Wat is Chiliz ($CHZ) – Crypto Tokens van Jouw Favoriete Sportclubs

Een van de kenmerken van de crypto-economie zijn de compleet nieuwe financiële producten die uitgevonden worden. Zo zijn er al influencer tokens, memecoins en natuurlijk NFT’s

Ook zijn er inmiddels fan-tokens. Deze cryptomiddelen maken het mogelijk voor fans om tokens van hun favoriete sportclubs te kopen en deze vervolgens te gebruiken voor het winnen van unieke prijzen en te stemmen op ontwikkelingen binnen sportclubs zoals Barcelona en Juventus. 

De pionier en marktleider op dit gebied is Chiliz. Via Chiliz kunnen sportclubs, maar ook entertainmentmerken, hun eigen crypto uitbrengen en hun fans hierin laten investeren. Inmiddels heeft het project al flink wat wereldberoemde merken naar zich toe weten te trekken en brengt Chiliz langzaam crypto naar de mainstream op een hele andere manier dan Bitcoin

De CHILIZ $CHZ coin kan je eenvoudig met iDeal kopen bij Bitvavo en Bitcoinmeester. Daarnaast is Chiliz ook verkrijgbaar bij exchanges als Binance en Kucoin.

Chiliz crypto

Chiliz is één van de eerste bedrijven die financiële technologieën maakt voor de sport- en entertainmentindustrie. Door middel van een eigen blockchain en een breed scala aan applicaties leveren zij de tools aan wereldberoemde merken zoals Barcelona en de UFC om zo veel meer met hun fanbase te kunnen doen. 

Zo kunnen grote merken via de technologie van Chiliz hun eigen crypto token uitbrengen, fan tokens. Deze tokens kunnen vervolgens voor een tal van verschillende dingen worden gebruikt. Zo kunnen fans hun fan tokens gebruiken om te stemmen op beslissingen zoals de kleuren van het shirt, de melodieën die in het stadion worden gespeeld of zelfs welke spelers er in de selectie moeten komen. 

Op deze manier kunnen merken en hun fans veel dichter bij elkaar komen. In plaats van simpelweg een t-shirt en stadion tickets te kopen, hebben fans nu daadwerkelijk een manier om actief betrokken te zijn bij hun favoriete sport- en entertainmentbedrijven. Aan de andere kant kunnen bedrijven veel beter inzien wat hun fanbase waardeert en hebben zij nu ook een extra bron van inkomsten. 

Socios en grote namen 

Chiliz heeft het Socios platform gebouwd voor het ondersteunen van deze nieuwe infrastructuur. Via dit platform kunnen fans hun tokens kopen van hun favoriete merken en deze vervolgens gebruiken voor allerlei functies die door de merken bepaald zijn. 

Chiliz erkende hoe gehecht mensen aan hun favoriete club kunnen zijn en concludeerde dat hier nog veel te weinig mee gedaan wordt. Voetbalfans nemen tatoeages met hun clublogo, kopen levenslange stadion tickets en reizen de wereld rond om wedstrijden te kunnen zien. Via fan tokens wil Chiliz deze clubs en hun fans helpen om een nog meer intieme band op te bouwen. 

Socios heeft al meerdere giganten in de sport industrie weten aan te trekken. Dit zijn onder andere: 

  • Juventus
  • AC Milan
  • Barcelona
  • Paris Saint Germain 
  • Ultimate Fighting Championship 
  • Premiere Mixed Martial Art organization 
Fan tokens via de crypto Chiliz

Op dit moment heeft Socios met name grote partnerships in de voetbalindustrie, maar de infrastructuur kan ook worden gebruikt voor andere sporten en andere bedrijven binnen de entertainmentindustrie. Het bedrijf telt 19 officiële partners en heeft als doel om honderden brands op het platform te krijgen. Via Socios kunnen gebruikers de waardevolste innovatie van Chiliz kopen, de fan tokens. 

Fan tokens

Populaire merken kunnen via Socios hun eigen fan token uitgeven. Deze kan vervolgens binnen de app gebruikt worden voor allerlei brand-specifieke acties. Zo kunnen fans invloed uitoefenen op de rituelen van hun club via stemrondes, bijvoorbeeld door te stemmen op merchandise design, namen van verschillende assets van een team zoals de trainingsvelden en liedjes bij een doelpunt. De merken bepalen zelf wat zij aan willen bieden en waar op gestemd kan worden. 

