Top 10 beste Polkadot coins die je absoluut moet kennen

Polkadot is een next-gen blockchain die veel van de problemen met oudere blockchains oplost. Zo zijn transacties op Polkadot snel en goedkoop en hebben programmeurs een stuk meer vrijheid in het programmeren van hun project. Hierdoor is het blockchain-protocol enorm in populariteit gestegen en zijn er inmiddels al meer dan 350 projecten actief op het netwerk aan het bouwen. 

Polkadot is ook een relatief nieuwe blockchain met al veel competitie, waaronder van Ethereum, Cardano, EOS en Cosmos. Het mooie van Polkadot is dat het netwerk direct met al deze alternatieve blockchains kan linken. Hierdoor kunnen toepassingen die bovenop deze andere blockchains zijn gebouwd dus ook binnen Polkadot gebruikt worden. 

Bovendien krijgt iedere decentrale applicatie (dapp) die binnen Polkadot wordt gebouwd een eigen blockchain die met het programmeerprogramma Substrate relatief eenvoudig kunnen worden opgezet. Hierdoor kunnen transacties veel efficiënter verwerkt worden en kunnen de teams een blockchain volledig optimaliseren voor hun dapp. 

Door deze combinatie van factoren is het Polkadot ecosysteem dan ook enorm in populariteit gestegen. De prijs van de crypto van het Polkadot netwerk, DOT, is hard omhoog gegaan in 2020, er is veel geld uit China geïnvesteerd, en er gaan veel nieuwe projecten die in 2021 live gaan op het Polkadot. 

Veel van deze nieuwe Polkadot coins en projecten richten zich op Decentrale Finance (DeFi), wat de rage was van 2020. Het overgrote deel van deze DeFi dapps functioneren bovenop de Ethereum-blockchain, maar deze is echter nog niet klaar voor gebruik op deze schaal. Transacties zijn duur geworden en kunnen lang duren. 

Via Polkadot kan dit een stuk sneller, kunnen DeFi projecten hun eigen blockchain krijgen die veilig worden gehouden door het Polkadot netwerk en kunnen zelfs andere blockchains en de bijbehorende crypto’s onderdeel worden van DeFi op Polkadot. 

Al met al zou er dus een perfect storm voor Polkadot kunnen ontstaan in 2021. Wat volgt zijn de 10 meest interessante projecten die op Polkadot worden gebouwd. 

Acala (ACA)

Acala ACA

Een van de eerste en ook meest veelbelovende projecten is Acala. Het Acala-netwerk is een Parachain op Polkadot die een brede scala aan verschillende DeFi functies onder één dak wil krijgen. 

Het project heeft al een stablecoin gelanceerd, de Acala Dollar, die zowel binnen het Acala ecosysteem als over het gehele Polkadot netwerk gebruikt kan worden. Ook is er al een beta versie voor een kredietprotocol en een decentrale exchange online gezet. Met deze drie producten hebben ze dus al een solide fundering voor hun DeFi blockchain en het bredere netwerk gelegd. 

Verder heeft Acala ook een “staking derivative” protocol gemaakt. Via deze functie kun je je DOT staken en hier een derivaat van krijgen. Hierdoor kunnen gebruikers DOT zowel vastleggen voor staking rewards en deze ook gebruiken in bijvoorbeeld andere DeFi applicaties. Ook staat er een directe Bitcoin integratie op de planning

Alhoewel het project oorspronkelijk uit China komt, is het inmiddels verhuisd naar Singapore, waar het een stuk makkelijker is om geld op te halen en een blockchain startup te beginnen. Eind augustus 2020 kondigde Acala dan ook een tweede investeringsronde aan, waarin miljoenen werd opgehaald van bekende investeringspartijen in de blockchainindustrie zoals de Digital Currency Group, Pantera en Arrington Capital. 

Inmiddels heeft het project al meer dan 14.000 actieve accounts en $52 miljoen aan onderpand vastgelegd en is daarmee verreweg de meeste actieve Parachain op Polkadot. Wel is het nog steeds in private beta, wat betekent dat het publiek nog even moet wachten. Dit is tevens het geval voor de ACA token. De specifieke datum voor de IPO en token sale moeten namelijk nog bekend worden gemaakt.

