NBA Top Shot neemt de leiding in de NFT rage met $230 miljoen omzet

NBA en Dapperlabs vormden in 2019 een team. Het doel: NBA’s intellectuele eigendom digitaal verhandelen in de vorm van NFT highlights. Het blijkt een enorm succes nu enkele kaarten voor meer dan $200.000 dollar zijn geveild en de totale omzet zelfs de $230 miljoen is overstegen, een record in de NFT industrie

Dapperlabs is niet nieuw in het spel, bekend geworden met Cryptokitties, een spel gebouwd op Ethereum waar je digitale katten kunt fokken en verhandelen. Echter ondervond Dapperlabs al gauw de nadelen van het overbezette Ethereum, dat traag en duur werd. Daar vloeide de Flow blockchain uit voort, waar Top Shot ook op is gebouwd. Deze blockchain is speciaal gebouwd voor de nieuwe generatie apps, games en digitale assets en is zo gebouwd dat het schaalbaar is met hoge doorvoer en lage transactiekosten.

Van fysieke collectibles naar digitale NFT collectibles

NBA Mickey Mantle kaart 5,2 miljoen
foto: Berk Communications

Het verzamelen en verhandelen van kaarten is natuurlijk geen nieuwe rage. Fysieke kaarten worden al decennia lang verhandeld. Onlangs wisselde een kaart van Mickey Mantle uit 1952 van eigenaar voor maar liefst $5,2 miljoen dollar. 

Collectibles, zoals kaarten maar ook postzegels en kunstwerken konden tot voorheen niet digitaal worden verhandeld, omdat ze digitaal oneindig konden worden gekopieerd en dus hun schaarste verloren. NFT’s lossen dat probleem op door elk object een unieke niet te hacken certificaat code toe te wijzen en in een decentraal digitaal grootboek op te slaan.

Marc Cuban noemt NFT technologie in zijn weblog een gamechanger voor de wereld van verzamelobjecten. “Wanneer je postzegels of kaarten verzamelt, moet je je zorgen maken dat ze worden beoordeeld. Is het in nieuwstaat of? Je moet ze opslaan en hun huidige fysieke toestand behouden. Je moet ze beschermen en veilig bewaren. Als u ze wilt verkopen, moet u ze fysiek afleveren, wat een aanzienlijk risico met zich meebrengt tijdens verzending. Omdat een groot deel van de branche van persoon tot persoon is, zijn er ook een aantal andere risico’s en kosten die in het systeem worden geïntroduceerd. Deze zijn allemaal duur, tijdrovend, risicoverhogend en vervelend.”

Bij het verhandelen van bijvoorbeeld NBA topshot kaarten heb je al het plezier maar geen van de bovenstaande risico’s.

NBA Top Shot NFT blockchain

NFT marktplaatsen naast NBA top shot

Nieuwe NBA top shot videofragmenten zijn voorlopig uitverkocht. Echter kunnen we van Dapperlabs en partner UFC in de nabije toekomst ook NFT collectibles verwachten en 3 maart komt een release met de art director Ben Mauro uit.

Behalve via Dapperlabs stromen er ook enorm veel andere NFT kansen binnen. Zo is ook cryptopunks een groot succes, stijgen sales bij Art Blocks sinds afgelopen week enorm en is er net het eerste NFT muziek album geveild. 

Verder scoort de voetbal dApp Sorare hoog als de nummer twee op Ethereum gebaseerde NFT marktplaats. Een unieke Cristiano Ronaldo kaart werd onlangs verkocht voor $102,000 dollar. Echter vallen de prijskaartjes van individuele NBA en voetbal NFT’s in het niet met een kunstwerk van Beeple, die op de Nifty Gateway marktplaats van de Winklevoss tweeling werd verhandeld voor $6,6 miljoen dollar.

Ben je nieuw in de wereld van verzamelobjecten en NFT’s? Lees dan deze tips één van de grootste NFT verzamelaars.