Bitcoin is het toonbeeld van financiële onafhankelijkheid. Niemand kan het totale aantal Bitcoins aanpassen, transacties terugdraaien of ze van je afpakken. Dit laatste is echter alleen waar als je jouw Bitcoins direct in eigen bezit hebt. Dit kan via een Bitcoin wallet.
Deze Bitcoin wallets, waarvan er inmiddels tig op de markt zijn, maken het mogelijk om je eigen bank te zijn. Echter betekent dit ook dat jij de eindverantwoordelijke bent. Je moet jezelf dus goed inlezen en zorgen dat jouw Bitcoin wallet optimaal beveiligd is, en natuurlijk makkelijk te gebruiken.
In dit artikel kijken we naar hoe een Bitcoin wallet werkt en hoe jij deze het beste voor jou kunt laten werken.
Hoe werkt een Bitcoin wallet?
Een Bitcoin wallet is een softwareprogramma die het mogelijk maakt Bitcoins te ontvangen, bewaren en verzenden. Een wallet is jouw Bitcoin bankrekening, of zoals Obama het eens stelde “een Zwitserse bankrekening in je broekzak”.
Software dat in contact staat met het Bitcoin-blockchain-netwerk. Het zorgt er voor dat alle transactie-informatie betreffende jouw portemonnee gecommuniceerd en verwerkt wordt.
Om een wallet te gebruiken heb je twee sleutels, of keys, nodig; een public (openbare) en een private (privé) key.
Public key
De public key is jouw Bitcoin adres. Dit adres bestaat uit een rij van letters en nummers en kun je zien als jouw persoonlijke Bitcoin bankrekeningnummer. Je kunt je public key met anderen delen zodat ze Bitcoin naar jou wallet kunnen sturen. Andersom gebruik je de public key van anderen om Bitcoin naar hun wallet te sturen. Zo gebruik je bijvoorbeeld een van de public keys van een cryptobeurs om Bitcoin van een wallet naar jouw account op die exchange te sturen.
Private key
Aan deze public key zit een andere sleutel gekoppeld, de private key. De private key is ook een rij van letters en nummers en geeft toegang tot de Bitcoins die in een wallet zitten. Een private key is de pincode van jouw Bitcoin portemonnee. Het is extreem belangrijk dat je deze private key veilig opslaat en privé houdt. Iedereen kan namelijk toegang krijgen tot een wallet als ze zowel de public als de private key weten. Mocht je je private key kwijtraken, kan helemaal niemand er echter bij. Sla jouw private keys dus altijd goed op. Doe je dit juist, dan is jouw Bitcoin voor altijd veilig van jou.
Seed phrase
Deze private keys zijn ellendig lang en als je ze met de hand kopieert kun je makkelijk fouten maken. Om dit makkelijker te maken geven de meeste Bitcoin wallets de optie om in plaats van de private key een seed phrase te gebruiken. Deze seed phrase kan gebruikt worden om een wallet te herstellen.
Een seed phrase bestaat uit 12 tot 24 willekeurige woorden. Deze zijn gekoppeld aan een private key en geven op dezelfde manier toegang tot een wallet. Dit is een stuk makkelijker op te slaan en te onthouden, maar moet ook net zo goed beveiligd worden als een private key.
Het belang van een goede Bitcoin wallet
Een public key samen met een private key en/of een seed phrase is dus alle informatie die je nodig hebt voor een Bitcoin wallet. Om zulke wallets te kunnen gebruiken heb je hardware en software nodig.
Voor deze keuze is het belangrijk jezelf af te vragen waar je een Bitcoin wallet precies voor gaat gebruiken. Hoeveel waarde aan Bitcoin wil je op een wallet opslaan? Hoe vaak ga je deze wallet gebruiken? Ben jij er zeker van dat je jouw private keys beter kunt beheren dan een externe, professionele organisatie?
De voornaamste reden om een Bitcoin wallet aan te maken, is het feit dat je hierdoor zelf jouw Bitcoins kunt beheren. Laat je ze namelijk op een exchange staan, dan zijn jouw Bitcoins van die exchange en ben je ze kwijt mocht deze exchange gehackt worden. Als je jouw eigen wallet hebt, kan niemand anders erbij, niet de bank, de overheid of je ex.