Reef Finance (REEF)

Reef Finance

Reef Finance probeert DeFi toegankelijk voor iedereen te maken. Dat blijft moeilijk aangezien het een complexe sector is. De producten die Reef aan het lanceren is zijn:

Een “smart liquidity aggregator”. Deze brengt tokens verspreid over de vele exchanges van de crypto-industrie samen, van zowel centrale als decentrale exchanges. Op deze manier  maken ze het mogelijk dat iedereen altijd ieder crypto tegen welke andere crypto kan verhandelen. Hiervoor hebben ze ook een decentrale exchange gebouwd. 

“Smart lending, borrowing and staking”. Hiermee kunnen gebruikers eenvoudig hun cryptokapitaal uitlenen aan of lenen van andere gebruikers tegen rente. 

“Personalized AI”. Dit kunnen gebruikers inzetten om hun rente te optimaliseren. De AI zoekt constant naar de beste manier om het cryptokapitaal van zijn beheerder in te zetten om zoveel mogelijk te verdienen. 

Reef Finance heeft ook een eigen token, REEF. Deze kan gebruikt worden om te stemmen over software-aanpassingen, om transactiekosten te betalen voor het gebruiken van de Reef Finance software. Reef kan ook gestaked worden voor inkomsten. REEF is sinds begin januari te verhandelen op verschillende exchanges. 

Het team heeft een imposante lijst aan investeerders en is druk bezig met alle verschillende producten live te krijgen. Wel kun je al wat interessante dingen met de token doen. 

Edgeware (EDG)

Edgeware EDG

Op de Polkadot blockchain kunnen geen smart contracts, en dus geen dapps worden gebouwd. Deze worden in unieke Parachains gebouwd die linken aan de main blockchain. Het doel van Edgeware is om het makkelijk te maken voor programmeurs om smart-contract-functionaliteiten naar het Polkadot netwerk te brengen. 

Edgeware is op Substrate gebouwd en de tools die ze leveren helpen programmeurs ook om dapps met Substrate te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan DeFi, DAO’s, stemmen, identiteit en data. 

Ook maakt Edgeware het mogelijk voor teams om zichzelf op de blockchain te organiseren. Zo kunnen zij dus transparant en betrouwbaar samen werken en kapitaal beheren voor de ontwikkeling van nieuwe projecten. Tevens kunnen houders van de Edgeware token (EDG) stemmen welke projecten kapitaal kunnen krijgen van de Edgeware schatkist, stemmen over upgrades van de Parachain en een volledig overzicht van de activiteiten krijgen. 

Edgeware ging in februari 2020 online als de eerste smart contract Parachain. De EDG tokens werden door een zeer innovatief systeem verdeeld. Geïnteresseerde partijen moesten namelijk Ether vastleggen in een contract van 6 tot 24 maanden en kregen hiervoor EDG. Aan het eind van de termijn kregen ze hun Ether weer terug. Inmiddels is de Parachain al drie keer geupgrade en wordt de token vol verhandeld

Moonbeam (GLMR)

moonbeam glmr

Moonbeam is een Parachain die zich specialiseert in het slaan van een brug tussen het Ethereum netwerk en Polkadot. Via Moonbeam kunnen dapps op Ethereum geïntegreerd en dus gebruikt worden in het Polkadot ecosysteem. Zo kunnen DeFi dapps naar Polkadot gehaald worden, maar ook front-end applications zoals de wallet MetaMask. 

Programmeurs die bekend zijn met Ethereum’s programmeertaal Solidity kunnen via Moonbeam ook nieuwe dapps in deze taal ontwikkelen, die via Polkadot sneller en goedkoper functioneren.  

Alhoewel het mainnet nog online moet komen, werkt Moonbeam al samen met meerdere Ethereum projecten. Zo zijn het Ocean protocol, Chainlink, Sushiswap en MetaMask al vol bezig om hun netwerk via Moonbeam op Polkadot te krijgen. 

