Theta Netwerk omschrijft zichzelf als een “Next generation video and entertainment blockchain powered and delivered by you.”
Theta is een blockchain met een open-source protocol voor smart contracts, wat betekent dat het softwareontwikkelaars in staat stelt om gedecentraliseerde applicaties (dapps) op het netwerk te bouwen, net als op Ethereum of andere smart contract platformen. In vergelijking met Ethereum, richt dit smart contract platform zich echter vooral op het aanbieden van gedecentraliseerde, peer-to-peer video’s.
Theta Network is een Content Delivery Network (CDN) dat gebruik maakt van de principes van de sharing economy. Gebruikers kunnen namelijk beloningen ontvangen in de vorm van tokens en geld verdienen voor het delen van video’s met andere gebruikers. Dit alles kan via een computer, mobiele telefoon of smart-tv.
Het Theta-netwerk gebruikt twee tokens: de THETA en TFUEL.
In Nederland kun je THETA kopen bij Bitcoinmeester en Binance. Bij Bitcoinmeester kun je ook eenvoudig met iDEAL betalen bij het kopen van THETA. Bij deze exchanges kun je beide THETA en TFUEL kopen.
Welk probleem lost Theta Network op?
Wat is het probleem en waarom is Theta Network de oplossing? We gebruiken bijna allemaal platformen zoals YouTube, Twitch, Netflix, TikTok, of andere videostreamingdiensten. Jonge mensen kijken bijna geen televisie meer en consumeren alleen video content via het internet.
De grootste uitdaging bij het aanbieden van video content via het internet is er ervoor zorgden dat dezelfde kwaliteit kan worden geleverd als via een digibox of gelijkaardig systeem. De klant wil 4k, en nu zelfs 8k, en neemt met minder geen genoegen meer. Daarnaast mag het beeld nooit blijven haperen en moet alles vlot verlopen zonder enige problemen om het kijkplezier te garanderen.
Het probleem is echter niet altijd de internetverbinding van de klant, maar vooral een overbelast netwerk bij de contentprovider. De hinderpaal is de grote bestandsformaten van steeds betere (mobiele) camera’s en producties. Op bepaalde tijdstippen – denk bijvoorbeeld aan zondagavond of koude winteravonden – is de vraag zo hoog dat dit voor obstakels kan zorgen bij de contentprovider.
Tijdens de lockdown veroorzaakt door de coronacrisis was de vraag naar streaming bijvoorbeeld zo hoog dat Netflix in maart van 2020 zei dat het de kwaliteit van zijn video’s in Europa moest verminderen om de druk op internetserviceproviders te verminderen.
Het bedrijf moest zelfs 2000 extra medewerkers aannemen voor hun customer support om de toegenomen vraag te kunnen opvangen.
Op hetzelfde moment maakte AT&T, ‘s werelds grootste telecommunicatiebedrijf, ook bekend dat haar netwerk in die maand een eigen record voor dataverkeer brak, omdat steeds meer mensen media gingen streamen om zichzelf tijdens de lockdown te kunnen vermaken.
Waarom is Theta Network dan de oplossing?
Het single point of failure is waar de gecentraliseerde content delivery networks (CDN) samenkomen, waar de content naar eindgebruikers gaat. Dit wordt ook wel de “last mile” genoemd.
Bij CDN-adoptie draait alles om het willen garanderen van kwantiteit en kwaliteit. De hoeveelheid online contentlevering groeit snel. Het internetverkeer zal tussen 2017 en 20221 verdrievoudigen en het mobiele dataverkeer zelfs verzesvoudigen. Tegelijkertijd zijn de kwaliteitsverwachtingen hoger dan ooit. Veel van de mensen verlaat een video die twee keer opnieuw wordt gebufferd. Een perfecte dienstverlening is daarom nodig.
Volgens Theta is de oplossing voor het ‘last mile’-probleem een hybride systeem waarin de ‘last mile’ een ‘caching node’ is die kijkers content brengt op basis van geografische nabijheid. Met andere woorden: ‘s Werelds eerste gedecentraliseerde streamingnetwerk (DSN), waar kijkers distributeurs worden en zelfs een beetje extra kunnen verdienen.
Dat klinkt goed, maar hoe kan dit werken? Tokenomics wordt gebruikt! Net als bij andere gedecentraliseerde systemen die zijn gebouwd op blockchain-technologie, worden de gebruikers gestimuleerd door beloningen te ontvangen voor hun inzet. Gebruikers worden namelijk gestimuleerd om hun opslag en bandbreedte op het netwerk te delen. Dit leidt tot een beter netwerk voor iedereen die het gebruikt en eraan deelneemt.
Wat is Theta Fuel of TFUEL coin?
