Wat is Zcash (ZEC)? Volledig Anonieme Transacties op de Blockchain

Al sinds het ontstaan van het internet is privacy een belangrijk en gevoelig onderwerp. Vooral de komst van social media heeft ervoor gezorgd dat mensen beter opletten over wat ze delen op het internet. Alles dat je op het internet doet is namelijk aan jou te koppelen. Hierdoor lijkt het steeds vaker alsof privacy niet op het internet bestaat.

Blockchain technology could provide a solution for this. It is important that you use a blockchain that can guarantee a high degree of anonymity and security, such as Zcash. The zk-SNARK protocol ensures that your data cannot be linked to a transaction. 

Zcash (ZEC): wat is het?

De blockchain van Zcash wordt veelal gebruikt voor het maken van anonieme transacties. Wanneer je een transactie op de Zcash-blockchain uitvoert, worden de gegevens van de uitvoerder en ontvanger nergens opgeslagen. Het is alleen mogelijk om te controleren of een transactie daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Vaak denken mensen dat iedere blockchain anoniem gebruikt kan worden. Dat is niet waar, want er worden verschillende soorten data op een blockchain bewaard. Denk bijvoorbeeld aan het wallet-adres van de verzender. Omdat vrijwel iedere exchange gebruikers een KYC-procedure laat doorlopen, kunnen transacties makkelijk gekoppeld worden aan persoonsgegevens. Een aantal mensen kon zich hier niet in vinden, en besloot daarom Zcash op te richten.

Waarom is het privacyprobleem dat Zcash oplost zo belangrijk?

Zcash wil het probleem rondom privacy oplossen. Dit probleem doet zich niet alleen voor op de blockchain, maar komt oorspronkelijk natuurlijk van het centrale internet. Gebruikers ervaren een lage mate van privacy en moeten vertrouwen op grote bedrijven.

De decentralisatie van de blockchain zou dit probleem moeten oplossen, maar het blijkt dat ook hier transacties te herleiden zijn aan persoonsgegevens. Zcash lost dit op door een transactie volledig af te schermen.

Monero is een blockchain die beweert ook privacy te bieden aan gebruikers. Echter heeft deze blockchain dat nooit daadwerkelijk kunnen bewijzen. Het ‘verduistert’ transacties als het ware, terwijl Zcash een transactie al vanaf de basis volledig onzichtbaar maakt voor derden.

Zcash properties

Wie zit achter de oprichting van Zcash?

Het was Zooko Wilcox die Zcash in 2016 heeft gelanceerd, maar het idee al in 2013 bedacht toen hij Zerocash oprichtte. De blockchain is een kopie van de Bitcoin-blockchain. Wilcox wilde namelijk het privacyprobleem van Bitcoin aanpakken. Zcash is dus geen hard fork of soft fork, maar een blockchain waarvan de basis van de Bitcoin-blockchain is gekopieerd.

Electric Coin Co. is het bedrijf dat achter de ontwikkeling van Zcash zit, en bestaat uit meer dan 28 werknemers, waarvan een groot aantal wetenschappers, cryptografen en activisten. De Zcash Foundation werd in 2017 opgericht en begeleidt de ontwikkeling van Zcash.

Zcash partnerships

Zcash heeft een aantal sterke partnerships, waarvan JPMorgan de opvallendste is. Dit is een van ‘s werelds grootste banken die in de Verenigde Staten is gevestigd. Deze bank heeft aangegeven het belangrijk te vinden om van een publieke blockchain gebruik te kunnen maken waarbij de privacy wordt beschermd.

Deze samenwerking zegt veel, omdat het betekent dat een van de grootste financiële instituties ter wereld gelooft in de werking van Zcash. Dit vertrouwen heeft de koers van Zcash al veel goeds gedaan.

Hoe werkt de blockchain van Zcash en de ZEC-cryptocurrency?

De blockchain van Zcash maakt gebruik van Proof of Work (PoW) als consensus mechanisme. Dit betekent dat miners in het netwerk van Zcash zorgen voor de verwerking van transacties en creatie van nieuwe blokken. Echter is dit niet de opvallendste technologie die door Zcash wordt gebruikt.

