Blockchains worden steeds meer gebruikt. Zo worden er inmiddels miljarden via Bitcoin en Ethereum verstuurd en neemt ook het gebruik van decentrale applicaties (dapps) enorm toe.
Al deze transacties en dapps produceren informatie in de vorm van data, en zoals we inmiddels weten is data ontzettend waardevol. Blockchains ondersteunen dus een alternatieve economie en internet, maar hier kunnen nog geen waardevolle inzichten uit gehaald worden. Er is namelijk nog geen efficiënt systeem om dit allemaal netjes te organiseren en toegankelijk te maken. The Graph is een blockchainproject die dit systeem aan het opzetten is.
Wat is The Graph?
The Graph is een protocol voor het indexeren en opvragen van blockchain data. The Graph organiseert dus blockchain informatie en maakt dit toegankelijk, net zoals Google dit doet voor alle informatie op het internet.
Via The Graph hebben partijen toegang tot de data op blockchains. Hierdoor kunnen zij informatie van verschillende dapps in hun eigen platform of applicaties verwerken. Denk bijvoorbeeld aan DeFi dapps die betrouwbare informatie onderling kunnen uitwisselen of gaming dapps die gegevens van gebruikers direct met elkaar kunnen delen.
The Graph is een decentraal netwerk. Hierdoor kunnen we de informatie verifiëren en alle processen volgen in plaats van dat we een Silicon Valley techgigant blind moeten vertrouwen. Dit is ontzettend waardevol voor de industrie.
Decentralisatie is namelijk het ethos waaronder de hele industrie werkt, maar vaak zijn er nog onderdelen van een dapp die een centrale partij nodig hebben voor data opslag en communicatie. Dit is een achilleshiel voor decentrale projecten, die via een centrale partij verkeerde informatie kunnen ontvangen of zelfs offline gezet kunnen worden. Via The Graph kunnen dapps al hun dataprocessen ook decentraal maken, waardoor ze daadwerkelijk decentraal en onstopbaar kunnen worden.
The Graph is bovenop Ethereum gebouwd en focust zich momenteel enkel op deze blockchain en het IPFS systeem. Echter is dit een eerste stap en heeft het team al duidelijk aangegeven dat ze de decentrale dataprovider willen worden van de hele industrie.
Hoe werkt het?
Technisch is The Graph een “open API netwerk”. Een API (Application Programming Interface) is een manier waarop verschillende computerprogramma’s met elkaar kunnen communiceren. Via een API kan dus informatie tussen software uitgewisseld worden.
Via de API’s van The Graph kunnen applicaties dus toegang krijgen tot blockchaindata en deze informatie direct en live in hun eigen applicatie gebruiken. Hier worden op het moment nog traditionele bedrijven voor gebruikt, maar via The Graph kan dit via een decentraal netwerk. Alle data die op een blockchain staat kan in The Graph geïntegreerd worden en het netwerk zorgt ervoor dat deze informatie geïndexeerd wordt en dus makkelijk te vinden is.
Subgraphs
Blockchaininformatie wordt georganiseerd in zogeheten “subgraphs”. Dit zijn indexen die het makkelijk maken informatie op The Graph op te slaan en terug te vinden. Deze subgraphs hebben een “subgraph manifest” waarin het type data in een subgraph omschreven wordt. Zodra een subgraph manifest gepubliceerd is kan dit niet meer veranderd worden. Dit is nodig zodat het systeem zich kan optimaliseren en standaardiseren. Hieronder zien we voorbeelden van subgraphs.
Een subgraph kan uit verschillende andere subgraphs bestaan. Hierdoor hoeft niet voor ieder doeleinde een andere subgraph gemaakt te worden.
Via het systeem van The Graph is blockchaindata eenvoudig toe te voegen en te vinden. Het doel is om dit volledig te automatiseren, waardoor het protocol zelf data aan de juiste subgraphs kan toevoegen en gebruikers naar de juiste subgraphs kan sturen. Inmiddels zijn er meer dan 2500 subgraphs actief.
Netwerk deelnemers
Het Graph-netwerk functioneert volledig op software en de gebruikers. De deelnemers organiseren de informatie op het netwerk en kunnen vier verschillende functies bekleden.