Ook kunnen fans “once in a lifetime” ervaringen winnen, zoals meet-and-greets met spelers, gesigneerde voetbalshirts, VIP-tickets voor wedstrijden en toegang tot speciale evenementen. Dit is natuurlijk waanzinnig voor fans, die unieke ervaringen kunnen winnen met hun tokens en zich nog meer gaan binden aan een merk. 

Fan tokens helpen clubs ook meer uit hun fans te halen. Zo bieden de tokens een unieke kans om te peilen wat de fans vinden en genereren ze natuurlijk een extra bron van inkomsten. Ook kunnen ze bepaalde acties motiveren door er een tokenbeloning aan vast te hangen, waardoor clubs hun fanbase kunnen aansturen. 

Natuurlijk kunnen investeerders die niets met deze merken hebben ook speculeren op deze tokens. Dit wordt mogelijk gemaakt door Chiliz’ eigen exchange. 

Fan token offerings en exchange 

Fan tokens komen voor het eerst in circulatie via Fan Token Offerings (FTO’s), een soortgelijk process als Initial Coin Offerings (ICO’s). Deze vinden plaats op het Socios platform en zijn zo ontwikkeld dat iedereen een eerlijke kans krijgt om de tokens van hun favoriete clubs als eerste in handen te krijgen. Een FTO vindt namelijk plaats voordat de token op de officiële Socios exchange terecht komt.

De crypto-exchange Binance is een officiële partner van Chiliz en heeft een belangrijke rol gespeeld bij het lanceren van een paar fan tokens. Zo konden Binance gebruikers hun BNB en CHZ vastleggen en ruil voor een de fan tokens van Paris Saint Germain ($PSG) en Juventus ($JUV). Ook kunnen bijna alle fan tokens inmiddels op de populaire exchange verhandeld worden. 

Zodra tokens via een FTO in circulatie zijn gebracht, kunnen deze verhandeld worden. Ten eerste worden op de eigen exchange van Chiliz crypto coins verhandeld, maar ondertussen zijn er ook tal van andere exchanges die deze tokens aanbieden. Chiliz zelf heeft zowel een website als een app, beide zijn ze gebouwd bovenop Chiliz’ eigen blockchain. 

De Chiliz Chain 

Chiliz heeft een eigen blockchaininfrastructuur, de Chiliz Chain, die het Socios platform en de transacties van fan tokens ondersteunt. De Chiliz Chain werkt met een Proof of Authority systeem, wat betekent dat Chiliz zelf de beveiligers van het netwerk aanstelt. 

Bovenop deze chain zijn verscheidene blockchain-based tools gebouwd zoals smart contracts die de verschillende zaken die met fan tokens gedaan kunnen worden mogelijk maken. Zo werken de handel van fan tokens, het stemmen in polls en de verschillende beloningen via de software infrastructuur. Om de beveiligers te betalen voor hun werk bestaat de eigen Chiliz crypto token. 

De $CHZ Chiliz crypto token

De Chiliz crypto token, $CHZ, is de exclusieve token van het Chiliz ecosysteem. In totaal zijn er 8,8 miljard tokens, die allemaal al uitgegeven zijn. CHZ werkt zowel op de Ethereum als op de Binance blockchain, maar is gebouwd op de Chiliz chain. 

Deze blockchain is dan ook afhankelijk van CHZ. Alle fan tokens worden namelijk berekend en verhandeld met CHZ als basis valuta. Ook moeten brands die Socios gebruiken de fan transacties die hun gebruikers uitvoeren in CHZ afrekenen. Als een merk een eigen fan token wilt uitgeven, zullen zij eerst een flinke pot CHZ moeten kopen om de waarde van hun token te ondersteunen. 

In oktober 2018 werden alle 8,8 miljard CHZ tokens uitgereikt aan vroege bijdragers. Dit was de enige manier om vroeg bij de token te kunnen, er was namelijk geen publieke token sale. Deze CHZ tokens zijn als volgt verdeeld: 

Chiliz Crypto token verdeling

Het Chiliz team

Alhoewel het team al verschillende concepten had ontwikkeld voor het platform sinds 2016, begon het echte werk in 2018. Onder leiding van Alexandre Dreyfus heeft het Chiliz team Socios gebouwd.  