Wel moet je echt weten wat je doet. Zo moet je een zeer strak en veilig beleid hebben voor het opslaan van jouw private keys en/of seed phrase. Sla deze zo altijd offline op, op een plek waar je het altijd terug kunt vinden en waar niemand anders bij kan.
Als je grote bedragen aan Bitcoin in een persoonlijke wallet wilt beheren, gebruik dan een hardware wallet. Deze zijn aanzienlijk veiliger dan wallet applicaties voor je desktop of je smartphone. Gebruik je je wallet om frequent Bitcoin te ontvangen en rond te sturen, dan is een software wallet een stuk praktischer, maar dus wel minder veilig. Informatie die online wordt opgeslagen is immers altijd gemakkelijk te kopiëren en te stelen.
Nu volgen de beste opties op de markt voor het veilig opslaan en beheren van je Bitcoins.
De beste Bitcoin Hardware Wallets (cold storage)
Hardware wallets zijn de veiligste optie voor het opslaan van jouw crypto’s. Deze apparaatjes, bijvoorbeeld een gespecialiseerde USB stick, maken het mogelijk om Bitcoin en andere munten te beheren zonder dat je online hoeft te zijn. Private en public keys worden offline op deze hardware wallets opgeslagen waardoor het veel moeilijker is voor hackers om er bij te komen. Hierdoor worden hardware wallets, ook wel cold storage genoemd, duidelijk als de veiligste optie gezien voor het opslaan van jouw Bitcoin.
Een hardware wallet maakt het namelijk mogelijk om jouw private keys volledig analoog te houden. Deze extreem waardevolle informatie komt dus niet op jouw computer, een centrale dataserver of het internet, waardoor het zeer moeilijk wordt voor cybercriminelen om jouw wallet te hacken. Zelfs als een computer besmet is met spyware of malware is een hardware wallet er nog veilig op te gebruiken. Een backup is jouw seed phrase. Dit is het enige wat je nodig hebt om je hardware wallet weer terug te krijgen.
Om een hardware wallet te gebruiken via een apparaat zoals een computer of een smartphone is software nodig. Deze wordt geleverd door het bedrijf achter de wallet. Via deze interface kun je jouw crypto’s beheren. Je kunt ze zo ontvangen en verzenden en de balans op jouw hardware apparaat zien. Wel zijn ze door de paar extra stappen die hiervoor nodig zijn een stukje moeilijker te gebruiken dan hot wallets, wallets direct voor op je smartphone of computer.
Ledger Nano X
Deze hardware wallet wordt geproduceerd door het Franse bedrijf Ledger. Het bedrijf loopt al lang mee in de markt en hun eerste model, de Ledger Nano S was in de vroege jaren de marktleider. Een opvolger kon niet uitblijven en de Ledger Nano X is net als zijn voorganger een ijzersterke hardware wallet, met wat upgrades.
Zo kun je 100 verschillende wallets op jouw ledger vastleggen in plaats van 18 en is er een bluetooth functionaliteit toegevoegd. Volgens menig security expert levert de Ledger hiermee wel aan veiligheid in, aangezien Bluetooth gebruikt zou kunnen worden om toegang te verkrijgen. Via de Bluetooth-optie kun je je ledger direct aan je smartphone, zowel iOS als Android, koppelen voor transacties. Dit kan uiteraard ook nog steeds via USB.
Daarnaast heeft de Nano X ook alle features van zijn voorganger. De ledger is gemakkelijk te gebruiken, je kunt naast Bitcoin nog honderden andere cryptomunten op de wallet bewaren en de software is open source. Dit maakt het extra veilig. Bovendien heeft Ledger een strakke klantenservice en hebben ze hun eigen software, Ledger Live, wat het gemakkelijk maakt om jouw Ledger in te zien en om nieuwe wallets aan te maken.
Trezor Model T
Trezor’s Model T is zeer vergelijkbaar met de Ledger Nano X. Het bedrijf achter dit stukje wallet hardware loopt ook al jaren mee en heeft een betrouwbare en professionele reputatie op weten te bouwen. Wel is de Model T een stukje duurder dan Ledgers cold storage USB.