Indexers
Indexers zijn de belangrijkste deelnemers in het netwerk. Zij verifiëren de data op het netwerk en zorgen dat zoekopdrachten uitgevoerd worden. Indexers zijn de zogeheten “node operators” binnen the Graph en zorgen ervoor dat gebruikers de beste data voor hun verzoek vinden.
Om een Indexer te kunnen worden moet je de GRT-token van Graph vastleggen in het systeem, ofwel staken. Dit biedt een economische garantie, want deze vastgelegde tokens kunnen namelijk afgepakt worden, wat “slashing” genoemd wordt, als zij niet naar behoren handelen. Dit kan gebeuren als Indexers verkeerde data leveren aan de cliënt of een datastroom aan de verkeerde subgraph toevoegen.
Daar tegenover staat dat Indexers nieuwe GRT-tokens voor hun diensten krijgen als vorm van betaling.
Curators
Curators geven via het systeem aan welke data in welke subgraph terecht moet komen. Ook curators staken, maar enkel op een specifieke subgraph. Vastgelegde GRT-tokens kunnen niet van Curators afgepakt worden. Door GRT-tokens op een subgraph te staken, geven deze gebruikers de kwaliteit van de data hierin aan. Hierdoor weten Indexers welke subgraphs ze prioriteit moeten geven. Curators maken het werk van Indexers dus makkelijker.
Mocht een subgraph veel gebruikt worden, dan krijgen de verantwoordelijke Curators een deel van de transactiekosten. Bovendien werkt het systeem zo dat hoe eerder je op een subgraph staked, hoe meer procent je van deze transactiekosten krijgt. Hierdoor komt kwaliteit eerder boven water.
Ook krijgen curators een klein percentage van de nieuwe GRT-tokens. Hoe meer een subgraph gebruikt wordt, hoe meer nieuwe tokens naar deze subgraph gaan.
Delegators
Dit zijn gebruikers die zelf geen actieve rol in het netwerk willen. Om toch een staking reward te kunnen verdienen, kunnen Delegators hun GRT-tokens aan actieve Indexers uitlenen.
Consumers
Dit zijn de eindgebruikers van The Graph. Consumers zijn met name programmeurs en ondernemers die betrouwbare live data nodig hebben voor hun eigen applicaties. Voor het opvragen van informatie betalen de gebruikers query fees in GRT-tokens. Ze kunnen zelf bepalen of het bedrijf dit betaalt of dat ze dit doorrekenen aan de gebruikers van hun applicaties.
The Graph wordt al stevig gebruikt met gemiddeld 10 miljard dataverzoeken per maand. Veel leidende, op Ethereum gebaseerde projecten gebruiken al subgraphs, ondere andere Chainlink, Uniswap, DAOstack, Synthetix en Aragon.
Allemaal hebben ze hun eigen redenen, zo combineert Chainlink de data van The Graph met hun eigen off-chain data, gebruikt Decentraland het om de Virtual Reality marktplaats in te delen en gebruikt Uniswap The Graph voor prijsoverzichten.
Je kunt hier precies vinden hoe je GRT kunt staken
De GRT-token
Zoals je misschien al is opgevallen speelt de GRT-token, de Graph coin, een ontzettend belangrijke rol in het netwerk van The Graph. Dit is goed voor de waarde en duurzaamheid van de token, het is namelijk echt nodig voor het functioneren van het netwerk. Via de token worden namelijk alle verschillende deelnemers gecoördineerd via beloningen en straffen, en tevens functioneert het als het betalingssysteem voor blockchaindata.
The Graph coin (GRT) is eenvoudig te verkrijgen op grote exchanges.
Aanbod
In eerste instantie zijn er 10 miljard GRT-tokens uitgebracht toen The Graph live ging. Het aantal GRT-tokens heeft geen vast limiet, maar heeft een jaarlijkse inflatie van maximaal 3 procent. Deze inflatie kan aangepast worden door middel van stemrondes onder tokenhouders.
Nieuwe GRT-tokens komen terecht bij de Indexers en Curators van het netwerk, en bij de delegators via de Indexers. Hoeveel nieuwe tokens zij ontvangen hangt af van het relatieve werk dat zij hebben gedaan en hoeveel GRT zij gestaked hebben. Ook kunnen zij een deel van de transactiekosten die gebruikers betalen verwachten als de subgraph waaraan zij hebben meegewerkt gebruikt wordt.
Als tegengewicht voor de inflatie is er ook een “burn” mechanisme. Van alle transactiekosten wordt namelijk 1 procent voor altijd vernietigd.
