De coronacrisis en crypto: een blik op wat we de komende maanden kunnen verwachten

Het voelt misschien al als een eeuwigheid, maar de coronapaniek en financiële crises rondom de wereld zijn eigenlijk pas een paar weken prominent aanwezig in ons collectieve besef. Dat de corona crisis verstrekkende gevolgen gaat hebben op het functioneren van economieën, de inrichting van landen en overheden en het gedrag van beleggers en consumenten is inmiddels duidelijk, al kan niemand de duur en ernst voorspellen. 

Als enthousiaste cryptokopers vragen wij ons natuurlijk af wat dit allemaal kan gaan betekenen voor de digitale valuta markt. Alhoewel het koffiedik kijken blijft, presenteren wij een paar trends en ontwikkelingen die de komende maanden een impact kunnen gaan maken op de cryptomarkt. 

Conservatief met geld tijdens crisis

Economische activiteit gaat over het algemeen naar beneden in tijden van financiële onzekerheid. Dit komt doordat consumenten hun aankopen uitstellen, liever geen leningen aangaan en leningen ook moeilijker worden verstrekt door banken. Hierdoor zien bedrijven hun inkomsten naar beneden gaan, waardoor de algehele baanzekerheid daalt, wat weer als gevolg heeft dat mensen extra conservatief zijn met hun geld. 

Dit heeft ook een sterk effect op investeringen, en al helemaal op investeringen met een hoog risicoprofiel zoals crypto. Het idee van een eventuele recessie of zelfs depressie moedigt mensen niet bepaald aan om risico te nemen met hun spaarcenten. Op de korte termijn verwachten we daarom niet dat er veel nieuw geld in de altcoinmarkt zal stromen. Bitcoin kan eventueel een ander verhaal zijn op basis van de valuta’s potentiële functie als veilige haven, maar daar kijken we in het volgende artikel naar. 

Hier komt overigens wel bij dat dit de tijden zijn wanneer slimme investeerders, of smart money, ondergewaarde beleggingen beginnen te kopen. Niemand weet wanneer de markt weer aantrekt en dalende markten duren vaak langer dan initieel wordt verwacht, dus investeerders, wees gewaarschuwd. Maar potentieel zeer lucratieve koopjes, in de cryptomarkt én in de andere financiële markten, gaan de komende maanden zeker op de loer liggen. 

De crisis emoties rond conjunctuur in de markt

Survival of the fittest  

Alsof de twee jaar durende “cryptowinter” nog niet slopend genoeg was, krijgen we de coronacrisis er nu nog bovenop. De cryptowinter heeft al honderden cryptos dichter naar hun fundamentele waarde, €0, getrokken en de huidige crisis zal dit meedogenloos voortzetten. 

Het blijft moeilijk voor bedrijven met blockchain netwerken en crypto’s om omzet te maken, laat staan winst, en de komende maanden gaan er waarschijnlijk voor zorgen dat alleen de financieel gezonde netwerken en bijbehorende cryptomunten blijven bestaan. De duurzame business models van het nieuwe internet moeten nog ontdekt en geoptimaliseerd worden. Crypto’s moeten, en kunnen, zich steeds meer op nog maar één enkele manier bewijzen: er moet een natuurlijk vraag van gebruikers voor de crypto en het netwerk komen.

Sell a pen during corona crisis, crypto currency blockchain

Zolang een crypto niet vastgehouden wordt om zijn functies of waarde die de coin toegang toe geeft, is die zeer riskant op het moment. Als voorbeeld kun je Bitcoin gebruiken als financieel veilige haven. Ether heeft een groeiende gemeenschap nodig om het Ethereum ecosysteem te gebruiken de Binance token geeft waarde aan gebruikers van de exchange. 

Echter, is er slechts een korte lijst van cryptos die nu daadwerkelijk worden gebruikt en vastgehouden op basis van intrinsieke waarde. Het leeuwendeel is zeer speculatief, wat een recept kan zijn voor stevige neerwaartse bewegingen in tijden van onzekerheid. Crypto projecten die waarde weten te creëren, zouden in de komende periode de markt kunnen ontstijgen aangezien er nog steeds veel ogen gericht zijn op het vinden van de killer tokens. Wellicht kan de corona situatie hierbij helpen. 

Een geïsoleerde en digitale wereld 

De maatregelen die wereldwijd genomen worden om de verspreiding van het virus tegen te gaan, dwingen mensen ertoe om voornamelijk thuis te blijven. De vraag blijft of dit mensen productief gaat houden. Wat we echter zeker kunnen stellen is dat we veel meer tijd over hebben en een stuk meer bloot gaan worden gesteld aan beeldschermen en het wereldwijde web. Dit zou tot een paar effecten kunnen leiden. 