Dit komt deels door de iets uitgebreidere functionaliteit van de Trezor. Zo kun je via deze hardware wallet en de Trezor open source software direct toegang krijgen tot exchanges zoals Changelly en Shapeshift en direct crypto’s verhandelen. Ook heeft deze wallet een touchscreen in plaats van toetsen, wat hem samen met de overzichtelijke software interface gemakkelijk te gebruiken maakt.
Uiteraard staat veiligheid voorop en Trezor doet er alles aan om dit optimaal te hebben. Zo houden ze een lijst bij met software bugs en laten ze zowel hun software als hardware frequent door externe partijen testen. Ook is er 24/7 live customer support en bijna geen limiet voor het aantal wallets en cryptocurrencies die je op deze hardware kunt opslaan.
De beste Bitcoin Software Wallets (hot storage)
De tegenhanger van deze cold storage opties zijn hot storage wallets, ofwel software wallets.
Zulke wallets zijn softwareprogramma’s die je installeert op apparatuur zoals een computer of smartphone. Deze zijn bijna altijd verbonden met het internet. Hierdoor kunnen potentiële hackers een stuk gemakkelijker toegang krijgen omdat jouw privégegevens in een applicatie staan. Ook kunnen app stores besluiten een specifieke wallet app uit de selectie te halen.
Exchange wallets, wallets die gekoppeld zijn aan een account op een exchange, worden ook gezien als hot wallets. Ook zijn er zogeheten web wallets. Deze zijn echter dusdanig onveilig dat we het sterk afraden om deze te gebruiken. Ze zijn namelijk altijd online en in de meeste gevallen staan al jouw gegevens op een externe database.
Hot wallets zijn een stuk gemakkelijker en sneller te gebruiken dan hardware wallets. Ze zijn dus praktisch als je vaak Bitcoin rondstuurt in plaats van voor langere tijd vast te houden. Echter zijn ze ook een stuk minder veilig, waardoor wij sterk afraden om veel waarde op deze wallets te laten staan. In crypto ben je zelf verantwoordelijk voor jouw vermogen, je kan het immers niet verzekeren.
Zet daarom jouw HODL crypto kapitaal altijd op een hardware wallet. Gebruik je een software wallet, zorg dan dat de gevoelige informatie hiervan zo goed mogelijk beschermd is. Dit kan bijvoorbeeld door pin codes in te stellen in de app en door jouw private key of seed phrase nooit op een apparaat maar bijvoorbeeld fysiek op te slaan. Deze seed phrase heb je ook nodig als je je apparatuur zoals je smartphone of laptop kwijt raakt en je je wallet terug wilt krijgen. Zorg dus altijd dat je deze veilig bewaart.
Mycelium
De Mycelium wallet onderscheidt zich door een extreme focus. Zo is de wallet alleen beschikbaar voor de smartphone en ondersteunt het enkel Bitcoin. Dit heeft het team de concentratie gegeven om de beste smartphone Bitcoin wallet op de markt uit te brengen met alle functionaliteiten die de Bitcoin gebruiker nodig heeft.
Zo heeft de app een ingebouwde Bitcoin/Dollar exchange, kun je zelf de transactiekosten bepalen en kiezen hoe lang je bereid bent te wachten voordat een transactie automatisch annuleert (Bitcoin miners geven de voorkeur aan transacties met de hoogste transactie fees). Ook kun je je Mycelium app direct koppelen aan een hardware wallet en zo je Bitcoin offline opslaan en online in je app zien.
Bovendien is de software van Mycelium open source. Dit is een enorme plus aangezien iedereen de wallet software kan inzien en eventuele bugs kan spotten. Het team heeft ook grootse plannen om de Mycelium app dé betalings app voor Bitcoin te maken, met flink wat nieuwe functionaliteiten in het verschiet.
Voor het aanmaken van je Mycelium bitcoin wallet, kan dat hier in de playstore of hier in de app store.
Blockstream Green
Blockstream is een van de leidende bedrijven in de Bitcoin en blockchain industrie. Zo leveren ze oplossingen voor financiële Bitcoinproducten, zijn ze bezig met het lanceren van satellieten om blockchain vanuit de ruimte veilig te houden en bieden ze ook wallets aan.