In februari 2019 werd er $7,5 miljoen opgehaald via een private sale, waarin 400 miljoen token werden verkocht. In oktober 2020 werd er nog eens $12 miljoen opgehaald via een ICO waarin tevens 400 miljoen token te koop waren.
Blik op de toekomst
The Graph is het eerste project in zijn soort. Dit geeft twee enorme voordelen; het first mover effect en netwerkeffecten. Omdat zij de eerste zijn komen gebruikers automatisch bij hen terecht, wat weer nieuwe netwerkdeelnemers aantrekt, waardoor er meer waardevolle subgraphs komen enzovoorts.
Wel zijn er meerdere blockchains op stoom aan het raken zoals Cosmos en Polkadot en kunnen we een project binnen deze ecosystemen verwachten die precies hetzelfde doet als The Graph. Voor the Graph is het dus een kwestie van snel handelen en de data van andere blockchains naast die van Ethereum beschikbaar maken.
Op het moment is The Graph de dapp to go to voor blockchaindata. Hierdoor kunnen veel andere dapps een nieuwe decentrale laag in hun technologie zetten zonder afhankelijk te zijn van externe partijen. The Graph is dus een zeer waardevolle toevoeging voor het Ethereum ecosysteem en wordt dan ook al veel gebruikt binnen dit netwerk. De tijd zal ons leren of The Graph ook de zoekmachine wordt van de hele industrie.
Veelgestelde Vragen
Wat is the Graph? 🤔
The Graph is een protocol voor het indexeren en opvragen van blockchain data. The Graph organiseert dus blockchain informatie en maakt dit toegankelijk, net zoals Google dit doet voor alle informatie op het internet.
Via The Graph hebben partijen toegang tot de data op blockchains. Hierdoor kunnen zij informatie van verschillende dapps in hun eigen platform of applicaties verwerken. Denk bijvoorbeeld aan DeFi dapps die betrouwbare informatie onderling kunnen uitwisselen of gaming dapps die gegevens van gebruikers direct met elkaar kunnen delen.
The Graph is een decentraal netwerk. Hierdoor kunnen we de informatie verifiëren en alle processen volgen in plaats van dat we een Silicon Valley techgigant blind moeten vertrouwen. Dit is ontzettend waardevol voor de industrie.
Hoe werkt The Graph? 🗄️
Technisch is The Graph een “open API netwerk”. Een API (Application Programming Interface) is een manier waarop verschillende computerprogramma’s met elkaar kunnen communiceren. Via een API kan dus informatie tussen software uitgewisseld worden.
Via de API’s van The Graph kunnen applicaties dus toegang krijgen tot blockchaindata en deze informatie direct en live in hun eigen applicatie gebruiken. Hier worden op het moment nog traditionele bedrijven voor gebruikt, maar via The Graph kan dit via een decentraal netwerk. Alle data die op een blockchain staat kan in The Graph geïntegreerd worden en het netwerk zorgt ervoor dat deze informatie geïndexeerd wordt en dus makkelijk te vinden is.
Wie zijn de deelnemers van the Graph netwerk? 👥
Indexers zijn de belangrijkste deelnemers in het netwerk. Zij verifiëren de data op het netwerk en zorgen dat zoekopdrachten uitgevoerd worden.
Curators geven via het systeem aan welke data in welke subgraph terecht moet komen. Ook curators staken, maar enkel op een specifieke subgraph.
Delegators zijn indirecte deelnemers die the Graph coins op indexers staken.
Consumers zijn de eindgebruikers van The Graph. Consumers zijn met name programmeurs en ondernemers die betrouwbare live data nodig hebben voor hun eigen applicaties.
Wat is the Graph coin? 🪙
The Graph coin (GRT) speelt een ontzettend belangrijke rol in het netwerk van The Graph. Dit is goed voor de waarde en duurzaamheid van de token, het is namelijk echt nodig voor het functioneren van het netwerk. Via de token worden namelijk alle verschillende deelnemers gecoördineerd via beloningen en straffen, en tevens functioneert het als het betalingssysteem voor blockchaindata.
Kan je the Graph staken?
Jazeker. Je kan ervoor kiezen om Graph te staken en Indexer te worden, of je kan als delegator je GRT coins staken op een Indexer. In deze guide kan je precies vinden hoe the Graph kunt staken.