Het hele systeem wordt aangedreven en gecontroleerd door de de tokens THETA en TFUEL. De Theta token begon – net als vele ICO-projecten in 2017 – als een ERC20-token tot de lancering van het Mainnet eind maart 2019, waarna deze konden worden ingeruild voor de Mainnet tokens. Sindsdien heeft Theta nu zijn eigen native blockchain.
Wat maakt THETA echter waardevol en waarom zijn er twee tokens? Beide vormen de kern van de token economie en vervullen verschillende rollen.
Hoe werkt de THETA-token? THETA is de governance token van het Theta-protocol. THETA kan worden gestaked en fungeert ook als een validator op het netwerk. De token wordt gebruikt om blokken in het Proof of Stake-algoritme te valideren of te produceren en is (in de toekomst) belangrijk bij de governance van de Theta-blockchain. Het maximale aantal THETA-tokens is beperkt en is vastgesteld op 1 miljard tokens.
Wat is de functie van de TFUEL-token dan? Theta Fuel, zoals de naam al doet vermoeden, is de brandstof van de Theta Blockchain en is daarmee voor een deel vergelijkbaar met het “gas” op Ethereum.
TFUEL is een utility token en dient als betaalmiddel voor transacties en het lanceren van smart contracts. Het kan echter ook worden verdiend, bijvoorbeeld door THETA te staken of door ‘caching power’ aan andere gebruikers te bieden of door interactie met het platform genaamd Theta.tv, vroeger bekend als SLIVER.tv.
TFUEL wordt ook gebruikt om kijkers te belonen die hun extra bandbreedte delen, adverteerders kunnen daarnaast TFUEL-tokens gebruiken om betrokkenheid van kijkers te belonen.
Gebruikers die TFUEL ontvangen, kunnen hun TFUEL vervolgens uitgeven voor toegang tot betaalde streams, het belonen van hun favoriete makers en het spenderen in de theta.tv shop. In de theta.tv shop kan TFUEL worden gebruikt om bijvoorbeeld merch zoals hoodies of t-shirts van jouw favoriete streamers te kopen.
De verdeling van THETA- en TFUEL-tokens
Theta is anders dan bijvoorbeeld Bitcoin, omdat de tokens allemaal vooraf werden gecreëerd via een ‘premine’. Hoe zijn de THETA-tokens verdeeld?
• Private Sale: 30%
• Team: 7,49%
• Adviseurs: 1,23%
• Partners: 12,5%
• Network Seeding: 12.5%
• Fonds voor Theta Labs: 36,28%
Het valt hierbij op dat meer dan de helft van de tokens niet beschikbaar werden gemaakt aan het grote publiek en slechts 30% werd verkocht.N
Hoe zit het dan met de verdeling van TFUEL? Voor elke THETA-token die iemand in bezit had wanneer het Theta Mainnet wordt gelanceerd, ontving je 5 TFUEL. Na de initiële distributie van 5 miljard TFUEL (5 voor elk van de 1 miljard THETA), zal het aanbod toenemen met 5% per jaar.
Initieel wordt het inflatiepercentage op 5% gezet maar dit kan indien nodig worden aangepast door een protocolconsensus. Elke netwerkdeelnemer die een Validator Node of Guardian Node heeft, verdient een deel van die nieuwe voorraad TFUEL, evenredig aan de hoeveelheid THETA die ze staken.
De THETA-blockchain en Proof of Stake
Het consensusalgoritme van de Theta Blockchain is gebaseerd op Proof of Stake. De meeste high-performance blockchain maken gebruik van Proof of Work aangezien Proof of Work zijn limieten heeft als er gedecentraliseerd applicaties op gebouwd moeten worden op het netwerk.
Theta maakt gebruik van een proof-of-stake consensusmechanisme vergelijkbaar met het blockchain-protocol van Tendermint, dat ook is gebaseerd op staking. Dat betekent dat deelnemers grote hoeveelheden THETA-tokens moeten vergrendelen om het recht te krijgen om nieuwe blokken te mogen verwerken. Dit zijn vaak bedrijven die THETA-tokens staken om transacties op het netwerk te verwerken. Staken is in dit geval niet echt mogelijk voor een gewone gebruiker.
Het netwerk is een Proof-of-Stake-blockchain, omdat het team besloot dat dit de beste manier was om te voldoen aan de hoge hoeveelheid transactie, problemen met het opslagverbruik en snelle consensus vereisten nodig bij het hosten van een videostreamingplatform. Op een traditionele Proof of Stake-blockchain kan iedereen in principe tokens staken.
De Theta-blockchain introduceert ook een multi-level Byzantine Fault Tolerance (BFT) dat tot doel heeft dezelfde netwerkbeveiliging te bieden als Bitcoin of Ethereum maar dan met veel hogere transacties per seconde die kunnen worden gevalideerd.
