Terugblik op de Coronacrash in crypto: wat gebeurde er precies?

12 maart 2020, een dag die weinig Bitcoin investeerders zullen vergeten. Binnen 24 uur verloor de veelbelovende cryptocurrency meer dan 50% van zijn waarde en noteerde de digitale munt het zwaarste verlies in 7 jaar. 

De leidende argumenten voor waarom men Bitcoin zou moeten kopen, is dat het een digitale upgrade voor goud is en, net als het edelmetaal, een veilige haven kan bieden tegen een onhoudbaar globaal financieel stelsel. Dit verhaal leek echter in het water te vallen toen de leidende cryptomunt en de rest van de cryptomarkt, synchroon met de gevestigde markten waar het bescherming tegen zou moeten bieden, de helft van zijn waarde verloor.

bitcoin meme
Bron: changelly.com/best bitcoin memes

Inmiddels is Bitcoin, en de rest van de markt, langzaam terug omhoog gekropen en gestabiliseerd. En al blijft de toekomst onzeker, het is wel een goed moment om terug te blikken op wat er nu precies gebeurde en wat we hieruit kunnen halen.

Is het verhaal van Bitcoin als een hedge tegen een falend financieel systeem echt in het water gevallen? Is dit een enorme dreun voor de cryptorevolutie? En wat betekent de crash voor de cryptomarkt? 

Om deze brandende vragen te kunnen beantwoorden moeten we eerst duidelijk hebben wat er nu precies gebeurde op de cryptomarkt tijdens de coronacrash.

Crypto in context 

Inmiddels is het ons allemaal zeer duidelijk geworden, met de hele wereld en de daarbij horende financiële markten in rep en roer, dat het coronavirus niet zomaar een griepje is. We kunnen nu al stellen dat de coronacrash en crisis in de geschiedenisboeken in één adem genoemd gaat worden met de globale kredietcrisis van 2007/2008, de internetzeepbel en de beurscrash van 1929, en we zijn zeer waarschijnlijk nog maar net begonnen. 

Waar beleggers en investeerders het virus eerder leken te negeren, begonnen op 20 februari de financiële markten over de hele wereld te kelderen. Dit leek een gevolg van een breed besef dat de globale supply chains ernstig zouden worden verstoord met alle economische gevolgen vandien. Vroege onzekerheid, gepaard met een onverwachte en zeer forse daling in de olieprijs, is bij vlagen in complete paniek op de markten overgeslagen. Dit heeft geleid tot dieprode dagen op de wereldwijde beurzen, zowel eind februari als een groot deel van maart, van de AEX tot de DOW Jones en de Nikkei.

Crash voor cash

Cash is king. De betekenis van deze financiële wijsheid tijdens crises is ons de afgelopen maand weer duidelijk geworden, waar geen enkele investeringsoptie veilig leek. Wat we de afgelopen periode hebben kunnen aanschouwen is een liquidity crunch, of liquiditeitscrisis, een (vaak korte) periode waarin handelaren in iedere markt hun posities verkopen voor cash om de klappen van de verwachte crisis in de komende maanden op te kunnen vangen, of om beleggingen goedkoper terug te kunnen kopen. Mensen willen een stabiele houvast in onzekere tijden en op dat moment voelt geen een belegging veilig, met als gevolg dat er massaal naar het oude, vertrouwde cash wordt overgestapt. 

cash is king tijdens crisis
Bron: seekingalpha.com

Zelfs goud, de traditionele veilige haven in tijden van economische onzekerheid, ging fors onderuit. Dit zagen we we ook in 2008, waar het edelmetaal hard onderuit ging tijdens de initiële paniek om vervolgens aan een sterke, jarenlange opmars te beginnen. 

Crypto crunch

Bitcoin en de cryptomarkt waren, logischerwijs, ook slachtoffer van deze liquidity crunch. Logisch aangezien de digitale valuta’s door het gros van de financiële professionals nog steeds als zeer riskant worden gezien. Het is dus goed te verklaren dat handelaren die cash willen, hun posities in de meeste risicovolle markten het eerst verkopen. Dit werd versterkt door het sentiment dat het “Bitcoin als veilige haven” verhaal niet leek op te gaan met de gebruikelijke volatiliteit en onzekerheid in crypto. Kijkend naar de globale economische context is Bitcoin nog steeds zeer klein en relatief jong, met weinig globale adoptie en de meeste altcoins zijn nog zeer experimenteel. Een recept voor paniek verkopen. 

Bitcoin is en blijft de baas

Dat Bitcoin zo sterk en zo snel daalde, met $45 miljard dat verdampte binnen 24 uur, is niet heel gek kijkend naar verschillende variabelen. Met een totaalwaarde van om en nabij $100 miljard (wat nog iedere dag verandert) representeert Bitcoin een fractie van de totale waarde in omloop in de globale economie, wat relatief makkelijk tot grote prijsbewegingen kan leiden. Bovendien is de cryptomarkt 24/7 open en zijn er geen protocollen die de handel stil kunnen leggen, zoals we de afgelopen weken wel hebben gezien bij traditionele beurzen. De prijs van Bitcoin wordt puur bepaald door vraag en aanbod, zonder interventie. 