Via een besloten token en aandelenverkoop haalde het team $66 miljoen op om dit platform uit te bouwen. Het Socios platform ging eind december van 2019 live met de voetbalclub Juventus als eerste partner. Ondertussen telt het team meer dan 80 en heeft het bedrijf Chiliz kantoren over de hele wereld. 

Blik op de toekomst

Chiliz is hard aan de weg aan het timmeren en heeft al deals weten te sluiten met een aantal van ‘s werelds grootste merken in de sportwereld. Deze komen allemaal samen op het Socios platform, waar de merken hun tokens invulling kunnen geven en fans ze kunnen gebruiken en verhandelen. 

Alhoewel Chiliz op het moment voornamelijk voetbalclubs heeft weten aan te trekken, lijkt het een kwestie van tijd voordat andere sporten ook groots entree gaan maken op Socios. Chiliz heeft namelijk een solide infrastructuur weten te bouwen voor fan crypto tokens en is de duidelijke marktleider. Waarom een eigen blockchain programmeren als alle tools al op de markt zijn? 

Hiermee kan Chiliz crypto naar de massa brengen. Cryptovaluta zoals Bitcoin en Ethereum kunnen ongelofelijk moeilijk zijn om te begrijpen wat ze nou daadwerkelijk doen, maar fan tokens lijken een eenvoudige stap in de wilde wereld van crypto. Er zijn nog heel veel voetbalteams en honderden andere sport- en entertainment merken die de komende jaren hun eerste blockchain stappen gaan zetten, en Chiliz lijkt perfect gepositioneerd te zijn om een deel van de miljarden waardes van deze industrieën naar zich toe te trekken.

Bekijk hier een lijst van andere veelbelovende crypto’s voor 2021 en een lijst van hidden gems.

Veelgestelde Vragen

Wat is de verwachting voor Chiliz crypto coin?

Alhoewel Chiliz op het moment voornamelijk voetbalclubs heeft weten aan te trekken, lijkt het een kwestie van tijd voordat andere sporten ook groots entree gaan maken op Socios. Chiliz heeft namelijk een solide infrastructuur weten te bouwen voor fan crypto tokens en is de duidelijke marktleider. Waarom een eigen blockchain programmeren als alle tools al op de markt zijn? 
Hiermee kan Chiliz crypto naar de massa brengen. Cryptovaluta zoals Bitcoin en Ethereum kunnen ongelofelijk moeilijk zijn om te begrijpen wat ze nou daadwerkelijk doen, maar fan tokens lijken een eenvoudige stap in de wilde wereld van crypto. Er zijn nog heel veel voetbalteams en honderden andere sport- en entertainment merken die de komende jaren hun eerste blockchain stappen gaan zetten, en Chiliz lijkt perfect gepositioneerd te zijn om een deel van de miljarden waardes van deze industrieën naar zich toe te trekken.

Wat is Chiliz Coin?

Chiliz is één van de eerste bedrijven die financiële technologieën maakt voor de sport- en entertainmentindustrie. Door middel van een eigen blockchain en een breed scala aan applicaties leveren zij de tools aan wereldberoemde merken zoals Barcelona en de UFC om zo veel meer met hun fanbase te kunnen doen.
 
De Chiliz crypto token, $CHZ, is de exclusieve token van het Chiliz ecosysteem. In totaal zijn er 8,8 miljard tokens, die allemaal al uitgegeven zijn. CHZ werkt zowel op de Ethereum als op de Binance blockchain, maar is gebouwd op de Chiliz chain. 

Grote merken kunnen via de technologie van Chiliz hun eigen crypto token uitbrengen, fan tokens. Deze tokens kunnen vervolgens voor een tal van verschillende dingen worden gebruikt. Zo kunnen fans hun fan tokens gebruiken om te stemmen op beslissingen zoals de kleuren van het shirt, de melodieën die in het stadion worden gespeeld of zelfs welke spelers er in de selectie moeten komen. 

Waar kan ik de Chiliz coin $CHZ kopen?

De CHILIZ $CHZ coin kan je eenvoudig met iDeal kopen bij Bitvavo en Bitcoinmeester. Daarnaast is Chiliz ook verkrijgbaar bij exchanges als Binance en Kucoin.

Koop CHZ