Dit multi-level BFT-ontwerp heeft slechts een kleine hoeveelheid nodes, Validator Nodes genaamd, om zo snel mogelijk een keten van blokken te kunnen produceren, terwijl de duizenden andere netwerkdeelnemers, Guardians genaamd, de geldigheid van deze keten kunnen controleren.
De beveiliging van de Theta-blockchain gebeurt dus via verschillende niveaus met verschillende verantwoordelijkheden tegenover het netwerk.
Validator Nodes, Guardian Nodes en Edge Nodes
Op de Theta-blockchain stellen Validator Nodes nieuwe blokken voor en produceren ze in de blockchain, terwijl Guardian Nodes blokken verzegelen en fungeren als een controle op kwaadaardige of anderszins niet-functionele Validator Nodes.
Guardian Nodes spelen een belangrijke rol om de beveiliging van de Theta-blockchain te garanderen, aangezien ze een tweede verdediging laag vormen tegen potentiële kwaadwillende aanvallers.
Met een Edge Node kun je videostreams doorsturen via het Theta Network en TFUEL verdienen, door ondersteuning te bieden aan THETA.tv en andere opkomende videoplatforms die het Theta Network gebruiken. Je kunt zelfs zelf je eigen videostreams uitzenden en laten verspreiden over het Theta Edge Network. Op deze manier kun je volledig peer-to-peer streamen zonder dat er een gecentraliseerd content delivery network (CDN) bij betrokken is.
De Theta-blockchain heeft slechts een beperkt aantal Validator Nodes, 395 Guardian Nodes, en 1726 Edge Cacher Nodes.
Hoe ziet het Theta ecosysteem eruit?
Er zijn verschillende spelers betrokken in het ecosysteem van Theta. Een kerncomponent is het THETA.tv (voorheen SLIVER.tv) platform, naast externe providers zoals Samsung VR. In het geval van Theta kunnen de belanghebbenden worden onderverdeeld in 7 groepen:
- Videoplatforms: Naast theta.tv spelen ook derde partijen een belangrijke rol in het netwerk. Ze kopen TFUEL en verspreiden het onder de kijkers.
- De streamers: dit zijn de producenten van de inhoud in het netwerk. Zij ontvangen TFUEL op theta.tv voor hun werk, bijvoorbeeld via donaties van kijkers.
- De kijkers: de kijkers op het theta.tv-platform kunnen ook TFUEL verdienen door video-inhoud te consumeren. Dit gebeurt door middel van advertenties of engagement, of activiteiten met de videocontent.
- Adverteerders: adverteerders gebruiken Theta Tokens om advertentieruimte en sponsoring te kopen op het theta.tv-platform.
- Validator Nodes: Bedrijven die THETA-tokens staken voor het recht om transacties op het netwerk te verwerken. Huidige Validator Nodes zijn onder meer Google en Samsung.
- Guardian Nodes: Gebruikers die ervoor zorgen dat de transactieblokken die door de Enterprise Validator Nodes worden voorgesteld, gecontroleerd worden.
- Edge Nodes: Gebruikers die hun bandbreedte delen of videostreams doorgeven via het Theta-netwerk in ruil voor TFUEL.
Theta.tv
Het bedrijf achter Theta Network heet Theta Labs en heeft zijn eigen streaming-site genaamd Theta.tv. Het streaming-platform betaalt kijkers in TFUEL om video content te bekijken (aangezien ze die inhoud vervolgens delen met andere peers). Het bedrijf heeft tientallen werknemers, voornamelijk gevestigd in de San Francisco Bay Area, hoewel het wil uitbreiden en daarom ook een kantoor in Seoul heeft geopend.
Wat zijn de toekomstplannen van Theta?
Theta is ook een governance token en het is de bedoeling om het platform in de toekomst volledig te decentraliseren. Momenteel staat het decentraliseren van Theta nog in zijn kinderschoenen, maar het project wil in de de komende jaren meer zeggenschap overdragen aan de houders van THETA-tokens.
In augustus 2020, kondigde Theta Labs zijn plan aan om 30 miljoen THETA-tokens (14% van de THETA die op dat moment werd gestaked) te unstaken om de groei van het ecosysteem te financieren, en om het doel van decentralisatie van het protocol te bevorderen met een meer divers landschap van THETA-stakers.
Theta’s visie voor 2021 heeft als doelstelling meer compatibiliteit met Ethereum te hebben, waardoor applicaties gebouwd op Ethereum kunnen worden overgezet en naadloos kunnen werken op de Theta-blockchain met weinig tot geen wijzigingen te moeten doorvoeren. Door de implementatie van Theta 3.1.0 begin augustus 2021, heeft het theta-protocol grote stappen gezet in de richting van die visie.
