Geschreven door 08:50 Blockchain, Ethereum

Wat is DeFi? Een introductie

Wat is DeFi Decentralized Finance Blockchain Crypto

Wist je dat het geld wat op jouw bankrekening staat niet van jou is? Wist je ook dat je onnodig veel betaalt voor bijna iedere transactie die door een financiële instelling gaat? Of wist je dat dit eigenlijk allemaal al door software gereguleerd wordt, maar de financiële instellingen er geen baat bij hebben dit sneller of goedkoper te maken? 

Dat gaat niet lang meer duren als het aan de Decentrale Finance (DeFi) sector van de blockchain industrie ligt. Dit veelbelovende onderdeel van de blockchain industrie is hard aan het werk om een alternatief en open financieel stelsel te bouwen dat volledig op software runt. Wat is DeFi?Denk aan het kopen van andere valuta en aandelen, geld lenen en uitlenen, direct onderling crypto’s handelen en je eigen bank zijn, allemaal vanaf je laptop of je smartphone. Dat is DeFi. 

De DeFi revolutie 

Alhoewel het traditionele financiële stelsel, waaronder banken, brokers en verstrekkers van leningen, enigszins is meegegaan met de digitale transformatie van fysiek naar het internet, functioneert het voornamelijk op software dat een kwart eeuw geleden gebouwd is. Wat begon met PayPal is uitgemond in een existentiële crisis voor veel traditionele financiële bedrijven. Men noemt dit ook wel de fintech revolutie.

Fintech bedrijven zoals Revolut, BUX, eToro en Robinhood zijn veel populairder onder jongeren dan hun voorgangers en hebben ook nog aanzienlijk minder kosten aangezien ze geen last hebben van logge, inefficiënte, bureaucratische bedrijfsculturen, fysieke panden en het bijkomende personeel. Bovendien zijn ze een stuk beter ingespeeld op de wensen van hun klanten. Gebruiksvriendelijke software is de financiële gevestigde orde aan het vervangen. 

DeFi is de volgende stap in de fintech revolutie, waarin financiële applicaties zelfstandig opereren en de software zelf betrouwbaar wordt door het gebruik van smart contracts. Hierdoor zijn dus zelfs de bedrijven niet meer nodig. Daarnaast kunnen veel tussenpersonen uit financiële processen gehaald worden, wat die processen een stuk sneller en goedkoper maakt. Denk bijvoorbeeld aan een bankrekening die daadwerkelijk van jou is, of spaargeld direct op je smartphone, geld lenen van software, aandelen direct van de markt kopen en automatische betalingen, direct naar de ontvanger. Dit betekent dat het verdienmodel van financiële instellingen, de transactiekosten die zij over iedere handeling ontvangen, weg zal vallen. 

Dit gaat als volgt te werk: 

Je stuurt je hard verdiende euro’s naar een crypto-exchange en koopt er Ethereum of een stablecoin mee. Zodra je deze cryptomunten naar een DeFi applicatie stuurt zit je in het DeFi ecosysteem. Dit kan bijvoorbeeld door Ethereum naar Synthetix te sturen om er vervolgens synthetische Tesla aandelen mee te kopen, of naar een gedecentraliseerde exchange zoals Uniswap om andere moonshot crypto’s te kopen. Ook kun je je stablecoins uitlenen om tot 8% rente per jaar te ontvangen op platformen zoals Nexo of Crypto.com. Of je stuurt ze gewoon naar je smartphone om wat cryptodollars beschikbaar te hebben. 

Een financieel stelsel op de blockchain 

DeFi (d)applicaties zijn gebouwd op blockchains, op dit moment grotendeels op Ethereum, en functioneren door middel van smart contracts. De onderliggende blockchain beveiligt transacties en data binnen DeFi applicaties en de smart contracts zorgen voor een automatische uitvoering van de applicaties. Het hele DeFi ecosysteem wordt dus autonoom geregeld door computercode. DeFi bestaat uit drie technologische lagen: 

Laag 1: De blockchain

De smart contracts worden op een blockchain protocol gebouwd en alle acties binnen een applicatie worden op de blockchain geregistreerd. De blockchain zelf is echter enkel een datastructuur, de applicaties maken deze bruikbaar. 