Het zk-SNARK-protocol biedt gebruikers privacy

In 2014 hadden een aantal wetenschappers het zk-SNARK-protocol ontwikkeld. Dit protocol zorgt ervoor dat gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken over hun privacy. Transacties kunnen met dit protocol op dezelfde manier als op de Bitcoin-blockchain verzonden worden. Het protocol zorgt voor het toevoegen van een hoge mate van privacy en veiligheid.

Op het moment dat gebruikers een transactie maken, wordt de inhoud volledig afgeschermd van de buitenwereld. Het is alleen mogelijk om in de Zcash blockexplorer te zien of een transactie is verstuurd en is aangekomen.

zk-SNARK heeft een ingebouwd mechanisme dat het double-spend probleem aanpakt. Omdat de inhoud van een transactie niet door anderen in te zien is, zouden gebruikers ook nep ZEC-tokens kunnen versturen. Niemand kan immers zien hoe die transactie er daadwerkelijk uitziet. zk-SNARK laat gebruikers zien dat de aangekomen munten precies identiek zijn aan de verstuurde munten. Niet alleen gebruikers, maar ook andere platformen kunnen dit bewijs inzien. Zonder inbreuk op de privacy van gebruikers garandeert Zcash dus een hoge mate van veiligheid.

Zcash ZEC snark

Waar wordt de ZEC-cryptocurrency voor gebruikt?

Er geldt een maximale voorraad van 21 miljoen ZEC-munten, die vrijkomen uit mining. De ZEC-cryptocurrency kan gebruikt worden voor het betalen van transactiekosten, maar ook geeft het de bezitters het recht mee te beslissen over de verdere ontwikkeling van Zcash.

Hoe ziet de toekomst van Zcash eruit?

Ondanks dat Zcash al een tijdje meegaat, is het team nog niet klaar met de ontwikkeling. In de toekomst willen ze een eigen wallet uitbrengen en onderzoeken of ze het netwerk kunnen laten overgaan op Proof of Stake. Het lijkt hiermee dus Ethereum 2.0 als voorbeeld te nemen.

Proof of Stake is niet alleen duurzamer, maar zal ook de interoperabiliteit verbeteren. Zcash wil in de toekomst kunnen samenwerken met andere blockchains. Daarvoor wil het onder andere gebruik gaan maken van Cosmos Hub (ATOM).

Hoe kun je geld verdienen met Zcash?

Je kunt op verschillende manieren geld verdienen met Zcash, waarvan onderstaande twee het belangrijkst zijn.

Zcash mining (H3)

Zcash maakt gebruikt van Proof of Work, waardoor het mogelijk is om geld te verdienen met Zcash mining. Om als miner actief te zijn, heb je een ASIC nodig. Dit komt door de moeilijkheidsgraad van het Zcash-netwerk. Iedere 75 seconden wordt er een nieuw blok aan de blockchain toegevoegd. Op dit moment (2022) ligt de Zcash block reward op 6.25 ZEC. Deze munten gaan niet allemaal naar de miners. Van de Zcash mining reward gaat 5 ZEC naar de miners en 1,25 ZEC naar de Foundation. Hiermee wordt de ontwikkeling van Zcash gefinancierd.

Het is niet mogelijk om Zcash te staken, omdat de blockchain niet van een Proof of Stake algoritme gebruik maakt.

Zcash verhandelen

Het is ook mogelijk om de ZEC-cryptocurrency van Zcash te verhandelen. Daarvoor zul je Zcash moeten kopen bij een crypto exchange of broker.

Hoe kan ik Zcash kopen?

In Nederland en België kun je Zcash (ZEC) kopen bij Bitvavo, Bitcoin Meester en Binance.
Je kunt jouw Zcash op een hardware wallet bewaren. Dit is een van de veiligste manieren voor het bewaren van crypto. De hardware wallets van Ledger en Trezor bieden ondersteuning voor de ZEC-cryptocurrency.

Wat is Zcash?

De blockchain van Zcash maakt het mogelijk voor gebruikers om anonieme transacties te maken. Wanneer je een transactie op de Zcash-blockchain uitvoert, worden de gegevens van de uitvoerder en ontvanger nergens opgeslagen. Het is alleen mogelijk om te controleren of een transactie daadwerkelijk heeft plaatsgevonden door middel van de geimplementeerde zero knowledge proof (ZKP) technologie.

Koop Zcash