Luidt El Salvador een nieuwe fase voor Bitcoin in als wettig betaalmiddel?

Niet lang na nieuws dat landen als China en Nigeria Bitcoin toch niet verbannen, lijkt het digitale oppotmiddel nu een nieuwe fase in te gaan. Terwijl de Bitcoin prijs rustig verder zakt, gaat de president van El Salvador volgende week een wetsvoorstel in te dienen dat Bitcoin als een wettig betaalmiddel bestempeld. Daarmee kan het land zeer waarschijnlijk de eerste ter wereld worden, aangezien de partij van president Bukele een ruime meerderheid geniet.

El Salvador, de kleinste en tevens een van de armste landen van de Amerika’s, heeft de afgelopen tijd veel last gehad van het monetaire beleid van de centrale bank van de Verenigde Staten. Sinds 2001 is El Salvador gedollariseerd en is de Nationale colón vastgepind aan de dollar, zoals gewoon is in economisch instabiele landen. 

Met het wetsvoorstel wil de president onafhankelijkheid te creëren van de ‘tijdelijke’ hyperinflatie van de Amerikaanse dollar. Daarnaast hoopt hij kansen te bieden aan 70% van de inwoners die nog geen gebruik maken van het financiële systeem. Hij beoogt niet alleen financiële hoop maar ook gemoedshoop, in een tijd waar velen pessimistisch of zelfs apocalyptisch naar de toekomst kijken. Het introduceren van een digitale currency die niet gemanipuleerd kan worden door centrale banken is hier een aspect van.

Politici in El Salvador nemen massaal laser ogen op twitter om hun steun te betuigen.

Een bijkomend voordeel van Bitcoin als wettig betaalmiddel is het effect van ‘cutting out the middle man’. Door een enorme diaspora verblijft grofweg eenvierde van de Salvadorianen in het buitenland. Jaarlijks wordt zo’n 6 miljard dollar door immigranten teruggestuurd naar het thuisland. Aangezien tot 20% van dit geld aan de strijkstokken van tussenpersonen blijft hangen, biedt Bitcoin direct een manier om de Nationale levensstandaard op te krikken.

Een nieuwe fase voor Bitcoin en een nieuwe fase voor El Salvador naar een optimistische toekomst. De impact van de verwachte wet is weliswaar relatief klein op het wereldtoneel. Toch kan het een enorme symbolische betekenis krijgen dat wereldwijd kettingreacties veroorzaakt. Bovendien zal tijd ons leren of Bitcoin als wettig betaalmiddel in één land getaxeerd kan worden in andere landen.

Verschillende politici uit Paraguay, Panama, Honduras en Argentinië spraken over actie voor Bitcoin adoptie in navolging van El Salvador. Stilletjes aan zien we een beweging dat kan uitvloeien tot een heuse internationale Bitcoin stoelendans. 

Maar voor nu lijkt het voor ons Bitcoin enthousiastelingen tijd om ons Spaans op te pakken.