Moonbeam heeft een unieke token, Glimmer (GLMR). Deze wordt gebruikt voor het betalen van transactiekosten en de uitvoer van smart contracts binnen de Parachain. Glimmer is nog niet op de markt verschenen. De lancering van de Moonbeam Parachain staat gepland voor Q2 van 2021, met een eerste testfase op Kusama in 2021 onder de naam Moonriver met de bijbehorende River token. 

Polkastarter (POLS)

polkastarter

Met alle nieuwe projecten die op Polkadot gebouwd worden, is het handig als er een plek is waar deze investeringen opgehaald kunnen worden. Polkastarter brengt decentrale crowdfunding naar Polkadot, nog een DeFi project dus. 

Polkastarter gebruikt de innovaties binnen DeFi en Polkadot om zoveel mogelijk kapitaal beschikbaar te maken. Zo kunnen crowdfundingcampagnes via dit project allerlei verschillende crypto’s accepteren. Ook ondersteunen zij veilingen en de mogelijkheid voor gebruikers om hun kapitaal samen te beheren in een decentraal fonds. 

Het vooralsnog kleine team heeft al investeringen binnen van acht verschillende Venture Capital bedrijven en ook de POLS token gaat als een speer. Gebruikers kunnen hun kapitaal al op het platform vastleggen om hier zo wat extra mee te verdienen en de roadmap ziet er ook veelbelovend uit. 

Equilibrium (EQ)

Equilibrium

Ook dit DeFi project ziet er goed uit. Equilibrium lijkt veel op Acala en heeft dan ook hetzelfde doel, alle verschillende DeFi functionaliteiten binnen één netwerk aanbieden. 

Zo kun je crypto’s lenen en uitlenen tegen rente, zijn ze van plan een eigen decentrale exchange te lanceren, kan je via het platform zowel de unieke EQ token als de tokens van andere projecten staken en linken ze verscheidene exchanges aan elkaar voor liquiditeit. 

Tevens bieden ze cross-chain functionaliteiten aan en zijn ze al geïntegreerd met EOS en Bitcoin. Ethereum, Binance Chain, Cosmos en Tezos staan als volgende op de lijst. 

De EQ token is nog niet actief, maar zodra die de markt op gaat, kan deze gebruikt worden voor de gebruikelijke dingen zoals stemmen en het betalen voor transactiekosten en ook voor de complexere financiële producten die het team van plan is te gaan leveren. 

Equilibrium heeft een opvallend groot team met een brede skillset en ervaring. Dit heeft ook meerdere grote partners zoals Binance, Bancor en Changelly aan weten te trekken. Hier kun je alle informatie over het project vinden. 

Robonomics (XRT)

Robonomics XRT

Dit project is even compleet andere koek. Robonomics is een decentraal netwerk voor machines aan het ontwikkelen met als doel om een autonome en betrouwbare roboteconomie mogelijk te maken. 

In de nabije toekomst gaan veel van onze apparaten “smart” zijn, wat betekent dat ze zelfstandig actie kunnen ondernemen en met andere apparaten kunnen communiceren. Dit noemen we The Internet of Things. 

De communicatie en ook betalingen tussen apparaten zal niet heel snel gaan als er altijd een partij tussen zit. De Robonomics Parachain is een blockchain aan het opzetten die dit zo efficiënt mogelijk maakt. Dit netwerk heeft ook een eigen crypto, XRT, die de machines kunnen gebruiken om hun economie draaiende te houden. 

Recentelijk heeft het project Robonomics Web Services (RWS) gelanceerd, wat een alternatief is voor de cloud. De technologische vereisten van een machine-tot-machine economie zijn zeer complex en vereist een gespecialiseerd netwerk, wat RWS kan zijn. 

Het is een ongelofelijk complex en ambitieus project, maar zeker interessant voor de geeks onder ons om maar te kijken. Hier kun je een zeer toegankelijk introductie vinden. De Internet of Things en de roboteconomie beginnen langzaam hun weg in onze infrastructuur te vinden, en het zou een stuk fijner zijn als hun communicatie en transacties transparant en betrouwbaar zijn. Fijner dan het vertrouwen van de servers van Amazon. 

