Wat is Mina Protocol (MINA)? Een lightweight blockchain die op een smartphone past

Je hebt waarschijnlijk wel eens iets van het internet gedownload. Des te groter de bestandsgrootte, des te langer het zal duren voordat je het bestand hebt gedownload. Daarom kiezen veel mensen ervoor liever een klein bestand dan groot bestand te downloaden, mochten ze hier een keuze in hebben.

Binnen de blockchaintechnologie geven nodes ook de voorkeur aan kleine bestanden. Wanneer zij mee willen doen binnen een blockchainnetwerk, zullen ze eerst de hele blockchain moeten downloaden. Dat duurt lang, en daar is vaak speciale hardware voor nodig. Nodes hoeven zich hier geen zorgen meer over te maken wanneer ze willen deelnemen aan Mina Protocol.

Mina Protocol is een blockchain die altijd een grootte van 22 kB (kilobyte) heeft. Hieronder lees je een uitleg over Mina Protocol en gaan we dieper in op de werking, het ecosysteem, de roadmap en de MINA coin.

Wat is Mina Protocol?

Mina Protocol wordt gezien als een lightweight blockchain. Een lichtgewicht die altijd een grootte van slechts 22 kB heeft, wat betekent dat je de complete blockchain makkelijk op een smartphone kunt bewaren. De blockchain is immers niet groter dan een afbeelding. Het maakt voor de grootte niet uit hoeveel transacties de blockchain heeft verwerkt, wat normaal gesproken wel bijdraagt aan de grote van een blockchain.

Je kunt jezelf waarschijnlijk voorstellen dat de grootte van een blockchain groeit naarmate er meer transacties worden verwerkt. Iedere transactie wordt immers binnen een blok op de blockchain bewaard. Ter vergelijking: de blockchain van Bitcoin had in mei 2022 een grootte van 324 GB (dat is 324.000.000 kB).

Het is lastiger om een node op te zetten in een blockchain die een enorme grootte heeft. De complete blockchain zal eerst gedownload moeten worden, alvorens een node deel kan nemen in het netwerk. Daar zal dus speciale hardware voor aangeschaft moeten worden, waardoor het laten draaien van een node niet voor iedereen is weggelegd.

Binnen Mina Protocol kan iedereen vrij makkelijk een node opzetten, wat bijdraagt aan een betere schaalbaarheid. Dat is ook precies het doel dat de makers van Mina Protocol voor ogen hebben. 

Investeerders

Mina Protocol krijgt hulp van een aantal opvallende investeerders: Polychain, Paradigm, Coinbase Ventures, Naval Ravikant, Bixin Ventures, Thee Arrows Capital (dat ook geïnvesteerd heeft in Bitcoin, Ethereum en Polkadot), General Catalyst, Accomplice en Metastable.

Ontwikkeling van applicaties

Ontwikkelaars zullen in de toekomst ook de mogelijkheid hebben om hun applicatie binnen het ecosysteem van Mina Protocol te bouwen. Dit soort decentrale applicaties worden zkApps genoemd, en zijn vergelijkbaar met dApps. Ontwikkelaars kunnen zkApps programmeren in Typescript. Dit is een programmeertaal die vrij toegankelijk is voor een groot aantal programmeurs. Hierdoor hoeven zij niet een nieuwe programmeertaal te leren voordat ze zkApps kunnen ontwikkelen.

Het voordeel voor ontwikkelaars is dat gebruikers snel en goedkoop een transactie op Mina Protocol kunnen maken, waardoor het aantrekkelijk is om van zkApps gebruik te maken. Een ander voordeel is dat zkApps, die van de zk-SNARKS technologie gebruik maken, een hogere mate van privacy bieden aan de gebruikers van de applicaties.

zkApps zullen ook in staat zijn om Web2 en Web3 te verbinden. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van speciale zkOracles. Deze oracles, die ook van de zk-SNARKS technologie gebruik maken, zorgen ervoor dat off-chain data veilig naar de on-chain omgeving van Mina Protocol kan worden gehaald. Hiervoor wordt onder andere gebruik gemaakt van HTTPS.