De relatief kleine waarde en de non-stop markt kunnen prijzen gigantisch laten schommelen, helemaal als er veel handelaren met hefbomen werken, zoals in de cryptomarkt het geval is. Hiermee kunnen zij zowel hun opbrengsten als verliezen vergroten, gelijk aan de hefboomfactor die ze kiezen. Bitmex is de populairste aanbieder van deze hefbomen, en tijdens de crash leidde dit tot een neerwaarts domino-effect en werden er op Bitmex een recordaantal hefboom posities geliquideerd, met een waarde van rond de $1.6 miljard. Vanwege deze hefbomen, die verliezen vergroten met de hefboomfactor, en het zeer hoge handelsvolume op het platform, had dit een significant effect op de prijs van Bitcoin, 

Dat een relatief klein aantal Bitcoin handelaren verantwoordelijk is voor de omvang van de crash is bevestigd door gegevens van CoinMetrics, een prominent bedrijf dat  blockchain-analyses uitvoert en publiceert. Zij geven aan dat er weinig activiteit was onder lange termijn investeerders, de zogeheten HODLers, en dat de verkochte Bitcoins tijdens de crash voornamelijk recentelijk waren gekocht. 

Hodl meme
Bron: changelly.com/best bitcoin memes

Is Bitcoin nu wel of geen veilige haven in dit soort tijden? Aangezien de waarde recentelijk fors is gedaald zou je misschien concluderen dat dat niet zo is, maar wij zijn van mening dat uitzoomen en het grote plaatje in acht nemen belangrijker is. De markt is nog klein en Bitcoin is nog jong en onbewezen op een globaal podium, maar er is niets veranderd aan de fundamenten: een valuta die aantoonbaar en onschendbaar schaars is, die niemand af kan pakken, die je van persoon-tot-persoon over het internet kan sturen zonder toestemming of tussenkomst van een instituut of organisatie en een systeem dat compleet transparant is. Het waardevoorstel van Bitcoin blijft even sterk en gezien het huidige klimaat lijkt het zelfs alleen nog maar sterker te worden.

De cryptomarkt in het rood 

Zoals we inmiddels gewend zijn, bepaalt Bitcoin de bewegingen van de cryptomarkt en ook hier sleurde de leidende digitale valuta de gehele markt met zich mee naar beneden. In totaal verloor de markt rond de $95 miljard aan waarde, waarvan zo’n $50 miljard van het bedrag verloren ging in altcoins. 

Handelaren hebben de optie om in de cryptohandel te blijven via stabiele cryptos (stablecoins) zoals Tether en USD Coin. De waarde van deze cryptos zijn gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, wat stabiliteit biedt aan de belegger zonder naar cash over te hoeven stappen. De populairste stablecoins verdubbelden in totale marktwaarde tijdens de crash, maar dit was maar een fractie van het verdwenen geld. Echter is het geld dat in de stablecoins zit de afgelopen weken verder aan het stijgen, wat kan betekenen dat er nieuw geld aan de zijlijn staat. 

Ook zorgde de crash voor onrust in de wat meer technische segmenten van de industrie, met name in de projecten toegewijd aan de veelbelovende gedecentraliseerde finance (DeFi) beweging. Leider in DeFi, Maker, zag de waarde van het onderpand (Ethereum en BAT) voor hun DAI stable-coin, een crypto waarvan de waarde is gekoppeld aan de dollar, gehalveerd worden. Echter is gebleken dat het autonome, en gedecentraliseerde netwerk stressbestendig is en zich uit de crisissituatie heeft weten te redden, een mijlpaal voor de potentierijke DeFi sector in crypto die beloofd de fundering te leggen voor een nieuwe, digitale economie. 

En nu? 

Na de dramatische crash zijn zowel de Bitcoin als de verdere cryptomarkt gestaag aan het herstellen en lijkt goud weer een veilige haven te worden. De meeste andere financiële markten blijven zeer volatiel met een verwachte neerwaartse trend. Echter, kan en mag dit geen basis zijn voor voorbarige conclusies, gezien de exponentiële groei van het coronavirus en de onafwendbare gevolgen die dit gaat hebben voor de globale economie, het gedrag van investeerders en consumenten en de keuzes van politici en andere leiders. 

Wat dit allemaal gaat betekenen voor Bitcoin en de cryptomarkt is zeer lastig te voorspellen in deze onzekere tijden, maar wij zullen al het nieuws en de trends nauwlettend in de gaten houden om jullie zo goed mogelijk geïnformeerd door deze onzekere, en opportune tijden heen te loodsen. In ons volgende artikel kijken we naar wat de coronacrisis de komende maanden voor onze favoriete digitale valuta’s kan betekenen. 

Volgende artikel: De coronacrisis en crypto: een blik op wat we kunnen verwachten van de komende maanden?