De Blockstream Green wallet is zowel voor desktop, iOS als Android beschikbaar. Alledrie leveren ze dezelfde waarde. Ze zijn onwijs gemakkelijk te gebruiken, geoptimaliseerd voor veiligheid en geven je de volledige controle over jouw Bitcoin. Voor het verzenden van Bitcoin uit deze wallets zijn twee goedkeuringen nodig, eentje van jou en eentje van de Blockstream servers. Deze extra veiligheidslaag zorgt ervoor dat iemand met toegang tot Blockstream’s servers nog steeds niet bij jouw wallet kan.
Ook kunnen de Blockstream Green wallets gekoppeld worden aan hardware wallets. Op deze manier kun je de veiligheid van cold storage combineren met de functionaliteiten van een hot wallet. Bovendien kun je zelf de transactiekosten bepalen en verschillende extra lagen veiligheid toevoegen, zoals een pin, een two-factor authentication en een tweede persoon die nodig is voor het goedkeuren van transacties (multisig).
Kies Je Bitcoin Wallet
Houd bij de keuze van je opslag oplossing rekening met de toegankelijkheid en het deel van je totale vermogen dat je erop wilt opslaan. Gaat het om een klein deel van je vermogen en verwacht je het vaak te gebruiken of te verhandelen? Dan ligt het voor de hand om in ieder geval een deel op een exchange te houden.
Hoe groter je bitcoin bezit is ten opzichte van je totale vermogen, hoe meer toegankelijkheid je wilt inleveren voor veiligheid. Bedenk daarbij wel dat er veel verhalen de ronde gaan over bitcoin bezitters die hun bitcoins zijn verloren door overgecompliceerde opslag methodes. Feitelijk is het meest voorkomende probleem dat tot verloren crypto’s leidt, gevolg van houders die zelf de toegang verliezen. Dus kies je bitcoin wallet verstandig en zorg voor een waterdicht opslagbeleid.
Veelgestelde vragen
👛 Wat is een Bitcoin wallet
Een Bitcoin wallet is een softwareprogramma die het mogelijk maakt Bitcoins te ontvangen, bewaren en verzenden. Een wallet is jouw Bitcoin bankrekening, of zoals Obama het eens stelde “een Zwitserse bankrekening in je broekzak”.
👩💻 Hoe kan ik een Bitcoin wallet aanmaken?
Maak eenvoudig je Bitcoin wallet aan bij een van de vele aanbieders. In dit artikel vind je de beste software en hardware opties.
🗝️ Wat is een public key?
De public key is jouw Bitcoin adres. Dit adres bestaat uit een rij van letters en nummers en kun je zien als jouw persoonlijke Bitcoin bankrekeningnummer. Je kunt je public key met anderen delen zodat ze Bitcoin naar jou wallet kunnen sturen. Andersom gebruik je de public key van anderen om Bitcoin naar hun wallet te sturen.
🗝️ Wat is een private key?
Aan de public key zit een andere sleutel gekoppeld, de private key. De private key is ook een rij van letters en nummers en geeft toegang tot de Bitcoins die in een wallet zitten. Een private key is de pincode van jouw Bitcoin portemonnee. Het is extreem belangrijk dat je deze private key veilig opslaat en privé houdt. Iedereen kan namelijk toegang krijgen tot een wallet als ze zowel de public als de private key weten.
🌱 Wat is een seed phrase?
Private keys zijn ellendig lang en als je ze met de hand kopieert kun je makkelijk fouten maken. Om dit makkelijker te maken geven de meeste Bitcoin wallets de optie om in plaats van de private key een seed phrase te gebruiken. Deze seed phrase kan gebruikt worden om een wallet te herstellen en bestaat uit 12 tot 24 willekeurige woorden. Deze zijn gekoppeld aan een private key en geven op dezelfde manier toegang tot een wallet. Dit is een stuk makkelijker op te slaan en te onthouden, maar moet ook net zo goed beveiligd worden als een private key.
Lees meer:
Geen gerelateerde berichten