Blockchain en crypto is over het algemeen nog een vrij complexe en kleine industrie, en onderwijzers in de industrie zouden dit moment kunnen gebruiken om mensen uit te leggen hoe alles werkt en wat de kansen en mogelijkheden zijn. Bedrijven in de industrie kunnen dit moment benutten om hun netwerk en crypto te promoten en gebruikers te vinden. Een goed voorbeeld is de Brave browser en BAT. Mensen kunnen misschien eindelijk de tijd vinden om zich in te lezen in het belang van privacy, waarom een nieuwe browser die dit vooropstelt een goed idee is en hoe zij crypto kunnen verdienen, in tijden waar weinig te verdienen valt, door online te doen wat ze altijd al deden. 

Cryptocurrency beloningen en beloningen voor positieve bijdragen aan een platform kunnen wel eens een stuk aantrekkelijker worden de komende periode. Er zijn veel projecten die opties bieden om crypto of zelfs fiat te verdienen op allerlei vlakken zoals social media (Steemit), cloud storage (SIA), cryptoleningen (Nexo), virtual reality (Decentraland) of als beloning omdat je helpt het netwerk te beschermen door te stemmen (Lisk). Minder inkomen en financiële zekerheid gepaard met meer tijd achter de computer zouden deze opties een stuk interessanter kunnen maken. 

De halvering 

Bitcoin gaat binnenkort nog schaarser worden. Eens in de vier jaar, of om de 210,000 blocks, wordt de beloning voor miners, die blocks met transactiedata toevoegen aan de Bitcoin blockchain, gehalveerd. Momenteel worden er ongeveer iedere 10 minuten 12,5 Bitcoins uitgegeven door het Bitcoin protocol aan miners, maar halverwege mei gaat deze betaling naar 6,25 Bitcoins. Deze Bitcoin halvering heeft meerdere diepgaande consequenties voor de Bitcoin economie. 

De prijs historie van bitcoin met gemarkeerde beloning halveringen
Bron: https://www.ig.com/en/bitcoin-btc/bitcoin-halving

Aan de ene kant is de halvering een goede ontwikkeling voor Bitcoin investeerders. De uitgifte van nieuwe Bitcoins gaat flink omlaag wat de digitale munt nog zeldzamer maakt en de veilige-haven-status kan versterken. Bovendien betekent dit dat er voor de helft minder aan Bitcoins verkocht kunnen worden door miners, die dit consequent doen om hun operaties te kunnen financieren.

Dit betekent echter ook dat de halvering een negatieve impact heeft op de ondernemingen van miners. Hun inkomen wordt namelijk gehalveerd, en dat heeft een sterke invloed op de winstgevendheid van minen. Daarbovenop komt de sterke prijsdaling van de afgelopen maand, die het ook minder winstgevend maakt om Bitcoin te minen. 

De moeilijkheidsgraad van Bitcoin, wat een functie is van het totaal aantal rekenkracht van de miners, is recentelijke historisch hard omlaag gegaan, de op één na sterkste daling. Dit betekent dat na de prijsdaling en de naderende halvering veel miners besloten hebben hun hardware uit te zetten. Dit heeft de veiligheid van het Bitcoin netwerk logischerwijs verminderd. 

Turbulentie verwacht 

Al met al leidt de halvering dus tot twee effecten die haaks op elkaar staan en is het onmogelijk om te voorspellen wat het de komende maanden voor invloed gaat hebben op de prijs van Bitcoin. Historisch gezien steeg de prijs van Bitcoin steeds nadat de beloning gehalveerd werd. Echter, gebeurde deze halveringen in een volledig andere cryptomarkt en globale context. Wat we zeker weten is dat er na de halvering minder Bitcoins verkocht kunnen worden en dat de cryptovaluta schaarser wordt. Dit is een positieve ontwikkeling voor investeerders en een versterking voor het waardevoorstel van Bitcoin als digitaal goud en veilige haven. 

De prijs van Bitcoin heeft al jaren een sterke invloed op de koersbewegingen van de rest van de markt en dit zal de komende maanden niet veranderen. Echter lijkt de leidende crypto de minst riskante optie aangezien het een van de weinige crypto’s is die daadwerkelijk wordt gebruikt waarvoor die bedoeld is. Andere munten moeten de komende maanden echt gaan bewijzen dat er een natuurlijke vraag voor hun crypto en netwerk is. Het globale digitale klimaat zou dit wel eens mogelijk kunnen maken, en de projecten die dit lukt zouden wel eens flinke sprongen omhoog kunnen maken, maar op de uitzonderingen na lijkt het er niet op dat de coronacrisis goed nieuws is voor riskante beleggingen zoals altcoins. 

Op lange termijn kan de coronacrisis wel eens heel goed zijn voor Bitcoin. Lees hier verder.