Laag 2: Infrastructuur applicaties 

Dit zijn smart contracts die de onderliggende infrastructuur voor DeFi leggen en de blockchain bruikbaar maken. Hierbij kun je denken aan applicaties voor het handelen in crypto’s, stablecoins, dataprotocollen en wallets. Doordat deze applicaties open source en toegankelijk zijn voor iedereen, kunnen programmeurs en ondernemers deze eenvoudig integreren in hun producten. 

Laag 3: Gebruikers applicaties

Deze laag is voor de eindgebruikers en is een combinatie van bestaande technologieën zoals websites en smartphone apps en smart contracts om DeFi naar de massa te brengen. Zonder de eerste twee lagen zijn deze apps niet mogelijk, maar het zijn de gebruikers van applicaties die de DeFi revolutie in gang moeten zetten. 

Wat uniek is aan de blockchain industrie, en dus ook voor DeFi, is dat iedereen toegang heeft tot de applicaties. Dit betekent dat je ze afzonderlijk kunt integreren of met elkaar combineren om zo de beste DeFi producten en diensten voor consumenten te maken. Dit is in sterk contrast met het huidige systeem, waar iedere applicatie en ieder bedrijf weer anders werkt en zijn eigen software heeft.

Je kunt het zien als lego blokken, waarin iedere applicatie een blok is die in combinatie met andere blokken de platformen van de toekomst gaan vormen. Niet tevreden met hoe een applicatie werkt? Dan kun je de code gewoon kopiëren en aanpassen. Er lijkt geen grens te zijn aan de financiële diensten en producten die op DeFi gebouwd kunnen worden. 

De voordelen van DeFi 

Automatisering 

Doordat de software van DeFi autonoom is, kan hij producten, diensten en transacties direct en goedkoop uitvoeren. Dit haalt de tussenpersonen uit financiële processen en maakt DeFi veel efficiënter zowel in tijd als in kosten.

Betrouwbaar

Door de onderliggende blockchain structuur en de open source code kan iedereen zien hoe DeFi applicaties werken en wat er precies gebeurt. Bovendien zijn al jouw digitale activa direct in jouw bezit en controleer jij wat er mee gebeurt. 

Toegankelijk

DeFi applicaties zijn toegankelijk voor iedereen met een internetverbinding. Zo kunnen mensen nu wereldwijd direct dollars bezitten en deze vervolgens gebruiken voor een tal van financiële diensten en producten waar ze geen toegang tot hebben. Ook is DeFi 24/7 live. 

Aan de andere kant is DeFi software, met functionaliteiten waar financiële instellingen tonnen in hebben moeten investeren, ook toegankelijk voor ondernemers. Nu is de technologie nog redelijk complex, maar binnenkort is een crypto beurs en een wallet in je website integreren net zo makkelijk als een WordPress website maken. 

En de nadelen

Helemaal omdat we nog in zo’n vroeg stadium zitten, heeft DeFi zeker nog zijn zwakkere punten. Zo zijn er nog bugs in de smart contracts te verwachten, wat de DeFi applicaties nog niet 100% veilig maakt. Bovendien zijn de (d)apps op het moment nog langzaam en transacties relatief duur omdat de onderliggende Ethereum blockchain, verreweg de meest gebruikte blockchain in DeFi, nog niet schaalbaar is. Een langverwachte verandering in het Ethereum protocol gaat dit snel mogelijk maken. 

Verder is de technologie nog redelijk complex en dus nog niet gebruiksvriendelijk voor de mainstream gebruiker. Ook is de prijs voor volledige controle over jouw geld dat de  verantwoordelijkheid ook bij de gebruiker ligt. Hier voelen velen zich nog niet comfortabel over en is dus een transitie probleem dat nog opgelost moet worden. 

Conclusie 

Als het aan de DeFi beweging ligt wordt het traditionele financiële stelsel vervangen door open source code in de vorm van smart contracts die runnen op de blockchain. De belofte is een onafhankelijk financieel systeem dat volledig digitaal en autonoom is. Zo’n systeem zal nieuwe financiële markten, diensten en producten mogelijk maken, die 24/7 toegankelijk zijn voor iedereen. Echter, moet er nog flink geprogrammeerd moet worden voordat iedereen DeFi applicaties daadwerkelijk kan en wil gebruiken. De DeFi sector staat nog in de kinderschoenen, maar de technologie zit bomvol potentie.

Klik hier voor het aansluitende artikel, waarin we kijken we naar de meest interessante onderdelen en projecten binnen DeFi en hoe jij daar in kan investeren.

Close