Het ThetaDrop platform
ThetaDrop wordt omschreven als een next-generation non-fungible token (NFT) marktplaats voor digitale verzamelobjecten. Als een real-time NFT-marktplaats, bevat ThetaDrop livestreaming tijdens veilingen en NFT-drops om de betrokkenheid van makers en fans te vergroten, en koppelt het NFTs met live televisie en kabeluitzendingen aan miljoenen wereldwijde kijkers.
Theta is van plan een TNT-20-token te introduceren dat bekend staat als TDROP, een munt die wordt gebruikt om aankopen op ThetaDrop NFT Marketplaces te stimuleren. Het is de bedoeling TDROP te lanceren op 1 februari 2022.
TDROP zal ook dienen als een governance token voor ThetaDrop en de NFT-marktplaats. Door deze ontwikkeling kunnen houders van de TDROP-token deelnemen aan de stemming en nieuwe voorstellen doen om in de toekomst over te stemmen.
Hoe kan ik geld verdienen met Theta?
Een van de grootste redenen waarom het Theta-ecosysteem zo interessant is, is natuurlijk het feit dat je op verschillende manieren TFUEL kunt verdienen met Theta. Eén manier om geld te verdienen met Theta is het staken van de tokens. Het consensus algoritme is gebaseerd op Proof of Stake en je kunt TFUEL ontvangen via het staken van THETA.
Staking kan echter alleen worden gedaan door Validators of Guardian Nodes en alleen geselecteerde partners van Theta Labs kunnen een Validator worden. Daarnaast moet je 10.000 THETA kunnen inzetten om een Validator Node te kunnen zijn. Dit komt neer op tienduizenden euro’s en is niet voor iedereen weggelegd dus.
De minimale hardwarevereisten voor de server zijn daarnaast:
• Internetsnelheid: 5 Mbps+ input en output
• CPU: 4 cores of meer
• Geheugen: 8 GBytes of meer
Niet getreurd, er zijn echter nog meer manieren om geld te verdienen op dit platform. Je kunt namelijk geld verdienen door naar streams te kijken!
Je verdient TFUEL voor elke minuut dat je streams op THETA.tv bekijkt die worden aangedreven door het THETA-netwerk. Terwijl je de streams bekijkt, gebruikt THETA je overtollige uploadbandbreedte namelijk om de stream met andere kijkers te delen. Zoek naar de streams met een oranje TFUEL-pictogram in de rechterbovenhoek – dit zijn de streams waarop je TFUEL kunt verdienen. Hoe meer je deelt, hoe meer je verdient!
Twee belangrijke factoren hebben een invloed op hoeveel je verdient met het bekijken van streams: Ten eerste het aantal andere kijkers waarmee je de stream deelt en ten tweede jouw internetsnelheid. Je verdient automatisch meer TFUEL voor elke kijker met wie je je stream deelt, tot een maximum van 10 peers. De bandbreedte van jouw internetupload is natuurlijk ook van invloed met betrekking tot hoeveel tokens je zult verdienen.
Veelgestelde vragen
Wat is Theta Labs?
Het bedrijf achter Theta Network heet Theta Labs. Het wordt gerund door CEO Mitch Liu en heeft zijn eigen streamingsite genaamd Theta.tv, die kijkers in TFUEL betaalt om video-inhoud te bekijken.
Welk team zit achter Theta?
Theta werd in 2017 opgericht door Mitch Liu, die startups oprichtte in mobiel gamen en online adverteren, en Jieyi Long, die eerder werkte aan VR-livestreamingtechnologieën. De raad van adviseurs van Theta bestaat met name uit Steve Chen, mede-oprichter van YouTube, Justin Kana, mede-oprichter van Twitch, en Rakuten Viki en CJ Hello, senior executives van Verizon.
Wat kan ik doen met TFUEL?
Je kunt je TFUEL doneren aan streamers op theta.tv, het uitgeven in de Theta winkel of het gebruiken om een abonnement op je favoriete streamers te kopen. Daarnaast kun je de tokens natuurlijk ook verhandelen op een cryptobeurs.
Moet je TFUEL betalen om een stream te bekijken?
Technisch gezien moet je betalen om streams te bekijken op het Theta Network, maar in de praktijk worden de kosten op Theta.tv en bij partners betaald door het videoplatform zelf.
Waar kan ik THETA kopen in Nederland?
In Nederland kun je THETA kopen bij Bitcoinmeester en Binance. Bij Bitcoinmeester kun je ook met iDEAL betalen bij het kopen van THETA. Bij deze exchanges kun je beide THETA en TFUEL kopen.