Niet alleen zijn zkApps interoperabel met off-chain servers. Het zal ook mogelijk zijn om zkApps te bedienen vanaf andere blockchains. Door middel van zkBridges kunnen ontwikkelaars verbindingen leggen tussen Mina Protocol en verschillende blockchains.

Hoe werkt Mina Protocol?

Mina Protocol werkt anders dan andere blockchains. Zo maakt het gebruik van Ouroboros Samasika als consensus mechanisme, en wordt er gebruik gemaakt van zk-SNARKS om transacties zo snel mogelijk te kunnen valideren.

Ouroboros Samasika als consensus mechanisme

Het netwerk van Mina Protocol gebruikt Ouroboros Samasika als consensus mechanisme. Dit mechanisme is gebaseerd op Proof-of-Stake (PoS). Iedereen die transacties over het netwerk van Mina Protocol wil uitvoeren (zowel de verzender als ontvanger) zal een node moeten opzetten. Niet iedere node voert hetzelfde werk uit. Er zijn namelijk twee verschillende nodes die je zou kunnen opzetten. Het gaat hier om block producers en snark workers.

  • Verifier. Iedere node is in beginsel een verifier. Een node hoeft maar 22 kB aan geheugen op te geven om deel te nemen. Verifiers communiceren met de zk-SNARKS en dragen dus bij aan de veiligheid van de blockchain.
  • Block producers. Deze nodes zorgen voor de creatie van nieuwe blokken door eerst de juiste cryptografische oplossingen te selecteren. Ze ontvangen hier een beloning in de vorm van MINA-tokens voor.
  • Snarkers. De snarkers geven een deel van hun computerkracht om cryptografische oplossingen te produceren. Block producers kunnen deze oplossingen controleren en bieden op de oplossing (die volgens hen juist is). Snarkers ontvangen hier MINA-tokens voor.

Deze cryptografische oplossingen komen voort uit de zk-SNARKS technologie waar Mina Protocol gebruik van maakt. Binnen het gehele ecosysteem van Mina Protocol wordt gebruik gemaakt van de zk-SNARKS technologie.

Mina coin protocol block producers en snark workers

Bron: whitepaper Mina Protocol

Transacties valideren met zk-SNARKS (H3)

Door gebruik te maken van zk-SNARKS zorgt Mina Protocol ervoor dat transacties sneller verwerkt kunnen worden en minder ruimte innemen. zk-SNARKS, dat staat voor ‘zero-knowledge succinct non-interactive arguments of knowledge’, is o.a. bedacht door Silvio Micali, ontwikkelaar van Algorand. Hij heeft er met zk-SNARKS voor gezorgd dat nodes een transactie kunnen verwerken door simpelweg de uitkomst te laten zien.

Wanneer Mina Protocol-nodes een nieuw blok toevoegen, hoeven ze niet alle transacties binnen dit blok te controleren. In plaats daarvan laten ze slechts een cryptografisch bewijsstuk zijn, dat een zk-SNARK wordt genoemd. Dit bewijs kan alleen ontstaan wanneer de transacties in het blok valide zijn. Mocht een transactie niet valide zijn, zou er ook geen geldige zk-SNARK zijn. 

zk-SNARKS zorgen ervoor dat alle transacties als valide bestempeld kunnen worden zonder ze daadwerkelijk te controleren. Dit maakt de blockchain ontzettend snel, en zorgt ervoor er minder ruimte nodig is. De blockchain bewaart slechts de cryptografische uitkomst, in plaats van het complete blok.

Ondanks dat zk-SNARKS door Algorand zijn bedacht, wordt deze technologie ook steeds vaker door andere blockchains gebruikt. Zo maakt Zcash ook gebruik van zk-SNARKS.

