Na jarenlange spanning is er eindelijk duidelijkheid rondom Tether. Vandaag zijn de aanklager van het bedrijf Tether en zusterbedrijf Bitfinex officiëel tot een schikking van 18.5 miljoen dollar gekomen. Hiermee lijkt de zaak te zijn opgelost en kunnen cryptobeleggers een enorm systematisch risico wegstrepen.
Tether’s stablecoin is van groot belang voor de industrie. Gemiddeld wordt tussen de 40/50% van alle crypto trades uitgevoerd met Tether en alleen al in 2020 groeide de marktwaarde van Tether van €2 naar rond de €30 miljard in marktwaarde.
Tether’s waarde is gekoppeld aan die van de dollar. Hierdoor heeft het een stabiele waarde, iets wat zeer welkom is in de volatiele cryptomarkt. Ook kunnen handelaren via Tether eenvoudig hun kapitaal van exchange naar exchange sturen.
Om de koppeling aan de dollar mogelijk te maken hoort het bedrijf achter Tether evenveel dollars in de kluis te hebben als dat er crypto dollar in de vorm van Tethers zijn. Echter werden er grote vraagtekens bij de betrouwbaarheid van het bedrijf gezet.
De Tether controverse
Recentelijk dook er weer “Tether FUD” op door dit artikel. De belangrijkste aantijging was dat iedere Tether niet volledig gedekt zou zijn door een dollar op een bankrekening. Hierdoor zou het bedrijf meer Tether uit kunnen geven dan ze dollar in bezet hadden, dus in principe nieuw geld kunnen printen.
Naast dat dit zeer strafbaar is, maakte dit Tether ook onzeker. Iedereen die Tether bezit, wil er namelijk zeker van kunnen zijn dat deze voor echter dollar ingewisseld kunnen worden. Kan dit niet, dan probeert iedereen zijn Tether in te wisselen totdat de dollars op zijn en Tether niets meer waard is.
Alhoewel de geruchten al sinds 2017 rondgingen, werd het bedrijf Tether Limited en moederbedrijf Bitfinex in de lente van 2019 aangeklaagd door de New York State’s Attorney General (NYAG) Letitia James.
Hoofdreden was de verdenking dat de bedrijven $850 miljoen van hun klanten waren verloren en vervolgens illegaal dit geld terug hadden weten te krijgen.
Wat was er echt aan de hand?
Na 22 maanden lijkt de zaak gesloten te kunnen worden. Uit de officiële documentatie blijkt dat de crypto exchange Bitfinex het slachtoffer was van fraude. Ze hadden bijna een miljard aan reserves bij het bedrijf ““Crypto Capital Corp” vastgelegd, maar kregen problemen met het terugkrijgen van dit geld. Bitfinex probeert dit geld al jaren via meerdere jurisdicties in onder andere Amerika, Portugal en Polen terug te krijgen.
Door deze omstandigheden werden de reserves ontoegankelijk terwijl Bitfinex hun klanten geld moest op kunnen laten nemen. Om dit op te lossen leende het bedrijf het geld van zusterbedrijf Tether, de uitgever van de Tether stablecoin.
De bedrijven delen management en aangezien het om een enorm bedrijf ging, werden en grote vraagtekens gezet bij het proces voor deze lening. Tevens zorgde dit voor veel onrust. Er werd door sommigen aangenomen dat deze 1 miljard dollar het onderpand was voor de Tethers op de markt.
De schikking
De Amerikaanse NYAG en de bezorgde investeerders blijken gelijk te hebben. Uit de meer dan 2.5 miljoen geleverde documenten is duidelijk geworden dat per 2 november 2018 er geen 1:1 Tether/dollar reserves waren. Wel waren er altijd genoeg reserves en alternatieve opties om Tether houders terug te betalen in dollars.
In de woorden van de Letitia James: “Bitfinex and Tether recklessly and unlawfully covered-up massive financial losses to keep their scheme going and protect their bottom lines. Tether’s claims that its virtual currency was fully backed by U.S. dollars at all times was a lie.”
Alhoewel er dus sprake van gesjoemel, werden de bedrijven niet schuldig bevonden. De NYAG en Tether en Bitfinex kwamen tot een schikking. Hierin werd afgesproken dat de bedrijven een boete van $18.5 miljoen moeten betalen maar geen schuld hoeven te bekennen.
Volgens de advocaat van de bedrijven, Stuart Hoegner, dient de boete gezien te worden als een symbool van Tether en Bitfinex om de zaak voor eens voor altijd af te sluiten. Het is niet de eerste keer dat een cryptobedrijf met een schikking onder de rechtszaak uitkomt. Zo betaalde EOS al $24 miljoen en Telegram ook $18.5 miljoen voor andere kwesties.
Transparantie
Als kers op de taart stelden bedrijven zelf voor om op kwartaalbasis hun reserves zowel aan de NYAG als het publiek hun reserves bekend te maken. Deze vrijwillige actie zal minimaal de komende twee jaar aanhouden en veel rust omtrent de Tether stablecoin brengen.
Tevens is het bedrijf van top tot teen onderzocht in de afgelopen twee jaar en matchen de financiële gegevens van toen met nu. Ook is de lening van Tether aan Bitfinex inmiddels terug betaald, inclusief rente.
Al jaren wordt er aan de bedrijven achter Tether gevraagd om transparant te zijn. De stablecoin is immers zó belangrijk voor de cryptomarkt dat een grootschalige fraude gigantische schade aan de hele industrie aan zou kunnen brengen. Door deze schikking en de voorgestelde transparantie kunnen cryptohandelaren weer met een gerust hart Tether gebruiken.
Veelgestelde vragen
Is Tether veilig?
Al jaren wordt er aan de bedrijven achter Tether gevraagd om transparant te zijn. Er waren namelijk aantijgingen dat niet iedere Tether gedekt zou zijn door een dollar op de bankrekening. De stablecoin is immers zó belangrijk voor de cryptomarkt dat een grootschalige fraude gigantische schade aan de hele industrie aan zou kunnen brengen. Door de recente schikking en de voorgestelde transparantie kunnen cryptohandelaren weer met een gerust hart Tether gebruiken.
Lees meer:
Geen gerelateerde berichten