijpend omdat alles wat op Ethereum wordt geprogrammeerd open source is, waardoor iedereen de code kan kopiëren. Protocollen zoals Polkadot, Cosmos, Avalanche en Near hebben ook allemaal software die het mogelijk maakt voor Ethereum dapplicaties om eenvoudig van blockchain te wisselen. Andere concurrenten zijn Tezos, Algorand en Lisk. 

Allen hebben ze van de tekortkomingen van Ethereum 1.0 geleerd, rustig kunnen kijken welke applicaties wel en niet werken en hier hun architectuur en strategie op aan weten te passen. 

Kijkend naar de geschiedenis van technologie is het lang niet altijd zo dat de beste technologie wint. De doorslaggevende factor is meestal het aantal gebruikers van een bepaalde standaard, het netwerk effect. Hierin loopt Ethereum mijlenver voor op de competitie. Echter is de blockchainindustrie nog steeds relatief klein en wordt de technologie nog door maar weinig mensen echt gebruikt, waardoor we nog geen duidelijke winnaar kunnen zien. Het zou zomaar kunnen dat een ander protocol dan Ethereum een enorm populaire applicatie ontwikkelt en hierdoor hét smart contract platform wordt. Een spannende strijd dus. 

Blik op de toekomst

Wat is de verwachting voor Ethereum? Dit protocol heeft een enorme decentrale, digitale economie op gang weten te brengen. Het ecosysteem is een globale supercomputer die veel mogelijkheden biedt voor experimenteren met blockchaintechnologie. 

De mogelijkheden van smart contracts zijn eindeloos wat voor veel digitale innovatie zal zorgen. Ethereum was de eerste die smart contract applicaties, dapps, mogelijk maakte en de wereld liet zien wat er allemaal nog meer mogelijk is met blockchain behalve Bitcoin. Dapps brengen enorme voordelen met zich mee. Zo is iedere dapp zelf-uitvoerend, transparant en betrouwbaar en kunnen gebruikers zichzelf ervan verzekeren dat zij direct in het bezit zijn van hun cryptovermogen. 

We hebben nog een lange weg te gaan voordat blockchainapplicaties mainstream zijn, maar de eerste serieuze dapps beginnen hun markt te vinden. Ethereum’s netwerk ondersteunt dit allemaal en iedere dapp kan met een andere dapp linken om zo een steeds creatievere en bredere invulling te geven aan wat mogelijk is met blockchain. Tot dusver hebben Ethereum’s netwerkeffecten geleid tot een zeer dominante positie in de strijd om hét smart contract platform te worden. Echter zijn er veel kapers op de kust en zijn er in de blockchainindustrie weinig voordelen te creëren, alles is namelijk open source. 

De eerste stap richting Ethereum 2.0 is gezet en nu zal het moeten blijken of deze enorme transitie op tijd is. Dapps gaan groot worden, het is nu alleen de vraag of deze op Ethereum gebouwd gaan worden of toch op een concurrent.

In deze video van Systematic Mastery wordt dieper ingegaan hoe Ethereum ervoor staat ten opzichte van concurrenten.

Veelgestelde Vragen

Wat is Ethereum? 🤔

Denk aan je computer. Deze kan applicaties zoals mail, een internet browser of een videogame runnen. Het idee achter Ethereum is hetzelfde, maar in plaats van een computer is het Ethereum netwerk een collectief van duizenden computers. Dit netwerk is verbonden via de Ethereum blockchain, wat het veilig, transparant en toegankelijk voor iedereen maakt. Iedereen kan applicaties bovenop het Ethereum netwerk bouwen, en iedereen kan deze gebruiken. 

Hoe werkt Ethereum? ⚙️

Het briljante van Buterin’s Ethereum is dat je door het protocol allerlei verschillende applicaties bovenop een blockchain kan bouwen. Dit op de Bitcoin blockchain doen is ontzettend moeilijk en niet flexibel, precies de punten waar Ethereum een upgrade levert. Via Ethereum kunnen programmeurs relatief eenvoudig decentrale applicaties en tokens lanceren. 

Wat is Ethereum 2.0? 🐣

Het grootste verschil met 1.0 is de wijziging van het consensus mechanisme. Dit gaat namelijk van het trage en milieu onvriendelijke Proof of Work naar Proof of Stake. Vitalik Buterin wilde altijd al een Proof of Stake systeem, maar dit werd niet als veilig geacht in 2015. De transitie naar Ethereum 2.0 is begonnen, maar gaat vanwege de enorme omvang waarschijnlijk pas eind 2022 gerealiseerd worden.

Koop Ethereum