Hoe ziet het ecosysteem van Mina Protocol eruit?

Mina Protocol is nog een vrij nieuwe project. Op dit moment hebben nog weinig projecten een applicatie binnen het ecosysteem van Mina Protocol gebouwd. Dit komt mede doordat Mina Protocol nog een vrij nieuw ecosysteem is. Je kunt de volgende projecten binnen Mina Protocol vinden:

  • Teller. Het is mogelijk om op het platform van Teller zero-collateral leningen aan te gaan. Dit zijn leningen waar geen onderpand voor nodig is.
  • Figment. Dit is een applicatielaag waar ontwikkelaars Web3-applicaties kunnen bouwen en biedt verschillende staking functies.

Partnerships

Sinds de ontwikkeling van Mina Protocol is het team een aantal interessante partnerships aangegaan. In onderstaande afbeelding zie je alle partners van Mina Protocol.

Mina coin Protocol Partnerships

Bron: website Mina Protocol

MINA coin

MINA is het native token van Mina Protocol en speelt een belangrijke rol binnen de blockchain. Zo heeft het een governance functie en wordt het als brandstof voor het netwerk gebruikt. Gebruikers betalen hun transactiekosten met MINA coins, waardoor de nodes binnen het netwerk met MINA beloond kunnen worden. Deze nodes zullen eerst MINA coin moeten staken, alvorens ze geld kunnen verdienen aan het verwerken van transacties. Wanneer je wilt communiceren met zkApps, zul je ook gebruik moeten maken van de MINA-token.

Binnen het netwerk wordt MINA coin dus voor een aantal belangrijke zaken gebruikt. Er is een totale voorraad van 1 miljard MINA-tokens, waarvan in mei 2022 zo’n 499 miljoen in omloop zijn. De komende jaren zullen er steeds meer MINA-tokens in omloop komen. Echter is er wel een protocol ontwikkeld dat ervoor zorgt dat inflatie de komende 5 jaar van 12% naar 7% gaat. Hierbij worden de beloningen vastgesteld door de gewenste inflatie, en ontvangen gebruikers die hun tokens vastzetten (en dus tijdelijk uit omloop halen) een deel van de block reward.

Een blik op de toekomst van Mina Protocol

Het team achter Mina Protocol zijn nog lang niet klaar met de ontwikkeling van dit project. De zkApps zijn de belangrijkste update die in de toekomst uitgevoerd zal worden. Dit maakt het voor ontwikkelaars mogelijk een decentrale applicatie op Mina Protocol te ontwikkelen.

Ook non-native tokens zullen ondersteund worden na de komst van de zkBridge, waardoor de blockchain interoperabel wordt met andere blockchains. zkOracles moeten ervoor zorgen dat off-chain data op een veilige manier naar de blockchain gehaald kan worden. Het team heeft ook aangegeven dat er zkRollups zullen komen. Dit is een layer 2 scaling solution die voor betere schaalbaarheid moet zorgen.

Mina Protocol Roadmap

Wat is Mina Protocol?

Mina Protocol is een blockchain die altijd een maximale grootte van 22 kB heeft. Hierdoor kan vrijwel ieder apparaat opgezet gebruikt als node, wat het netwerk van de blockchain erg schaalbaar maakt. Om dit te kunnen bereiken maakt Mina Protocol gebruik van zk-SNARKS en het Ouroboros Samasika consensus mechanisme.

Hoe kan ik Mina Coin kopen?

Je kunt de MINA coin van Mina Protocol kopen op verschillende crypto exchanges en brokers. In Nederland en België koop je Mina Protocol bij Bitcoin Meester en Bitvavo. Na aankoop kun je de MINA-tokens bewaren in een hardware wallet van Trezor of Ledger. Dit is een van de veiligste manieren voor opslag van MINA.

Koop MINA