Darwinia (RING)

Darwinia

Darwinia is het leidende project als het op het linken van verschillende blockchains aankomt. De technologie is met Substrate gebouwd en maakt het mogelijk om op een decentrale manier in contact te komen met andere blockchains. Zelf noemen ze het project “The Golden Gate Bridge of Blockchain”. 

Via Darwinia kunnen allerlei verschillende blockchains zoals Polkadot, Ethereum, EOS en Cosmos met elkaar communiceren. Dit betekent dat de applicaties bovenop deze blockchains onderling transacties kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld in DeFi, blockchain gaming, Non-Fungible Tokens en staking. 

De unieke token van Darwinia is RING. Deze kan gebruikt worden voor het betalen van transactiekosten en voor het opslaan van informatie. Het kost namelijk rekenkracht om al deze verschillende blockchains met elkaar in contact te laten komen en deze informatie ergens op te slaan. Ook kan RING voor langere periodes vast worden gelegd, waar nieuw RING tokens EN een tweede token KTON mee verdiend worden. 

SeaScape (CWS)

Seascape CWS

Niet alleen DeFi is een populaire toepassingen van blockchain, ook gaming leent zich uitstekende voor de decentrale technologie. Doe daar Non-Fungible Tokens (NFTs) bij op, en je hebt Seascape

Dit platform combineert zowel deze populaire toepassingen als de functionaliteit van Polkadot om alle andere blockchains te integreren. Hiermee kunnen al deze toepassingen met elkaar gecombineerd worden en van blockchain naar blockchain verplaatst worden. Alles hoeft dus niet geketend aan een enkele blockchain te zitten, wat gamen en digitale kunst verzamelen een stuk leuker en waardevoller maakt. 

Seascape heeft een eigen blockchain game online gezet genaamd Blocklords. In dit spel zitten alle functionaliteiten van het platform verwerkt om gebruikers zo spelenderwijs bekend te maken met deze complexe materie. DeFi zit door het hele spel verwerkt en door de interactie van de spelers leren de programmeurs ook steeds beter wat de beste manier is voor de bepaalde functies en passen ze het spel hier constant op aan. 

Blocklords is al op 6 verschillende blockchains te spelen en als beloning voor het spelen krijgen gebruikers Crowns, wat de cryptocurrency van Seascape is. Deze wordt sinds 1 februari verhandeld en hebben een hoge prijs aangezien er maar 10 miljoen van zijn. 

Seascape is een super origineel concept, heeft een sterk team en een sterk netwerk aan investeerders en partners achter zich. Let the DeFi games begin!

StaFi (FIS)

Stafi FIS

Veel blockchains, en ook de Parachain van Polkadot, gebruiken Proof of Stake. In Proof of Stake kan iedereen zijn tokens vastleggen, ofwel staken, om hier een beetje meer token mee te verdienen. Dit is top, maar heeft ook het nadeel dat dat deze tokens vastzitten. 

StaFi lost dit nadeel op. Ze gebruiken de cross-chain technologie van Polkadot zeer slim zodat de gebruiker de crypto’s van Polkadot, Kusama, Cosmos, Tezos en binnenkort Ethereum naar StaFi kan sturen en ze via het platform kan staken. 

Nu komt het aller-innovatiefste, je kunt namelijk een derivaat van deze gestakete tokens krijgen, een zogeheten rToken. Je kunt dus DOT staken via StaFi, zo de DOT beloningen ontvangen terwijl je direct dezelfde waarde aan rDOT krijgt. Deze nieuwe token heeft dezelfde waarde als de oorspronkelijke token en kun je vervolgens gebruiken in andere DeFi applicaties. Dus je kunt zowel staken als de token blijven gebruiken. 
Het project is van de grond gekomen door meerdere grants van de Web3 Foundation, die het kapitaal van Polkadot beheert. StaFi is begin september 2020 live gegaan en de token, FIS, is sindsdien ook te verhandelen.

Koop crypto