Gokken op het verloop van het coronavirus met crypto

Wanneer is de piek van het aantal corona geïnfecteerden? Gaan de Belgen meer besmettingen hebben dan wij? Komt er een tweede golf? 

Brandende vragen waarover iedereen wel een duitje in de zak wil kunnen doen. Wat nou als mensen hun crypto op hun mening in zouden kunnen zetten? Dat kan nu, met de heuse lancering van coronavirus crypto voorspellingsmarkten. 

Wat zijn voorspellingsmarkten?

Voorspellingsmarkten zijn beurzen waar mensen kunnen inzetten op de uitkomst van dingen die nog moeten gebeuren, zoals sportuitslagen, verkiezingen, winnaars van de Oscars en nu dus ook de spreiding van het coronavirus. 

Dit werkt als volgt. Neem de voorspelling “Nederland heeft meer dan 1 miljoen besmettingen gehad op 31/12/2020”. Je hebt voor deze voorspellingsmarkt twee uitkomsten, ja of nee. Om hierop in te zetten moet je een ticket kopen met ja of nee. De prijs van deze tickets wordt bepaald door het aantal mensen dat ze koopt. Dus stel dat 78% van de deelnemers verwachten dat deze voorspelling waarheid wordt, kost een “ja” ticket €0,78 en een “nee” ticket €0,22. 

Op 1 januari 2021 wordt de uitkomst bepaald en kunnen de winnende tickets voor €1 verkocht worden aan de beurs. Dit betekent in dit geval dat mochten er minder dan 1 miljoen besmettingen in Nederland zijn geweest, iedereen met een “nee” ticket deze voor €1 kan verkopen en dus €0,78 winst maakt terwijl de gokkers met een “ja” ticket hun inleg kwijt zijn. 

Dit kan dus een leuke, en eventueel lucratieve, bezigheid zijn voor deelnemers, maar wat voorspellingmarkten zo interessant maakt is dat ze zeer waardevolle inzichten en informatie kunnen opleveren. Zo voorspelde bijvoorbeeld de voorspellingsmarkt van de Hollywood Stock Exchange bijna ieder jaar meer dan 80% van de winnaars correct en gebruiken bedrijven zoals Google, Microsoft en HP interne voorspellingsmarkten om trends te kunnen spotten. 

Omdat er geld wordt ingezet op deze voorspellingen hebben mensen skin in the game en is het aannemelijk dat spelers hun waarde inzetten op de uitkomst die hen het meest waarschijnlijk lijkt, gebaseerd op alle informatie die zij hebben. De marktwaarde van deze uitkomsten zijn dus een afspiegeling van de gemiddelde mening van alle deelnemers, en dit kan tot zeer goede voorspellingen leiden. Iedere deelnemer heeft immers andere informatie, kennis en ervaring. Je kunt dus de kans op het gebeuren van een bepaald evenement in de toekomst pijlen door middel van voorspellingsmarkten. En nu wordt dit concept in de cryptomarkt gebruikt omtrent het coronavirus om waardevolle inzichten te proberen te onttrekken en verkeerde informatieverspreiding tegen te gaan. 

Live corona voorspellingsmarkten

Corona Information Markets 

De Corona Information Market is de eerste beurs voor corona voorspellingsmarkten die live is gegaan. Deze beurs is ontwikkeld en gesponsord door Gnosis, een platform dat sinds 2016 bezig is met het lanceren van gedecentraliseerde voorspellingsmarkten. 

De opzet van de Corona Information Market is als die van een non-profit. Hier is voor gekozen omdat het Gnosis-team de waarde van voorspellingsmarkten, en dus hun platform, wil demonstreren. Ze hebben hiervoor $50.000 uitgetrokken en het plan is om rond de 50 voorspellingsmarkten op de beurs te hebben. Deze voorspellingsmarkten gaan voornamelijk over de spreiding van het virus en het doel is om onderzoekers te helpen met een alternatieve manier voor het verzamelen van informatie en inzichten. 

Voorspellingsmarkt vragen met betrekking tot corona bij voorspellingsmarkten

Mocht je mee willen doen aan deze voorspellingsmarkten heb je een Ethereum wallet zoals MetaMask en de stablecoin USDC nodig. 

Waves.Exchange

Ook Waves, een platform voor blockchainapplicaties en concurrent van Ethereum, heeft zijn eigen voorspellingsmarkten gelanceerd. De organisatorische opzet van deze voorspellingsmarkt is ook dat van een goed doel en gebruikers van Waves kunnen inzetten op de spreiding van het virus in de komende 7 dagen ten opzichte van de 7 voorgaande dagen door COVID-UP of COVID-DWN tokens te kopen. 

Aan het eind van iedere week worden de cijfers van de WHO gebruikt om te kijken of er meer of minder coronabesmettingen waren dan de week ervoor. De winnaars gaan er met de inleg van de verliezers vandoor. Om coronaslachtoffers te helpen kunnen winnaars er ook voor kiezen om hun gewonnen geld aan het goede doel te doneren en ook zullen alle inkomsten van de voorspellingsmarkten in transactie-fees aan een corona-gerelateerd goed doel worden gedoneerd. 

voorspellingsmarkten over covid 19

Ook om aan deze voorspellingsmarkt mee te kunnen doen heb je een stablecoin nodig, de Neutrino Dollar (USDN), een stablecoin die gebruikt wordt binnen het Waves ecosysteem. 

Conclusie 

Het kan vreemd en misschien zelfs onethisch aanvoelen om in te zetten op de kommer en kwel waar het coronavirus wereldwijd voor zorgt. Echter kunnen voorspellingsmarkten, precies omdat er waarde wordt ingezet, een zeer accuraat beeld geven van de daadwerkelijke verwachtingen van mensen en kan het dus gebruikt worden om een accurate kansberekening voor de toekomst te maken. 

Bovendien is het een waardevolle demonstratie van de magie van crypto en blockchain, waar iedereen mee kan doen, volledig de software kan vertrouwen en cryptos eens echt gebruikt kunnen worden. Wij zullen de omschreven voorspellingsmarkten scherp in de gaten houden om te zien hoe accuraat de voorspelling daadwerkelijk zullen zijn!